agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-11-2006, 09:01   #1
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Sebze yemekleriyle ilgili püf noktaları

Börülceyi haşlamak için, kaynar suya atın. Suya biraz karbonat ve biraz şeker katarsanız hem rengi canlı kalır hem çabuk pişecektir. Lezzeti daha iyi olur.

 
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2006, 09:04   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Bu yöntem haşlanan diğer benzer sebzeler için de geçerli mi?

Renginin canlı kalması önemli bir ayrıntı..

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2006, 09:12   #3
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Nohut ve kuru fasulyeyi de böyle pişiriyorum.. Tabi taze fasulyeyi de..
nohut ve kuru fasulyeyi ıslattığım suya karbonat ekliyorum. Hem çabuk yumuşuyor, hem çabuk pişiyor. Tadı daha iyi oluyor.
Geç pişen sebzelerde karbonat etkili, şeker rengin canlı kalmasına yarıyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2007, 15:23   #4
Ağaç Dostu
 
şükran ünal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 432
Galeri: 8
Aklıma gelen bir iki püf noktası da ben ekleyeyim.
Karnabaharı haşlarken veya pişirirken tencerenin bir kenarına el kadar ekmek kabuğu koyarsanız kokuyu büyük çapta önlersiniz. Daha sonra çıkartırsınız. Birde içine bir fincan kadar süt ilave ederek pişirirseniz bembeyaz karnabahar olacaktır.

Zeytinyağlı sebze yemeklerinize sarımsak ve toz şekeri eliniz korkmadan bolca ilave ederek pişiriniz lezzeti göreceksiniz.

Ispanak yemeğine yine pişerken azıcık şeker ilave ederseniz kendine has toğpraksı kokudan eser kalmayacak ve son derce lezzetli olacak.

patates yemeği ve ıspanak yemeği pişirilince tüketmek gerektiğini unutmayalım.

aşurelik buğday, nohut ve yeşil mercimek soğuk suyla,
kuru fasulye, kuru bamya ve kuru dolmalık palıcan ve biber sıcak suyla ıslatılır. Bunların suyu süzülür.

Yarmayı (aşurelik buğday) bir gün önceden ıslatıp biraz haşlayarak, haşladığınız suyu dökmeden az daha su ilave ederek bir gün daha bekletirseniz tam kıvamında çorbalık olur.ben boş zamanlarımda böyle bir miktar hazırlarım ve kapaklı saklama kaplarımda birer çorbalık olacak porsiyonlar halinde derin dondurucumda muhafaza ederim.ani misafirim geldiğinde çorbayı hazırlamam çok pratik olur.

şükran ünal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2007, 15:48   #5
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Ben de brokoli, karnıbahar vs.sebzeleri olabildiğince az suda ve kapağı kapalı iken hafif diri kalacak şekilde haşlıyorum.Haşlama suyundan süzerek çıkarıp içinde buzlar yüzen soğuk suya atıyorum.Daha sonra yapacağım salata da kullanıyorum.Kullanmış olduğum haşlama suyu ile şok amaçlı buzlu suyu birleştirip çiçeklerime veriyorum.
Yarmayı (aşurelik buğday) ise bir gün önceden örneğin 1 bardak yarmayı 5 bardak suya koyup 5 dakika haşlıyorum.Sonra ağzı kapalı olarak balkonda sabaha kadar bekletip şişmesini sağlıyorum.Sabah su ilavesi gerekirse su ilave edip kullanıyorum.Burada dikkat edilecek konu yarma ile suyu birleştirdikten sonra kesinlikle karıştırmıyorum ve asla dibi tutmuyor.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2007, 15:50   #6
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Bir de tüm yemeklerime 2-3 diş sarmısak mutlaka atıyorum.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2008, 08:41   #7
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,458
Galeri: 103
Ben de genelde sebze yemekleri pişirdiğimde inmesine yakın bir adet kesme şeker atarım, sebzenin mayhoşluğunu alır.

Semiz otu ve ıspanağa atılan bir adet kesme şeker, toprak kokusunu alır.

Bezelye, kabak haşlanırken de içine ilave edilen bir çay kaşığı karbonat, ürünün yeşil kalmasını sağlıyor.

Kestane haşlanırken (azıcık çizilmiş) içine toz şeker atarsanız daha tatlı olur. Haşlama suyuna sıkılan 4-5 damla limon, kestane iç kabuklarının daha iyi ve kolay soyulmasını sağlar.

Ortadan kesilmiş ve yarısı kullanılmamış limonu saklamak istiyorsanız; bir çay tabağına biraz tozşeker serpin ve limonun kesik kısmını yatırarak buzdolabına koyun 15-20 gün hiç bozulup küflenme yapmaz.

Kefal, libsos gibi dip balıklarında olan kokuyu gidermek için, balığı temizledikten sonra biraz maden sodası veya bira içinde dinlendirirseniz o koku kalmaz.

Omlet yaparken, çırpılan yumurta içine ilave edilen bir çorba kaşığı su, omletinizin kabarmasını ve tıkız olmamasını sağlar.


Düzenleyen Güler : 06-12-2008 saat 08:44 Neden: belirtme
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2008, 09:10   #8
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Kereviz ayıkladığımda parmaklarımda oluşan sarı lekeleri çamaşır suyu dahi çıkaramıyordu, zamanla bu lekeler çatlak yerlerde siyahlaşıyordu. Eldiven de kullanamıyorum.

Kereviz için kullandığım limon kabuklarını hemen atmıyorum, işim biter bitmez ellerime sürüyorum, hiç leke kalmıyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2008, 09:30   #9
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,458
Galeri: 103
Aynı şeyi yaprak sarmasında da yapabilirsiniz, işe yarıyor.
Taze cevizi ayıkladığınızda ellerinizde oluşan siyahlığa çare olmadı, buna çare bilen var mı? Eldiven kullanmanın dışında. Sakın incir yaprağı veya sütüyle ovun demeyin, felaket ızdırap veriyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2008, 10:13   #10
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Limon başka lekelerde de işe yarıyor, ceviz için denediniz mi?

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2008, 10:54   #11
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,458
Galeri: 103
Evet ama hemen cevizi soyar soymaz denemedim, belki de bu yüzden cevap alamamış olabilirim. Aradan bir iki saat geçmişti. Yani ellerim iyice kınalanmıştı.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2008, 21:22   #12
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Sebze ve meyvelerde bıçak, rende kullanmak vitamin kaybına neden oluyor. Her sebzede mümkün değil ama uygun olanlarında (ıspanak, marul,taze fasulye...) bıçak kullanmadan elle parçalamak tercih edilmeli. Kesme, ayıklama işleminden sonra sebze fazla bekletilmemeli.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2008, 12:51   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Nohut ve kuru fasulyeyi de böyle pişiriyorum.. Tabi taze fasulyeyi de..
nohut ve kuru fasulyeyi ıslattığım suya karbonat ekliyorum. Hem çabuk yumuşuyor, hem çabuk pişiyor. Tadı daha iyi oluyor.
Geç pişen sebzelerde karbonat etkili, şeker rengin canlı kalmasına yarıyor.
Merhaba,
Haklısınız karnonat hem daha fazla şişmelerini hem de daha çabuk pişmelerini sağlıyor. Ancak, birçok vitamininde ölmesine neden oluyormuş diye okumuştum.

İyi günler

SBAKKAL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2009, 08:59   #14
Yeni Üye
 
gülgül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 14
baklayı önceden terbiyeleyip birkaç saat terbiyrsiyle bekletip pişirdinizmi harika bir tat ortaya çıkıyor denemenizi tavsiye ederim arz ederseniz tarifini verebilirim

gülgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2009, 09:01   #15
Yeni Üye
 
gülgül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 14
karbonat ayrıca nohut kurufasulye karnıbahar gibi haşlanırken koku veren sebzelerin kokmasını da engelliyor ayrıca hiç kokmasını istemiyorsanız bu sebzeleri haşlarken yarım çay bardağı süt ilave edin

gülgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2009, 14:09   #16
Yeni Üye
 
gülgül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 14
*** peynirli poğaça yaparken içine koyduğumuz peynirler hep erir ama bununda kolayı var eğer koyduğunuz peynirin içinde erimeden kalmasını istiyorsanız yapnız gereken çok kolay merak eden sorabilir bana

gülgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2009, 22:40   #17
Yeni Üye
 
unalser's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: İstanbul / Avcılar
Mesajlar: 17
et veya tavuk sulu pilav yapmak istediğinizde hazırda et veya tavuk suyunuz yoksa, hazır bulyon kullanmak yerine pilava koyacağınız suya yarım çay bardağı süt ilave ederek hesaplayın. hazır bulyonlara güvenmediğim gibi doğallıktan yanayım. Ve pilavınızın tadı et suyuyla pimiş kadar leziz olacaktır. denemenizi tavsiye ederim. sevgiler

unalser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 14:30   #18
Ağaç Dostu
 
ozbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: (MERSİN) MUĞLA/DATÇA
Mesajlar: 809
Galeri: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi unalser Mesajı Göster
et veya tavuk sulu pilav yapmak istediğinizde hazırda et veya tavuk suyunuz yoksa, hazır bulyon kullanmak yerine pilava koyacağınız suya yarım çay bardağı süt ilave ederek hesaplayın. hazır bulyonlara güvenmediğim gibi doğallıktan yanayım. Ve pilavınızın tadı et suyuyla pimiş kadar leziz olacaktır. denemenizi tavsiye ederim. sevgiler
öneriniz çok ilginç geldi,deneyeceğim.

ozbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 14:48   #19
Ağaç Dostu
 
ozbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: (MERSİN) MUĞLA/DATÇA
Mesajlar: 809
Galeri: 20
sarımsak soymak çoğumuz için sıkıcı bir iştir.sarımsakları ılık suda biraz beklettikten sonra soyma işlemi oldukça kolaylaşıyor.
toplu olarak soyulan sarımsakları blendırda parçalayarak,alimunyum folyo içine bir kullanımlık koyarak difrize kaldırılınca,her an elinizin altında hazır olması çok pratik oluyor.

ozbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2009, 20:46   #20
Ağaçsever
 
hulya.59's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2008
Şehir: izmir-Karşıyaka-Foça
Mesajlar: 37
Yeşil sebzeleri haşlarken renginin bozulmaması için kaynayan suya atılmalı ve tencerenin kapağı kapanmamalı. Ben yıllardır özellikle ot haşlamalarında (radika, hardal v.b) bu yöntemi kullanıyorum.

hulya.59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 12:03   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Şimdi kırmızı biber (Capsicum annuum -Corno di toro rosso) (yağlı biber- yağ biberi) zamanı. (Biber, Solanaceae familyasından ve Capsicum cinsine ait Capsicum anuum L. türüne aitmiş)

Kırmızı bibersiz yapamayanlardanım. Sabah kahvaltısında bile enfes... Bırakın tadını sofraya renk vermesi biler yeter... Beyaz peynirli, cevizli, lorlu, patlıcanlı, sirkeli, limonlu, sarımsaklı daha pek çok çeşidini yapabilirsiniz... Tek kusur var. İştah açıyor... Suyuna ekmeğini bandırmadan edemeyenlerdenim... (Kimi salatanın suyuna ekmek bandırmayı kabalık olarak görme kabalığını gösterir)

Evet, kırmızı biberi kimi fırında közlüyor, kimi ocak üzerinde, kimi mangalda...
Ben mangal kömüründe közleyenlerdenim.
Közlenen biberleri sıcağı sıcağına bir gazete kağıdına sıkıca sarıp hemen bir poşete koyun ve ağzını sıkıca bağlayın... Yarım saat sonra kabuklarının çok kolay temizleneceğinden emin olabilirsiniz...


Düzenleyen hassoman : 15-08-2009 saat 13:29
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 12:49   #22
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Kapya diye bildiğimiz mi?

Turşusunu yaptım 2 gün önce...Bir restorantda yedim, hoşuma gitti.

Tarifini aldım.Şöyle ;

Yıkadım, çekirdeklerini çıkardım, doğradım, üzerine saf limon suyu, rende sarmısak ve tuz.

Kapalı saklama kabında buzdolabında epey dayanıyor.

Fotoyu turşular başlığına yükledim.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 13:25   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Evet doğrudur, kapya olarak bilinir. 'Salçalık biber' de deniyor. Dolmasını da (kıymalı ya da zeytinyağlı) deneyin. Kıymalıysa sarımsaklı yoğurtla, zeytinyağlı ise limon sıkarak yiyin... Elbette önce kabuğunu bir güzel sıyırıp alın...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 13:27   #24
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülgül Mesajı Göster
*** peynirli poğaça yaparken içine koyduğumuz peynirler hep erir ama bununda kolayı var eğer koyduğunuz peynirin içinde erimeden kalmasını istiyorsanız yapnız gereken çok kolay merak eden sorabilir bana
Bu forumda, bilen bildiğini yazıyor. "Biliyorum, sorarsanız cevap veririm" diye bir tarz kullanmıyoruz. Siz de buna uyar mısınız?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2009, 04:43   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 238
Galeri: 40
1-Zeytinyağlı dolma içini yaparken, evde fıstığınızın olmadığını farkettiniz. 2 tane havucu rendelerseniz aynı lezzeti elde edebilirsiniz.
2- Köfte yoğururken harcın içinde bir çimdik tarçın koyarsanız enfes bir lezzet yakalarsınız.
3- bakliyatları haşlarken **** ıslatırken konulan karbonat içindeki doğalgazın çıkmasına yardımcı olur.
4-Yıkayıp dolaba kaldırmaya hazırladıgınız yesillikleri bir miktar kuruttuktan sonra kagıt havlua sararak agzı kapalı bir kapa koyarsanız daha uzun yeşil ve diri kalmalarını sağlayabilirsiniz.
5-Yaz aylarında buzdolabınıza mesrubat bardaklarını, dondurma kaselerin koyarsanız, servisiniz daha serinletici olur.
6- Tavuğu pişirmeden 2 saat önce süte yatırırsanız cok daha lezzetli ve yumuşak olur.
7- Mısır patlatırken yağın içinde mısırla beraber kekik, nane, kırmızı biber koyarsanız farklı bir lezzet olur. Cok az gıda boyası ile mısırlar patlarsa değişik renk mısırlar elde edersiniz.

yesim ozgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2012, 09:54   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: ERZURUM
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülgül Mesajı Göster
*** peynirli poğaça yaparken içine koyduğumuz peynirler hep erir ama bununda kolayı var eğer koyduğunuz peynirin içinde erimeden kalmasını istiyorsanız yapnız gereken çok kolay merak eden sorabilir bana
Gül, gerizekalımısın sen, neden sana gerizekalı dedim biliyomusun.? hadi bana sor da söyliyeyim..

ibrahimakakus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019