agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   İnşaat artıklı bahçe toprakları, beton zeminler (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/9080.htm)

hassoman 13-05-2007 02:28

İnşaat artıklı bahçe toprakları, beton zeminler
 
Bahçeye toprak getirtme işlemini pek anlamıyorum.
Eğer bir bahçeyi yabani bitki sarmışsa o toprak istekli demektir. Yapılacak şey bahçeyi güzelce temizlemek. Yabani bitkilerin temizleme zamanı çok önemli. Üzerlerinde olgunlar tohumlar varsa bu bitkilerle bir süre daha mücadele edeceksiniz demektir. Özellikle tarla sarmaşığı ile. Ayrık otu istenmediğini anlayan bir ottur. Ama bu tarla sarmaşığı felaket... Bu sene dördüncü senem hala kurtulabilmiş değilim. Her neyse.. Önce derin bir sürüm, ardından bol yanmış çiftlik gübresi ve hatta bulunabilirse soba külü karıştırılır tekrar bellenir. Dikimde acelemiz yoksa bakla, mercimek ekilir. Bunların çiçeklenme zamanı yeşili toprağa karışacak şekilde yeniden bellenir...

Dışardan toprak getirilince toprağın yüzeyi 25-30 cm örtüldüğü için ana toprak altta kalmakta, özellikle fidan ekimlerinde yararı olmamakta. Bahçesine toprak getirtmiş olan arkadaşıma gül fidanı dikimi için kazdığımız yerden inşaat artıkları çıktı. Üzerini toprakla örtüp, çimi ekip geçmişler. En iyisi bahçenizde var olan toprağı iyileştirmek... Yanlış mı düşünüyorum?

Mine Pakkaner 13-05-2007 09:03

Yanlış düşünmüyorsunuz. Elbette en iyisi var olan toprağı ıslah etmek. Ancak toprak özellikle inşaat aşamasında hoyratça kirletiliyor. Temel kazısında üst toprak ayrılmıyor. İnşaat sonrası ilgili biri ya temizletiyor ya da arkadaşınızın bahçesinde olduğu gibi tabanda artıkları, pislikleri bırakıp üzerini toprak doldururlar.

Bu yüzden arazinin kendi toprağı usulüne uygun olarak depolanmadığı ve temiz tutulmadığı için çoğu kez yeni toprak getiriliyor. Bazen de bahçe yapmaya kendi toprağı müsait olmayan arazilerle karşılaşıyoruz, ıslahı son derece zor veya pahalı topraklar. Bu durumda da mecburen yeni toprak alınıyor.

İnşaat başlamadan önce çok kıymetli olan üst toprak ayrılsa, temel toprağı ayrılsa son derece doğru ve yararlı olacak ama bunu yapan pek az.

must2006 02-06-2008 18:48

beton zemın uzerınde çim yetiştirmek?
 
merhaba arkadaslar.

Yaklsik 200 m2 lik bi alanim var fakat burasi tamamen beton kapli.
ben bu beton uzerine toprak dolgu yapip, bu alani tamamen çimlendirmeyi dusunuorum.

Bunu yapmak icinde arka bolumde uzerinde sogan domates vs sebzeler yetistirdigim oldukca genis bir arsa var.oranın bir bölümünü traktorle sürüp yanması için şimdilik dinlendirmeye bıraktım, ekim ayinda surdugum topragi beton uzerine yaymayi düşünüyorum.


Size bunu yapmak mumkunmudur?
çim için kac cm toprak gereklıdır.
Alt bolume normal toprak olarak, ustunede gubreli toprak olarak bana gerekli olan toprak kalinligi nedir saglikli bir çim için?

Saygilar.

(lutfen ideal toprak kalinligin yaninda, minimum ne kadar gereklidir. onuda belirtirseniz sevinirim)

Emre Albayrak 02-06-2008 18:53

İlk katınız muşamba olucak.. ve eğimi drenaj oluklarına doğru vermeniz şart.. Ardından çakıl dolduracaksınız.. Sanırı 5 santim kadar yeterli.. Toprağınız ise 15 santim akdar olmalı.. Yani genel olarak 20 santimlik bir derinlikte çim kullanabilirsiniz.. Çim harici kullanımlar için tepecikler yapmanız gerekebilir..

Emre Albayrak 02-06-2008 18:53

Serme çim veya rulo çim için ne kadar gerekli bilmiyorum ama sanırım aşşağı yukarı bu kadardır..

must2006 04-06-2008 15:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emre albayrak (Mesaj 243575)
İlk katınız muşamba olucak.. ve eğimi drenaj oluklarına doğru vermeniz şart.. Ardından çakıl dolduracaksınız.. Sanırı 5 santim kadar yeterli.. Toprağınız ise 15 santim akdar olmalı.. Yani genel olarak 20 santimlik bir derinlikte çim kullanabilirsiniz.. Çim harici kullanımlar için tepecikler yapmanız gerekebilir..


ilk katin muşamba olmasi cok gerekli midir?

Emre Albayrak 04-06-2008 17:33

Betonun suyu geçirmesini istiyorsanız muşamba kullanmayabilirsiniz.. Ama bu alt katta rutubete ve zaman içerisinde betonda yıpranmaya sebebiyet verecektir..

Pesimm 14-07-2015 21:42

Merhaba arkadaşlar,
Evimin önündeki 30 m2 ye yakın bir alanı düzeltmek ve çim olmasa dahi yonca gibi yeşillik bir alan yaratmak istiyorum. Ancak asıl mesele şu ki evin önündeki alanda inşaat sırasında çimento karılmasındnan dolayı beton bir katman oluştu. Bu betonu kırmalı mıyım ve eğer kırarsam bu alana nasıl bir toprak döşemeliyim. Bahçe topraklarının fiyatı dolgu yapmak için çok pahalı. Dolgu için herhangi bir hafriyat toprağı kullansam ve üzerine bir miktar verimli toprak eklesem fayda eder mi? Muğla milas'ta bir köyde yaşıyorum ve burada yardım istediğim herkes evin önüne beton dökmemi öneriyor. Bütçem yok ama ben beton yerine rulo çim olmasa bile yeşillik olsun istiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024