10-10-2008, 15:51 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
|
Taze balık nasıl anlaşılır?
Peki taze balık nasıl anlaşılır? Bende bunu yazım. Balığı başından dik tutun. Kuyruk gövdeden sağa veya sola yatarsa bayattır. Başka bir yolda balığın üstüne parmağınızla bastırın. Bastırdığınız yer düzelirse tazedir. Çukur kalırsa bayattır. Son olarak bazı balıkçılar balıkları bu kadar mıncıklamanıza kızıyor haberiniz olsun.. |
14-12-2008, 17:55 | #2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: Eğirdir / Isparta
Mesajlar: 2
|
ben çok fazla anlamam ama solungaçların kırmızı olmasına da dikkat ediliyor sanırım. en güzeli kendin tutup beraber yiyeceksin..ben bunu bilirim |
14-12-2008, 18:29 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Taze balığı anlayacağım diye mıncıklayıp bozmaya gerek yok. Aslında insan göre göre öğrenir. Kaba bir anlatımla, taze balık, yeni ütülenmiş bir elbise gibi, gözleri parlak, renkleri canlı, görünüşü diri olur. Ayıptır söylemesi, denizden yeni çıkmış balığı görmedikçe bu sözlern de bir anlamı olmaz. Ben, eskiden, hamsinin gözlerinde kırmızı bir halka var sanırdım, yaratılışından böyle Sonra birgün babamla boğazda bir hamsi alayına rastgeldik, o zaman hamsinin, gözlerinin nasıl parlak, derisinin ne harikulade renklerde olduğunu gördüm, resmen lacivert. O zaman anladım ki benim gördüğüm kırmızı gözlü hamsiler, Trabzon'dan, Samsun'dan İstanbul'a gelinceye kadar ahı gitmiş, vahı kalmış bayat balıklarmış İşte böyle. |
21-01-2009, 10:20 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Evet arkadaşlar Balıkçı abimin yazdığı gibi taze balığın gözleri parlak ( Bayatların ki ise katarakt olmuş gibidir ) Derisi canlı ve parlak, solungaçları ise kırmızı olur. Bütün bunlara dikkat ettikten sonra almadan sonbir kezde alacağınız balıkların karışık olmamasına dikkat edin zira pazarlar da ve el tezgahların da taze ve bayat balıkları karıştırıyorlar eve geldiğiniz de bir bakıyorsunuz ki balıkların yarısı taze yarısı da bayat çıkıyor. Bir uyarı daha aldığınız balıklar Hamsi, İstavrit, Barbun gibi ebatları ufaksa almadan bir kez daha bakın çünkü balıkların boyların da çok güzel oynama yapılıyor üste BÜYÜKLER ini atıp alta KÜÇÜKLER ini bırakıyorlar buda hileci esnafın başvurduğu noktalardan birisi. Herkese taze, bol balıklı günler dilerim. |
|
|