agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/)
-   -   Bulaşık makinesi deterjanı olarak arap sabunu kullanılır mı? (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-malzemeleri-ve-aletleri/12367.htm)

Âyine-i Esma 05-02-2009 07:37

Bulaşık makinesi deterjanı olarak arap sabunu kullanılır mı?
 
Birkaç gün önce bana bir mail geldi. Bunu sizinle paylaşmak istedim. Ve bu konu hakkında fikirlerinizi almak. Bu mailde bahsedileni hiç denediniz mi? Ben denemek istiyorum inşaallah.

Mail bu. Aynen kopyaladım. : Kullandigimiz deterjanlarin hem cevre hem de sagligimiz uzerinde son derecede olumsuz etkileri var bilindigi gibi.

Ozellikle yemek yedigimiz kaplarin temizlenmesinde kullanilan
deterjenlarin cok iyi durulansa bile kalinti biraktigi biliniyor uzun
yillar boyunca bu kalintilar gidalarimiza bulasiyor ve bu vasita ile
sindirim sistemimize tasiniyor. Petrol esasli kimyasal maddelerden
olusan ve son derecede guclu olan bu kimyasallar kronik hastaliklarin
tetikleyicisi.
Bu kimyasallar kanalizasyon sistemine karisiyor oradan da nehirlere
gollere ve denizlere . Bu sentetik kimyasallar denizlerde de besin
zincirine bulasarak tekrar sindirim sistemimize donuyor ne yazik ki.

Bir sure once bir deneye basladim ve bulasik makinasinda ARAP SABUNU
kullandim. Daha once doktor tavsiyesi ile cocuklarin biberonlarinin
temizlenmesinde kullanmistim dogal ve zararsiz oldugunu biliyordum
bulasik makinesinde ne sonuc alacagimi merak ettim.

Sonuc harika bulasiklar ter temiz pırıl pırıl oldu .

ARAP SABUNU hem cok daha ucuz hemde cok daha fıtri cevrede sebeb olduğu kirlilik etkisi de cok daha az.
Bulasik makinasinin deterjan gozune dolduracak kadar koyup kapagi
kapatiyorsun ARAP SABUNU macun gibi sicak su ile rahatca eriyor.
Bu deneyden sonra internettende arastirma yaptim pek cok kisi bu
metodu kullaniyormus

PARLATICI BÖLÜMÜNE DE ELMA SİRKESİ KOYUYORUM (ama üzüm sirkesi
değil..özellikle elma sirkesi)...

Fatos_Karag 05-02-2009 10:03

Sayın Âyine-i Esma,
lütfen bize kullandıktan sonraki sonucuda anlatırmısınız. Çünkü bende deterjan kalıntısından oldukça rahatsız oluyorum.

bitkiseli 05-02-2009 10:23

Ben arap sabununu 2-3 aydır keşfettim ve pahalı temizlik malzemelerinden kat kat güzel temizliyor özelikle ocak temizliğinde denerseniz farkı görürsünüz, çamaşır makinesinde (deterjanla birlikte) sıcak suyla sabunu inceltip makine ilk suyunu alırken ekliyorum, bulaşıkları elde yıkarken arap sabunu kullanıyorum, özellikle çelikler ve camları çok güzel parlatıyor, bulaşık makinesinde ise uyguladığım bir püf noktasını söyleyeyim, makinenin deterjanını koyduktan sonra üzerine sirke ekliyorum,parlaklığı bir yana bulaşıklarınızın çizilmediğini göreceksiniz.

papatyam 05-02-2009 11:11

Son zamanlarda bulaşık makinasına bardakları koymuyorum parlatıcı koyduğum halde çizilmeler oldu aynı sorun tabii ki diğerlerinde de var ama en kötü duran bardaklar, bulaşık bitip kurumaya geçtiğinde makinayı tekrar durulamaya ayarlıyorum arap sabunu fikri hoşuma gitti hemde hesaplı denemek lazım.

Âyine-i Esma 05-02-2009 11:32

Bu konu hakkında ve daha başka pratik bilgiler var. İlginizi çekeceğini ve yardımcı olacağını düşünüyorum inşaallah. Adres bu

Âyine-i Esma 05-02-2009 12:24

Bulaşık makinesini çalıştırdım bir saat sonra neticeyi yazarım inşaallah. : )

dersan 05-02-2009 13:26

"bugün gelen bir forward mail'de, "bulaşıklarımı arap sabunuyla yıkamaya başladım. çok süper oldu. petrol ürünü olan deterjanı kullanmayın, bunu kullanın" anafikrini işliyordu. yapmayın. hangi doğal maddeden çıkmış olursa olsun, ortaçağdan kalma arap sabunu da neticede kimyevi bir maddedir. milyonlarca dolarlık araştırma-geliştirme ürünü, amaca uygun üretilmiş, yüksek teknoloji ürünü deterjan yerine bunu kullanmaya kalkmak, cahilliktir, yapmayın.
bilime, teknolojiye saygı duyun.
- kafanızı yıkarsanız, o iş için üretilmiş şampuanın aksine, kafa derinizin yağını alır, kurutur, kepek yapar, saçınıza zarar verir, dökülmeye yol açabilir.
- bulaşıkta kullanırsanız, deterjana göre kalibre edilmiş bulaşık makinesi yeterince durulayamayabilir, bilmem hangi zincirin sonunda dönüp, dolaşıp gıdanıza karışmasını beklemenize gerek kalmadan, direkt tabağınızdan yersiniz arap sabununu (=kimyasal madde).
- yerleri silmeyin. berbat kokuyor ve kalıntı bırakıyor, toz (=mikrop) tutuyor, kir gösteriyor."



bir de böyle bir uyarı geziyor şimdi de maillerde kime inanacağımızı şaşırdık...

Âyine-i Esma 05-02-2009 13:47

Yukarıda verdiğim adrese şimdi giremiyorum. Daha sabah çalışıyordu. Ne olmuş olabilir. Tüh orda yazan maddelerden alacaktım.
Ben küçüklüğümde bilirim annemler arap sabunu kullanırdı bulaşıklarında. Daha eskiler ne kullanırdı bilmiyorum. Ama şu gerçek ki eskiler de kanser hastalığı bu zamanda olduğu kadar yaygın bir hastalık değildi. Kimyasal maddeler çoğaldıkça çeşitli hastalıklarda arttı.
Neyse makine bulaşığı bitirdi. Alt kattaki tabakların durumu güzel. Ama bardaklarda sorun var. Buda sanırım benim sirkeyi ayarlayamamamdan kaynaklandı. Çünkü şimdiye kadar sadece üçü bir arada deterjanı kullandım. Hiç parlatıcı kullanmadım. Ne ne kadar konacak parlatıcı gözüne bilmiyorum. Sadece göz kararı elma sirkesi koymuştum. Bir dahaki seferede diğer adresdeki şekli kullanmak istiyordum, ama adrese artık giremiyorum.

Hakan KINACI 05-02-2009 13:52

Sn.Dersan,

Bu maili gönderen her kimse arap sabunun nasıl yapıldığını bilyor demektir.

arap sabunun kıvamı ve olup, olmadığı tadına bakılarak anlaşılır. Yani yenmesinde sakınca olacağını sanmıyorum.

Ayrıca kullandığımız ürünlerde kimyasal olmayan bir şey varmı? merakediyorum doğrusu...

Saygılar,

bitkiseli 05-02-2009 14:33

Kıyaslamam gerekirse, yüzey temizleyicisinden tutun yağ çözücüsünden leke çıkarıcısına kadar okadar çok ürünün mali gideri, evdeki yer işgali bir yana, arapsabunu gerçekten tertemiz yapıyor, kimyasal açıdan diğerlerinden bir farkı yoksa bile ben yinede arap sabununu tercih ederim, yağdan kirden arındırıyor mu? arındırıyor, sadece kokusundan hoşlanmıyordum ama en son realden tip marka 3 kiloluk paket aldım, çok katı ve kokusuda çok güzel, alacak olanlara tavsiye ederim heryerde kullanıyorum halı ve yerleri silerken sirkeyle karıştırıyorum, sadece bulaşık makinesinde kullanmadım.

denizakvaryumu 05-02-2009 14:47

Bulaşık makinesinde arap sabunu kullanmak iyi fikir, zaten uzun zamandır ev temizlik ürünlerinde janjanlı ürünleri kullanmıyordum , sonuçta arap sabunu bitkisel kökenli bir deterjan.

Yağız59 05-02-2009 15:13

Klasik bir arap sabunu formülü verebilir misiniz? (Mine Eroğlu Akgün)

Arap sabunu (potasyum sabunu ya da yumuşak sabun olarak da bilinir) denen bu sabun ev işlerinde ya da sanayide kullanılır. Arap sabunu üretiminde kullanılan sıvı yağlar, keten, kenevir, karanfil ve balıktan çıkarılan yağlardır.

Bazlı çözelti, bir potasyum çözeltisidir (KOH). Palmitik, stearik veya oleik asitin potasyum tuzları arap sabunu olarak bilinir. Zayıf bir çözelti, sonra da sabunlaşacak sıvı yağ konur ve kütle kaynama noktasına yakın ısıtılır ve karıştırılır.

En sonunda kostik çözelti eklenir. Yüzeyde köpük kalmayınca ve kaynama düzenli bir hale gelince, pişme tamamlanır. Ayrıca, tatlı badem yağından hareketle badem yağı sabunu, sodyum silikat içeren sert bir sabun olan silikatli sabun, %10-15 sert sabun, kum, çakıl taşı ya da toz haldeki sünger taşı karışımı olan mineral sabun gibi başka sabunlar da üretilir.

Arap sabunu, 5ºC'nin altında donmaya başlarken, 25ºC'den sonraki sıcaklıklarda buharlaşmaya başlar.

Sabun konusu en çok merak edilen ve en sık sorulan sorulardan biri olduğu için burada bu konu hakkında fazladan birkaç şey daha söylemek istiyorum.
Altı karbondan yüksek yağ asitlerinin metallerle yaptıkları tuzlara "sabun" denir.

Sodyum ve potasyum sabunları suda erirler. Ancak diğer metallerin tuzları (sabunları) genellikle erimezler ve temizleyici değillerdir. Potasyum sabunları sodyum sabunlarından daha fazla yumuşaktır ve daha çabuk erirler. Doymamış yağ asitlerinin verdiği sabunlar doymuş olanlara oranla suda ve alkolde daha fazla erir. Alkali metal sabunları eter, benzol ve kloroformda erimezler. Ağır metallerin sabunları erimez.

Piyasada satılan sabunlar aynı yağ asitlerinin sodyum tuzlarıdır. Bunlarda suyun sertliğini gidermek için sodyum karbonat ve sodyum silikat vardır.

Palmitik, stearik veya oleik asitin potasyum tuzları arap sabunu olarak bilinir. Uzun zincirli yağ asitlerinin kalsiyum sabunları motor yağlarının katımında bulunur. Alüminyum sabunları ise dayanıklı jeller oluşturduklarından endüstride kullanım alanı bulmuştur.

Sabunların asit ortamda bozulmaları ve sert sularda çözünmeyen toprak alkali sabunlarına dönüşmeleri kullanımda sakıncalar doğurduğundan deterjan adı verilen temizleyiciler geliştirilmiştir. Deterjanlarda yağ asitlerinin tuzlarıdır. Bütün deterjanlar nötr, katyonik veya sabunlarda olduğu üzere anyonik olabilen hidrofilik bir grupla birlikte hidrofobik hidrokarbon yapısına sahiptir.

Metin Çakır

NOT:http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/

Meraklısına Tübitak ın sitesine girmelerini tavsiye ederim...

dersan 05-02-2009 17:25

Ben bir şey anlamadım inan olsun. yararlı mı, zararlı mı?

feriha 05-02-2009 20:07

Hindistanta yetiştirilen bir ağacın meyvasından yapılan organik bulaşık bulaşık makinası tuzu

http://www.nebolife.com/klar-bulasik...-kg-p-302.html

arap sabunu zararlı mı yararlı mı bulaşık makinesinde kullanılır mı araştırmalarım sırasında karşıma çıktı.

Ama bulaşık makinesinde kullanılan temizleyicisi yok. Elde bulaşık yıkamak için sıvı organik ürünü var.

caucasus 06-02-2009 09:30

Çok ilginç bir konu gerçekten yararlı mı yoksa zararlı mı? Bilemiyorum ama ucuz olduğu kesin. :)

kaplan06 09-02-2009 10:53

arkadaşlar, sırf bu mesajı yazabilmek için bu siteye üye oldum. bulaşık makinasında arap sabunu kullanılmasıyla ilgili olarak tecrübe edinmiş biriyim. ancak kötü bir tecrübe edindim çünkü bulaşık makinam bozuldu. detarjan gözüne arap sabununu koydum. makina çalışmaya başladıktan sonra çok fazla köpürmesi nedeniyle makinanın her tarafı köpük oldu haliyle şarteller attı ******. ve makinasız kaldım bir haftadır elimde yıkamaktan artık ellerim yaşlandı diyebilirim. ben tecrübe edindim. gerisi size kalmış. iyice okuyup dinlemeden denemeye geçmeyin derim.

malina 09-02-2009 11:32

Profil bilgilerinizdeki bazı bölümleri daha anlamlı dolduracak deneyimiz varmış :)
İlgi alanları : aütü yerine
İlgi alanları : Kulaktan dolma bilgileri denemek yazabilirdiniz.

Şaka bir yana, geçmiş olsun diyorum. Bilgilerinizi de düzeltmeniz gerekiyor.

hosseda 09-02-2009 12:21

Bulaşık makinasında arızaya sebep olabileceğini anladık ve kullanmaktan vazgeçtik...

Bu sebepten arap sabununun bulaşık makinasında kullanılması hakkında olumlu görüş içeren yazımı silerek değiştirdim.

feriha 09-02-2009 17:57

Sevgili kaplan06,

Üyeliğiniz hayırlı olsun, aramıza hoş geldiniz;)

Deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Kullandığınız arap sabununun markasını yazarmısınız?

Başka arkadaşlarımızın makinaları bozulmasın:(

Teşekkürler

denizakvaryumu 10-02-2009 23:00

Merhaba arkadaşlar,Bizim şu an imeceevinde bulaşık ve çamaşır makinesi için çözümümüz Kül suyu ve üzüm sirkesi.

Bunun için gerekli odun külünü herhangi bedel ödemeden çevrenizdeki "odun fırınında ekmek yapan" bir fırından alabilirsiniz. Aldığınız odun külünü evde kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bunun yanı sıra arap sabununuda deneyebilirsiniz ancak bizim kendi imkanlarımızla yaptığımız arap sabunu dediğimiz karışım bulaşıklarda mat bir tabaka oluşturuyor.Şehirdeki arkadaşlardan da arap sabunu ile ilgili farklı görüşler var.

Bizim uyguladığımız kül sulu yöntem ise hem ekolojik hem de parasız.:)) Bunun yerine bulaşık makinesinin deterjan gözüne kül suyu , parlatıcı gözüne de üzüm sirkesi yerleştirdiğimizde istediğimiz sonucu alıyoruz.

Yapılacak adımları tek tek yazıyorum;

1) en yakın odun fırınında ekmek yapan yere fırına gidip yarım kovadan az fazla kül alın.Bu kül merak etmeyin ya meşedir,ya zeytin **** benzer bir ağaçtandır.

2)Külün üstüne su ilave edin ve karıştırın.

3)külün içindeki hafif malzemeler kömür dahil su üstüne çıkar.Bunları tel süzgecinizle alıp en yakındaki toprağa bırakın.

4)Akşam karıştırılan karışım sabaha kadar durulur.Kül aşağıya çöker,su ise artık potasyum hidroksitli bir şekilde üstte kalır.

5) O günkü ihtiyacınız kadar suyu bir şişeye aktarın.Geri kalan karışımı karıştırın.Çünkü her karıştırmada külün içindeki potasyum suya karışıp deterjanınızın daha güçlü olmasını sağlayacak.

6) Haftada bir fırına uğrayıp kül alıp karışımınıza eklemeniz yeterli olur.

7) Kovanın altında kalan eski külleri ise başka bir kaba aktarıp "vim","cif" gibi seramik yüzeylerde kullanabilirsiniz. Ancak arası derz olan yerlerde grilik olacağını unutmayın.

8) Artan külü bahçenizde gübre katkısı,tarım ilacı **** tavukalrınız varsa eşelenme kumu olarak kullanabilirsiniz.

9) Sil baştan.... yeni karışım hazırlığı...Bu hazırlıklar ayda bir normalde yeterli olur...Yok eğer hem bulaşık,hem çamaşır hemde kişisel kullanım derseniz hafta bir yapamanız lazım **** hazırlık yaptığınız kabı büyütebilirsiniz.

sibel - imeceevi -

Muhsin Kuşcu 11-02-2009 00:27

Arap Sabunu Hakkında kısa bir bilgi.

Piyasada bahsedildiği gibi geniş kapsamlı formülasyonlar kullanılmamaktadır. Arap Sabunu LABSA (Lineeralkilbenzen sülfonat) potasyum hidroksit ve birkaç yardımcı kimyasallar ile üretimi yapılmaktadır. Köpürgenliği oldukça yüksektir. Arındırma işlemi yeterli düzeyde yapılmadı takdirde ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Bulaşık makinesi deterjanları toz karışımlardan üretilir.

Parlatıcı olarak kullandığınız madde ise bulaşık makinesi deterjanını nötralize etmek ve bulaşıkların daha hızlı kurumasını sağlayan izo propil alkol ve kurumayı hızlandırıcı bazı yardımcı kimyasallar ile üretilir.

Son zamanlar geliştirilen hammaddeler çevre dostu olarak üretilmeye başlanmıştır. Yani daha doğal ve çevreye karşılı zararsız denilebilecek maddeler kulanılmaya başlanmıştır.

Nacizane tavsiyem bulaşık makinesi deterjanı ve parlatıcısı kullanımasıdır. Fakat tanınmış iyi firmaların ürünlerini. Ucuz olanlarda elbette zararlı maddeler kullanılmaktadır. Maliyetlerini düşürebilmek için alternatif uzak doğu mallarını kullanarak böyle bir çözüme ulaşmaktadırlar.

feriha 11-02-2009 00:48

Alıntı:

4)Akşam karıştırılan karışım sabaha kadar durulur.Kül aşağıya çöker,su ise artık potasyum hidroksitli bir şekilde üstte kalır
.


Okuduğum bazı sitelerde potasyum hidroksit cilde ve biyolojik varlığımıza

zararlı bir madde diye geçiyor:confused:


Şartları, oranı mı vardır acaba?

nevsune 11-02-2009 10:46

Zehirli maddeler kullanmadan evde temizlik başlığında da göreceğiniz gibi bugday.org sitesinde bulaşlık makinesi için:

Alıntı:

bulaşık makinasında eşit miktarlarda boraks ve çamaşır sodası kullanabilirsiniz. Ağır lekeler için soda miktarını artırınız.

Parlatıcı haznesine biraz beyaz sirke (elma sirkesi) ekleyerek bulaşık makinesinin içini temiz tutabilirsiniz.
önerisi var.

Ben o yazıdaki uygulamaların neredeyse hepsini yaptığım halde bulaşık makinesinde sodayı denemeye bir türlü cesaret edemedim. Gerçi diğerlerinden çok iyi sonuç aldığıma göre bunu neden yapmadığımın da hiç bir mantıklı nedeni yok:)

Yalnız arap sabununun köpürmemesi diye bir şey yok. Bulaşık makinesi 60-90 derecelerde çalışıyor. Benim diğer temizlik işlerinde kullandığım arap sabunu sıcak suda bayağı iyi köpürüyor. Bulaşık makinesine zarar verebilir diye düşünüyorum.

denizakvaryumu 11-02-2009 14:41

İmece evinden Sibel'in verdiği tarif; sanırım en doğal, en çevreci tarif ...

Teşekkürler Sibel.

Âyine-i Esma 11-02-2009 14:54

Burda verilen bilgiler doğrultusunda makinede arap sabunu değil, ama sirke kullanmaya karar verdim inşaallah. Ve külü bulmaya çalışacağım. Eğer olmassa boraksla ilgili olan kısmı araştıracağım bulmak için. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Derya Özen 11-02-2009 14:59

Kafam karıştı denesem mi denemesem mi?
Kesin sonuçlardan ve dada fazla kişinin olumlu cevaplarından sonra, bende arapsabununu denemeyi düşünüyorum.

nevsune 11-02-2009 18:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Âyine-i Esma (Mesaj 358887)
Burda verilen bilgiler doğrultusunda makinede arap sabunu değil, ama sirke kullanmaya karar verdim inşaallah. Ve külü bulmaya çalışacağım. Eğer olmassa boraksla ilgili olan kısmı araştıracağım bulmak için. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Boraksı ancak varsa eczacı tanıdıklarınızdan veya ecza depolarından edinebilirsiniz. Ben eczacı bir arkadaşımdan biraz almıştım. Yaptığım arap sabunlu ve borakslı temizleme maddesini, önce karbonat ve sirke ile temizlediğim mutfak lavabomda, tezgahımda, fırınımda ve banyomda gönül rahatlığı ile kullanıyorum.

ılgım çavuş 22-02-2009 13:55

Öncelikle herkese merhaba
Ben de sizler gibi olabildiğince doğal yaşamak istiyorum. Bulaşık makinesinde arap sabunu kullanılabilir mi, kullanılamaz mı diye epey araştırma yaptım kesin bir bilgi bulamadım. Bunun üzerine denemeye karar verdim. Benim elde ettiğim sonuçlar şöyle idi:

Elma sirkesi arap sabunu: Bulaşıklar buğulu, yeterince temiz değil.
Elma sirkesiz parlatıcı ile arap sabunu: Bulaşıklar buğulu, yeterince temiz değil.
Arap sabunu ve bulaşık deterjanı yarı yarıya karışım: Buğu yok ama, bulaşıklar kirli.
Sabun tozu ile Bulaşıkların üzeri kalın bir sabun tabakası ile kaplı.

Tüm bu denemelerde köpükten dolayı her hangi bir problem olmadı ancak, makinenin rezistansının üzeri sabun tabakasıyla kaplandı.

En son arap sabunu ile elde yıkadığım bulaşıkları, durulanması için makineye yerleştirdim parlatıcı olarak elma sirkesi kullandım. Sonuç mükemmel ama zahmetli. iyi olan taraf durulamada su tasarrufu yapabiliyorsunuz ve kimyasal madde kullanmıyorsunuz.

denizakvaryumu 26-02-2009 20:15

http://www.naturey.com/sodasan-ekolo.../ntryurun/7591

Ekolojik bulaşık makinesi deterjanı.

İncifem 07-05-2009 13:28

Merhaba,

Bende bulaşık makinesinde üç-beş defa (Kayınvaldemin itirazlarına rağmen) arap sabun ve elma sirkesiyle yıkadım.
Bulaşıklar temizleniyor ama tam parlamıyor, buda bize tam temizlenmiyor gibi geliyor bence.
Makinenin içide donuklaşıyor. Annem bu duruma dayanamayıp eski usul elde yıkamaya geçti.

Bu denemelerden sonra bulaşık makinesi deterjanıyla yola devam edeceğiz görülüyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024