agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/)
-   -   Aşırı tuzlu turşuyu nasıl kurtarabilirim? (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/18184.htm)

gtatas 25-11-2009 10:53

Aşırı tuzlu turşuyu nasıl kurtarabilirim?
 
:confused:Merhabalar bu sene yaptığım kornişon salatalık turşum aşırı tuzlu olmuş ve salatalıklar tuzu emmiş acaba tuz miktarını nasıl azaltabilirim.Yardımlarınız için teşekkür ederim.

mbdeniz 04-03-2010 17:35

Hazırladığınız turşu, tuzu fazla olduğu için yenemiyorsa, kabukları soyulmuş birkaç tane soğanı sirkeye koyun, bu karışımıda turşuya ilave edin ve üç dört hafta bekletin. Tadının düzeldiğini göreceksiniz.

Not: Alıntıdır, ihtiyaç hisedilmediğinden denenmemiştir.

kızılelma 04-03-2010 18:58

valla aynı dertten bende muzdadirip bilği için teşekkürler

begonya26 04-03-2010 21:29

aynen bende çok tuzlu yapmısım suyu bosa gitti o yuzden patates tuzunu alır dediler denedim fakat o kadar tuzlu olmuski patateste kar etmedi.bende suyunu attım kendilerinide bir guzel suda beklettim yemeden bi kaç saat önce öylelikle tukettik :)

Güler 04-03-2010 22:19

Bizim biber turşuları da çok tuzlu olmuştu. Bir kısmını yemeden önce suda bekletip de tüketelim dedik ama hiç para etmedi bir de lezzetli gelmedi.

Şimdi soğan ve sirkeyi denemek istiyorum. Teşekkür ederim.

berduray 04-03-2010 22:52

Zor görünüyor...Çünki tuz sebzenin içine dek işliyor, suda bekletince de turşu sıcakta kalmış turşuya dönüyor, tadı, lezzeti kalmıyor.

Bu sene tecrübe olsun seneye ayarlarsınız artık.

Güler 05-03-2010 09:25

Sevgili berduray, benim kurduğum lahana ve karışık turşular güzel oldu. Ama bahçede o kadar çok biber oldu ki, dağıt dağıt bitmedi. Topladıkça da verdi bitki.
Oğuz da bir arkadaşı ile beraber denemek istedi. O arkadaşı da esasında çok güzel turşu kurar, inanın el becerileri hanımından daha ileri. Onun yaptığı aşureyi yerken parmaklarınızı da yersiniz.
Nasıl olduysa bu biber turşusu aşırı tuzlu olmuş. Dediğiniz gibi suda beklettik ama hiç leziz olmadı.
Bendeki de acemi şansı. Hiç turşu kurmanı bilmem, hep kayınvaldem yapardı biz yerdik.
Ama bu ilk sefer de olsa güzel oldu.

Harun Parlak 05-03-2010 09:32

Turşularınız da tuz miktarını ayarlamak için.
Yıkanmış bir yumurtayı kullanacağınız kadar suyun içine atın. Yumrta dibe dalacaktır.
Yumurta yüzmeye başlayıncaya kadar TUZ karıştırarak ilave edin. Yumurtanız yüzmaye başladığında tuz miktarı tamam demektir.
1 litre suya 1 çorba kaçığı Üzüm sirkesi 1 diş sarımsak Turşu suyunuz hazır.

berduray 05-03-2010 10:38

Bunu biliyorum ama ben artık o turşuyu yiyemem...
Turşu suyunda gezinen yumurta benim iştahımı kaçırır.

Ben ara ara tadarak hazırlarım, ya da 5 lt.lik bidona 1 çorba kepçesi hesabı aşağı yukarı tutar, ideale yakındır.

Tabi içine dolduracağınız sebze miktarı da önemli.

Koca kavanoza birkaç salatalık koyarsanız tuz miktarı fazla gelir, ben ağzına dek tıka basa doldurulmuş 5 lt.'lik kaba 1 kepçe iri tuz koyuyorum, tam ayarında oluyor.

Elbette tuzdan ne kadar hoşlandığınız da önemli.

Az koyarsınız turşu dayanmaz erir, çok kaçarsa tuzdan yenmez, deneye yanıla bu yöntemi öğrendim.

Bunları da benim gibi düşünen arkadaşlara ışık olsun diye anlattım, lütfen ukalalık olarak algılanmasın.

Sevgiler.

Jezebel 05-03-2010 11:15

Benim kornişon turşum da öyle olmuş .
Ben kullanırken hallediyorum , mesela daha fazla rus salatası yaparken kullanıyorum ,
diğer malzemeyle karışınca hiç belli olmuyor .
Veya sandviç , tostların içinde de çok iyiduruyor .
Sade istiyorsanız bu sene once salamurasını hazırlayıp tadına bakın ve sonra salatalıkların içine ekleyin ;)

Harun Parlak 05-03-2010 11:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 590709)
Bunu biliyorum ama ben artık o turşuyu yiyemem...
Turşu suyunda gezinen yumurta benim iştahımı kaçırır.

Ben ara ara tadarak hazırlarım, ya da 5 lt.lik bidona 1 çorba kepçesi hesabı aşağı yukarı tutar, ideale yakındır.

Tabi içine dolduracağınız sebze miktarı da önemli.

Koca kavanoza birkaç salatalık koyarsanız tuz miktarı fazla gelir, ben ağzına dek tıka basa doldurulmuş 5 lt.'lik kaba 1 kepçe iri tuz koyuyorum, tam ayarında oluyor.

Elbette tuzdan ne kadar hoşlandığınız da önemli.

Az koyarsınız turşu dayanmaz erir, çok kaçarsa tuzdan yenmez, deneye yanıla bu yöntemi öğrendim.

Bunları da benim gibi düşünen arkadaşlara ışık olsun diye anlattım, lütfen ukalalık olarak algılanmasın.

Sevgiler.

Yumrta koylmuş suyu kullanazsanız. Birkereye mahsus bir litere suda kaç gram tuz yumurtayı yüzdürmeyi başarıyor ya da kaç ölcü Öğrenin sonra da ölçerek kullanabilirsiniz.

mbdeniz 05-03-2010 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 590709)
Bunu biliyorum ama ben artık o turşuyu yiyemem...
Turşu suyunda gezinen yumurta benim iştahımı kaçırır.

Sayın Tekin yazisinda, tuzlu olmuş turşuyu kurtarmak için değil, turşu hazırlanırken tuz miktarını ayarlayabilmek için püf noktası vermiş. Tuz ayarlamada yardımcı güzel bir tavsiye.

Bu arada tuzunu ayarlayamamış arkadaşlar ilk yazımdaki gibi yaptığında işe yarayıp yaramadığını yazarlarsa sevinirim. Dediğim gibi hiç başıma gelmediği için denememiştim.

Teşekkürler.

balbay 08-03-2010 01:18

Tuzu fazla kaçmış turşuya , turşu sebze ağırlığının 1/4 ü oranında soyulmuş ve yarıya bölünmüş çekirdekleri üzerinde elma ilave edilir.

Bu da kar etmez ise suda bekletilen turşu akşama doğru sıkılır suyu süzülür ve soğan ile birlikte yağda kavrularak yenir.

Turşu kurulumunda 1 litre suya 50 gr kaya tuzu, bir limonun suyu ve 1/5 litre hakiki sirke konur. Bu tarif Osmanlı Saray Mutfağı Geleneksel ölçüsü olarak geleneksel kullanımdır.

Yumurta deneyi ise mevsime, yumurtanın büyüklüğüne, tavuğun döllü olup olmadığına, yumurtanın taze olup olmadığına göre değişir.

Denenmiş ve yıllardır başarı ile lezzeti sabit olarak tesçillenmiş turşu suyu oranı yukarıda verdiğim gibidir. İster karışık, ister sade lahana turşusu olsun bu oran da ki karışıma litre başı oranına göre
bir çay kaşıği şeker, anason, kişniş, hardal tohumu ile 2 dal karanfil
katmak bilhassa daha iştahlı lezzet katacaktır.

idris şenol 08-03-2010 01:57

turşu suyu
5 litre kaynamış soğutulmuş kloruz suya 300 gr turşu tuzu atarım
kaya tuzu yoğunluk ve hacim olarak farklı ayaralamsı tecrübe ister
pazarlarda satılan turşuluk tuzlar bu işinizi çözer

Dudi 08-03-2010 08:59

Ağzım sulandı, bu konuyu okurken :D

zümrütü anka 08-03-2010 12:19

Sayın gtatas tuzlu olmuş turşunun suyunu dök yeniden tuzsuz sirkeli su hazırla üzerine dök.

balbay 09-03-2010 22:47

Kurulmuş ve tuzlu olmuş turşunun suyunun dökülüp yeniden kurulması

1-) turşunun ömrünü çok kısaltır.

2-) yeni kurulan suya mevcut turşudan sıvı transferi çok düşük olur. (tuzlu sebze gözenekleri itibari ile bu tuzu daha az tuzlu su ortamına çok az bırakabilir.)

3-) lezzet mutlaka bozulur

bahardali 22-10-2011 01:24

yorumların tümünü okudum. hepinize teşekkürler. aynı dert bende de var ama neticede ne yapalım şimdi anlamadım ki ..? :)

Viji 22-10-2011 08:03

Arkadaşlar 1 lt suya 80 gr kaya tuzu karıştırarak hazırlayın karışımı bakın kurulan turşunun tadına doyamayacaksınız saygılar.......

yssahin 06-01-2012 00:43

Merhabalar; gezinirken denk geldim başlığa, birkaç öneri ve kişisel fikrimi de yazayım istedim. Belki birileri bakar tekrar.

Turşu, bir laktik asit fermantasyonu olayıdır ve buna göre bazı sonuçları kestirebiliriz:

Mesela sıcaklık fazla(+20 derece denebilir) olursa yumuşama görülecektir. Sıcaklık düşmezse turşu bozulur.
Eğer tuz oranımız az ise de(%7-8'den az) yumuşama gerçekleşecektir ve devamında turşu bozulur. Tuz fazla ise fermantasyon olayı geç olacaktır.

Ek bir bilgi: Turşunun bozulmaması için az bir miktar şeker de atabilirsiniz.

Sizin sorununuzda ise arkadaşların yorumlarına değinmeden uygulanan yöntemi söyleyeyim:
Turşu üreticileri eğer hemen turşuyu satmayacaklarsa tuz oranını arttırırlar(bildiğimiz ilave tuz). %10,%15 duruma göre belki %20 yaparlar. Ancak ticari olarak paketleme/satışının yapılması için kanunlar gereği %5 civarına düşürülmelidir. Bunu da şu şekilde yaparlar:
Turşu soğuk veya ılık suda bekletilir(gerektiği kadar).
Ardından turşunun suyu da yeni salamura ile veya kendi salamurası filtrelenerek değiştirilir.

Bilinenin aksine turşunun suyu değişirse turşu bozulmaz. Çünkü zaten fermante edilmiştir ve zaten tuzludur. Ancak;yeni salamura suyu turşu madem tuzlu oldu diyerek az tuzlu yapılmamalıdır.
Bazı üreticiler ise yeni salamurayı bir miktar fermante ettirip sonra turşuyu bunun içine atarlar

Saygılar.

Ozlem A 08-05-2013 17:13

Fazla tuzlu olan turşunun üzerine beyaz lahana yapraklarını iri kıyım doğrayarak hemen üzerine ekleyin şöyle bir çalkalayın. Hava durumuna göre bir kaç gün sonra bakın. Lahana fazla tuzu alıyor ve kendisi de turşulanıyor. Ekleyerek devam edebilirsiniz.

Beyhanaksoy 30-12-2015 11:02

Merhaba
Benimde başıma geldi ve başka bir bidon un altına lahana havuç gibi yeni malzemeler koydum üstüne de önceki tuzlu olan malzemeleri ve suyunu koydum 1,2 hafta sonra tuz problemini çozulmustu miktar veremicem ama damak tadiniz ..... kadar daha malzemeye iyi gelirmiş tuz miktarı dedidiğiniz kadar.alt kısma koyma sebebimiz olmuşların tadına bakabilmek için ve olduysa kolay alıp yemek için ve bu süreçte alttakilerinde yenecek kıvama gelmesini beklerken kolaylık oluyor.umarım faydalı olur.

BESTOFWESD 18-10-2018 12:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yssahin (Mesaj 896177)
Merhabalar; gezinirken denk geldim başlığa, birkaç öneri ve kişisel fikrimi de yazayım istedim. Belki birileri bakar tekrar.

Turşu, bir laktik asit fermantasyonu olayıdır ve buna göre bazı sonuçları kestirebiliriz:

Mesela sıcaklık fazla(+20 derece denebilir) olursa yumuşama görülecektir. Sıcaklık düşmezse turşu bozulur.
Eğer tuz oranımız az ise de(%7-8'den az) yumuşama gerçekleşecektir ve devamında turşu bozulur. Tuz fazla ise fermantasyon olayı geç olacaktır.

Ek bir bilgi: Turşunun bozulmaması için az bir miktar şeker de atabilirsiniz.

Sizin sorununuzda ise arkadaşların yorumlarına değinmeden uygulanan yöntemi söyleyeyim:
Turşu üreticileri eğer hemen turşuyu satmayacaklarsa tuz oranını arttırırlar(bildiğimiz ilave tuz). %10,%15 duruma göre belki %20 yaparlar. Ancak ticari olarak paketleme/satışının yapılması için kanunlar gereği %5 civarına düşürülmelidir. Bunu da şu şekilde yaparlar:
Turşu soğuk veya ılık suda bekletilir(gerektiği kadar).
Ardından turşunun suyu da yeni salamura ile veya kendi salamurası filtrelenerek değiştirilir.

Bilinenin aksine turşunun suyu değişirse turşu bozulmaz. Çünkü zaten fermante edilmiştir ve zaten tuzludur. Ancak;yeni salamura suyu turşu madem tuzlu oldu diyerek az tuzlu yapılmamalıdır.
Bazı üreticiler ise yeni salamurayı bir miktar fermante ettirip sonra turşuyu bunun içine atarlar

Saygılar.

Arkadaşlar Olması gereken oran %5 tir sebzelerin de tuzu emeceğini varsayarak %8 oranında kurulur nihayi üründe oran otomatikman %5 e düşer.

EAkpınar 18-10-2018 14:46

Bir keresinde benim de başıma aynı durum geldi. Suyu taşan turşuya ha bire tuzlu su konunca ağza bile alınmayacak derecede tuzlu oldu turşu. Kavanozu boşaltıp güzelce yıkadım. Turşuyu hiç suya sokmadan olduğu gibi kavanoza geri doldurdum. Sarmısaklarına bile dokunmadım. Duru suyla kavanozu doldurdum. Turşu önce tuzunu suya salıp sonra tekrar ihtiyacı olan tuzu geri aldı. Çıtır çıtır tadı tam kıvamında bir turşu oldu.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024