agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen sakdag
  • 1 Gönderen hira

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-10-2008, 08:10   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Karanfil

Karanfil çayı için, baştan ayağa güçlenin!

Güzel kokusuyla mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan karanfil, aynı zamanda sağlık sorunlarında da vazgeçilmez doğal ilaçlardan biri!

Büyük şehirlerde yaşayan 7’den 70’e hemen herkesin ortak derdi; okul, iş, trafik telaşı gibi günlük yaşamı kaplayan sorunlar ve teknolojinin getirdiği yoğun radyasyonla beraber sonuçta ortaya çıkan zihin yorgunluğu ve halsizlik!

Eğer şehirden gidemiyorsak o zaman şehirle barışık yaşamaya çalışırken, diğer taraftan da hastalıklardan korunma ve sıkıntılar hastalığa dönüşmeden doğal önlemler almalıyız.

İşte beyni dinlendirmenin ve vücudu güçlendirmenin kolay ve ucuz yolu: KARANFİL

Karanfil ağacı, latince adıyla ‘szygium aromaticum’ mersingiller familyasındandır. Anayurdu Endonezya’daki, adı yerli dilinde baharat anlamına gelen Moluk takım adalarıdır. Ama, günümüzde daha çok Afrika kıtasının doğusundaki Zengibar ile Hint Okyanusundaki diğer adalarda yetiştirilmektedir, iklimi uygun olmadığından ülkemizde yetişmeyen karanfil ağacı, 15 m’ye kadar boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen duyarlı bir bitkidir. Derimsi dokulu, parlak ve iri yaprakları dallarda karşılıklı çiftler halinde dizilmiş olup üzerlerinde salgı bezi benekleri bulunur.

Çan biçimindeki pembe renkli çiçeklerinin tomurcukları kurutulduğunda kırmızımsı kahverengine döner. Hoş kokulu olan bu tomurcuklara kısaca ‘karanfil’ adı verilir. Kısmen gölgeli, soğuk ve rüzgâra karşı korunmalı yerleri seven karanfil ağacı, suyu iyi akıntılı ve asitli toprakları sever. Tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Karanfil tomurcuğu, baharat olarak et ve balık yemeklerinde, hamur işlerinde, infüzyon (sıcak demleme çay) olarak hastalıklardan korunma ve hastalıkları tedavide kullanılır.
Karanfil yağı masajda ve uçucu yağ lambalarında, diş ağrılarında, el ve ayak bakımında ve çeşitli kompreslerde etkilidir.

Karanfil tomurcuklarının ve karanfilyağının sağlığa yararlı etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:

Karanfil çok kuvvetli bir antiseptiktir. Dolayısıyla vücuttaki mikroplarla savaşır.
Antioksidan etkisi bulunur.
İdrar söktür. Toksinlerin atılmasını sağlar.
Serbest radikalleri temizler, hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunur. Özellikle hasta yakınlarına bakanlar kişiler için, mikroplara karşı koruyucu etkisinden dolayı bulunmaz bir nimettir!

Zihin yorgunluğuna karşı etkilidir, zihni rahatlatır, güçlendirir, unutkanlığı engeller.
Sinirleri kuvvetlendirir. Sinirsel baş ağrılarına karşı etkilidir.

Spazm giderici özelliği vardır. Mide ve bağırsakta gaz oluşumunu engeller. Sindirimi kolaylaştırır. Kurt düşürücü özelliği vardır. Kalp, mide, karaciğer ve gözü kuvvetlendirir, basuru giderir.

Afrodizyak etkisi vardır.

Solunum sistemini olumlu etkiler, sinüsleri açar.

Karanfil yağının ve içerdiği temel bileşen olan öjenol sebebiyle dermatofit enfeksiyonlarına yol açan mantarlar (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum) üzerinde kuvvetli etkisi bulunur.

Karanfılyağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde de yararlı olur. Bunun için karanfilyağı ağrılı yerlere dıştan hafif hareketlerle ovuşturularak uygulanır.
Karanfilyağı diş ağrılarını keser.

Karanfil koklanırsa uyku getirir, çiğnenirse ağız ve vücudun kokusunu güzelleştirir, ağız yaralarına dişeti hastalıklarına ve iltihaba iyi gelir.

Soğana daldırılan birkaç diş karanfil söğüşe, çorbaya, av ve kümes etlerine, toz halinde köfteye, keklere, meyva salatasına, aşureye, zerdeye, helvaya, baharatlı ekmeğe katılır.

Böyle muhteşem bir doğa harikası evden eksik edilir mi?

Karanfil yağı alırken doğal ve ekolojik olanları tercih edin.
Karanfilin etken maddelerinde faydalanabilmek için alırken taze olmasına dikkat edin, tanesinin tepeleri dolu ve elinize alıp hafif ufalayınca kokusu keskinse taze demektir.
Karanfil ile hazırlanan bitki çayı diğer bitki çayları gibi çabuk bozulmaz, buzdolabında 2 gün kadar dayanır ve diş temizliğinde kullanılabilir.

6 diş karanfil 2 bardak suda, yaklaşık 20 dakika, üstü kapalı, hafif ateşte, sıvı yarıya ininceye kadar kaynatılır, süzülür. Hazımsızlık, ishal, şişkinlik ve karın ağrısı için, yemeklerden sonra bu çaydan 1 çorba kaşığı içilir. Aynı çaya bal katılırsa nefes darlığına, bronşite ve sinüzite iyi gelir. Yemekten sonra çiğnenen bir diş karanfil ağız kokusunu giderir.

Çin’de bedeni kuvvetlendirmek, özellikle bayanların regl problemlerini önlemek için belli bir süre (ortalama 7-10 gün) her gün 1 rafadan yumurta(özgür tavuk yumurtası tavsiye edilir),
1 tatlı kaşığı toz karanfil ve 1 çorba kaşığı bal karıştırılarak yenir.

Zihin yorgunluğuna karşı; cezveye 1 su bardağı su konur, kaynamakta olan suyun içine 7 – 8 tane karanfil atılır, kısık ateşte 4 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır. Süzüldükten sonra, soğutmadan sıcak olarak yudum yudum içilir. Genelde akşam yemeklerinden sonra 20 gün kadar kür halinde uygulanması tavsiye edilir. 10 günlük bir aradan sonra tekrar uygulanabilir.

Kaynaklar:
Prof. Dr. Abdülkerim Alpınar/ Fitoterapi Kursu
Prof Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu/ Bitkilerin Beslenme Kimyası Kursu
Müheyya İzer/ Baharatın İzleri

http://www.iyibilgi.com/artikel.php?artikel_id=24139

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2008, 08:24   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Karanfil ile ilgili birden fazla anlam vardır. Karanfil baharatı Syzygium aromaticum ağacından elde edilirken, Karanfil çiçekleri Dianthus Petraeus bitkisinden elde edilirler.


Karanfil baharatı (kuru)

İlk olarak Moluk adaların da bulunmuştur. Karanfil ağacı dört mevsim yeşil kalır ve 10-20 m uzunluğa erişebilir. Karanfil çiçeklerine Karanfil baharatı ile benzer kokuya sahip olduğu için bu ad verilmiştir.

Anavatanı Endonezya olup, tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılır. Adı Fransızca Clou (tırnak) dan gelir; çünkü tomurcuklar belli belirsiz küçük düzensiz tırnak biçimini andırılar. Karanfiller, öncelikle Zengibar, Endonezya ve Madagaskar’da hasat edilir. Aynı zamanda Hindistan ve Sri Lanka’da yetiştirilir. Çiçek tohumları başlangıçta soluk renklidir ve dereceli olarak yeşile dönüşürler. Karanfiller boy uzunluğu 1.5-2 cm iken hasat edilirler. Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharat, odunumsu, siyah renkli ve güzel kokuludur. Acımsı ve ekşi bir tada sahiptir. Hindistan’da yemeklerde çokça kullanılır. Avrupa’da daha çok turşu ve reçellere çeşni katmak amacıyla, bazen de tatlılarda kullanılır.


Tarihçesi

Milattan Önce 3. yüzyılda Çin imparatorları ve aristokrasisi, bütün ziyaretçilerine ağız kokuları için karanfil ikram etmeden görüşmezlerdi. Eski Romalılarda karanfili baharat olarak kullanıyorlardı. Romalı Plinus’un, “Bir yıl geçmiyor ki, Hindistan, Roma İmparatorluğunu 50 milyon sesterce kurutuyor” sözünü İlk ve Ortaçağ Batı Uygarlıklarında karanfilin yüksek fiyatına kanıt olarak gösterebiliriz. 17. ve 18. yüzyıl İngiltere’sinde karanfil, yüksek fiyatı sebebiyle altın ile eşdeğerdi. (Sesterce,eski Roma’nın madeni parasıdır. Roma Cumhuriyeti döneminde küçük gümüş madeni para iken; Roma imparatorluğu döneminde büyük bronz madeni para şeklini almıştır.) 15. yüzyıldan itibaren karanfil, Avrupa‘da yeniden tanındı. Hollandalılar, karanfil ticaretinde kartel oluşturarak, hayli zenginleştiler. Amsterdam ve Rotterdam hala büyük karanfil pazarlarından sayılmaktadır.


Kalitesi

Yüzdürme testi, karanfilin kalitesini öğrenmek için kolay bir yoldur. Kaliteli karanfil suya atılınca ya dibe iner ya da suda dikey şekilde asılı kalır. Adi karanfil ise, su üzerinde yatay bir biçimde yüzer.


Kullanımı

Karanfil, öğütülerek baharat olarak kullanılmakla birlikte, ağızda bir süre tutularak kullanılabilir. Çiğnendiğinde nefesi taze ve temiz tutar. Karanfil, güzel kokusu sebebiyle ağız kokusuna karşı kullanılır. İçerdiği “Eugenol” maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanım alanı bulunur. Anti mikrobik etkisi vardır.

1. Karanfil tomurcukları uyarıcıdır. Özellikle sindirim sistemi üzerinde uyarıcı etki yapar.
2. Gaz söktürücüdür.
3. Mide bulantısını bastırır. Kusmaları önler.

Bu etkilerinden yararlanılmak üzere piyasada satılan karanfil tomurcuklarından bir tutam (7-8 tane) alınıp 1 bardak kaynar suya atılır. 10 dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyon ılık olarak içilir.

1. Karanfil tomurcukları nefesin kötü kokusunu yok eder. Bunun için tomurcuklar ağızda çiğnenip sert bakiye tükürükle atılır ya da yukarda tarifi verilen infüzyonla gargara yapılır.
2. Karanfil tomurcuğu ağrı kesici ve hafif uyuşturucudur. Bu etkilerinden yararlanılarak diş ağrısını kesmekte kullanılır. Bir adet karanfil tohumu ağza alınır. Ağrıyan çürük dişin yakınına getirilir ve bir süre orada tutulur ya da gene piyasada satılan karanfilyağı biraz pamuğun üzerine damlatılır ve pamuk ağrıyan dişe bastırılır.
3. Karanfilyağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde yararlı olur. Bunun için karanfilyağı ağrılı yerlere dıştan ovuşturularak uygulanır

http://dogaltedavi.wordpress.com/200...il-ve-faydasi/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Karanfil_(baharat)

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2008, 08:29   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Cinsel gücünüzü arttırın: Karanfil

Eski çağlarda aşk çiçeği olarak ün salan karanfil afrodizyakların en etkililerinden biridir. Romalılarda baştanrı Jüpiter’in çiçeği olarak kabul ediliyor, aşıklara özel yapılan törenlerde kullanılıyor, Ortaçağ’da nişanlılığı simgeliyordu.

Eski Yunanlılar karanfili “Gök Baba”ya adamış ve ona çiçeklerin çiçeği adını vermişlerdi.

Endonezya’da yetişen baharat çeşidi, Mersin bitkisiyle akrabadır ve kışları yapraklarını dökmeyen bir ağacın tomurcuklarıdır.

Karanfil yemeklere tat ve koku vermek amacıyla uzun yıllardır kullanılmaktadır. Çiçekleri şekerlemelerde, taç yaprakları çorba, sos, şurup, likör ve şaraplara eklenir.

Kadın ve erkeklerde cinsel arzuyu arttıran karanfil, ayrıca kadınların hamile kalmasını kolaylaştırır ve doğuma yardım eder.

Güçlü bir mikrop kırıcıdır. Mide ve bağırsakta gaz oluşumunu engeller. Mideyi çalıştırıp, iştah açar, sindirime faydası vardır. Bunların yanında hafızayı güçlendirir ve sinirsel baş ağrılarını giderir.

Nelere faydası vardır?

- Cinsel gücü arttırır ve cinsel isteksizliği azaltır
- Kadınların hamile kalmasını kolaylaştırır ve doğuma yardımcı olur
- Çok kuvvetli bir mikrop kırıcıdır
- Mide ve bağırsakta gaz oluşumunu engeller
- Mideyi çalıştırır ve iştah açar
- Sindirimi kolaylaştırır
- Sinirleri kuvvetlendirir
- Zihni rahatlatır ve unutkanlığı engeller
- İshale iyi gelir
- Sinirsel başağrısına iyi gelir
- İdrar söktürür
- Özellikle hasta bakan insanların mikroplardan korunmasını sağlar

Nasıl kullanılır?

Sofrada: Çiçeğinin taç yaprakları salata, çörek ve sandviçlerde kullanılır. Şeker, reçel, sirke ve şaraba tat vermesi için eklenir.

Karanfil Şurubu: 25 ml. Kaynar su taze taç yapraklarının üzerine dökülür ve 12 saat bekletilir. Süzgeçten geçirilip 225 gram şeker eklenir ve karıştırılır. Hazır olduğunda cam bir şişede saklanabilir.

Sağlık için: Çay gibi demlenen taç yapraklarının suyu, şaraba katılıp içilir. Karanfil baharatı ise dövülüp toz olarak içeceklere katılabilir. Ya da diş ağrısında ağrıyan dişin üzerine konulabilir.

Arzu Dedeoğlu

http://saglik.turk.net/Hayat_Bitkilerde.asp

------------------------------------

Karanfil çayının faydaları

http://www.uzmantv.com/karanfil-kayn...ir-faydasi-var

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2009, 21:02   #4
Ağaç Dostu
 
bari's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-07-2008
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 1,595
Galeri: 4
Bir tane tohumdan yetiştirdiğim fidem var fakat çok yavaş gelişiyor.

Eklenen Resimler
 
bari Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2009, 15:52   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-10-2009
Şehir: mersın
Mesajlar: 7
cok guzel gorunuyor fıdenn

tostip Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 10:48   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
Szgyium cuminii çimlendi hemde acaip dip sürgünleriyle birlikte. Szgyium aromaticum ise kök gelişimini tamamladı, linkteki gibi uç sürügünü başladı.

http://1.bp.blogspot.com/_EfoIayrH5U...0-h/cloves.jpg

YeşilSeven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2012, 11:45   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 503
çiğnediğimiz ağızımıza hoş bir koku veren karanfil baharatı tohum mudur? , çimlenir mi? deneyip sonuç alan var mı?

bozo.0606 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2012, 12:52   #8
Ağaç Dostu
 
sakdag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2011
Şehir: Balıkesir - Edirne
Mesajlar: 3,227
Galeri: 6
Karanfil: Caryophyllus aromaticus ağacının açmamış çiçek tomurcuklarıdır.

Muda beğendi.
sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2012, 14:28   #9
Ağaçsever
 
qqaazz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 61
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 Mesajı Göster
çiğnediğimiz ağızımıza hoş bir koku veren karanfil baharatı tohum mudur? , çimlenir mi? deneyip sonuç alan var mı?
Bulunabilen bir tohum değil ki,çimlenip çimlenmeği deneyebilelim. Lafım bulunmayışına sitemdi.
2 yıl önce yurtdışından getirtmiştim , suda 1 hafta bekletin çok kolay çimleniyor.

qqaazz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2012, 11:52   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 503
cevaplarınız için teşekkür ederim sayın sakdag ve qqaazz , anlaşılan o ki baharat olarak kullanılan karanfille tohumu farklı şeyler. tohumu da kim bilir nerede bulunur.

bozo.0606 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2014, 12:06   #11
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
Baharat olarak kullanılan karanfil kesinlikle tohum değildir. Ben ektim ama hiç birşey çıkmadı saksıdan.

Ama baharat olarak kullandığımız karanfil hakkında şunu söyleyebilirim ki; kaynar suya 3 ila 4 adet atıp demlediğimizde ve bu suyla ağzımızı çalkaladığımızda antiseptik etki gösteriyormuş, ayrıca diş eti çekilmelerine karşı da faydalıymış.

hüzün beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024