agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-05-2009, 14:06   #31
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Daha öncede yazdığım gibi sirkeyi yıllardır kullanıyorum (parlatıcı kısmına koyarak) ne makinada, ne bizde ne de bardak ve tabaklarımda aksi bir durum söz konusu olmadı ancak ben arap sabununu hiç kullanmadım (bulaşık makinasında). Ama bu konu ile ilgili olarak daha önceden epeyce nette araştırmalar yapmış, konuyla ilgili bir sürü yazı okumuş sonunda birinin; '' bulaşık makinası deterjanları azıcık suda çözülüp gidecek şekilde çeşitli deneylerden sonra üretiliyor, kullanılan diğer malzemeler arap sabunu-yeşil sabun-borakslı karışım o kadar suda iyice durulanmaz sizde sabun artıklarını tüketirsiniz '' yazısı üzerine eski usul deterjan kullanımına geri dönmüştüm.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2009, 23:07   #32
Yeni Üye
 
Kasım Böler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2006
Şehir: Gaziantep/Nizip
Mesajlar: 26
Aslı "mayi sabun" yani sıvı sabun demektir... sadece adı değil esas sıvı sabun, arap sabunudur

yorumlarınızı ilgi ile okudum, sabun hakkında, zeytinyağı ile içiçe olan biri olmam hesabıyla bir kaç küçük not eklemek istiyorum, (tabi ki izninizle)

hangi sabun türü olursa olsun kullanılan hammaddeler özellikle sabunun ana hammaddesi olan bitkisel yağlar kaliteli olduğu takdirde üretilen sabun da kaliteli olur bunnla birlikte üretici firma 1 nci kalite sabunluk palm, koko, ayçiçek, pamuk v.s yağ kullansa bile aynı kalitedeki (yani 1 nci kalite) sabunluk zeytinyağı (pirina yağı) ile yapılan sabun aynı olmaz
kaldı ki zeytinyağı haricindeki dğer bitkisel yağların daha alt kaliteli olanları (yağ asitleri) ile yapılanlar zeytinyağlı saunlarla kıyaslanamaz bile...

esas vurgulamak istediğim, arap sabunu **** normal sabun eğer kaliteli bitkisel yağlarla ile yapılmışsa birbirinden çok faklı değillerdir yani gerçek arap sabunun hammaddesi ile banyoda kullandığımız, vücudumuzu yıkadığımız zeytinyağlı sabun ile yapılış tekniği farklı olmakla birlikte temelde aynı özellikleri taşımaktadırlar,

hiç bir zaman organik hammaddeden imal edilen temizleyiciler ile petrokimya ürünü temizleyiciler geride bıraktıkları kalıntı ve zararlı maddeler bakımından kıyaslanamazlar...

Arap sabunu ve sıvı deterjan gibi, bunları kıyaslamak yanlış olur.

Ancak unutmamak gerek ki hayvansal yağlar ve 3 ncü sınıf bitkisel yağlarla imal edilen arap sabunu sizi arap sabunu hakkında hayal kırıklığına uğratabilir, bu nedenle daha çok güvenilir üreticilerin ürünlerini tercih etmek ve bilinçli olmak da bizim görevimizdir.

Bu konuda eğer ilgi duyarsanız net üzerinde çeşitli doğal ürünler satan bir dostumun sitesini incelemeniz ve oradaki arap sabununa güvenebileceğinizi iletmek istedim.

incelemek isterseniz hepsiantep doğal ürünler sitesi

Kasım Böler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2009, 09:14   #33
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 809
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaplan06 Mesajı Göster
arkadaşlar, sırf bu mesajı yazabilmek için bu siteye üye oldum. bulaşık makinasında arap sabunu kullanılmasıyla ilgili olarak tecrübe edinmiş biriyim. ancak kötü bir tecrübe edindim çünkü bulaşık makinam bozuldu. detarjan gözüne arap sabununu koydum. makina çalışmaya başladıktan sonra çok fazla köpürmesi nedeniyle makinanın her tarafı köpük oldu haliyle şarteller attı ******. ve makinasız kaldım bir haftadır elimde yıkamaktan artık ellerim yaşlandı diyebilirim. ben tecrübe edindim. gerisi size kalmış. iyice okuyup dinlemeden denemeye geçmeyin derim.
mesajları okurken benim de aklımdan geçiyordu makineye zarar verir mi diye siz benden beni rahatlattınız şüphe içindeydim bir de makineden olmayım

Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2009, 09:20   #34
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 809
Galeri: 4
arap sabunu kullanmak isteyenler için bildiğim bir yöntem var artık aliminyum kaplar fazla kullanılmıyor ama ben aliminyum çaydanlıkta yapılan çayı daha lezzetli buluyorum bunun içinde evde bulunduruyorum dışını ince telin üzerine koyduğum arap sabunuyla sürtünce çok güzel parlatıyor bilenler vardır ama ben yine de paylaşmak istedim

Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 16:43   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 205
arap sabunu hiç kullanmadım fakat bulaşık makinamın parlatıcı bölümünde evelden ezelden sirke kullanıyorum...

sükunet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 17:46   #36
Ağaç Dostu
 
manolya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-08-2008
Şehir: izmit
Mesajlar: 310
Bulaşık makinesini, deterjan yerine arap sabunu, parlatıcı yerine elma sirkesiyle çalıştırmayı denemiştim, bulaşıklar temizlendi ama üzerine sabundan dolayı buğu kaldı, bardaklar makineden çıktığında buzlu cam gibi görünüyordu.

manolya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2009, 13:31   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
DOĞAL BULAŞIK MAKİNESİ DETERJANI NASIL YAPILIR?

İşte, bu maddeleri kullanarak tahta kaşıklarınızı, bebeğinizin biberonlarını gönül rahatlığıyla yıkayabileceğiniz doğal deterjanları evde üretebilirsiniz. Bulaşıklarınızı daha temiz ve parlak yapacak doğal bir temizleyici için gerekli malzemeler şunlar: Bir bardak boraks (aktarlarda, eczanelerde, kimyasal madde satıcılarında, zirai ürünler satan dükkânlarda kolayca bulabilirsiniz) maddesi... Bir bardak yemek sodası… Aynı bardağın dörtte biri kadar tuz… Dörtte biri kadar limon tuzu, yani citric asit (iri kristalli değil, rondoda toz hâline getirilmişi). Bulaşıklarınızın portakal, limon, mandalina vb. kokması için de bu ürünlerin yağlarından küçük bir miktar.

Yapılışına gelince… Plastik bir kapta önce tuz ve 30 damla yağ iyice karıştırılıyor. Ardından diğer malzemeler de ekleniyor. Kabın içindeki malzemeler iyice harmanlandıktan sonra kapalı bir yerde muhafaza ediliyor. Her yıkama için bu karışımdan 1-1,5 çorba kaşığı kullanılıyor. Bulaşıklarınızın ışıl ışıl olması için de makinenizin parlatıcı bölümünü elma sirkesiyle doldurmanız şart. Kullanılan suyun kireç oranına göre karışıma eklenen yemek sodası ve limon tuzu oranları artırılabilir. Malzemelerin miktarı ne kadar artarsa artsın sağlığa zararlı değil, çünkü tamamen doğal.

Bu karışım bulaşık makinesinde kullanıldığında araç-gereçler hem temizlenecek hem de parlayacak. Üstelik makineden portakal veya limon kokuları gelecek. Yıkama sonrasında bazı cam ürünlerinde hafif su lekeleri kalabilir. Hemen üzülmeyin. Bu görüntüyü ortadan kaldırmak veya daha aza indirmek için kurutma programı biter bitmez makinenin kapağını açarak bulaşıkları havalandırmanız kâfi.

Peki, elde yıkanacak bulaşıklar için neler yapmak lazım? Bunun için de önerimiz şöyle: Bir kalıp doğal sabun rendeleniyor ve üzerini örtecek şekilde içi suyla dolu bir kabın içine konuluyor. Hafif ateşte sabun tozu eritiliyor. İçine yarım tatlı kaşığı boraks ve yarım tatlı kaşığı da çamaşır sodası ekleniyor. Ardından iyice karıştırılıyor. Her yıkamada bu karışımdan bir tatlı kaşığı alıp kullanılıyor. Eğer bu yöntem “Beni çok uğraştıracak” derseniz, bulaşık makinesi için hazırladığınız karışımın aynısını, meyve yağı koymadan yapabilirsiniz. Bundan sıcak suya iki yemek kaşığı ekleyip bir yemek kaşığı da arap sabunu ya da bir çay kaşığı bulaşık deterjanı ilave edebilirsiniz. Bu karışım çok az köpürüyor ama bulaşıkları harika temizliyor ve büyük oranda da su lekesi bırakmıyor.

Mutfaklarda ocak ve fırınları temizlerken kullanılan krem temizleyiciler için de alternatifler var. Mesela temizleyeceğiniz yüzeye biraz karbonat, biraz tuz ve birkaç damla sirke damlatarak hafifçe ovuşturmanız yeterli. Aynı sonucu alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Peki, ya yüzey temizleyicileri? Piyasada ‘yüzey temizleyici’ diye satılan ürünlerin hepsinde insana ve çevreye zararlı kimyasallar bulunuyor. Bunu anlamak için içerik kısmına yazılmış ‘anyonik aktif, noniyonik aktif’ ifadelerine dikkat etmeniz yeterli. Kimyager Ayşe Kuralay, zararlı kimyasalların ekstra temizleme gücünün olmadığını söylüyor. Ayşe Hanım’ın önerdiği alternatiflere gelince: “Ahşap temizliği için bir yemek kaşığı limon suyu ile iki yemek kaşığı zeytinyağını karıştırın. Karışımın küçük bir miktarını temiz toz bezine dökün ve ahşap yüzeyi dairesel hareketlerle ovun. Karışımı sprey şişesine koyup yüzeye püskürterek de uygulayabilirsiniz.”

http://www.iyilikguzellik.com/haber.php?haber_id=1573

sibelim beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2009, 18:12   #38
Ağaç Dostu
 
hüzün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2009
Şehir: HATAY
Mesajlar: 714
aynı durumdayım

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi manolya Mesajı Göster
Bulaşık makinesini, deterjan yerine arap sabunu, parlatıcı yerine elma sirkesiyle çalıştırmayı denemiştim, bulaşıklar temizlendi ama üzerine sabundan dolayı buğu kaldı, bardaklar makineden çıktığında buzlu cam gibi görünüyordu.
bu gün ben de aynı şeyi denedim durumm aynıydı arkadaşlar

hüzün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2010, 13:57   #39
Ağaç Dostu
 
SAHIRE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 649
Galeri: 27
Yüzde yüz doğal temizlik ve arap sanundan yanayım ancak ,aman arkadaşlar,siz yine de bulaşık makinesinde bulaşık deterjanı kullanın. Makine bozuluyor. Tecrübeyle sabit. Hem emek hem de para kaybı oluyor. Diğer alanlarda banyo-mutfak temizliğinde,genel temizlikte her zaman arap sabunu derim, ahşap mobilyaya da iyi geliyor.

SAHIRE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2010, 11:11   #40
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-10-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1
arkadaşlar hepsinin hem yararlı yönleri hemde zararlı tarafları var.ben kimyagerim ve bu işin içerisinde olan bir kişi olarak yararlı ve zararlı taraflarını anlatmaya çalışacağım.bir kere deterjanlar yapılarında doğada daha zor parçalanan bileşikler içerir.el sabununun yapısında bulunan maddeler denek hayvanlarına uygulandıklarında beyinde kanser oluşumu gözlenmiş.bu söylediğim sabun içinde bulunan tek bir maddenin ispatlanmış bilimsel çalışmalara konu olmuş bir madde.bunun gibi 10 farklı maddenin olduğunu düşünün bakın nelere sebebiyet olabileceğini.ama diğer maddelerinde tam olarak bilimsel çalışmaları yapıldığını düşünmüyorum .çünkü hammadde üretenlere tam bir vurgun olurdu.ama mutlaka kullanacağınız bir kimyasalın internetten araştırmasını yapın.bazı sabunların arkadasında içinde ne olduğu yazar.bunların zararlarını internetten araştırabilirsiniz.şu an için belki göremyoruz eğer sabun zararlı olsaydı diyoruz (belkide içimizden) bütün toplumun yok olması gerekirdi.ama bazı hastalıklar da genler vasıtasıyla zamanla ortaya çıkıyor.belki sizde bir şey olmayacak ama torununuz belki özürlü doğar(ALLAH KORUSUN)bir çok kimyasala rahatlıkla ulaşabildiğimiz türkiye piyasasında insanlara zarar vermeyen ürünlerin üretilmesi neredeyse imkansız.hatırlayın senelerce biz GDO lu ürünleri tüketiyormuşuz da haberimiz yokmuş.biri fitili ateşledi ve GDO meselesini çıkardı ve zararları dile getirildi.genetik olarak bizi etkileyebileceğinden bahsedildi.artık GDO lu ürünler piyasada belirlenmiş denetimler altında satışına izin veriliyor.en azından üzerinde belirtilmesi gerekiyor GDO lu mudur diye.böyle konularda sürekli tükettiğiniz mallardaki(kimyasal ,gıda) içeriklerini mutlaka araştırın.çünkü bunlar sağlığınızla çok yakından alakalı.bir de o ürünü sıklıkla tüketiyorsanız vücutta atılmayarak zamanla birikip belirli bir süre sonra patlak verebiliyor.işin içine para girdiği zaman kimse malesef sağlık mağlık tanımıyor.ben sadece bir iki kimyasalın verdiği hasardan bahsettim.markete gidin ve araştırın bakalım yağ çözücülerin içinde ne var.hidrokarbon içerikli bileşenler ve klorlu solventler direk olarak hem ozon tabakassını deliyor hemde küresel ısınmaya sebep oluyor(hidrokarbonlar)diğer önemli bir husus bu üretilen deterjanlar petrol kaynaklı ve bir gün tükenecek.artık petrol kaynaklı ürünlerden yakıt ve bu tür ürünlerin üretiminden vageçilmeli çünkü kaynakları sadece biz bitirecekmiş,bunlar bizim hakkımız gibi kullanıyoruz.bu kaynalar olmaz ise bilim adamlarına örneğin hegzan kimyasalı lazım olduğunda bu kimyasalı nasıl ve nereden bulacağız.şimdi doğadan olduğu için petrole yükleniyoruz peki 100 yıl sonra neye yükleneceğiz.bu arada normal elde yıkama yaptığımız bulaşık deterjanları ve el sabunlarının içinde elden ve tabaklardan kimyasalı uzaklaştırmak ve kalıntı kalmasını engellemek için kimyasal maddeler ilave ediliyor.bütün bu yazdıklarımı düşünerek sizce kullanalım mı kullanmayalım mı?

samet05203 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2010, 12:36   #41
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-11-2010
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 1
arkadaşlar yaklaşık 2 aydır arap sabunu üreten bir firmada çalışıyorum.
arap sabunu üretiminde kullanılan malzemeler potas kostik, su ve yağdır, piyasada bulabileceğiniz en az kimyasal içeren ürünlerden biridir. bitki ilaçlamasından ev temizliğine kadar bir çok kullanım alanı var.
sıvı arap sabunlarında katılar haricinde noniyonik madde eklemesi yapılır, katı arap sabunlarında köpürme olmazken sıvılarda noniyonik maddenin varlığından köpürme görülebilir. ayrıca unutmayin ki her firmanın kendine özgü bir formulasyonu vardır. bir arkadaşımızın yukarıda belirttiği gibi bazı firmalar labsa kullanabilir ve ya kötü yağ kullanabilir.
burda çalışmaya başlamadan önce arap sabunu ev temizliğinde pek kullanmazken şimdi yer ve ocak temizliğinde kullanmaya başladım ve sonuçtan memnunum ancak bulaşık makinasında deneme hiç yapmadım, bu konuda etkisi üzerine birşey söyleyemem.
son olarak farklı kalitelerde arap sabunları var, yapımında kullanılan yağ arap sabununun kalitesini belirler. kullandığınız markaları belirtirseniz bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışabilirim.

gabriell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2010, 23:17   #42
Yeni Üye
 
beyağıllı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dersan Mesajı Göster
"bugün gelen bir forward mail'de, "bulaşıklarımı arap sabunuyla yıkamaya başladım. çok süper oldu. petrol ürünü olan deterjanı kullanmayın, bunu kullanın" anafikrini işliyordu. yapmayın. hangi doğal maddeden çıkmış olursa olsun, ortaçağdan kalma arap sabunu da neticede kimyevi bir maddedir. milyonlarca dolarlık araştırma-geliştirme ürünü, amaca uygun üretilmiş, yüksek teknoloji ürünü deterjan yerine bunu kullanmaya kalkmak, cahilliktir, yapmayın.
bilime, teknolojiye saygı duyun.
- kafanızı yıkarsanız, o iş için üretilmiş şampuanın aksine, kafa derinizin yağını alır, kurutur, kepek yapar, saçınıza zarar verir, dökülmeye yol açabilir.
- bulaşıkta kullanırsanız, deterjana göre kalibre edilmiş bulaşık makinesi yeterince durulayamayabilir, bilmem hangi zincirin sonunda dönüp, dolaşıp gıdanıza karışmasını beklemenize gerek kalmadan, direkt tabağınızdan yersiniz arap sabununu (=kimyasal madde).
- yerleri silmeyin. berbat kokuyor ve kalıntı bırakıyor, toz (=mikrop) tutuyor, kir gösteriyor."



bir de böyle bir uyarı geziyor şimdi de maillerde kime inanacağımızı şaşırdık...
Detarjan üreticilerinin pazarlayıcılarının zülfiyarına dokunuyordur

beyağıllı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2010, 11:22   #43
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi beyağıllı Mesajı Göster
Detarjan üreticilerinin pazarlayıcılarının zülfiyarına dokunuyordur
Bence de.



Köpüğünün zarar verebileceğini düşünerek bulaşık makinesinde kullanmıyorum ama....

Yıllardır elde bulaşık yıkarken ne kullanırsam kullanayım, üzerine de ne kremi sürersem süreyim çatlayan ve kanayan ellerim ilk defa bu sene sorunsuz; arap sabunu kullanıyorum.

Sürekli çay içildiği için iki günde kararmaya başlayan metal lavaboya çamaşır suyundan başka kimyasal etki etmezken, arap sabunu ile çay lekesi olmuyor, çelik tencereler ve tezgah çok güzel temizleniyor. Dezavantajları ise köpüğü az ve sıcak su ile iyice durulamak gerekiyor, sirke gibi asitlerle beraber kullanılamıyor.

Kapı-dolap dibi lake kaplı mobilyalarda arap sabunu kullanıyorum, iyi temizliyor, bezin üzerine damlattığım bir parça zor lekeleri çıkarıyor.

Yerler arap sabunu ile temizlendiğinde hiç de bütün tozu tutmuyor, leke yapmıyor. Halı temizliğinde de kullanılıyor.

Çoğu insan kokusundan rahatsız oluyor ama günümüzde kötü kokmayanları hatta güzel kokanları bile var.

Çocukluğumda arapsabunu vardı, zamanla yerini başka sabunlara bırakırken, reklamları da anımsıyorum; köpük köpük su, çok çekici... Köpüklü su elde yıkarken gerçekten keyiflidir, kolaydır hele bir de güzel kokarsa, camlarda leke bırakmazsa ... Belki de bu imaj arapsabununu evlerimizden attı diye düşünüyorum. Bir de o yıllarda evlere yeni giren televizyon ve dolayısıyla göz kırpmadan izlenen reklamların gücü.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2010, 08:24   #44
Ağaç Dostu
 
şehnaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
sayın kiraz
Evet size katılıyorum, benimde ellerim cok kötü çatlıyor .Arapsabunu ellerime hiç dokunmadı fakat bulaşıklarımda arınmadı. Özellikle plastik mutfak gereçlerim (salata için kullandığım leğenler gibi) yağlı bir şekildi kalıyor .Bardakların üzerinden kayganlığı gitsin diye durularken 2 -3 misli daha fazla su tükettim . Çamaşır makinesine kullandım , evet camaşırlarım temizlendi ama o kadar kötü kokuyorlar ki anlatmak zor . Eşim servis şöförü , yazın sıcaklarda giydiği gömlekler tüm servis aracın icindi arabasabunu gibi kokuttu . 2 kg arab sabunu almıştım daha yeni bitirdim ve bir dahada almayı düşünmüyorum .Biz bulaşık durulama sularımızı bahçemize gidecek şekilde pis su borularını döşedik ,özellikle bu sebepten dolayı bulaşık ilacına bir alternatif aradım ama bulamdım. .Kız kardeşim almanyada yaşıyor ve oranın kanunlarına göre tüm piyasada satılan bulaşık ilaçlarının doğadan çözünür olası şartmış .Doğada daha az zararlı bulaşık ilaçlarına yönelik bir araştırma yaptım ,marketlerde sadece FROSCH marka satılıyor onunda fiyatı 4- 5 lira civarı olmasına rağmen doğada çözünürmü anlayamadım . Bütün yazı etkili bir çözüm bulmak için netten araştırmaya çalıştım ama her şekilde kimyasallar ile karşılaştım netice itibarı ile 2 şey öğrendim . 1 . bizi yönetenlere baskı yapıp deterjan üretim kanunlarında değişiklik şart . 2. hangi ilacı kullanırsak kullanalım miktarını en aza indirmek için bizler çaba sarf etmek ZORUNDAYIZ . Özellikle biz hanımların temizlik ilaçlarında kullandığımızın coğu gereksiz . Ne olursa olsun az da olsa cevreye zarar vercektir . Kanımca hayatımıza giren ilaçları gözden geçirip, hangisine gerçekten ihtiyacımız var onu belirlemkte.

şehnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2010, 11:56   #45
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şehnaz Mesajı Göster
sayın kiraz
Evet size katılıyorum, benimde ellerim cok kötü çatlıyor .Arapsabunu ellerime hiç dokunmadı fakat bulaşıklarımda arınmadı. Özellikle plastik mutfak gereçlerim (salata için kullandığım leğenler gibi) yağlı bir şekildi kalıyor .Bardakların üzerinden kayganlığı gitsin diye durularken 2 -3 misli daha fazla su tükettim . Çamaşır makinesine kullandım , evet camaşırlarım temizlendi ama o kadar kötü kokuyorlar ki anlatmak zor . Eşim servis şöförü , yazın sıcaklarda giydiği gömlekler tüm servis aracın icindi arabasabunu gibi kokuttu . 2 kg arab sabunu almıştım daha yeni bitirdim ve bir dahada almayı düşünmüyorum .Biz bulaşık durulama sularımızı bahçemize gidecek şekilde pis su borularını döşedik ,özellikle bu sebepten dolayı bulaşık ilacına bir alternatif aradım ama bulamdım. .Kız kardeşim almanyada yaşıyor ve oranın kanunlarına göre tüm piyasada satılan bulaşık ilaçlarının doğadan çözünür olası şartmış .Doğada daha az zararlı bulaşık ilaçlarına yönelik bir araştırma yaptım ,marketlerde sadece FROSCH marka satılıyor onunda fiyatı 4- 5 lira civarı olmasına rağmen doğada çözünürmü anlayamadım . Bütün yazı etkili bir çözüm bulmak için netten araştırmaya çalıştım ama her şekilde kimyasallar ile karşılaştım netice itibarı ile 2 şey öğrendim . 1 . bizi yönetenlere baskı yapıp deterjan üretim kanunlarında değişiklik şart . 2. hangi ilacı kullanırsak kullanalım miktarını en aza indirmek için bizler çaba sarf etmek ZORUNDAYIZ . Özellikle biz hanımların temizlik ilaçlarında kullandığımızın coğu gereksiz . Ne olursa olsun az da olsa cevreye zarar vercektir . Kanımca hayatımıza giren ilaçları gözden geçirip, hangisine gerçekten ihtiyacımız var onu belirlemkte.
Arapsabunun zor durulanmasını dezavantaj olarak yazmıştım bu nedenle mümkün olduğunca sıcak su kullanıyorum.

Frosch markayı uzun süre kullandım, ellerimin üstünün kanaması gitti ama çatlamalara engel olmadı.

Kokusuz, hatta parfümlü arapsabunları da var. Son yıllarda yapay kokular beni ne kadar rahatsız etse de Nazar marka sıvı arapsabunundan ve kokusundan memnunum. Tabii ki kullanırken durulaması zor, çok köpürmüyor ama diğerlerinin zararlarını düşündükten sonra, arapsabunu onlara nazaran ucuz olmadığı halde yine de devam etmeyi düşünüyorum.

"Kanımca hayatımıza giren ilaçları gözden geçirip, hangisine gerçekten ihtiyacımız var onu belirlemkte." cümlenize tamamen katılıyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2010, 20:53   #46
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 18
2 sayfayıda okuduğum ben de şöyle düşünüyorum. Öncelikle kullanılan marka çok önemli bir çok arkadaşımız yazmış,arap sabunu içerisine kullanılan yağlar,maddeler sabunun kalitesini sağlar diye. bende kullanılan miktar da önemli birkaç arkadaşımız da arap sabunun bulaşıkları buğulu gösterdiğinden ve makineya zarar verdiğinden bahsetmiş,piyasada satılan bulaşık deterjanlarıda su da hemen çözünüyor peki arap sabunu? Ve şunu merak ediyorum arap sabunu ve sirke birarada kullanılır mı? Belki arap sabunu tekbaşına kullanılsa bu kötü etkiler gözükmeyecek:S Uzun zamandır parlatıcı gözüne elma sirkesi koymayı düşünüyordum bu konuda olumsuz bir yorum yapılmamış en yakın zamanda denemeyi düşünüyorum.

..açelya.. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2010, 08:16   #47
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Arapsabunu ve sirke bir arada kullanılamıyor. Sirke, limon gibi asitler arapsabunun yapısını bozuyor, yapışkan bir madde oluşuyor ve kolay temizlenmiyor. Arapsabununa biraz sirke damlatınca siz de hemen farkedebilirisiniz.

Parlatıcı gözüne uzun zamandır elma sirkesi koyuyorum, sonuçtan memnunum ama en basit (hepsi bir arada değil) bulaşık deterjanını kullanıyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2010, 09:57   #48
Ağaçsever
 
milyonstar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2009
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 62
merhaba bu arap sabunu aslında genelde temizlikte olarak sanaide kullanılır ve iyi sonuc verir tamirciler ellerini onunla yıkar yagları daha iyi temizler . birde araba yıkayıcıları lastıklerın dıs yanaklarını arap sabununla temislerler ve iyi olur ama lastıklerin dıslarında zamanla matlasma olur

milyonstar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2010, 16:45   #49
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 18
Arkadaşlar ibrahim saraçoğlu'nun sitesinde dolaşırken kendi üretimi deterjanları gördüm.İnceleyen var mı aramızda,sonuçlarını biizimle paylaşacak arkadaşlar çünkü anladık ki arap sabunu bulaşık makinesinde kullanılmıyor.

..açelya.. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2011, 21:27   #50
Ağaçsever
 
yesimucer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2005
Şehir: istanbul
Mesajlar: 42
Galeri: 3
merhaba,
ibrahim saraçoğlunun ürettiği bulaşık makinesi tabletini ve çamaşır makinesi deterjanını birkaç aydır kullanıyorum, memnunum, benim için zor olan internetten sipariş vermek, kargo geleceği zaman evde bulunmak.
Daha önce bulaşık makinesinde arap sabunu denemiştim, bulaşıklar temizlenmiş ancak makinenin tabanında kalın ve çok zor çıkan bir yağ tabakası kalmıştı,
aslında gönlüm yine de arap sabununda, acaba marka tavsiye edebilecek olan var mı?

yesimucer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2011, 10:23   #51
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yesimucer Mesajı Göster
Daha önce bulaşık makinesinde arap sabunu denemiştim, bulaşıklar temizlenmiş ancak makinenin tabanında kalın ve çok zor çıkan bir yağ tabakası kalmıştı
Bulaşık makinası bakımı için servis veren bey, makina boşken, arasıra bir 1 çay bardağı çamaşır suyu+1 çay bardağı sirke ile çalıştırmamı önermişti. Denedim, makinanın içi tertemiz oldu, sonucu beğendim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2011, 12:32   #52
Ağaçsever
 
yesimucer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2005
Şehir: istanbul
Mesajlar: 42
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Bulaşık makinası bakımı için servis veren bey, makina boşken, arasıra bir 1 çay bardağı çamaşır suyu+1 çay bardağı sirke ile çalıştırmamı önermişti. Denedim, makinanın içi tertemiz oldu, sonucu beğendim.
teşekkür ederim, yalnız çamaşır suyu ve sirkeyi deterjan gözüne koysam sığmaz sanırım, aldığı kadarıyla deneyeceğim.

yesimucer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2011, 15:46   #53
Ağaç Dostu
 
nikomedia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 245
Bu bolumdeki yazilari okuduktan sonra bende bulasik makinemde arap sabunu ve sirkeyi denedim. Ancak cokta iyi bir sonuc elde edemedim. Bardaklarim bugulu , kasik catallarim kararmis , makinememin icinde ise yuksek isida yikadigim halde kalin bir yag tabakasi olustu . Daha sonra Saracoglu'nun bulasik ve camasir detarjanini kullandim. Ancak onda da cok farkli bir sonucla karsilasmadim bulasik makinesinde. Yani bu denemeler sonucunda maalesef olumlu sonuclar alamadim. Tavsiye etmiyorum diyemiyecem cunki deneyip gorulmesinden yanayim.
Sevgili Limon'un servis yetkilisinin onerisini deneyecem simdide

nikomedia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2011, 18:56   #54
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bazen iyiniyet "çevrecilik" ve yanlış bilgilenme olmayacak yerlere varıyor bana göre. Çamaşır suyu hiç bir eve girmemesi gereken hiç de gerekli olmayan bir şey bence. Klor içeriyor bu kanalizasyona sonra da en yakındaki denize ulaşıyor.
Sirke hem çamaışr hem bulaşık makinalarını temizliyor.

Forumda arap sabunu ile iglili bir başlık olacaktı. Orada bir deterjan üreticisi nereden karar verdiniz çevreci bir ürün olduğuna kostik içeriyor, bu da o kadar masum bir kimyasal değil demişti.

Kıssadan hisse bölümü olarak. ben hiç bir ürüne arayıp sormadan sorgulamdan masum ve iyi gözyüle bakmıyorm.

Özellikle çevre konusuna yükselen duyarlıktan sonra,( ülkemiz bir çevre felaketi durumundayken bu cümleyi de oldukça cesurca yazdım) ürünlerde bu duyarlığı kullananlar olduğunu düşünüyorum.

Ürünlerini satmak için insanların iyi niyetini kullanlar çok fazla.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2011, 09:13   #55
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nikomedia Mesajı Göster
Bu bolumdeki yazilari okuduktan sonra bende bulasik makinemde arap sabunu ve sirkeyi denedim. Ancak cokta iyi bir sonuc elde edemedim. Bardaklarim bugulu , kasik catallarim kararmis , makinememin icinde ise yuksek isida yikadigim halde kalin bir yag tabakasi olustu . Daha sonra Saracoglu'nun bulasik ve camasir detarjanini kullandim. Ancak onda da cok farkli bir sonucla karsilasmadim bulasik makinesinde. Yani bu denemeler sonucunda maalesef olumlu sonuclar alamadim. Tavsiye etmiyorum diyemiyecem cunki deneyip gorulmesinden yanayim.
Sevgili Limon'un servis yetkilisinin onerisini deneyecem simdide
Arap sabunu ile asitler (limon, sirke,...) beraber kullanılamıyor, bir bardakta denerseniz yapışkan bir hal alacağını görürsünüz, lavabo temizlemede başıma gelmişti.

Makinede arap sabunu kullanmıyorum, aldığım deterjanın biraz sade olmasına çalışıyorum (parlatıcı, yağ sökücü, leke ıslatıcı ... ilavesi olmayan), elde yıkamada arap sabunu kullanıyorum. Elma sirkesini makinede parlatıcı olarak kullanıyorum. Balıklı tabakların kokusunu alması için de yıkamadan önce sirke koyup çalkalama yaptırıyorum, sonuçtan memnunum.

Piyasada satılan bulaşık makinesi parlatıcılarının, önemle kullanılmaması tavsiye ediliyor. Temizelenen bulaşıklara kaplanan parlatıcı maddesi yiyeceklere geçebiliyormuş. Sirke ise buna neden olmuyor, makine üreticileri tarafından da eleştirilmiyor.

"Ürünlerini satmak için insanların iyi niyetini kullanlar çok fazla."
Sn. Memet haklısınız, bazen kötünün iyisini uygulamak durumunda oluyoruz. Çok ürüne kuşku ile bakıyorum ama "Az su kullanarak, kısa sürede, sıcak su gerekmeden,... gibi özelliklerle daha temiz yıkayan deterjanlar çıktıkça kesin olarak şüpheyle bakıyorum. En basitinden elimizle ovarak zor çıkardığımız bazı lekeleri, makine hangi güçle (kimyasalla) bu kadar kolay çıkarıyor diye düşünüyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2011, 09:38   #56
Ağaç Dostu
 
mehtap051's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2007
Şehir: Niğde
Mesajlar: 322
Bende arap sabununu sadece ev temizliğinde kullanıyorum.Dolapların, yerlerin,halıların, koltukların ve duvarların temizliğinde kullanıyorum.Bana dolabı yapan ve duvarı boyayan usta söyledi.Duvarların , yerlerin için en iyi temizleyici arap sabunu dedi.Bende o zamandan beri arap sabunu kullanıyorum.Sonuçtan memnunum.Bulaşık makinesinde hiç denemedim.yanlız Ben sıvı arap sabunu kullanıyorum.Bilmiyorum iyi mi yapıyorum.Diğer arap sabununu eritmek zor oluyor diye.

mehtap051 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2011, 11:50   #57
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yesimucer Mesajı Göster
teşekkür ederim, yalnız çamaşır suyu ve sirkeyi deterjan gözüne koysam sığmaz sanırım, aldığı kadarıyla deneyeceğim.
Bunları deterjan gözüne değil makinanın içine döküyoruz. Bulaşık makinası temizleme deterjanları gibi. (Onda da artanı içine döküyoruz ya) Yanlış anlaşılmasın, bu sadece makinanın iç dezenfaktanı için, bulaşıkları yıkamak için değil.

Kirlenmiş, lekelenmiş taş yüzeyler için ben de arapsabununu tek geçerim. Sıvı değil, bildiğimiz arapsabununu parça parça taşın orasına burasına bırakıp, biraz su gezdirip, saplı fırçayla her yere değmesini sağlayıp, 5dk. bekletirim. 5dk. sonra bütün kirler ovalamaya gerek kalmadan kalkmış olur, sadece su tutup, çekçekle çekince taşlar pırıl pırıl, cilalanmış gibi oluyor.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2011, 23:58   #58
Ağaç Dostu
 
ilker_eroglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-07-2007
Şehir: İstanbul-Hadımköy
Mesajlar: 1,284
Galeri: 4
Merhabalar,

Burada yazılanları okuyarak bulaşık makinasında parlatıcı yerine elma sirkesi kullanmaya başladık. Annem alışverişe çıktıgında ilk önce kırmızı elma sirkesi aldı onla kullandık plastiklerde biraz koku kaldı sonra yeşil elma sirkesi aldık onda daha az koku kalıyor.

Artık yeşil elma sirkesine devam ediyoruz.

Arapsabunu konusunda temizlikle aram olmadığı için muhteviyatı bilemiyorum fakat makinanın ömrü bitmesine yakın arapsabunu kullanmayı düşünüyorum. Geçen market raflarında jel bulaşık deterjanı gördüm ve bu kullanılıyorsa arapsabunu neden kullanılmasın diye düşündüm.

Şimdi bulaşık makinasının ömrünün azalmasını beklemek kaldı

ilker_eroglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 13:00   #59
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2011
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 9
Agacin ham meyvesinden camasir bulasik deterjani sabun yaptim!

Sabun cevizinin (soapnut) meyvalarından organik sıvı deterjan ve sabun yaptim. Cok guzel islevi var. Tum camları,aynaları, evdeki muslukları lavaboları bununla temizliyor. Antiseptik ve organik tertemiz oluyor.

Çamaşırları da ilk andan itibaren bunlarla yıkamaya döndüm. Super bir urun oldu. Çamassirlarim sentetik kokulardan ve kopuk yapici ajanlardan uzak cild ve doga dostu. Ayrıca yumusatici kullanmama gerek kalmadi. Temizleme icin Kimyasal kullanmadigimdan, bu kimyasallari yıkama sonrasi ayirmama da gerek kalmadi. Hem masraflarim dustu hem de ekolojik bir urune sahip oldum. Bu urunu simdi gelistiriyorum, cok miktarda yapabilirsem online satisina baslayacagim.
www.sabunagaci.com
beni twitter.com/escosku takip edin. Tum dunyadaki diger temizlik seven doga dostu insanlar gibiyseniz, Bir kere bu urunu kullanınca vazgecemeyeceksiniz. Kimyasallara donmek istemeyeceksiniz...

escos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 13:44   #60
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. Escos kutlarım, umarım kısa zamanda satışa başlarsınız.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024