20-05-2007, 14:00 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 162
|
Dünya Süt Günü
21 Mayıs süt içenler, içmeyenler, ihmal edenler, önem verenler, süt yerine bir başka içeceği tercih edenler için anlam kazanması gereken bir gün. 21 Mayıs Dünya Süt Günü. Tüm dünyanın bu ortak gününde, insana doğumundan ölümüne karşılıksız sağlık vaat eden doğanın beyaz mucizesi ilgi bekliyor. Süt, karton ambalajda, sağlıklı koşullarda tüketime her an hazır haliyle günün her saati içilmeyi hak ediyor. Bununla birlikte Türkiye halen sütün az tüketildiği ülkelerden biri. Sütün yetersiz oranda tüketilmesinin yanı sıra temel sorun, toplam süt tüketiminin büyük bölümünü sağlıksız koşullarda sunulan açık sütün oluşturması. EN ÇOK ÇAY TÜKETİYORUZ Taylor Nelson Sofres firmasının (TNS) 2003 yılında yaptığı araştırmaya göre çay yüzde 79 oranı ile Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerin başında geliyor. Çayı yüzde 41 ile kahve izliyor. Süt ise yüzde 22 oranında tüketiliyor. Süt yerine daha çok çay ve kahve tüketen toplumumuzda sütü günün belirli saatlerinde ve belli bir nedenle içme alışkanlığı hakim. Süt, sadece çocukluk döneminde sağlığa katkısı olan bir besin maddesi olarak algılanıyor o nedenle ilerleyen yaşlarda süt içme oranlarında düşüş görülüyor. Süt en fazla yatmadan önce ve kahvaltılarda tüketiliyor. Süt en çok çocuklar tarafından içiliyor ve ek besin olarak değerlendiriliyor. Sütü güne yaymak sağlıklı yaşamın gereği. GÜNDE 2 BARDAK SÜT Çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi için ve kadınlarda görülen osteoperoz (kemik erimesi) sorununa karşı, kalsiyum ve vitamin deposu günlük süt tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor. Günde 2 bardak süt içerek; vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun %75’i, fosforun %60’ı ve iyotun %25’i, B2 ve B12 vitamin ihtiyacının ise %77’si karşılanabilir. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler, sütün temel 5 besin grubu içinde bulunduğunu, ayrıca sağlıklı beslenme rehberinde de günde 2-4 ölçü süt ve süt ürünü tüketilmesinin önerildiğini söyledi. Ancak Türkiye’de süt tüketiminin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre düşük olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Besler, “Türkiye’de kişi başına düşen süt tüketimi yıllık 25 litre civarındadır. Bu, içme sütü miktarıdır. Bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. Oysa her yaş grubunda günde mutlaka 2 su bardağı süt tüketilmeli” diye konuştu. SAĞLIKSIZ BİR ALIŞKANLIK: AÇIK SÜT Türkiye’de toplumun yeterince süt tüketmediği yapılan anket çalışmalarında ve araştırmalarda elde edilen sonuçlarda görülüyor. Yetersiz süt tüketmek kadar toplum sağlığını tehdit eden bir başka önemli konu da açık süt tüketimi. Sütün kapıya kadar gelmesi, kapıdan tencerelere alınması ve kaynatılması çok yaygın bir alışkanlık. Türkiye’deki sütlerin yüzde 68’si halen bu yöntemle tüketiliyor. Türkiye'de sütün yüzde 68'i, halen kapıdan açık halde alınması ve kaynatılması yöntemiyle tüketiliyor. Oysa sağımdan önce ineğin memesinde steril durumda bulunan süte, sağım sırasında temizlik kurallarına uyulmaması nedeniyle yabancı maddeler ve zararlı mikroorganizmalar bulaşıyor. Modern yöntemlerle işlenmediği ve dağıtılmadığı takdirde sütün içindeki mikroorganizmalar çoğalıyor ve süt, hastalık kaynağı olarak evlere ulaşıyor. Sütten bulaşması olası hastalıklardan korunmanın yolu ise aseptik karton ambalajlarda sunulan UHT Uzun Ömürlü sütü tercih etmek. UHT işleminden geçirilerek içindeki tüm zararlı mikroorganizmalardan arındırılan sütü, açılmadığı sürece ürünün tazeliğini dört ay süresince koruyan aseptik karton ambalajın atındaki logodan tanımak mümkün. NEDEN SÜT İÇSEK, NASIL BÜYÜSEK? Süt, bütün besin maddelerini, yaşamsal işlevler için gerekli olan vitaminleri, enzimleri, antikorları ve daha birçok yararlı maddeyi bünyesinde yeterli ve dengeli biçimde barındırıyor. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere herkesin vücudu için gerekli olan süt, vazgeçilmez tek besin kaynağı. Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlı. Bu nedenle büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, gebe ve emzikliler ile yaşlıların süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerekiyor. Organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyum, çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynuyor. A vitamini göz ve diş sağlığı için önem taşırken, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde önemli rol üstleniyor. D vitamini de özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyüme ve gelişimine etki ediyor. Sütün içeriğindeki biotin de saç ve deri sağlığı için önem taşıyor. B2 vitamini özellikle önemli, büyümeyi hızlandırıyor... Sütün faydaları saymakla bitmez... Sindirim sistemini düzene sokar. Büyüme ve gelişmeyi destekler. Dişleri korur ve çürükleri önler. Hücre ve doku oluşumunda rol alır. Saç ve tırnak oluşumunda rol alır. Yaraların çabuk kapanmasına yardımcı olur. Kilo kontrolü kolaylaştırır. Beynin gelişiminde ve çalışmasında faydalıdır. Hücreleri onarır. Kemikleri sertleştirir. Bağışıklığı güçlendirir. |
20-05-2007, 14:36 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Pelin abla böyle güzel bir yazıyı bizimle paylaştığın için teşekkür ederim. Sütün yararları yazmak ile bitmez. Buna rağmen ülkemizde kişi başına düşen süt tüketimi olması gerekenden çok az. Çocuklarımız süt yerine yanlış içecekler tüketiyorlar. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarımız yeterince süt ve ondan elde edilen ürünleri almayınca, ileride çok büyük sorunlar ortaya çıkıyor. Bu konuda erişkinlere çok büyük görevler düşüyor..... |
20-05-2007, 23:17 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Bademagaci, sabahları (eğer kahvaltı yaparsam) vazgeçilmez içeceğimdir süt. Sütün önemini her birimiz çok iyi biliyoruz da nedense diğer içecekler kadar tüketmiyoruz. Ben kendi adıma süt tüketiyorum. Kendimi bildim bileli sütü çok severrim. (İlkokuldayken zorunlu olarak süttozu içirilmemize rağmen) Hele ocakta pişen sütün kokusuna bayılırım. Tencerenin başına gidip kokladığım çok olmuştur. |
20-05-2007, 23:32 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Bir arkadaşımın önerisiyle kabaklı milk shake (sallama süt mü deseydim) içtim. Nasıl yapıldığını görmedim ama kabak, süt ve buz karıştırılarak yapılıyormuş. Kabak tadını alamadım ama güzeldi... Java Studio' da (Arasta-Sultanahmet) içebilirsiniz. http://www.javastudioistanbul.com/ Ya da todor'da kabak ve süt var, biz de buzumuzu alıp gideriz, kendimiz yaparız. |
21-05-2007, 13:07 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 162
|
Sebahattin,Billur hanım,Semiha hanım,bunlar hepimizin bildiği konular..ben sadece hatırlatmak istedim.faydalı olduysa ne mutlu bana sevgili aybala'nın önerisi ise sütü sevmeyenler için güzel bir alternatif.. |
17-04-2009, 11:06 | #8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-04-2009
Şehir: Niğde
Mesajlar: 5
|
Konuya olan ilginin yoğunluğu(!) beni duygulandırdı!:-) Gülelim mi ağlayalım mı ben de bilemedim. İnsanımızı gerçekten anlayamıyorum. Süt, ayran, hoşaf, meyve suyu gibi doğal ve yerli ürünlerimiz dururken gidip de Cola, fanta, link, tank gibi zararlı zehirlerin müptelası oluyorlar. Yazık ama çok yazık ama geç değil. Hepimiz çevremizdekileri bu konuda bilgilendirmeli ve önce biz örnek olmalıyız. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|