agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/)
-   -   Mikrodalga fırınlar hakkında... (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/15502.htm)

Zekoş 12-05-2009 10:57

Mikrodalga fırınlar hakkında...
 
Mikrodalga fırınlar hakkında pek bilgim yok konuyu açmamın sebebi de bu.Çok pratik olduğunu söylüyorlar kimileri de zararlı olduğu kanısında.Almayı düşünüyorum kullananlar varsa **** bilgisi olanlar beni aydınlatırlarsa sevinirim.Özelliklede kullananlar bilir alırken nelere dikkat etmem gerekir?

Zekoş 15-05-2009 20:01

arkadaşlar hiçbirinizin mikrodalga fırını yok mu?Düşüncelerinizi benimle paylaşırmısınız lütfen...

COYOTE 15-05-2009 20:08

Afedersiniz ben görmüştüm bu başlığı sonra unuttum. Ben uzun yıllardır mikrodalga kullanıyorum ve de çok memnunum. Özellikle ısıtma ve çözdürme amaçlı kullandığımı belirtmeliyim. Pişirmek için pek bir şey yaptığım söylenemez sadece brownie tarifi var elimde max 10 dakikada oluyor.
Yemek ısıtmak için birebir bence hatta biz öğrenciyken süt ısıtıp nescafe yapardık 1 dakikayı bulmazdı tabi:D

huzunperest 15-05-2009 20:12

Mikrodalga fırınların zararlı olduğuna ilişkin genel bir kanı varsa da internetten yaptığım araştırmalarda bir çok sitede zararlı olmadığına dair makaleler okumuştum. Ben özellikle ısıtma ve derin dondurucudan çıkan gıdaların çözünmesinde kullanıyorum. Gayet de memnunum.

hassoman 15-05-2009 20:31

Mikrodalga fırın almayı düşünüp de her defasında vazgeçmiş biri olarak konu hakkında deneyimli forum üyelerinin düşüncelerini ben de merak ediyordum.
Forum üyelerinden bir bilgi gelmedi. Ya bu fırını kullananların bir düşüncesi yok, ya gören olmadı, ya da yazmaya fırsat bulamadılar... Ama şu ana kadar iki arkadaş düşüncelerini yazdığına göre arkası gelecek demektir.

Bu fırının özellikle ABD'de kullanımının çok yaygın olduğu biliniyor... Neredeyse her evde olmazsa olmaz türden bir alet bu. Onlardaki sorun sanırım mikrodalgadan daha çok bu fırın içinde çözündürdükleri donmuş hazır gıdalardan olsa gerek...

İşte size lehte ve aleyhte iki yazı. Kararı siz verin artık:

Aleyhte bknz:
http://sufizmveinsan.com/arastirma/microdalga.html

Lehte bknz:

http://www.milliyet.com.tr/1997/06/2...mi/kalkan.html

Son olarak benim bildiğim kullanma kılavuzunu çok iyi okumak... Bir de nasıl çalıştığını çok iyi öğrenmek...

Balıkcı 15-05-2009 20:43

Özellikle, pilav ve dolma gibi, yiyecekleri ısıtmada çok kullanışlı bir alet.
Yanılmıyorsam, içine konan şeyin hücrelerini ısıtıyor, yani dıştan içe doğru bir ısınma söz konusu değil, böyle olunca da pilav, makarna, dolma gibi, ocakta ıstılması zor olan gıdalar için ideal.

Hassomandostumun dediği gibi Amerika'da evin demirbaşı.
Bir evde nasıl lavabo varsa, öylece buzdolabı, mikrodalga vs. var.

Hatta pilavı bir naylon torbaya koyup atıyorlar içine.

Dikkat edilmesi gereken şey, madeni kap kacak ya da çok küçük de olsa madeni bir şeyi olan öteberi konmayacak mikrodalgaya, yoksa gözlerinden ateşler çıkıyor, o kadar sinirleniyor yani.:p
Bir de ekmeği, çözdürür veya ısıtırken, fazla bırakmamak lazım, oooh fırından yeni çıkmış mis gibi ekmek... demeye hazırlanırken, kazık gibi bir şey olabilir.
Çünkü, fırın kapandıktan sonra da hücrelerdeki ısınma devam ediyormuş.
Yalan yanlış, benim diyeceklerim bunlar.
100TL ye bile satılanı var.
Denemeye değer derim, sonra herkes kendi tecrübesini kazanıyor.:p

Mine 15-05-2009 21:03

15 yıl kadar bir süredir kullanıyorum, olmazsa olmazım diyebilirim mikrodalga fırınım için, benimki ilk yerli üretimlerden biri ve hem ızgara hem turbo fırın hem de mikrodalga olarak 3 özellikli, bu ürün uzun yıllar satışta değilken, geçtiğimiz yıl sanırım, arçelik tarafından tekrar piyasaya verildi,

ben mikrodalga kısmını sadece dondurulmuş hayvansal ürünleri eritmek, cam veya seramik-porselen bardakta su-süt, tabakta yemek ısıtmak için kullanıyorum,

bir kez bu fırında ısıtılmış pilav veya makarna yerseniz kesinlikle satın alırsınız sanıyorum, süresini iyi uyguladığınızda ilk pişirdiğiniz gibi bir pilav yersiniz, ısıtmak istediğiniz şey az miktarda ise kesinlikle ideal bence,

yalnız plastiklerin her ısıtmada veya pişirmede gıdamıza karıştığını düşündüğüm için plastik kapları mikrodalgada kullanmıyorum, pişirme konusunda da ağız tadıma sağlığımdan daha düşkün olduğum için sanırım, bana uymuyor, ama sağlıklı beslenmek isteyen bir kişi rahatlıkla tüm malzemesini çiğden koyarak gayet güzel, sağlıklı ve çok çok pratik yemekler yapabilir....

Müjgan 15-05-2009 21:35

On yılı geçkin bir süredir mikrodalga fırın kullanıyorum. Şimdiye dek hiç bir sağlık sorunumuz olmadı çok şükür . :)
Kardeşim elektronik mühendisi ve stajını da büyük bir elektonik şirketinde ve oranın mikrodalga fırınlar bölümünde yapmıştı. Ona sağlıkla ilgili sorun yapıp yapmayacağını ve mantığını sorup, öyle almıştım.

Bu ve buna benzer pratik, yaşamı kolaylaştıran bazı ürünlere zaman zaman, nedeni bilinmez hep saldırılır. Vardır nedenleri...

Paketlenmiş gıdaları korumak, soğan, sarmısak, patates gibi ürünlerin çimlenmesini önlemek, hububatta bulunan zararlı böcekleri ve larvalarını öldürmek için, bütün dünyada X ışınları, gama ışınları vs. kullanılıyorken, bizim ülkemizde zararlı, kanser yapan etkileri olduğu düşünüldüğü için, tonlarca buğday çöpe gitti. Üniversiteden fizik hocam rahmetli Prof. Dr. Fahri Domaniç bu konuyu anlattığında çok üzülmüştüm.

Bu konu mikro dalga konusuna çok benziyor. Tüm dünya gıda ve besinler açısından tükenişe doğru giderken, üretilenlerin iyi şekilde değerlendirilmesi, insana maksimum yarayacak biçimde saklanması ve tüketilmesi için gerekli teknolojinin de en iyi şekilde kullanılması gerekiyor. :)

Çaya habersiz misafir geldiğinde, yaptığım kurabiyelerin ilk tepsisini 6-7 dk. ikinci tepsisini de 4-5 dk pişiren mikrodalga fırınıma laf söyletmem valla. :p

İşten eve geldiğimde çoluk çocuk açken, buzluktaki etin faidesi olmadığını düşünüp, karalar bağladığım günleri düşünmek bile istemiyorum.;)

Müjgan 15-05-2009 21:49

Yukarıda Hassoman'ın verdiği linklerden aleyhte olanına baktım da... Mikrodalgada ısıtılan kanların insanlara zarar verdiğinden söz edilmiş. Kan proteinlerden ve taneli bir yapıdan oluşuyor, mikrodalgaya girdiğinde denatüre olur, pişer yahu.
Mikro dalgalar besindeki suyun hareketini aşırı hızlandırıp, sürtünmeyle ısınmasına neden oluyorlar, ısıtıp, pişirip yok oluyorlar, besinin içinde kalma gibi bir yapıları yok. Mikrodalgada pişen yemeklerin bu ani pişme yüzünden lezzetleri pek olamıyor ne yazık ki. Alışkın olduğumuz yemek pişirme yöntemlerine göre bir fırın değil. Ama zaman içinde analitik bir yemek tarzı geliştirilebiliyor.:) Ve pek de fena olmuyor.

otugay 15-05-2009 22:08

Sayın Hassoman'ın verdiği aleyhte olan linkte bence yanlış bir bilgi var. Gümeşten gelen mikrodalgaların kaynağının doğru akım olduğu söyleniyor. Mikrodalga da sinüs dalgası olduğundan doğruakım ile elde edilmesi mümkün değildir.

Fizik veya elektrik ile ilgili arkadaşlar daha detaylı bilgi verebilir.

eylems 15-05-2009 23:04

Bir fizikçi olarak sizlere yardımcı olmaya çalışayım. Burada uzunca paragraflar hayli yer alacağından ve şekiller de çizemiyeceğim için elektromanyetik dalgalardan biri olan mikrodalgayı ve mikrodalga fırının çalışma ilkesini anlatan bir yazı buldum. Burada detaylı bilgi mevcut.

COYOTE 15-05-2009 23:22

Leyhte yazıyı okumayı tercih ettim ben teşekkürler sn Hassoman.
Ayrıca mikrodalga için özel olan kapları kullanmakta fayda var.mesela Borcamların çoğu (yenilerini bilmiyorum)mikrodalgada kullanılmamalıymış fizik dersininin her türlüsünden haz etmediğimden açıklayamayacağım ama besine geçme durumu oluyormuş Yani cam,seramik,plastik her ne ise mutlaka mikrodalga fırına uygundur işareti olmalı hatta bazılarında şöyle birşey yazıyor mikrodalgada kullanılabilir yalnızca ısıtmak için.

k0900 15-05-2009 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi otugay (Mesaj 422827)
Sayın Hassoman'ın verdiği aleyhte olan linkte bence yanlış bir bilgi var. Gümeşten gelen mikrodalgaların kaynağının doğru akım olduğu söyleniyor. Mikrodalga da sinüs dalgası olduğundan doğruakım ile elde edilmesi mümkün değildir.

Fizik veya elektrik ile ilgili arkadaşlar daha detaylı bilgi verebilir.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü mezunları daha faydalı bilgi verebilirler.

Zekoş 16-05-2009 17:10

Sayın hassoman öncelikle konuya alakanıza teşekkürler Aleyhte yazıyı okudum çok korkunç insanın içini karartıyor öbür yazı da biraz rahatlatıyor ama yine de içimdeki şüphe yine aynı.Yazınız da teflon hakkında da bilgi veriliyor bu da merak ettiğim konulardandı ilk defa olumlu olarak bu yazıyı okudum.Ama teflon hakkında hep ağızdan duyduğum bilgiler vardı kısacası insan neye inanacağını bilmiyor herkes bir şekilde düşüncelerinin doğruluğunu kanıtlıyor bizim işimiz Allah'a kalmış yine de elimizden geldiğince dikkatli davranmak...

Zekoş 16-05-2009 17:15

Sayın Müjgan hanım on yılı aşkın süredir mikrodalga fırın kullandığınızı yazmışsınız öncelikle sağlık durumunuzu öğrenebilirmiyim? yanlış anlamayın inşallah iyidir bizi bu konuda en çok siz aydınlatabilirsiniz...

huzunperest 16-05-2009 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 422770)
On yılı geçkin bir süredir mikrodalga fırın kullanıyorum. Şimdiye dek hiç bir sağlık sorunumuz olmadı çok şükür . :)

Müjgan Hanım zaten ikinci cümlesinde de sağlık durumuyla ilgili konuya açıklık getirmiş. :D

Zekoş 16-05-2009 17:25

Bu konuya katılan arkadşların hepsine teşekkürler günümüzde hastalıklar çoğaldı ve sebebini de hiçbirimiz tam olarak bilmiyor kimisi teknolojiyi suçluyor kimisi yediklerimizi.Gerçek suçlu kim merak konusu bu kadar hastalığın çıkmasının sebebi de vardır mutlaka...Ama ben yinede mikrodalga almayı düşünüyorum sebep olarak da pilav ısıtmanın sinir bozuculuğu yeter Son olarak atın ölümü arpadan olsun diyorum:D

Zekoş 16-05-2009 17:29

MÜJGAN HANIM kusura bakmayın orayı gözden kaçırmışım özür dilerim sayın huzunperest uyardığınız için sağolun insan dalgın olabiliyor

M.Sema 18-05-2009 11:43

Ben de 10 yıldır mikro dalga fırın kullanıcısıyım. Almadan önce de aldıktan sonra da araştırdım. Belli başlı zararları olabileceği belirtiliyor ancak diğer arkadaşların da belirttiği gibi pratikliği ile tüm dezavantajları yok ediyor.

Ancak kullanırken kesinlikle mikro dalga fırınlarda kullanılabilir etiketi olan ( özellikle de cam ) tabak/vs kullanıyorum. Üzerinin kapatılması gereken durumlarda ki çoğunlukla kapatmak gerekiyor yukarıda özeliklerini belirttiğim malzemelerin kapaklı olanlarını tercih ediyorum. Olmadı kendi tepsisine koyup üzerini de cam kase ile kapatıyorum.

Plastik streç kesinlikle kullanılmamalı. Çok mecbur isek fırında tavuk vs.yapmak için kullanılan plastik torbalar kullanılabilir.

malina 18-05-2009 12:10

Mikrodalga fırında hazırlanan yiyecekler

Tarifler için burayı kullanalım. Arada kaynamasınlar :)

Müjgan 18-05-2009 12:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zekafet (Mesaj 423280)
MÜJGAN HANIM kusura bakmayın orayı gözden kaçırmışım özür dilerim sayın huzunperest uyardığınız için sağolun insan dalgın olabiliyor

Bu konuyu unutmuşum, yazılanları yeni gördüm :) Özüre gerek yoktu Zekafet, arada atlayabiliyoruz.:)

Mikrodalga fırını kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar var, bunlar iyice öğrenilmeli. Genelde atladığımız, ya da boşverdiğimiz konu, porselen kaptaki metalik süslemeler. Yaldızlı, metal süslemeli desenlere mikrodalga fırın şimşek yağdırıyor, kıvılcımlar çıkartıyor, bu da içindeki bir elektronik aksama zarara veriyor.

İnsanları hasta eden faktörlerden biri, her ne kadar çevreden aldığı, kirli ve zararlı yiyecek içecek maddeleri olsa da, bütün bunları düşünüp, çelişkiye düşüp, hatta zararına inanıp, buna rağmen kullanılmasının verdiği gerginlik bile olabilir :)

Neye karar verdiysen ver ve uygula, ama pişman olma. Pişmanlık, kararsızlık daha çok hasta ediyor.:p

malina 18-05-2009 13:11

Evet, o süslemelere çok dikkat etmek gerek. Bir de tabağa bir şey yapışıp yapışmadığına dikkat edin :)

Bir defasında, kabuğu üzerinde bir diş sarmısak, nasıl olduysa tabakla birlikte mikrodalgaya girdi. Mutfaktan bir dakikalığına çıkmıştım. Döndüğümde tüm fırının içini is kaplamıştı. Mutfağı havalandırınca sorun kalmadı ama fırın temizlenmesine rağmen is kokmayı sürdürdü.

Nesli tükenmiş bir servis elemanıyla telefonla konuştum, aklı o verdi. Bir kaba konmuş mangal kömürünü 3-4 gün içinde tut, kokuyu alır demişti.

Dediği oldu, tekrar kullanmaya devam ediyorum :)

M.Sema 18-05-2009 13:33

Mangal kömürü buz dolabınızda da aynı faydayı gösterecektir.

Zekoş 18-05-2009 21:43

İyiki bu konuyu açmışım diyorum çok ilginç şeyler öğrendim.Mesela Müjgan hanımın değindiği porselen tabaktaki desen konusunu şimdiye kadar kimseden duymamıştım çok önembir ayrıntı bence;bakalım daha neler öğreneceğim.
Sayın Malina söylediğiniz püf noktasını da unutmamalı herkesin başına gelecek bir durum.
İyiki bu foruma katılmışım diyorum birşeyler paylaşmanın güzelliğini hissedebiliyorum.(kusura bakmayın biraz abartılı bulabilirsiniz ama ilk defa katılmanın zevki olsa gerek)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024