agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni37Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-12-2008, 21:09   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,458
Galeri: 103
Mutfakta püf noktaları

Aklıma gelen bazı püf noktalarını sizlerle paylaşmak istedim.

Balıkçıdan fileto olarak aldığınız, temizlettiğiniz balığın, kafasını, derilerini de isteyiniz. Bunları ayrı bir yerde, bir iki adet defne yaprağı ve az tuzlu suda haşlayarak elde ettiğiniz balık suyundan çok lezzetli bir balık çorbası yapabilirsiniz. Çünkü, deri altı yağları çok vitaminlidir ve lezzet verir.

Marketlerden alacağınız konserve yiyeceklerin, alt veya üst kapaklarında şişkinlik, bombe varsa almayınız, bozuktur.

Et pişirirken, eti soğuk suya koyarsanız, etin vitamini suya geçer, eğer sıcak suya koyarsanız, etin etrafında oluşan tabaka, vitamininin ette kalmasını sağlar.

Makarna haşlarken, tuzlu suya koyacağınız biraz sıvı yağ, makarnaların birbirine yapışmasını önler.

Domateslerin kabuklarını kolayca soymak istiyorsanız birkaç saniye kadar sıcak suda bekletin.

Aklarını kullandığınız yumurtanın sarısını daha sonra kullanmak için su dolu birkasede bir iki gün bekletebilirsiniz.

Sürahinizin dibi kirlenmiş ise, tuz ve sirke ile çalkalayın temizlenir.

Kuru meyveleri kek hamuruna koyarken unlayın, dibe çökmesini önlersiniz.

Salata ve lahana gibi sebzeleri yıkadığınız suya biraz tuz atar veya limon sıkarsanız içindeki böcekler hemen yüzeye çıkar.

Krem şantiyenin hem daha çok hem de daha hafif olması için, içine bir yumurta akı ilave edin.

Şinitzel yapacağınız zaman, şinitzeli önce una, daha sonra çırpılmış yumurtaya batırın ve bir yüzüne dövülmüş tuzlu sarımsak sürdükten sonra hafifçe her iki yanını da galeta ununa buluyarak kızgın yağda pişirin, çok lezzetli olduğunu farkedeceksiniz.

 
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 05:44   #2
Ağaçsever
 
KaRaMeLa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-06-2008
Şehir: jersey
Mesajlar: 56
Sogan dograrken gozlerinizin yanmamasi icin, sogani soyduktan sonra ilik suyla yikayin ve musluga yakin bir yerde dograyin. Dograma esnasinda muslugunuz acik ve suyunuz da akiyor olsun

KaRaMeLa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 10:52   #3
Ağaç Dostu
 
4.tekilkişi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: İstanbul/Büyükçekmece
Mesajlar: 204
Sular açık olmasın bence! Ağzınıza su almanız veya dilinizi dışarda tutmanız önleyici bir etken. Yanan mumun yakınında soğan soyduklarını da görmüştüm bir programda. Bir de bir de, açık havada (piknikteyken, denizdeyken) neden soğanların gözümü yakmadığını düşünmüştüm; belki balkonda da yanmaz?

4.tekilkişi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 11:19   #4
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Sular boşa akmasın, zaten su kaynakları her geçen gün azalıyor..

Uğraşmayın, dış kabuğunu soyduktan sonra poşetleyin (dolabı kokutmamak açısından) bir süre buzdolabında bekletin.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 11:25   #5
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Marketlerden alacağınız konserve yiyeceklerin, alt veya üst kapaklarında şişkinlik, bombe varsa almayınız, bozuktur.

Bunun nedeni konservelerin için de bulunadan Clostridium botulinum bakterisinin çalışmaya başlamasıdır. Son derece tehlikeli bir bakteridir, Cl. botulinumlu bir besin maddesini tüketmek ciddi gıda zehirlenmelerine sebep olabilir...

Mikrobiyoloji dersinde hocam 1 mg. Clostridium botulinumun yirmi bin laboratuar faresini öldürebileceğini söylemişti....

Konservelerin her hangi bir yerinde bir şişlik ya da bir bombe gördüğünüzde kesinlikle almayın. Üretici fabrika bu konuda bir şikayet aldığında başına ciddi sorunlar açılabilir ve hemen ürünlerini toplatması gerekir...


Bunu bize hatırlattığı için Güler Hanıma teşekkür ederiz...

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 11:29   #6
Ağaç Dostu
 
Fatih's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,087
Galeri: 66
Bir tane de benden.Evde mantar yemekleri yaparken yıkayıp doğradığımız mantarları limonlu suda bekletirsek mantarlarımız bembeyaz oluyor.Kararma olmuyor.

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 11:35   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,977
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sürahinizin dibi kirlenmiş ise, tuz ve sirke ile çalkalayın temizlenir.
Şişenin içi kirli ise biraz pirinç ya da bulgur koyup su ile çalkalayın hemen temizleniyor.. Ben biberonları temizlerken çok yapardım..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 11:36   #8
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 4.tekilkişi Mesajı Göster
Sular açık olmasın bence! Ağzınıza su almanız veya dilinizi dışarda tutmanız önleyici bir etken. Yanan mumun yakınında soğan soyduklarını da görmüştüm bir programda. Bir de bir de, açık havada (piknikteyken, denizdeyken) neden soğanların gözümü yakmadığını düşünmüştüm; belki balkonda da yanmaz?

Ben soğan doğrarken sürekli soğana doğru üflüyorum. "Okuyup üfleyince" göze dokunmuyor.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 11:51   #9
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Biberon fırçası satılıyor, gıda ürünlerini ziyan etmeyelim, tasarruf edelim, Afrika açlarını unutmayalım, vs. vs...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 11:52   #10
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fatih Mesajı Göster
Bir tane de benden.Evde mantar yemekleri yaparken yıkayıp doğradığımız mantarları limonlu suda bekletirsek mantarlarımız bembeyaz oluyor.Kararma olmuyor.
Benim fikrimi sorarsan her türlü suya giren mantar sünger gibi o suyu bünyeye alır, tadı tuzu kalmaz.

O yüzden salamura, konserve mantar yemem.

Mantar yıkanmaz, ıslak bezle , ya da mutfak havlusuyla silinir.

Damak tadı işte...

Fatma Kochan beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 12:00   #11
Ağaç Dostu
 
4.tekilkişi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: İstanbul/Büyükçekmece
Mesajlar: 204
Mantar yıkanmaz mı?

4.tekilkişi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 12:06   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,977
Galeri: 9
Bu sitede bulunanların hepsinin çevre bilinci konusunda donanımlı olduğuna eminim.. İsraf konusunda da uzun yıllardır master yapıyoruz..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 15:15   #13
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,458
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Ben soğan doğrarken sürekli soğana doğru üflüyorum. "Okuyup üfleyince" göze dokunmuyor.

Sevgili Müjgan, dediğinizde haklısınız.

Bildiğiniz gibi ısırgan otu değdiği yeri kaşındırır ve bazen de şişer elimiz ayağımız.
Ama ısırgan otuna doğru eğilip bir Fatiha suresi okuyun ve üfleyin bakın o zaman size dalıyor mu? Ben denedim ve yapraklarını avcumun içinde buruşturdum, hiç birşey olmadı.

Esasında sure okumak değil de, yaprağına üflediğinizde (birkaç sefer) sanırım arkadaki tüyleri yatışıyor ve dalmıyor. Denemesi bedava.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 15:42   #14
Ağaç Dostu
 
thomasina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 497
Galeri: 31
Birkaç öneride benden...
Pirinç pilavı yaparken bir iki damla limon lapalaşmayı önler, bir adet kesme şeker de beyaz olmasını sağlar.
Mücver yaparken veya başka bir şeyde kullanacağımız kabakları rendeledikten sonra hafifçe ovup suyunu sıkarak kullanırsak fazla un yemesini ve sulanmasını önler.
Türk kahvesi kavanozunun içine koyulmuş bir iki adet kesme şeker tazelik süresini uzatır.
Patatesleri kabuklarıyla bile haşlarken içine bir tatlı kaşığı tuz ve aynı oranda şeker koyarsanız daha lezzetli haşlanmasını sağlarsınız.
Makarnayı haşladığınız suyu hemence dökmeden birazını saklayın ve hazırlayacağınız sosu pişirirken birkaç yemek kaşığı sosa ekleyiniz. Makarnanın pişerken suya saldığı un ve nişasta sosta kıvam arttırıcı özellik taşır.
Maydanoz, dere otu ve nane gibi yeşillikleri hatta tüm salatalık malzemeleri alışveriş sonrası hemen dolaba yerleştirmeden birkaç saat kuruması için bekletirseniz dolapta dayanma sürelerini uzatırsınız.
Krem şanti size ağır geliyorsa özellikle meyve salatalarında suyu alınmış yoğurda biraz pudra şekeri ve birkaç damla limon damlatarak kullanınız. Daha hafif ama lezzetli bir tat.
El yapımı açma böreklerde hamura ekleyeceğiniz bir yemek kaşığı üzüm sirkesi böreğin çıtır çıtır olmasına neden olur. Poğaça türü hamur işlerinde de aynı uygulama yerken hamurun ağzınızda dağılmasını sağlar.

Jakin beğendi.
thomasina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 16:34   #15
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Alıntı:
Pirinç pilavı yaparken bir iki damla limon lapalaşmayı önler, bir adet kesme şeker de beyaz olmasını sağlar.
Doğru dürüst yıkanmayan hiçbir pirinci limon suyu adam edemez, sadece hafif bir rayiha verir ve şekerle beraber beyazlatır.
Şehriyeyi tereyağında ya da margarinde kavurursanız bu kararmayı 1 kg.limonun suyu da olsa ağartamaz. Şehriye azıcık sıvıyağda kavrulur, istenirse tereyağ ilava edilir sonra.

Alıntı:
Türk kahvesi kavanozunun içine koyulmuş bir iki adet kesme şeker tazelik süresini uzatır.
Kavanozu sıkı kapatın, güneş ışığından korumayı da unutmayın .

Alıntı:
Patatesleri kabuklarıyla bile haşlarken içine bir tatlı kaşığı tuz ve aynı oranda şeker koyarsanız daha lezzetli haşlanmasını sağlarsınız.
Sirke de koyabilirsiniz. Azıcık tabi.

Alıntı:
Makarnayı haşladığınız suyu hemence dökmeden birazını saklayın ve hazırlayacağınız sosu pişirirken birkaç yemek kaşığı sosa ekleyiniz. Makarnanın pişerken suya saldığı un ve nişasta sosta kıvam arttırıcı özellik taşır.
Bu suyu çorbalarda değerlendirebilirsiniz.

Makarnanın tüm nimetlerinden faydalanmak için önce azıcık sıvıyağda kavurup,çekeceği kadar sıcak su ilavesiyle pişirmelisiniz. Aksi halde herşey haşlama suyuna geçecektir.

Alıntı:
Maydanoz, dere otu ve nane gibi yeşillikleri hatta tüm salatalık malzemeleri alışveriş sonrası hemen dolaba yerleştirmeden birkaç saat kuruması için bekletirseniz dolapta dayanma sürelerini uzatırsınız.
Saplarını kesip kavanoza koyarsanız daha uzun süre kullanırsınız, naylon poşetlerde sulanır ve çürür.

Alıntı:
El yapımı açma böreklerde hamura ekleyeceğiniz bir yemek kaşığı üzüm sirkesi böreğin çıtır çıtır olmasına neden olur. Poğaça türü hamur işlerinde de aynı uygulama yerken hamurun ağzınızda dağılmasını sağlar.
Elma sirkesi daha çıtır yapar


Benden bu kadar...


Düzenleyen berduray : 13-08-2009 saat 14:43 Neden: düzenleme
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 17:11   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 4.tekilkişi Mesajı Göster
Mantar yıkanmaz mı?
Evet mantar yıkanmaz. Bir fırça ile temizlemenizi öneririm. Bu pasta, çörek, börek fırçası olabilir...

Fatma Kochan beğendi.
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 17:19   #17
Ağaç Dostu
 
füsunANK's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,391
Galeri: 49
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
Evet mantar yıkanmaz. Bir fırça ile temizlemenizi öneririm. Bu pasta, çörek, börek fırçası olabilir...
Yetişme şartlarını düşününce yıkamadan edemiyorum ben şahsen Hatta dışındaki zarımsı kabuğu da soyuyorum. Bembeyaz çıkıyor. Ondan sonra suyun altında tek tek yıkıyorum. O zaman içine suda çekmiyor, lezzetinde de herhangi bir değişiklik oluşmuyor.

füsunANK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 20:10   #18
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,458
Galeri: 103
Sevgili hassoman
Paket içinde de olsa aldığımız kültür mantarlar o kadar kirli hatta çamurlu oluyor ki yıkamadan nasıl kullanabiliriz. Ne fırçalamak ne de silmek kâfi olamaz bence.
Ben akan su altında ova ova yıkıyorum ve kâğıt havlu ile kuruladıktan sonra kullanıyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 23:02   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi füsunANK Mesajı Göster
Yetişme şartlarını düşününce yıkamadan edemiyorum ben şahsen Hatta dışındaki zarımsı kabuğu da soyuyorum. Bembeyaz çıkıyor. Ondan sonra suyun altında tek tek yıkıyorum. O zaman içine suda çekmiyor, lezzetinde de herhangi bir değişiklik oluşmuyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sevgili hassoman
Paket içinde de olsa aldığımız kültür mantarlar o kadar kirli hatta çamurlu oluyor ki yıkamadan nasıl kullanabiliriz. Ne fırçalamak ne de silmek kâfi olamaz bence.
Ben akan su altında ova ova yıkıyorum ve kâğıt havlu ile kuruladıktan sonra kullanıyorum.
Yarım İmam dinden, yarım doktor candan, yarım bilgi adamı çileden çıkarır...
Aslında devam etmeliydim.
Şimdi, 'Haydaaa, hani yıkanmazdı diyenler olacaktır...' Ama dedim ya yarım bilgi adamı çileden çıkarır diye.

Efendim, yıkamadan kasıt suyla temas etmeyecek demek değil. Fırçayla temizlendikten sonra kapalı bir kabın içindeki limonlu suyun içine atıp hızla çalkalayıp derhal süzüyorum. Sonra hiç su koymadan yine aynı
kabın içinde tekrar çalkalayıp fazla suyu alıyorum. Bir kağıt havlunun üstüne boşaltıyorum... Eğer saplarından su alanlar varsa onları kesip alıyorum Ve derhal harlı ateş üzerindeki tencereye boca ediyorum... Sona tencere yanmasın diye tahta kaşıkla suyunu salıncaya kadar ara karıştırıyorum... Suyunu çekince işlem tamamdır...

Fatma Kochan beğendi.
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 23:12   #20
Ağaç Dostu
 
füsunANK's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,391
Galeri: 49
Haydaaa, hani yıkanmazdı.

Tamam tamam şaka vallahi.

füsunANK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 10:13   #21
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
Yarım İmam dinden, yarım doktor candan, yarım bilgi adamı çileden çıkarır...
Harikasınız, başka söze gerek yok.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 13:18   #22
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Alıntı:
Maydanoz, dere otu ve nane gibi yeşilliklerin saplarını kesip kavanoza koyarsanız daha uzun süre kullanırsınız, naylon poşetlerde sulanır ve çürür.
Kullanım kolaylığı olsun diye (yıkama için daha uygun miktarda su kullanımı, sirkede bekletme vb) tümünü önceden yıkamak daha iyidir.

Sebze kurutucunuz varsa, fazla suyunu burada alabilirsiniz. Yoksa süzgeç içinde süzülmesini bekleyiniz. Bu iş için ayırdığınız bir havlu üzerine serip, suyun emilmesini de sağlayabilirsiniz. Süreyi uzatıp yaprakların pörsümelerine neden olmamaya dikkat etmelisiniz.

Her biri için, bastırmadan koyacağınız büyüklükte cam kavonoz (ya da benzeri, kapaklı bir kap) ayarlayın. İçini ve dibini kaplayacak büyüklükte kağıt havlu koparın, yerleştirin. Fazla suyunu aldığınız taze baharatlarınızı bastırmadan doldurun. 1 haftadan uzun süre kullanabilirsiniz.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 13:22   #23
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Alıntı:
Alıntı:
Türk kahvesi kavanozunun içine koyulmuş bir iki adet kesme şeker tazelik süresini uzatır.

Kavanozun ağzı tam kapanmıyor ve güneş ışığı görüyorsa 1 kg. şeker de ilave etseniz o kahve bayatlamaya mahkumdur.
Berduray,
Verilen bilgide, "kapağı kapatmasanız da, güneşe koysanız da olur" diye bir bilgi olmadığına göre, bu biçimde yazmanız mantıklı olmamış.

"Kavanozu sıkı kapatın, güneş ışığından korumayı da unutmayın" diye ek bilgi verseniz daha iyi olacaktı

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 13:51   #24
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
Evet mantar yıkanmaz. Bir fırça ile temizlemenizi öneririm. Bu pasta, çörek, börek fırçası olabilir...
Aynı şekilde bulgur pilavı yapılacak bulgur da yıkanmaz diye biliyorum. Ama neden? İşte onu bilmiyorum. Siz biliyor musunuz böyle bir bilgiyi?

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2009, 12:34   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Soğanın göz yakmasının önlemesi.

Sayın arkadaşlar mutfaklarda soğanın göz yaşartmasının önlenmesi için kullanılacak soğanların kullanılmadan bir süre önce soğanları buzdolabında bir müddet bekletilirse Soğanlar doğranma esnasında göz yakmasından önlediği gibi Doğranmasındada büyük kolaylıklar sağlandığı tarafımdan tesbit edilmiştir.

Başka bir şekilde bulgusu olanların paylaşımlarını beklerim mutfaktaki işlerininiz kolay gelsin .

alimallah beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2009, 18:46   #26
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,655
Galeri: 32
Önceden yıkanmayacaklar

Titizlikten yumurta ve elmayı buzdolabına koymazdan önce yıkayanlar var. Önceden yıkanmaması gerektiğini biliyorum.

Yıkama ile kabuklarındaki porların kapanması sebebiyle tazeliklerini hızla kaybetmeleri nedeniyle önceden yıkanmazlarmış.

Bir de pekmez yapılacak üzümün yıkanmasının pekmezin tadını bozulduğunu, bu nedenle hiç yıkanmadan şıra yapılması gerektiğini biliyorum.


gece
aslında bu konuları pek bilmiyorum, sırf hassoman'a inat, 'yarım biliyor ama yazıyorum' diyen forum kişisi!

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2009, 00:26   #27
Ağaç Dostu
 
Glayöl's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 218
Bana gelen bir maili paylaşmak istedim.

Tübitaktan Ev Hanımlarına Bilimsel Tavsiyeler

Türkiye'nin önemli bilim kuruluşu TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) kadınlara özellikle mutfak işlerinde büyük kolaylıklar sağlayacak 'bilimsel püf noktaları'nı kamuoyunun bilgisine sundu. Uzun araştırmalar ve incelemeler sonucu tespit edilen 'bilimsel püf noktaları'ndan bazıları şöyle:

Kavururken içine biraz şeker atılan soğan daha da lezzetli olur. Soğanları soyar veya doğrarken dişlerin arasında tutulan bir-iki kibrit çöpü 'soğanın ağlatmasına' izin vermez.

Ciğer 2-3 Dakikadan fazla pişerse sertleşir.

Yeşil sebzeler yıkandıktan sonra doğranırsa kesik yerlerinden vitamini kaybeder.

Tencereye sütü koymadan önce soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz. Uzmanlar kabına sığmayanların en başında gelen gıdalardan biri olan sütü kaynatırken Tencerenin dibine yapışmaması için uzun saplı kaşık koyulmasını da öneriyor.

Yumurta haşlarken suyuna atılan 4 kibrit çöpü kabukların çatlama sorununu ortadan kaldırır. Yumurtaların taze mi bayat mı olduğunu anlamak çok kolay. Taze yumurtalar içine biraz Tuz katılmış suya atıldığında dipte, 3-5 günlükler ortada, bayatlar da su yüzünde durur. Kibrit Çöpünün Hikmeti: Siz de yumurta haşlarken kabuklarının çatlamasından yakınıyorsanız suyuna 4 kibrit çöpü atıverin sorununuz ortadan kalktı bile.


Kiraz sapı çayı hem böbrekleri çalıştırır hem de zehirli maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Kiraz Saplarından Çay: Kiraz 1 ay gibi kısa süre içinde piyasada bulabildiğimiz ve ondan sonra da 1 yıl özlediğimiz bir meyva. Meyvasını yediğimiz kirazın saplarını sakın atmayın. Bu sapları kurutarak ilginç ilginç olduğu kadar da Sağlıklı çay yapabilirsiniz. 30 gr kiraz sapını 1 Litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay hem böbrekleri çalıştırır hem de zehirli maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Yemeğe katacak kabağınız yoksa bir salatalık onu aratmayacaktır.

Aceleye Gerek Yok: Meyva salatasının şekerini koymak için acele etmeyin, aksi halde meyvalar diriliklerini kaybederler. Son Dakikada katacağınız şekeri suda eriterek dökerseniz çok daha iyi sonuç alırsınız.

Balık buğulama, fasulye plaki, kabak gibi yemeklerin dereotu ve maydanozunu yemek piştikten sonra katın. Hem yeşilliklerin renkleri bozulmaz hem de tatları.
Kokuların İnatlarını Kırın: Balık kokusu inatla ellerinizi terk etmiyor mu? Hemen bir Limonu ikiye kesip ellerinizi onunla ovun. Kokular daha fazla direnemeyeceklerdir. Balıklı kızartma tavası ve tabaklarınızı sakın kaynar suyla yıkamayın çünkü kaynar su bütün inatçı kokuların işbirlikçisidir. Önce bir güzel soğuk sudan geçirin sonra dilediğiniz gibi yıkayabilirsiniz.

Yemekleri pişirirken hemen tuzunu ve şekerini katmayın. Çünkü bu katkı maddeleri yemeklerin pişmelerini geciktirir.

Balığın Gözü: Balığın tazesi parlak gözlerinden ve koyu kırmızı süzgeçlerinden anlaşılır. Bir de pulları gevşek olmamalıdır.

Taze fasulyeyi enginarın çanak yaprağını kırmadan almayın. "Çat" diye kırılmıyorsa zaten hiç almayın.

Vitamini Kesmeyin: TÜBİTAK'ın sitesinde kabuklu sebzelerin ve meyvaların vitamininin en fazla kabuklarına çok yakın yerlerinde olduğu belirtilerek "Bunun için çok ince soyun ya da hiç soymadan kullanın. Yeşil sebzeleri doğramadan yıkayın aksi takdirde kesik yerlerinden vitamini kaybeder.

Yeşil salataların genellikle atılan dış yaprakları güneşe yakın oldukları için daha çok vitamin içerir" ifadesine yer veriliyor.

Uzmanlara göre spagettileri tencereye sığdırmak için ille de bölmek gerekmiyor. Bırakın kaynar suya yarı bellerine kadar girsinler. Uçları yumuşayınca şöyle bir iterek hepsini boylu boyunca suyun içine sokabilirsiniz.

Tencere Dibin Kara Dedirtmeyin: Haydi yemeği yaktınız bir de dibi tutan tencereden olmayın. Onu günlerce ıslatmak yerine hemen içine su doldurup ateşe koyuverin. Su kaynadıktan sonra rahatça temizlendiğini göreceksiniz. Sütü çok az da kaynatsanız tencerenin dibine ille de beyaz bir tabaka halinde yapışır. Buna engel olmak için sütü koymadan önce Tencereyi soğuk suyla şöyle bir çalkalayın.

Tencerelerinizin içinde anlamını bilemediğiniz beyaz lekeler mi oluşuyor? Fazla düşünmeyin bu suyunuzun kireçli olduğunu gösterir. İçlerinde sirkeli su kaynatıp onları bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Elma sirkesi kullanırsanız çok daha iyi sonuç elde edersiniz. Yumurta kokusunun da bardak ve tabaklarınız üzerindeki inadını aynı şekilde kırabilirsiniz.

Japonlar Böyle Yapıyor: Pilavınızın renginin beyaz olmasını istiyorsanız demleme suyuna bir miktar Limon Suyu sıkın. Japonlar da böyle yapıyor zaten. Uzun süre dolapta kalıp pörsüyen salatalığı diri hale getirmek mümkün. Salatalığınızı yıkadıktan sonra 10-15 Dakika limonlu suya yatırırsanız yine o eski taze görüntüsünü elde edebilirsiniz. Hatta aynı yöntemi maydanoz için de uygulayabilirsiniz

Mantarda Lezzetin Sırrı: Mantarın kokusunu kaybetmemesi için çok az suda ve çabuk pişirmelisiniz. Yani harlı ateşte kısa sürede. Bol suda uzun süre kaynayan mantar sert ve lezzetsiz olur.

Muzu dolabınızda saklarsanız çok kısa süre sonra kararıp bozulduğunu görürsünüz. Çünkü muz 12 santigrat derece altındaki ısıda kararmaya başlıyor. En ideali oda ısısında tutmak ve fazla bekletmeden tüketmek.

Aman Yağ Sıçramasın: Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız yağınız sıçramayacağı için güvenle kızartma yapabilirsiniz. Tuz yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.

Sakla Samanı: Eskiden kış günlerinde limon ve portakal kabukları atılmaz sobanın üzerine konup odayı mis gibi kokuturmuş. Şimdi bu kabukların nefis kokularından mutfağınızda yararlanabilirsiniz. Kabukları yıkayıp fırında iyice kurutun. Sonra mutfak robotunda Un gibi öğütün bir kavanozda saklayın ve kek pasta veya muhallebi yapacağınız zaman içine biraz katın. Bir "tatlı ustası" olarak bu da sizin küçük sırrınız olsun.

Ölçüyü fazla kaçırıp çok fazla makarna mı haşladınız? Tabii ki haşlanmış makarnayı atmayacaksınız ama değişik şekilde değerlendirebilirsiniz. Mesela ertesi gün nefis bir sebzeli makarna salatası yapabilirsiniz. Ya da yumurtalı ton balıklı. Haşlanmış makarnaları yapışmamaları için biraz sıvı yağda karıştırıp buzdolabında saklamanız yeterli.

Haşlayacağınız tavuğun içine 1 diş Sarımsağı soymadan atıverin. Sizin tavuğunuzun lezzeti herkesinkinden farklı olacaktır. Tavuğu fırından çıkardınız. Eğer hemen yenmeyecekse fırından çıktığı anda folyo kağıdına sıkıca sarın. Bu da yumuşacık kalması için bir hile. Fırına konacak tavuğun tepsisi tavuk büyüklüğünde olmalı. Daha büyük bir tepside eriyen yağlar boş kalan kısımlara akıp yanar. Fırında tavuğun beyaz göğüs etinin kurumaması için butları birbiri üzerine çapraz koyun. Ancak pişme süresi yarılanınca sırt üstü yatırın.

Tavuk alırken nasıl pişireceğinizi önceden planlayın. Fırında pişecek tavuk yağlı olursa kurumaz. Ama tencerede pişireceksiniz yağsız olmalı.

Kabrisli Sebzeler: Nefis bir şiş yapacaksınız etlerin arasına mantar da dizin. Ama mantarlar şişe geçirilirken parçalanabilir unutmayın. Tabii bunu önlemenin de çok basit yolu var mantarları önceden kaynar suda bekletmek.

Enginarlar bütün de olsa çanakları da pişirilirse suyun üzerinde yüzerler. Önlemek için tencereyi kapağıyla değil temiz bir bezle kapatın. Bez buhardan şişer, oluşan basınç ise enginarları dibe iter.

Yağın kolay sindirilmesini sağlayan sebze pişirme yöntemini hiç duydunuz mu? Önce sebzeler az suda ve hafif ateşte yağsız pişer. Pişme tamamlanınca üzerine bir miktar yağ konur. Yağın her tarafa dağılması için Tencere silkelenir kapağı kapatılır ve bir kaç dakika bekletilir. Bu yöntemle pişen sebzeler yağı emmediğinden hem sindirimleri kolay olur hem de daha az yağ kullanmış olursunuz. Çeşni vermek için yağı koyarken biraz da maydanoz, dereotu, nane, fesleğen gibi otlar katmaya ne dersiniz?

Glayöl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2012, 11:30   #28
Ağaç Dostu
 
sevgice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-12-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 438
Talking

Merhabalar birkaç bilgide benden olsun. Ben denemedım çünki bende yeni okudum.
ALINTIDIR

Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek klorofilin sabitleşmesini sağlayın.

Karnıbaharın haşlandıktan sonra sararmaması ve kötü kokusunu önlemek için haşlama suyuna biraz süt katın. Kar beyaz karnıbaharınızı afiyetle yiyin.

Zeytinyağlı dolma yapacaksınız ama fıstığınız yok? O halde içine 1-2 havuç rendeleyin. Aynı lezzette olacağını göreceksiniz. Afiyet olsun.

Lahana kokusundan kurtulmak artık çok kolay. Bir elmanın kabuğunu soyup lahanın pişme suyuna ekleyin. Kokusuz ve hazmı kolay lahana için! Afiyet olsun.

Havuçlarımızı haşladıktan sonra mat, donuk bir renk almasını istemiyorsak, kaynar suda haşladıktan sonra çıkarır çıkarmaz hemen birkaç buz atılmış soğuk suya atalım. Renklerini koruyacaklar, daha göz alıcı olacaklar.

Devamıda sirkelı su hakkında. Onunla ilgili birkaç bilgi

Bulaşık makinenizi yıkayabilirsiniz: Bulaşık makinenizin performansını yüksek düzeyde tutmak ve sabun tabakası oluşumunu yok etmek için, ünitenin altına seyreltilmiş 1 fincan sirke dökün ya da üstteki rafa bir kasenin içine sirke koyun. Sonra bulaşık makinenizi bulaşık ya da detarjan koymadan tam devir çalıştırın. Özellikle suyunuz sertse, bunu ayda bir tekrarlayın. Ancak, bu işlemi uygulamadan önce bulaşık makinenizin kullanım klavuzuna bir göz atın

Kızartma sonrası temizlik yapar: Kızartma işini bitirdiğinizde ocağın üstüne, duvarlara sıçrayan yağ damlacıklarını temizlemek için, bunları seyreltilmiş sirkeye batırılmış sünger ile silebilirsiniz. Durulamak için soğuk suyla ıslatılmış başka bir sünger kullanın, sonra da yumuşak bir bezle kurutun.

Kızartma tavanızı korur: Kızartma tavanızda 10 dakika boyunca 2 fincan sirke kaynatmak, birkaç ay boyunca yiyeceklerinizin yapışmasını önler.

Yumurtanızı daha iyi haşlamanıza yardım eder: Yumurta haşladığınız suya litre başına 2 yemek kaşığı sirke ekleyerek, yumurtanızın çatlamasını önleyebilir ve kabuğunun daha kolay soyulmasını sağlayabilirsiniz.

sevgice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2015, 12:55   #29
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,747
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 4.tekilkişi Mesajı Göster
Sular açık olmasın bence! Ağzınıza su almanız veya dilinizi dışarda tutmanız önleyici bir etken. Yanan mumun yakınında soğan soyduklarını da görmüştüm bir programda. Bir de bir de, açık havada (piknikteyken, denizdeyken) neden soğanların gözümü yakmadığını düşünmüştüm; belki balkonda da yanmaz?
Bu güzel konuyu canlandırırken, gözlerimin yanmaması için mutfak aspiratörünü çalıştırıp, kesme tahtasını tam altına getirip soğan doğradığımda süper sonuç aldığımı ekleyeyim.

Güler ve Milla beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2015, 08:44   #30
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,747
Bugünün püf noktasını pek çoğunuz biliyor olabilirsiniz ama bilmeyenler için gelsin:

Kireçlenen çaydanlık, elektrikli su ısıtıcı ve biberon sterilize aletlerini 1 litresine 1 tatlı kaşığı limon tuzu koyduğunuz kaynar su ile bir kaç dskikada pırıl pırıl yapabilirsiniz.

tiya, Güler, A_NOMAD ve 1 kişi beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019