agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Çalıların dikim sıklığı (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/38746.htm)

abk 24-01-2016 03:10

Çalıların dikim sıklığı
 
İnternette gördüğüm o guzel bahçelerde bitkiler cok sık ekilmiş oluyor. Onceleri zamanla bitkinin büyüyerek bunu sağladığını dusunuyordum. Ama inceleyince, pek de buyuk olmayan bir alana bir suru cali dikildigini ve büyüklüklerinin de budanarak belli ebatlarda tutulduğunu dusundum. Gruplar halinde çalılar diksek, kenarlardaki bosluklara da mevsimlik çiçekler eklesek cok hos duracak diye dusunuyorum. Calilarin sağlıklı olmasi icin bir metrekareye ya da ornegin bes metrekareye kac cali ekmeliyiz sizce. Ekilecek çalının cinsine gore bu adet degisecektir tabii, bunu biliyorum ama farkli turdeki çalıları karisik dikersek ortalama bir rakam var mıdır?

gilan 24-01-2016 05:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 1435283)
Ekilecek çalının cinsine gore bu adet degisecektir tabii

Sevgili abk, sorunuza bundan başka bir cevap verilebilir mi bilmiyorum. :) En azından aklınızdan geçen çalı türlerine örnek verseniz? Çalı deyince o kadar geniş bir dünya ki... Kimisi dar bir şekilde upuzun gider, kimisi yatayda yayılır...

Ama genel olarak şunu söyleyebilirim. Düzenli budamayla çok şey kontrol altında tutulabiliyor.
Mesela şu başlıkta budamayla normal boyunun yarısında tutulan akçaağaçlar var:
http://www.agaclar.net/forum/geziler...lari/27732.htm

Şurada da sert budamayla meyve ağaçlarını 50 cm aralıkla yetiştirme tekniği var:
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/38698.htm

Sizin aklınızdan hangi çalılar geçiyor?

abk 24-01-2016 14:24

Sevgili gilan, aslinda bu soru forumda acerlerle ilgili bilgileri okurken sizin eski mesajınızda yazdığınız ve yukarıda linkini verdiginiz bahceyi incelemem ile oluştu, :) yani bitki ve bahce konusunda tam onikiden vurdunuz. :) bahsettigim buydu iste. :) O bahceyi inceleyip, okuduklarimdan, fotoğrafta gördüğüm yuruyus yollarının genişliğine falan bakip tahmini olarak olculendirdigimde, cok ama cok sık ekilmeleri gerek. Guzelde durmus. Çalıları da cok severim ve mevsimlik çiçekten daha kolay bakımları var. Bahcemde de bir suru cali var ve sayısını durmadan arttırıyorum. Benim hesabıma gore var olan çalılar yermeliydi. Büyüyüp gelisince birazda mevsimlik cicek ekince bir kac yil sonra dolu dolu olmalıydı. Ancak bu fotograflardaki gibi sık cali ekimleriyle bu sure kisaltilabilir gibi geldi.

abk 24-01-2016 14:35

Bahcemde bir erik ağacım var benim. Bir koseyede gulibrisim dikmiştim. İki tane de Oya agaci var büyümeyi bekleyen. Yazlıktaki oyalarım dikmemin uzerinden on yil geçmesine ragmen hala ağaç gibi olmadılar, yani büyüme hızları yavas. Four Seasons Garden fotograflarında ağaçların hemen onune hatta neredeyse altına denebilecek kadar yakınında çalılar var. Ve onlarin arasinda sazlar, hostalar... En öndeki minicik alanlarda da mevsimlik çiçekler. Birbirine zarar veriyor gibi gorunmuyor.
Çalıların hepsi budanabilir. Ben budanmayan cali bilmiyorum. Yani hangi turu olursa olsun belli ölçülerde tutulabilir. Bazısını daha buyuk tutarak, bazısını daha sıkı budayarak, elimizden budama makasını düşürmeden buna benzer bir doluluk elde edip hem de bitkilerin sağlıklı olmasını sağlayabilir miyiz diye dusundum. Bahçemdeki cali çeşitleri cok. O yuzden o tür bu tür diyemiyorum. Ama bahceyi haliyle bırakırsam en az 3 yil, buyuk ihtimalle bes yila ihtiyac var.

gilan 25-01-2016 07:18

Bir önceki bahçemde tam olarak şöyle demiştim: ”Bir bahçenin bir şeye benzemesi için en az 3 sene lazım. Oturması içinse 5 sene.” Zaman konusundaki düşüncelerimiz tamamen aynı yani. :)

Yalnız ben süreyi kısaltmak için değil de tam olarak o dopdolu görüntüyü istiyorsanız bu işe girişmenizi öneririm. Çünkü bu şekilde yapacağınız dikim baştaki 3 seneyi hızlandıracak belki ama sonraki 20 sene her daim budama yapmanızı gerektirecek. Bahçenin düzgün görünmesi için gereken standart bakım çok daha fazla olacak. Bunu göze alıp almadığınıza karar vermeniz lazım. :)

Ben zoru severim diyorsanız o görüntü gerçekten çok güzel. Tabii sık dikimde sulamaya ve gübrelemeye de ekstra özen göstermek gerekecektir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024