agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 1 Gönderen Mine Pakkaner
  • 3 Gönderen EAkpınar

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-07-2006, 00:16   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Güvenli gıda hazırlanmasında 10 altın kural

Güvenli gıda hazırlanmasında 10 altın kural
Aygül ERDOĞMUŞ
Ev Ekonimisi Tek.


1) Gıda işlemi için güvenli gıda seçin

Sebze, meyve gibi gıdalar tabii hallerinde en iyi iken, diğerleri ancak, işlendiğinde güvenli olurlar. Örneğin; daima işlenmemiş süt yerine, pastörize edilmiş süt satın alın. Ve eğer seçim durumunda iseniz taze veya şok dondurma işlemleriyle dondurulmuş tavuğu seçin. Alışveriş yaparken aklınızda tutmanız gereken gıdaların işleme tabi tutulması ile güvenliğini artırmanın yanısıra raf ömrünü uzatmak amacıyla geliştirilmiştir.

2) Gıdalarınızı tam olarak pişirin

Birçok gıdalar, en önemlileri olarak tavuk etleri, sığır etleri ve pastörize edilmemiş sütler, patojen kaynaklı hastalıklarla kontamine olmaktadır. Mükemmel yapılan bir pişirme ile hastalık etmeni öldürülür. Ancak gıdanın bütün kısımlarının en az 70 dereceye ulaşması gerektiği unutulmamalıdır. Tavuğun pişirildiğinde bile kemik yanında halen pişmemiş kısım kalabilmektedir. Tamamen pişinceye kadar tekrar fırına konulur. Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden önce tamamen çözülmelidir.

3) Pişmiş gıdaları vakit geçirmeksizin hemen yiyin

Pişmiş gıdalar oda sıcaklığına geldiği zaman mikroorganizmalar çoğalmaya başlar. Daha uzun süre beklemede risk daha da büyümektedir. Güvenli tüketim için pişmiş besinlerin ısılarını kaybetmeye başlamadan hemen yenmelidir.

4) Pişirilmiş gıdaları dikkatlice depolayın

Gıdaları güvenli bir şekilde hazırlamayı veya kalıntıları değerlendirecekseniz; depolamada 60 derece üzerinde sıcak ve de 10 derecenin altında soğuk ortamlarda depolayın. Şayet bu gıdaları 4 veya 5 saatten fazla depolamayı planlıyorsanız, bu kural hayati önem taşımaktadır. Bebekler için depo edilmemiş gıdalar tercih edilmelidir.

5) Pişirilmiş gıdalar bütünü ile tekrar ısıtma işlemine tabi tutulur

Depolama sırasında oluşabilecek mikroorganizmalara karşı en iyi koruma şeklidir Uygun depolama mikrobiyal büyümeyi yavaşlatır. Ancak organizmaları öldürmez). Bir kez daha yeniden ısıtma gıdaların bütün kısımlarının en az 70 dereceye ulaşması gerektiği anlamına gelmektedir.

6) Pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdalar arasındaki teması önleyin

Güvenle pişirilmiş gıdalar, çiğ gıdalarla çok az bile olsa temas ettiğinde kontamine olabilir. Bu çapraz kontamisyon, çiğ tavuk etinin pişmiş gıdalar ile temas ettiği zamanki durum gibi direkt olabilir. Aynı zamanda çok çabuk olabilir. Örneğin; çiğ tavuk hazırlarken kullanılan bıçak ve kesme tahtası aynen yıkanmaksızın pişmiş tavuğun parçalanmasında kullanılmaz. Böyle yapmakla, mikrop üremesi ve pişirme öncesi mevcut olan hastalıklar için tüm potansiyel riskleri tekrardan oluşturabilir.

7) Eller tekrar tekrar yıkanmalı

Gıdaların hazırlanışı işlemine başlamadan önce ve her bir ara verme (kesinti) sonrası özellikle eğer bebek bezi değiştirmek durumundaysanız veya tuvalete girmişseniz eller (tam, mükemmel) çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Balık, et veya tavuk gibi çiğ gıdaların hazırlanmasından sonra diğer gıdaların işlemine başlamadan önce eller tekrar yıkanmalıdır. Ve eğer elleriniz üzerinde her hangi bir enfeksiyon varsa gıdayı hazırlamadan önce (bu enfeksiyonları) ellerinizi bandajlayarak veya sararak, durumdan emin olun. Köpekler, kuşlar ve özellikle kaplumbağalar gibi evcil hayvanların ellerinizden gıdaya geçebilecek tehlikeli (zararlı) hastalık etmenlerini barındırabileceğini de hatırlayın.

8) Tüm mutfak yüzeylerini dikkatli bir şekilde temiz tutun

Gıdalar normal ortamda kolaylıkla bozulabildiğinden, gıda hazırlanması için kullanılan her yüzey çok temiz tutulmaladır. Her bir gıda kırıntısı ,kalıntısı veya noktasını mikropların potansiyel bir kaynağı olarak düşünün.Bulaşıklarla ve kapkacaklarla temas eden kıyafetler her gün değiştirilmeli ve tekrar kullanım öncesi kaynatılmalıdır.Yerlerin temizlenmesi için ayrı kıyafetlerde sık yıkanması gerekir.

9) Gıdaları,Böcekler,Kemirgen Ve Diğer Hayvanlardan Koruyun

Hayvanlar,gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojenle mikroorganizmaları taşırlar.Gıdaları,sıkıca kapatılmış kaplar içerisinde depolayarak saklamak sizin için en iyi korumadır.

10) Saf Su Kullanın

Saf ve temiz su gıda hazırlanması için önemli olduğu gibi içme amacı için de çok önemlidir. Eğer su stokları hakkında herhangi bir şüpheniz varsa,gıdayı ilave etmeden önce içmek için buz yapmadan önce,suları kaynatın.Özellikle bebek mamaları hazırlanmasında kullanılan sular konusunda çok dikkatli olun.

Kaynak:http://www.konyatarim.com/index.asp?...ay=12&yil=2002

TCM beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2013, 11:03   #2
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Gıdaları nasıl saklamalıyız?

..Kitap yayıncılığı konusunda uzmanlaşan Sidas Yayıncılık şimdi de yazarlığını Çanakkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof Dr Arsan Bilişli’nin “Gıdaların Soğutularak ve Dondurularak Muhafazası” kitabını yayınladı.




Gıdaları nasıl saklamalıyız? - Gerçek Gündem

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2016, 15:19   #3
Ağaç Dostu
 
EAkpınar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 184
Çocuklarımıza her zaman sağlıklı yiyecekler yedirmeye uğraşırız. Dışarda gördükleri rengarenk pastalar şekerlemeler onları daha çok cezbeder. Onlara evde de rengarenk kekler, muhallebiler, kurabiyeler, makarnalar yapabiliriz

EVDE GIDA BOYASI
Kırmızı ve pembe: pancar
Yeşil: Ispanak
Sarı veya turuncu: Havuç
Siyah: Siyah havuç
Mavi ve Mor: Kırmızı lahana

Kullanacağınız sebzeyi parçalara bölün. Parçaladığınız sebzeleri bir tencereye koyarak üzerini kapatacak şekilde su ekleyip orta ateşte haşlayınSebze haşlanınca (çatal batırarak kontrol edin) çatalınız ile ezin ve suda istediğiniz rengi elde edene kadar haşlamaya devam edin. Ardından, bir süzgeç veya tülbent yardımıyla parçaları sudan ayrıştırın. Elde ettiğiniz gıda boyasını hava almayan bir kavanozda buzdolabında 1,5-2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre saklamak isterseniz de buz kalıplarına dökerek muhafaza edebilirsiniz.
Birkaç ipucu vermek gerekirse; Mavi ve mor için: Kırmızı lahanayı suyu kıpkırmızı olana dek haşlarsanız mor elde edersiniz. Eğer mavi elde etmek istiyorsanız, su kıpkırmızı olduktan sonra içine yavaşça ve dikkatlice kabartma tozu atarak karıştırın
Kırmızı ve pembe için: Kırmızı rengi elde etmek için haşladığınız pancarın içine yine aynı şekilde kabartma tozu ekleyin
Eğer hazırlayacağınız gıda boyalarını şekerli bir yiyecekte kullanacaksınız sebzenizin içine şeker ilave etmeniz daha uygun olacaktır. Böylece şekerli olduğu için asla sebzelerin tadı gelmeyecek ve her türlü krema veya süslemede kullanabileceksiniz.
Gıda boyalarını yaparken içine şeker koymadığınız takdirde tuzlu tariflerde de kullanabileceğiniz bir boya elde etmiş olursunuz.

Eklenen Resimler
 
EAkpınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024