agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Kaya bahçesi (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/6797.htm)

sabah 12-12-2007 16:47

Kaya bahçesi
 
Merhaba,
Bahçemizin doğal olarak eğimli bir köşesini kaya bahçesi olarak düzenleyeceğiz. Bu kışı hazırlık yaparak geçireceğim.:rolleyes:
Kaya bahçeleri için uygun bitkiler listelerini buldum. Ancak tasarımın daha önemli olduğunu düşünüyorum.
  • Çiçekli bitki, herdem yeşil bitki oranı ne olmalı?
  • Eğim nedeniyle bakım zorluğunu düşünerek yıllık bitkileri nasıl dağıtmalı?
  • Gene bakım zorluğu nedeniyle yabani otlar için önlem alınabilir mi?
  • Bitki yüksekliğinde sınır ne olmalı?
  • Tavsiye edebileceğiniz kaynaklar var mı?
Görüşleriniz, deneyimleriniz ve tavsiyelerinizi almak isterim.
Ben de bu süreçte çıkan yeni sorularımı ve edindiğim bilgileri bu başlıkta paylaşırım.:rolleyes:

Güler 12-12-2007 18:53

Sevgili sabah, iyi akşamlar.
Hakikaten bahçenin bir bölümünde kaya bahçeleri hoş bir görüntü veriyor. Ben de Manyas'taki bahçemizde yaptım. Yabani otlarla mücadele etmek istiyorsan siyah naylon ve çakıl taşı kullanmanı tavsiye edeceğim. Önce alanı ufak birçapa ile temizle, sonra boydan boya (ot çıkmasını istemediğin yeri) siyah naylon ile kapla. Ekmek istediğin bitkilerin köklerinin gireceği yeri işaretle ve naylonun o kısımlarını + (artı) şeklinde kes ve oradan ek. Daha sonra bütün naylonu çakıl taşı işe kapla. Otlar siyah naylondan güneş almadıkları için çıkamıyorlar. Ben böyle yaptım ve muvaffak oldum. Eğer kaya bahçemin bir resmini bulursam yüklerim.

tabiat 13-12-2007 10:23

Kaya bahçenizin hangi açılardan göründüğü önemli. Eğer 360 derecelik bir açıdan görünüyorsa yüksek bitki merkezli giderek alçalan bitkiler seçilmeli. Yok sadece 2 veya 3 taraftan görünüyorsa en arka yüksek öne doğru alçalan bitki formları seçilebilir.

Daha çok çok yıllık bitkilerle çalışmanızı mevsimlikleri yarım sınır olarak kullanmanızı tavsiye ederim.

tabiat 13-12-2007 10:26

Yukka , aloe , pittosporum, limoni servi, mazı, lavanta, dresena benim kaya bahçelerindeki vazgeçilmezlerimdir.

tourkana 13-12-2007 10:58

Sn. sabah isterseniz şu linke bakınız:
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/3971.htm

sabah 13-12-2007 11:38

İlginiz, tavsiyeleriniz için teşekkürler.

Guler,
Fotoğrafınızı bekliyorum. Zemin için büyük ihtimalle dediğiniz gibi bir çözüm olacak. Alternatif var mı henüz bilmiyorum. Yoksa eğimli bir yerde, kayalar da varken mühale çok kolay olmuyor.
Bunu da deneyimler bölümüne yazayım :rolleyes:

tabiat,
Bahçenin köşesinde olduğu ve komşu çitleri nedeniyle açı için 90 derece diyebiliriz. Bir ara fotoğraf eklemeye çalışayım, daha iyi fikir verir.

torkana,
Bağlantının son mesajlarına bonsai için dolaşırken bakınmıştım. Bahçe kısmını kaçırmışım. Şimdi yeniden üzerinden geçeyim.
Bu arada bonsai bahçeniz de çok hoş olmuş. Ben de japon akçağacın çevresinde böyle birşey yapsam mı diye düşündüm. .:rolleyes:

tourkana 13-12-2007 15:08

Aslında o bahçedeki tüm ağaçları yerinden söktüm,daha önce kullandığım toprakta bazı istenmeyen kimyasal ve is maddeleri varmış.O yüzden bir çok ağacım kuruduğundan tasarımı tamamen değiştirdim.
Ama benim araştırmalarımdan çıkardığım sonuç şu , Kaya bahçelerinde genellikle Çam ,Akçaağaç ,Açelya ve kaya parçalarıyla uyum sağlayacak nitelikte Carex ler kullanılıyor.Bu ağaçlar için güneşi alma yönlerine mutlaka dikkat etmelisiniz.
AyrıcaTürk kaya bahçelerinde Mimoza gibi kışında yeşil olan bir ağacın kullanılabileceğini düşünüyorum.

tabiat 14-12-2007 11:09

1 Eklenti(ler)
Sevgili Sabah bu da bir kaya bahçesi. Uygulama yapılalı 2 sene olduğu için seyreltme yapılması gerekiyor. Çünkü artık kayalar görünmüyor :))

sabah 14-12-2007 16:23

Yoksa kayalar mı küçük seçilmiş?

sabah 14-12-2007 16:45

Şimdilik toparladığım notların başlıkları:
  • Kaya bahçesi doğal görünümlü olmalı, yapma gibi durmamalı.
  • Bahçede tek tip kaya kullanılmalı.
  • Kayalar arasında bitki cepleri olmalı.
  • Hızlı yayılan ya da diğerlerini atan Vinca gibi yerörtücüler seçilmemeli.
  • Kaya bahçesi için çok uzun bitki kullanılmamalı. Bitkiler kayaların yanında bodurlaşmış gibi olmalı.
  • Kaya bahçesi kurulurken güneş ve rüzgardan korumak için yöne dikkat edilmeli.

Ali H. ALI 17-12-2007 13:20

4 Eklenti(ler)
Buralarda kaya bahce duzenlemeleri yaygin olarak yapiliyor.

Asagidaki eklenmis fotograflar, sayin Sabahin yapacagi kaya bahceye, umarim yardimci olur ona bir fikir verir.

Eklenti 26612

Eklenti 26613

Eklenti 26614

Eklenti 26615

Ali H. ALI 17-12-2007 13:24

4 Eklenti(ler)
Eklenti 26616

Eklenti 26617

Eklenti 26618

Eklenti 26619

Ali H. ALI 17-12-2007 13:27

3 Eklenti(ler)
Eklenti 26620

Eklenti 26621

Eklenti 26622

Yapacaginiz calismalarda kolayliklar dilerim.

sabah 17-12-2007 17:07

Fotoğraflar için teşekkürler. Fotoğraflardaki örnekler -bitkiler, kaya tipleri ve büyüklükleri, yerleşim biçimleri vb- istediğimizi belirlemede çok yardımcı oluyor.

sabah 17-12-2007 17:12

Umarım gezmek ve fotoğraf çekmek için çok zamanınız olur.:rolleyes:

vyssera 17-12-2007 21:57

Sayın Sabah, benim bir kaya bahçem var. Güzel fotoğraflarını hiçbir zaman çekemediğim için maalesef paylaşamayacağım ama en azından deneyimimi paylaşabilirim. Bu arada neden güzel resimlerini çekemediğimi de belirteyim, Bahçem yaklaşık 10 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde olduğu için düzgün bir resim çekilemiyor. :) Bahçemi şöyle tarif edeyim:

*1800 metre yükseklikte bir yaylada olduğu için her çiçekçiden aldığınız bitkiler her zaman yetişmiyor, bu yüzden hemen hemen sadece doğal yerli türler kullandım.

*Yaklaşık 45 derecelik eğimli 1 metre enindeki yüzeyi doğallığı bozacak çok sert açılar koymadan yerine göre 2-3 teras yaptım. Kayaları bu terasları oluşturmakta ya da bazen sadece estetik amaçla çeşitli yerlere yerleştirdim.

*Bazı yerlere bulduğum kırmızı taş ocağından taşlar alarak getirip, özel bölgeler yaptım ve buraya dikkat çekecek bitkiler diktim. ( Sorbus, ve Küçük bir çam ) Kırmızı taşların dibine aynı taşların kırıntıları ve küçük parçalarından yerleştirdim, böylece o taşlardan kopmuş izlenimi verdim. ( Küçük bir kayalık bölge gibi )

*Diktiğim bitkilerin dikkat çekebilmesi ve yabani otlarına arasında kaybolmaması için, yer örtüsü olarak boyu 3-5 cm'yi geçmeye sukulentler kullandım, bazen de küçük taşlarla yeri kapladım.

*Yabani otlarla mücadele etmem çok zor oldu, çünkü hemen üst tarafı, çayırlık arazi olduğu için, tohumların bahçeye dökülmesini önlemek zor oluyor, ve sukulentlerin arasında büyüyen yabani otları koparmak da hakikaten çok zor olabiliyor. Ama komşu bölge çayırlık olmasa işim daha kolay olurdu.

*Bitki olarak şunları kullandım; Bodurlaştırdığım, Kayın, Ladin, Boz söğüt, fidanları, birkaç ardıç, frenk üzümü, lilium ciliatum, primula longipes, Primula vulgaris, Colchicum speciosum, soğanlı ve soğansız çiçek türleri, Bir ölmezotu türü, nane, Rhododendron ponticum ve R.luteum, 2-3 çeşit papatya ( papatyalar çok çoğalıp işgal ediyorlar, bu yüzden tohumlamalarına fırsat vermeden kesiyorum ) ve benzeri 20 çeşit daha bitki.

* Kaya bahçesinde dikkat edilecek bir şeyde şu, eğer gün ışığını fazla alıyorsa taşlar gerçekten çok ısınabiliyor, toprağı da çok kurutuyor, tabi her bahçe ilgi ister, sulamasına dikkat.

* Bu yıl bahçem konusunda eskisi kadar övgü almadım, çünkü işlerim nedeniyle biraz bakımsız kaldı, bitkiler orada ama yabani otlar neredeyse taşları bile örtecek. :) Size kolay gelsin, inşallah dilediğiniz gibi olur.

mahon67 17-12-2007 23:10

1 Eklenti(ler)
Kaya bahçesine yüksek ağaç olarak sandal ağacı (Arbutus andrachne) kullanılabilir. Bu ağaç Türkiye'de doğal ortamında kayalık yerlerde; hatta kayaların üzerinde yetişiyor. Fidanı fidancılarda zor bulunur; Orman Fakültesi seralarında bulabilirsiniz sanırım.

sabah 18-12-2007 15:53

vysera,
Yabani otu aza indirmek için malçlama alternatiflerini araştırıyorum. Siyah naylon hava sirkülasyonunu önlediği ve su sızdırmadığı için her zaman uygun olmayabiliyormuş. Nasıl birşey istediğim biraz daha netleşince, malzeme olarak da ne kullanabileceğim ortaya çıkar sanıyorum.

Taşların ısınması bizim koşullarda da -güneşli bölge, açık alan - kritik olabilir. Taşların bir an önce minik yapraklı yerörtücülerle kaplanmasında iyi olacak galiba.

Bodurlaştırma konusu ayrı bir başlık olabilir :-)

Bahçenizin tümünün değil de çeşitli detaylarınının fotoğrafını da çekebilirsiniz.:rolleyes:.

vyssera 18-12-2007 18:50

Bu yıl bahçemin bakımını detaylı bir şekilde yapıp bitirince, fotoğraflama işini tekrar yapacağım. Şu an bahçe kar altında ve Nisan sonuna kadar da o şekilde kalacak maalesef :)

Sizin yapacağınız tasarımı da ilerde görme imkanımız olursa esinleneceğim yerler olacağına eminim. Görüşmek üzere.

denizakvaryumu 18-12-2007 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vyssera (Mesaj 185825)
*Bitki olarak şunları kullandım; frenk üzümü,...

Frenk üzümü hakkında bilgi verirmisiniz? Yerel bir tür mü? Kırmızı mı? Verimi nasıl?

vyssera 18-12-2007 21:56

1 Eklenti(ler)
Merhaba deniz akvaryumu, frenk üzümü benim köyümde Zavil adıyla bilinir, ben bu yıl ormandan toplayıp reçelini yaptım, ayrıca resimdeki de benim bahçemden, verimi fena değil ama malum ormandakilere ve benim bahçemdekine herhangi bir gübreleme yapılmamış, belki iyi bakılırsa daha fazla verebilir. Görünüş olarak hem yaprakları hem meyveleri çok hoşuma gidiyor. Bizim yaylada özellikle kayın ormanlarında bolca bulunuyor.

Harun Parlak 18-12-2007 21:59

Selam Sayın vyssera bende karadenize gelmiştim iki aykadar önce aldım getirdim oradan bonsai yapmak için bakalım nasıl olacak.
Sizede tavsiye ederim.

vyssera 18-12-2007 22:11

Güzel bir fikir. Bu yıl bu ağaçları biraz daha inceleyeyim, eğer küçükleri de meyve veriyorsa ben de deneyeyim o zaman. O kadar bitki çeşidi var ki burda, hangisinden başlayacağına bile karar vermek zor. Ben de bahçeme çeki düzen vereyim, artık burda göstermek şart oldu. Doğu karadeniz bahçesi deriz artık ismine de.

Harun Parlak 18-12-2007 22:14

Kim bilir belki ileride usdalaşırsak bonsai sergisi açarız:)

vyssera 18-12-2007 22:17

Neden olmasın :) Bu arada Mahon67 nin Arbutus andrachnae fikri bence de hoş olur, eğer ağaç da dikilecekse güzel görünür. Kırmızı gövdesi ve herdem yeşil olması ayrıca dayanıklı olması iyi.

Harun Parlak 18-12-2007 22:24

Ben doğu karadenizde yok biliyordum ama Arbutus andrachne varmış giresun taraflarında
bir kaç fidanım var onlardanda çay fidanım eksik sadece o da olur inşallah ileride:)

vyssera 18-12-2007 22:29

Kimseyi ikna edemesem de, ben bu pazar gözümle 4 tane gördüm. :) Çok güzeller. Konuyu çok dağıtmak istemiyorum aslında yoksa yazdıkça yazacağım :) Bonsainin gölgesinde sohbetler'e gidelim gelin.

denizakvaryumu 01-01-2009 17:08

2 Eklenti(ler)
Kaya bahçesi denilince hep büyük bitkilerden bahsedilmiş...

Bahçesi büyük olanlar için sorun değil ama küçük olup da ağaç dikemeyecekler için yayılıcı kaya bahçesi bitkileri de düşünülmeli derim.

Tanıtacağım bitkiler sert kışa ve susuzluğa dayanıklı türler olup yayılıcı ve sarkıcı bitkiler

Delosperma nubigenum

Eklenti 57776

Eklenti 57777

denizakvaryumu 01-01-2009 17:23

2 Eklenti(ler)
Arctostaphylos alpina



Eklenti 57780

denizakvaryumu 01-01-2009 17:55

3 Eklenti(ler)
Thymus serpyllum Coccineus

Eklenti 57783

Eklenti 57784

Eklenti 57785


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024