agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   zayıf, killi topraklı bahçeyi hangi bitkiyle kaplayabiliriz? (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/5595.htm)

MSaygin 29-08-2007 18:44

zayıf, killi topraklı bahçeyi hangi bitkiyle kaplayabiliriz?
 
1 Eklenti(ler)
merhaba,

Tam uygun bölüm mü bu başlık için bilemiyorum, değilse taşıyabiliriz.

Yaylada 7 dönüm kadar bir yerimiz var, büyük çoğunluğu çam ağaçları ile kaplı.Sadece, önde 1 dönüme yakın boş bir alan var.Buranın toprağı çok killi, çok zayıf bir toprak.12-13m. kadar bu şekilde iniyor toprak, sonra da mavi kile dönüşüyor.Ormandan uçan tohumlar sürekli bahçenin her yerinden biterken bu alanda ot dahi olmuyor.Şimdi benim burayı sizin de yardımınızla adam etmem lazım :)

Bu sonbaharda kepçe ile 1metrelik çukurlar açtıracağım.İçlerinden çıkan toprağı yarı yarıya hayvan gübresi ile karıştırtacağım, uygun miktarda da PerlHumus takviye edeceğim.Bu çukurlara 2 sıra mavi ladin ekeceğiz, baharda da iki sıra ceviz.İlk bir kaç yıl bu işlem görmüş toprak ağaçların tutmasını sağlar sanırım, sonrasına bakacağım.Damlama da döşeteceğiz.

Şimdi size sorum şu; bu alanı bu yaz zayıf bir traktörle, hafif de olsa sürdürdüm, havalansın diye biraz.Pek fayda etmedi ya neyse.
Hazır bu toprak sürülmüşken, buraya kışın sonuna doğru bir tohum atayım, üzerinden bahar yağmurları geçince yaza doğru biraz yeşillensin istiyorum.

Bu zayıf, killi toprakta yetişecek, daha sonra da çok su istemeyecek, 1000mt rakımda, kışın kar da görecek ne ekebilirim buraya? Kendi kendine zamanla burayı kaplayabilecek bir şey istiyorum.

Teşekkürler,

MSaygin 05-09-2007 11:47

Zor soru değil mi? :)

VforVENDETTA 05-09-2007 13:10

Sevgili M. Saygın, sizin için biraz araştırdım, bildiğimden değil öğrendiklerimden yola çıkarak yazıyorum. Doğruluğunu bir de siz araştırırsanız iyi olacaktır sanırım :)

Killi toprağı seven bitkiler:
Dağ çileği (Ahududu)
Manolya (suyu iyi geçiren verimli killi toprak)
Soya Fasülyesi (çok kumlu-çok killi)
Nar ağacı (killi-ağır killi)
Taze Fasulye (her türlü toprakta killi dahil)
Ayçiçeği (Ağır killiden hafif kumluya, az asidikten alkaliye her türlü toprak)
Macar Fiği (tanımam, bilmem ama her toprakta yetişirmiş: Macar fiği ülkemizde tüm bölgelerde yetiştirilebilen, son yıllarda ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarıçiçekli, tek yıllık bir baklagil yem bitkisidir.)
Çilek
Karpuz (Karpuz yetiştirmek için derin, geçirgen su tutma kapasitesi yüksek kumlu-tınlı veya tınlı kumlu topraklar seçilmelidir. Ağır killi topraklar ve hafif topraklarda çok iyi bir gübreleme ile karpuz yetiştirilebilir)
Kiraz (Kumlu-killi toprak)

Ben bu kadar bulabildim, umarım işinize yarar ama dediğim gibi sizin de tekrar bu bulduğum bilgilerin üzerinden geçmenizde yarar var, her bir bitki için toprağın hazırlanması aşaması var çünkü...



Bu arada Humateixir diye bir şey var. Ağır killi sert toprakları geçirgen hale getiren, toprağın ve ürünün verimini artıran %80 potasyum humate ve %75 humic + fulvic asit karışımıymış kendisi :) http://www.unvertarim.com/indexeng.p...otasyumhummate buraya bir bakın isterseniz... Belki işinize yarar.

VforVENDETTA 05-09-2007 13:20

Bir de şu bilgiyi buldum, belki işinize yarar :)

ASMA ANAÇLARI

Bugün flokseralı bölgelerde iyi ve iktisadi bir bağcılık yapmak Amerikan Asma Anaçlarıyla mümkündür. Üç tip Amerikan Asma Anacı bulunmaktadır. Bunlar;

Safkan Amerikan Asma Anaçları
Ameriko X Amerika Melezleri
Franko X Amerikan Melezleri


Amerikan Asma Anaçları içerisinde Mersin yöresinde kullanılması öngörülen anaçlar Ameriko X Amerika Melezleri’dir. Bu anaçlar;
- Berl. x Rip 420A
- Berl. x Rip Kober 5BB
- Berl x Rup R99
- Berl x Rup R100
- 44-53M (Rip-Rup Melezi)
- SO4
- 1103 Paulsen (Berl x Rup)
- 140 Ruggeri (Berl x Rup)
- 41B (Chasellas x Berl)

Bunların içinden özellikle:

1103 Paulsen (Bel x Rup)

Köklendirme durumu iyidir.
Gelişme kuvvetlidir.
Aşı tutma iyidir.
Kuru killi ve killi kalkerli topraklara rahatlıkla tavsiye edilir.
Kuraklığa çok dayanıklı olup, kirece de dayanıklılığı iyidir. Tuzluluğa da dayanıklı bir anaçtır.
Bu anaç yalnız kuraklığa değil, aynı zamanda rutubeti devamlı kalmayan yazın çok kuru, kışın rutubetli killi toprak tiplerine ve zayıf topraklara uygun gelir. Rutubetli topraklara da dayanıklılığı vardır.
Verime olumlu yönde etkilidir.

Ayrıntılı bilgi için :
http://www.alata.gov.tr/yayinlar/bro...asma_anac.html

MSaygin 06-09-2007 09:08

Çok teşekkürler, çok detaylı cevaplar vermişsiniz :)
Öncelikle meyve ağacı düşünmüyorum, zaten ladin ve ceviz ağaçları arasındaki boşluğu doldurmak için düşünüyorum, ağaç olmaz.Mevsimlik meyve, tahıl vs. de olmaz ne yazık ki, orada sürekli bulunmuyoruz, ilgilenemeyiz.Keza asma ilgi ister.
Bana gereken biraz yabani, kendi halinde zamanla orayı kaplayacak, örtücü bir bitki/ler.
Aslında ahududu olabilir yazdıklarınızdan, bizim orada da yetişen bir bitki ama böyle ağır toprakta olmaz yazıyor, yine de denenebilir.

Başka ne olabilir acaba?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024