agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Yeni Bahçede Çit, Sarmaşık, Çim, Sulama Sistemi Hakkında (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/44224.htm)

Boni Bonta 01-08-2020 16:29

Yeni Bahçede Çit, Sarmaşık, Çim, Sulama Sistemi Hakkında
 
Merhaba!
Ankara Akyurt’ta 6 dönüm bir arazim var.
Öncelikle bir kaç tel örgücüyle görüştüm. Kimi kafes tel, kimi panel çit önerdi. Panel çit, yüksek maliyetinden dolayı 1.5 metre boyda bırakılacak fakat kafes tel örgüyü yere 50 cm gömülecek olan kısmı dışında 2 metre yükseklikte yapabileceğim. Panel çit statik boyalı, kafes tel örgü ise yeşil plastik kaplamalı olacak. Panel çitte yeşil demir direk varken, kafes tel örgüde, içinde 6mm inşaat demiri olan 62 kg’lık beton direkler kullanılacak. Toplam iş yaklaşık 350 metre uzunlukta olacak. Sizce hangisinden yapmalı, hangisi estetik, hangisi daha sağlam olur. Ya da alternatif olarak duvar örülebilir mi bims ile, yüzeyine sıva yaparak? Kapı nasıl olmalı, kaç metre olmalı, raylar havadan mı yerden mi çalışmalı?

Tel yaptırdıktan sonra sarmaşık yapma fikrim var fakat panel çit yapacak arkadaş önermedi. ‘Şerbetli bir bitki!’ dedi ve bu yüzden zarar veriyormuş malzemeye. Fakat aynı durum dışı plastik kaplı olan kafes tel örgü için geçerli değildir zannımca. Sizce tel örgüyü yaptırıp, üstüne yeşil file örtüden çekip, ondan sonra da sarmaşık işlemi yapılabilir mi? Sarmaşıkların kışın yaprak dökeceğini düşünürsek yeşil file ortaya çıkar, yazında tekrar sarmaşıklar. Sarmaşık ve yeşil file birlikte uygulanabilir mi acaba? Yoksa sarmaşık örgüye baskı mı yapar, belki de tam tersi sormalı, file sarmaşığın gelişimini engeller mi?

Çit sorunu hallolduktan sonra, evin 2 dönüm çevresini, üzerinde gezilecek şekilde yeşillendirmek istiyorum. Soğuğa dayanıklı, su ve bakım ihtiyacı az ve üzerinde gezilebilen, görünümü çim kadar güzel bir bitki var mıdır merak ediyorum.


Tüm bunların dışında nasıl bir sulama sistemi yapmalı? Bir arkadaşım kendi bahçesine damlama yapmadığını, çünkü her sürülme döneminde yılda 3 kez sistemi toplamak ve kurmak zorunda kaldığını söyledi. Kendisi bu yıl şebeke suyundan hortumla sulama yaptığını söyledi. 6 dönümde dahi verim alabileceğimi söyledi. Ben ise otomatik sulama sistemi düşünüyorum, telefondan yönetebileceğim zaman ayarlı bir sistem.


Değerli görüşlerinizi alabilirsem çok mutlu olacağım. Teşekkür ederim.

cibuti 30-10-2020 19:42

Kimse yazmamış :(

kurkcutahir 31-10-2020 07:45

Merhaba,
Herşeyden önce, çok büyük bir alanın hepsini doldurmaya çalışmanızın hem işyükü olarak hem de sonuçlardan memnun kalmayarak başa dönmeniz gerekebileceği için sizi çok yoracağını hatırlatmak isterim. Hepsini ekip dikmek yerine bir bölgeden başlayıp tecrübeleri değerlendirerek yavaş yavaş genişletmenizi tavsiye ederim. Aynı şekilde ilk defa deneyeceğiniz bir bitkiden çok fazla sayıda almanız tutmaması durumunda sizi zarara sokacak ve moralinizi bozacaktır.
Panel çitin çok estetik olabilir ama üzerine bağlayacağınız örtü birkaç yıl sonra güneş ve rüzgardan etkilenerek yırtıp sarkmaya başlar ve göz zevkini bozar diye düşünüyorum. Tel örgüden kastınız yeşil iplikli gibi olan örgüler sanırım, onlardan 5 yıl kadar önce aldım ve örtüye göre çok dayanıklı olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca örtü uygularsanız sarmaşıklar arasına giremeyeceği için sarılamayacaktır. Sarmaşık yerine servi veya leylandi dikebilirsiniz. Çite sarılacak çabuk büyüyen sabah sefası gibi tek yıllık sarmaşıklar da olabilir ama dediğiniz gibi kışın dökülüp açılacaktır.
Yer örtücü olarak yayılan kekik veya üçgül yoncası denemelerim var ama başarılı olduğumu söyleyemem. Bunların yerine istemsiz olarak yaydığım naneler bahçeyi işgal etti ama pek de rahatsız olmadım.
Sulama önemli bir konu çünkü bir süre sonra sıkıcı olabiliyor. Damlama hortumlarını toplayıp yaymak, karga gibi hayvanların delip bozması gibi sorunlar olabiliyor. Kargalar zeki hayvanlar, hortumda su olduğunu öğrenerek delip içiyorlar. Sürme derinliğinden daha derin kanallar açarak boruları gömebilirsiniz ve belirli noktalardan yüzeye çıkarabilirsiniz. Böylece güneşten ve dondan etkilenmeyecek hem de kısa hafif hortumları musluklar arasında taşıyarak sulamanız kolaylaşacaktır.

feyzalp 31-10-2020 11:22

Büyük bahçeyi idare etmek
 
Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun.
Sorduğunuz sorular biraz sizin ne yapmak istediğinizle biraz da imkan ve bütçenizle alakalıdır. 6 dönüm bir arazide her şey biraz maliyetli ve vakit ayırmayı gerektirir.

Çit meselesi
Çit için karar verirken amacın ne olduğuna bakmalı. Eğer sadece büyük hayvanları bahçeden uzak tutmak istiyorsanız beton direkler arasında dikenli tel çekmek yeterlidir. Maliyeti daha ucuz olur. Çit boyunca sarmaşık ve çalı türü dikerek daha küçük hayvanların geçişini de engelleyebilirsiniz.
Eğer tavşan, köpek, tilki vs. her şeyi uzak tutayım diyorsanız örgütel en iyisidir. Bildiğim kadarıyla panelçit biraz daha maliyetli bir şey. Arazi şehirden uzak bir yerdeyse, estetik olması gerekmiyorsa çok tavsiye etmem.

Bir de ben şahsen bitkiye, ağaca, yeşilliğe doğaya daha çok önem vermek bulara daha çok emek vermek isterim. Panel çit yaptım diyelim; yok malzemeye zarar veriyor diye sarmaşık ekmeyeceksem o tel benim ne işime yarayacak. O zaman daha kötü bir tel kullanayım, sarmaşık da sarılsın.

Sulama sistemi
Bu konuda kendi tecrübelerime de dayanarak tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Mutlaka bahçenin birkaç yerine musluk çekin. Çok uzun hortumları sürüklemek yorucu olur. Otomatik sulama da yapacaksanız bahçeyi bölge bölge farklı saatlerde sulamanıza imkan verir.
Eğer sık sık gidecekseniz damla sulama veya otomatik sulamaya gerek olmayabilir. Ama eğer 10 gün 15 gün uğramayacağınız zamanlar olacaksa otomatik sulama gereklidir.
Damla sulamanın bir diğer faydası da daha az su ile daha çok yer sulayabilmenizdir. Suyu daha tasarruflu kullanırsınız.
Bu durumda bahçeyi süreceğiniz zaman hortumların tamamını toplayıp sonra yeniden kuracaksınız. Bu zahmete de katlanmak gerekecek.

İnşaallah her şey gönlünüzce olur.

gökhan b. 17-11-2020 15:56

Merhaba arkadaşlar, sebzeler için pprc yani 20 mmlik plastik su borularından asma yapmayı düşünüyorum. bu konuda bilgisi olan var mı?

Boni Bonta 05-03-2022 18:42

Kurtcutahir ve feyzalp çok teşekkür ederim sizlere ve geç cevap verdiğim için özür dilerim. Başlıgı açtıktan sonra bir müddet takip etmistim fakat nasilsa cevap gelmiyor diye takibi bırakmışım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024