agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Bahçe düzenleme / Püf noktaları (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/6617.htm)

Buket Aknar 03-02-2008 11:29

Sevgili Oyaman, ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş. Peki yürüyen çimler bunların arasından geçmeyecek mi? Benim evimde bir kaç farklı çeşit çim var. Bunlardan bir tanesi de yürüyerek yayılan bir çim. (Yürüyerek dedim, umarım yanlış anlaşılmaz. Burada herkes öyle dediği için ben de bu terimi kullandım) Ben ne yaptıysam bu çimenlerin önüne engel olamadım. Onlar çimlerin içerisine tanzim edilen her bitkiyi örtmeye çalışıyorlar. Son olarak yapı marketlerden aldığım genişçe bir plastik şeritle onları ayırmaya çalıştım ama sizinki kadar güzel ve dekoratif olmadı.

dost.bahcivan 03-02-2008 20:07

Sn. Buket Hn. Sizin yürüyen çimleriniz (İtalyan Lolium'u) ahşap bordürleri de atlarlar. Yürümelerine fırsat vermemek en iyisi.

Emre Albayrak 03-02-2008 20:20

Ahşap kullanırken ahşap - toprak temasından kaçının. Kullanacağınız ahşabın cinsini iyi belirleyin.

Birbirine uyumlu bitkiler kullanın. Bitkilerin büyümesini de göz önüne alın. Çok bakım gerektirmeyen ve ihtiyaçları çok yüksek olmayan bitkiler kullanın.

Planlamada neyi nereye koyacağınıza, hangi bölgeyi ne amaçla kullanacağınıza önceden karar verin. Uygulamaya geçmedem evvel kağıt üzerinde tasarımınızı her şeyiyle bitirin.

Sulama ve aydınlatma için kullanacağınız elektrik tesisatını ve voltajını iyi ayarlayın. Tehlikeye davet çıkartmayın. Elektrik kablolarını yerin en az 50 santim dibine gömün ve üzerine mutlaka çakıl veya koruyucu ekipman yerleştirin.

Drenaj problemli alanları saptayın ve bu sorunu çözmeden uygulamaya başlamayın.

sabah 09-07-2008 16:45

Bahçenizi başkasına* yaptıracaksanız ne istediğinizi açık seçik anlatın, mümkünse gösterin.

Bir tanıdık yazlık evinin bahçesine bakan kişiye yazın geldiğinde bahçeyi yemyeşil bulmak istediğini söylemiş. Ertesi yıl gittiğinde çim kaplı bahçe bulacağını düşünürken yemyeşil kabak yapraklarıyla kaplı bir bahçe bulmuş.:rolleyes:

Böylesi iletişim hatası yaşamamak için ne isteniliyorsa mümkün olduğunca göstererek anlaşılmalı. Yerel adlarda bile karışıklık olabiliyor.

*Sözümüz ****** profesyonel olmayanlar için. Onlar için ayrı maddeler çıkarılmalı :rolleyes:

nuzel 10-07-2008 08:54

:)Öyle bir malzeme varsa bende istiyorum Funda hanım çok güzel tarif etmişsiniz.

hdcomert 11-07-2008 09:14

"süper yardım"
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tabiat (Mesaj 184282)
Elimdeki bir çizim programı sayesinde istenilen ağacın 1-50 yaş arasında yüksekliği ve genişliği hakkında ölçü verebilirim. İlgilenen arkadaşlar çekinmeden sorabilir.

Merhabalar.ben yeni üye oldum.tam aradığım gibi seçkin, kaliteli bir site.Emekli resim öğretmeniyim ve İzmir'de yaşıyorum. Teklif ettiğiniz yardım çok işime yarıyacak,şimdiden teşekkürler.

mava 11-07-2008 10:19

Merhabalar

Ben de yeni üyeyim. Anladığım kadarı ile buradaki herkes bu işlerde epey yol katetmişler.

Benim durumum ise çok vahim. Ben daha önce bir ot dikmemiş biriyim, bu işlerden de hiç anlamam. Evet doğayı çok severim, yeşili, çiçekleri çimenler ama şimdiye kadar sadece seyirci idim. Şimdi emekliliğe birkaç yıl kala bir bahçe alsak ve yavaş yavaş düzenlesek derken. Uygun fiyata bir bahçe bulduk ve aldık...

Ama bahçe boş değil, hatta fazlasıyla dolu... Sağ olsun bizden önceki sahibi ne bulursa dikmiş. 350 metrekarelik bahçede sayamadım ama en az 50 çeşit bitki ve ağaç var ve biz bunların çoğunun adını bile bilmiyoruz.

On beş gündür bizim olan bahçemizde tam bir kaos yaşıyoruz. Bazı meyveleri kuşlar yemiş, bazı ağaçlar kurumaya, böceklenmeye başlamış, yabani otlarla dolu v.s.

Sanırım önceki sahibi yaklaşık bir yıldır filan hiç ilgilenememiş. Allah'tan damla sulama sistemi var. Ama biz ona bile daha ısınamadık.

Sayın tecrübe sahibi arkadaşlardan ricam şu: Ben nereden başlayacağım? İlk aşamada neler yapmam gerekir?

Hafta sonu gittiğimde ayrıntılı resimler çekmeye çalışacağım. Sanırım böylece daha somut değerlendirmelerde bulunabilirsiniz.

Herkese şimdiden teşekkür ederim...

limon 11-07-2008 11:01

Ben olsam ilk olarak, işe başlamadan bahçenin tümünü görebilecek bir noktadan genel bir fotoğrafını çekerdim. İşe ilk yabani otları temizlemekle başlardım. Bahçe çimle kaplıysa çimleri biçerdim. Bu iki işlemden sonra bahçenin yüzü gözü biraz açılıp, kusurlar veya yapılacaklar daha çok ortaya çıkardı. Sonra düzgün bir şekilde ağaçların ve bitkilerin çanaklarını açardım. Çanakları bol suyla doldurup ağaçlarımı ve bitkilerimi biraz şımartırdım ki beni sevsinler ;) Sonra bahçenin tümünü görebilecek uzaklıkta bir köşeye gidip ne var ne yok şöyle bir güzel bakıp, tekrar fotoğraf çekerdim ki farkı daha güzel anlayayım. Bitkileri düzenledikten sonra bahçemin gölge ve serin bir köşesinde sevdiklerimle oturacak güzel bir köşe hazırlardım....

Sonra burada "mava/bahçe düzenleme deneyimleri" diye bir başlık açardım :) Bahçem nereden nereye gelmiş buradan takip ederdim. Buradaki arkadaşlarımdan güzel fikirler gelecektir muhakkak, aklıma yatanları uygulardım ;)

Böylece, ben bunları yaparken deneyim sahibi olacağımdan, benim ilk başladığım günlerdeki gibi acemi olarak işe başlayacak arkadaşlarıma da yol göstermiş olurdum.

Güler 11-07-2008 12:07

Sevgili mava, ben de arkadaşımız limon'a katılıyorum.
Önce, bahçenizde nelerin olmasını (bitki örtüsü-ağaçlar, çiçekler) istediğinizi bir tesbit edin derim. Bizler de böyle başladık. Zamanla herşey yerli yerine oturuyor. Emekliler için çok güzel bir uğraş, ama ne olur hastalık derececine kadar getirmeyin, tabii elinizdeyse eğer.
Bahçenizin şimdiki halini bir resimleyin, hep beraber inceleyelim. Sonra nelerin olmasını istediğinizi de yazın, elbirliği ile yerleştirelim. Bu biz, bitki delilerine çok zevk verecektir inanın. Mekânınız yakın olsaydı da beraberce çalışsaydık, ne zevkli olurdu.
Sizlere kolay gelsin, istediğiniz çiçek ve tohumlarda da yardımcı olmaya çalışırız.

mava 12-07-2008 11:45

Sevgili Limon ve Güler, önerilerinizi yerine getirmeye çalışacağım en kısa zamanda. Henüz emekli olmadığımızdan biraz zaman problemimiz var. Ama eşim ve ben de çok azimliyiz.

Öncelikle resimlerini çekip dediğiniz gibi bir başlık açacağım, orada da önerilerinizi bekleyeceğim.

Fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkürler...

janissary 22-12-2008 20:02

hazırlık
 
Herkese Merhaba,

Forumda biraz araştırma yaptıktan ve sorunumun cevaplarını tam olarak alamadığım için, en iyisimi ben sorunumu yazıya dökeyim dedim. ( kendimi tanıtırken kısaca bahsettim )
Bahçemizin büyüklüğü yaklaşık 2000m2 ve herhangi bir bitki dikili değil.
Toprak yapısı epey killi ve 3/1 meyilli.
Yazın yabani otlara ile, kışında çamur ile boğuşuyoruz. Maddi sıkıntılardan dolayı çok büyük çapta bir işlem yapamıyoruz. ( altyapı,yol, vs.) Daha doğrusu peyderpey yapmak istiyoruz. Nasıl bir bahçe istediğimiz hakkında bazı fikirlerimiz mevcut. Tamamıyla doğal bir bahçe olsun ( yani çetvelle çizilmiş gibi durmasın bknz. http://www.naturgartenplaner.de/proj...lebnis-garten/ Tabii bunların ne kadarını realize edebiliriz orası henüz meçhul.
Lafın kısası, :
Yazın yabani otları, kışın çamuru engelleyecek mümkünse çiçek açaçak, bir yerörtücü. Aklımızda Vilmorinin Japon Çimi vardı ama maalesef çok maliyetli olur.
Yurtdışında bu tipler sanki daha yaygın ve az maliyetli gibi geliyor bize.( almanca=wildblumenwiese )
Türkiyede'de galiba Meraçimi diye geçiyor ama henüz somut birşey bulamadım.

Forumda, Yerörtücüler kismindaki bitkilerde tam olarak istediğmiz değil.

Bu tip uygulamar ile ilgili bilgi verebilirseniz sevinirim

Teşekkür ederim

mertdemir 22-12-2008 22:40

arkadaşlar ben çorum dan mert bodur elma bahçesi kurmaya çalışıyorum ama konuya vakıf olmadığım için başınızı ağrıtıyorum
1-telli terbiye sistemi uygulamak istediğim bahçemde kalvenizli tel kullanmayı düşünüyorum
kaç mm.lik olması uygun olur.teli gerdirme hususunda bilgim yok nasıl yapmalıyım
2-bahçemde damlama sulama sistemi uygulamak istiyorum kredi durumları ve uygun olan nedir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürle mrt-19@hotmail.com

attar 17-04-2013 14:14

öncelikle bir plan yapın
ağaçların, kamelyanın, ev, yürüme yolu, bahçe alanı yerlerini tesbit edin
su sorununu ilk başta halledin
ada sistemleri oluşturun
kompost alanı oluşturun
kesinlikle düzeni elden bırakmayın
eldeki plana göre aciliyet durumuna göre planları uygulayın

mavisedir 19-04-2013 13:07

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar geçen sene bahçeye, fotografta gördüğünüz şekilde kendimiz çit yaptık. Çimler ektiğim alana doğru yayılıyordu, sık sık temizlemek gerekiyordu. Faydasını da gördüm açıkcası.
Yalnız bahçeyi dar gösterdiğini düşünüyorum bu çitlerin.
Örnek bahçelere baktığımda, çim alanla çiçeklerin arasında bişe olmazsa daha güzel bir görüntü oluyor.
Bu sene kaldırmak istiyorum çitleri. Sınır bitkisi olarak ipek çiçeği uygun olur mu sizce?

nurcanaybay 19-04-2013 14:07

Belki dikkatinizi çekmiştir , çim alanı çiçekli bölgeden ayırmak için saç levhalar kullanıyorlar.Bütün olarak alınan saç 15-20 cm eninde kesilerek yarısı toprağa gömülüyor.
Böylece hem çimin yürümesi engelleniyor hem de rahat biçilmesi sağlanıyor.

İpek çiçeğinin uygun olacağını düşünmüyorum , o da yayılıcı bir bitki çime doğru yayılacaktır.Daha sert , dik duran bir bitki düşünmelisiniz ama ben olsam çit bitkisi ile sınırlamazdım.

Kolay gelsin.

nurcanaybay 19-04-2013 14:13

''Çim alan sınırlama teknikleri ''

Bu bölüme de bir bakın derim.

mavisedir 19-04-2013 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay (Mesaj 1141465)
''Çim alan sınırlama teknikleri ''

Bu bölüme de bir bakın derim.

Teşekkür ederim nurcanaybay, bölümü okudum. Sanırım en mantıklısı malçlama uygulaması.

HAKAN_O 12-09-2013 22:49

program adı
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tabiat (Mesaj 184282)
Elimdeki bir çizim programı sayesinde istenilen ağacın 1-50 yaş arasında yüksekliği ve genişliği hakkında ölçü verebilirim. İlgilenen arkadaşlar çekinmeden sorabilir.

program adını verirmisiniz


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024