agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-12-2009, 11:14   #1
Ağaç Dostu
 
ayferaksit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2009
Şehir: malatya
Mesajlar: 298
Galeri: 15
Bilinçli tüketiciler için uyarılar

Ekmeğe kakao katarak kepekli ekmek yapıyorlar


Kepek ekmek daha çok diyet yapanların ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercih ettiği bir ekmek türü. Bazı kepekli ekmekler, normalden daha fazla kahverengi. Çünkü içine kepek yerine kakao katılıyor. Kakaolu kepek ekmeği, içindeki kakao miktarına bağlı olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor

İpek Unlu Mamulleri sahibi Yakup İpek, bazı fırıncıların kepek ekmeği yapımında kakao kullandığını söylüyor. Daha ucuz olması ve renk vermesi için kakao karıştırıldığını aktaran İpek, ''Merdivenaltı çalışan fırınlar ekmeğin içine her türlü zararlı maddeleri katabiliyor. Gıda boyaları kullanılıyor. Özellikle de kepek ekmeğin içine kakao katıyorlar.'' şeklinde konuştu.

Birçok fırıncının kepekli ekmeğe hiçbir zaman saf kepek katmadığını söyleyen 20 yıllık fırıncı A.F. ise çalıştığı fırındaki ustasının kepekli ekmeğe kakao kattığına şahit olduğunu söyledi. Kakaonun tam kepek ekmek görüntüsü vermesi için kullanıldığını söyleyen fırıncı A.Y. ise "Saf kepekli" denilerek halkın kandırıldığını iddia etti.

Ekmekte rekabet arttıkça hilelerin de arttığını anlatan Ahmetoğlu Fırın'ın sorumlusu Sinan Yıldırım ise fırınların üçüncü sınıf un kullanarak ekmekteki kaliteyi düşürdüğünü belirtti. Kalite düştükçe ekmekteki zararlı maddelerin de arttığını söyleyen Yıldırım, "25 senelik fırıncıyım. Her geçen gün ekmekte daha fazla hileler dönüyor.'' diye konuştu.

FIRINCILAR ODASI: KAKAOLU EKMEĞİ İLK DEFA DUYDUK

Kepekli ekmeklere kakao katıldığı ve vatandaşların kandırıldığı yönündeki iddiaları sorduğumuz Fırıncılar Odası Genel Başkanı Fahri Özer bu konuyu ilk defa duyduklarını söyledi. Fırıncılar Odası Genel Sekreteri İlham Rişvan da Fırıncılar Odası olarak bu konuda bir bilgilerinin olmadığını ifade etti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Çelik, kepekli ekmeğe katılan kakao miktarının fazla olması durumunda diyabetlilerin kan şekerinin yükselebileceğini açıkladı. Fazla miktardaki kakaonun özellikle böbrek ve karaciğer hastalıklarında ciddi problemlere yol açabileceğini ifade eden Çelik, "Kakaonun fazlası, sinirliliğe, çocuklarda kansızlığa yol açabilir.'' dedi. Diyetisyen Nil Şahin Gürhan ise albeniyi yükseltmek için kepekli ekmeklerde kakao kullanıldığını, kepek ekmeğinin aşırı tüketiminin demir eksikliğine yol açacağını belirtti

--
Bu bülten Elif Genç grup yöneticisi tarafından "Kırsal Kalkınma ve Gıda Güvenliği" grubu için yazıldı.

Gruba şuradan girebilirsiniz: http://www.xing.com/net/kkggder/

ayferaksit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2009, 11:33   #2
Ağaç Dostu
 
Dudi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,763
Galeri: 54
Diyabet ve troid hastası biri olarak ürik asidim de yüksek (ürik ait yüksek olduğunda kepekli mamüller tüketemiyorsunuz, yükselmeye neden oluyor) olduğundan endokrin, diyabet ve metabolizma uzmanı dokturum kepekli yiyemezsin, beyaz da yiyemezsin dediğinde e peki ben ne yiyeceğim dedim. Doktorumda aslında herkesin yemesi gereken en sağlıklı ekmek tam buğday ekmeğidir yanıtını verdi. O günden beri tam buğday ekmeği yiyorum. Bence en fazla tok tutan ekmek, herkese tavsiye ederim. Diyette olanlar bile bence kepek ekmeği yerine tam buğday ekmeği yemeli. Bu küçük bilgiyi sizinle paylaşmak istedim. Saygılar... Sağlıklı günler

Dudi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2009, 11:54   #3
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Kepek fiyatı kakaodan fazla olmaz ki. Bir tuhaflık var sanki.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2009, 11:56   #4
Ağaç Dostu
 
triple's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2009
Şehir: İSTANBUL&İZMİR-Mordoğan
Mesajlar: 261
Kepek ekmeğe kakao katılması hillesi yeni birsey degil!
Bir dönem Türkmenistan da bulundum ve orada Türk usulü ekmek üreten ve Türkiye den gelen ürünlerin satıldıgı bir alisveris merkezi vardi (şimdi ismini soylememin pek doğru olacagınıda sanmıyorum) Halende var sanırım. Ekmeğimizi oradan alir güya diyette olmamız hesabiyla kepek ekmek tüketiyor idik ama bir gün oğlum baba bu ekmekler çukulata kokuyor ve tadıda çukulata tadında, artik ben bu ekmekleri yediğim için gün içinde çukulata aramiyorum diyince ailece bizde farkına vardık sonra alişveriş merkezindeki unlu mamullerden sorumlu bir türk arkadaşa konuyu iletince, abi sizin cocuk gercekten agzinin tadını tam bilen biri nerdne anladi kerata demez mi?
--"Biz yaklasık 6 aydır kepek bulmata zorlandiğimiz ve türkiyeden kepek getirmek zor olduğu ve mesraflı olduğu için bu yollla üretime başlamiştik" demezmi? şok olduk! günlerce aç kaldığımızamı yoksa aldatildiğimiza mı yanar olduk bilmiyorum artik ama insan sağliğiyla bu derece kolay oynayan bir milet oluverdik.
Kısacası eğer içinizde Allah korkusu yoksa ve yasal denetimlerde gerçek anlamada yapilamniyor ise gelecek günlerde kim bilir nelerle karşilaşacaz Allah bilir!
Hepimizin sağlık konusunda duyarlı olması ve gerek ekmeğimizin kalitesiyle oyanayan gerekse sağlığımızla oynayanlara karşı duyarlı olalım ve duyumlarımızı paylaşalım ama şişirme haberlerde olmadan tabi bunu yapalım
sağlıklı bir dünyada yaşamak dileği ile;

triple Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2009, 11:59   #5
Ağaç Dostu
 
triple's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2009
Şehir: İSTANBUL&İZMİR-Mordoğan
Mesajlar: 261
Sayın Meyveli Tepe!
Kilolarca hamura katilan sadece bir kaç gıram kakao. Olaya bu boyutuyla bakın sadece rengini değiştirmek için kulanılıyor kakao. Kısacası bir tekne hamura sanirim sadece bir cay kaşiğı katilsa rengini sanirm kepek katılmışcasına değiştirecektir.

triple Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2009, 01:05   #6
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Piyasa da satılan nar ekşisinin çoğu, eski pekmez ve limon tuzu kaynatılması ile oluyormuş.
Ben inandım. Çünkü nar ekşisi yapmak çok zordur. Bu kadar ucuza va bu kadar bol yapılabileceğine inanmıyorum.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2009, 01:02   #7
Ağaçsever
 
Kaan903's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
En iyisi evde kendi ekmeğimizi tam buğday unundan yapmak. Belki "katkısız tam buğday ununu nerden bulacağız" diyeceksiniz ama bir derece daha güvenli bence.

Yaklaşık 2 aydır ekmeğimizi makinada evde yapıyoruz. Fırın ekmeği ile alakası yok. Bir kere bembeyaz olmuyor hiçbir şekilde, çoğunlukla sarı renkli, hemen bayatlamıyor, üstelik çok da lezzetli. Makina ile birlikte verilen tarif kitapçığından da farklı farklı tarifleri deneyebiliyoruz.

Kaan903 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2010, 10:24   #8
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Bence kepeğin fiyatıyla alakalı değil kakao katılması kepekli ekmek kabarmaz ne kadar maya katarsanız katın. Elinize yapışır. Kolay olmaz kepekli ekmek yapmak. Piyasada ne kadar bilmiyorum ama yeni taşındığım bu yerde mahalle arasında bir değirmenden (bildiğiniz eski değirmen) kilosu 30 kuruşa kepek, 80 kuruşa henüz sabah çekilmiş tam buğday unu buldum. Kek gibi mikserle çırparak yaptım ve kek görünümünde bir ekmek oldu. Yaklaşık bir bir buçuk saat süren çaba sonucu (ekmek makinasız davul fırında) bir haftalık ekmeğim hazırlanmış oldu. Tavsiye ederim.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2011, 10:41   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-06-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 31
arkadaşlar bende daha önce fırında çalışan birinden duymuştum . kepek ekmeği yerine beyaz ekmek yiyin demişti. kepek ekmeği aslında tam kepek değilmiş, kepek hiçbir zaman kendi başına hamur olup tutmazmış. mutlaka içine beyaz un koymak gerekirmiş. aslında yediğimiz kepek ekmeği değil, kepekli beyaz ekmek.

gelin mumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024