agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Ekosistemli Süs-Koi Havuzu Yapımı (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/35499.htm)

oyanik 15-09-2014 18:24

Ekosistemli Süs-Koi Havuzu Yapımı
 
5 Eklenti(ler)
Evet Arkadaşlar Öncelikle Herkese Merhabalar.
Kendi yaptığım havuzu yapmak isteyen hobici arkadaşlara yol gösterici olması dileğiyle sizlerle paylaşmak istedim.
Başlamadan önce söylemek istiyorum ki böyle bir havuzu şirketlere yaptırmanız size 4-5bin tl ye mal olacaktır. Ben kendi imkanlarımla ve filtre dahil bin lirayı bulmadan yaptığım havuzu size anlatacağım.

Havuzumuza başlamadan önce ilk önce havuzumuzun yerini iyi seçmemiz gerekiyor.
Öncelikle mümkünse ağaç altı ve 24 saat güneş almayan bir bölge seçmeliyiz ki sonbaharda yapraklar suya düşüp sudaki nitrat seviyesini yükseltmesin. Güneş ışınlarını gün boyunca yiyen bir havuzda yeşil su sorunu ortaya çıkacaktır buda Uv filtreye gereksinim duymanıza sebep olacaktır ve masraflara artacaktır..

Kendi havuzumu yaparken çektiğim fotoğrafları sizinle paylaşarak anlatmaya çalışacagım.

Yerimizi belirledikten sonra bağ küreği ile çimi kaldırdık ve kazmaya başladık.

Kazarken biz saksılara için bölümler oluşturduk . Sizde zevkinize göre havuzun köşelerini katmanlı bir şekilde, koyacagınız bitkilerin istediği su seviyesinde bölümler oluşturabilirsiniz.

Eklenti 526379

(Toprak killi oldugu için derinlere indikçe kazmak zorlaştı bizde su doldurup toprağı yumuşatarak kazdık.)

İşlemi bitirdikten sonra beton dökme aşaması başlıyor en önemli ve dikkat edilmesi gereken yer burası . Ben malzemeleri yazarken fiyatlarınıda yanında yazacagımki bütçe konusunda fikriniz olsun. 2 torba çimento (16 tl) ve flex yapıştırıcı (40 tl) (mörtier diyede geçer) ve tel ağ (oda yaklaşık teline göre metresi 10tl).
Şİmdi bu etapta betonu kararken betona 3te1 oranında mörtieri de katıyoruzki su kaçırma riski olmasın (naparsanız yapın beton zamanla suyu emer)

Eklenti 526380

Betona karıştırılan kaliteli flex yapıştırıcı bu seviyeyi sıfıra kadar indiriyor. İlk önce 3-4 cm lik bir beton atıyoruz arasına telimizi çekip üzerine bir 4-5 cm beton daha atıp sıvıyoruz. Beton karma işlemi ve bu dediğim sıvama işi çok fazla ustalık gerektirmeyen bir işlem bir mala yardımı ile topraga atığınız da flexinde etkisiyle beton direk yapışır telide cektikten sonra zaten beton taş gibi olacaktır.
Kurumasınıda bekledikten sonra dekor işlemine gecebiliriz. Ben kendim taşları yapıştırarak yaptım .Havuzumun litreside 1500-2000lt arası küçülmesini istemediğim için üst taraflarına sadece yapıştırdım . Betonlama aşamasından sonra içine üst üste taş dizerekte yapabilirsiniz sizin hayal gücünüze ve zevkinize bağlı..

Bu aşamada ki gerekli malzemelerimizde yukarıda kulllanıdıgım flex yapıştırıcı(mörtier) dan 1 torba daha (ancak bu sefer beyaz renkte alırsanız görsel olarak daha iyi olacaktır) ve doğal taş. Taşları para ile almak çok masraflı olacaktır ben biraz şanslıydım ki yakınlarda kum ocakları var ve çıkan taşları yol kenarlarına atıyorlar oradan arabayla toplayarak getirdim.(İstanbul'da olan arkadaşlar için Silivri'de bu tarz bölgeler çok var) olmadı kayalık bölgeler de ormanda vs. heryerden boyutuna ve şeklini gözetmeksizin toplayabilirsiniz. (Yapıştırmayı da planlıyorsanız sorun oluşturmayacaktır mörtierimiz son derece sağlam yapıştırıyor..)

Eklenti 526382

Topladığım taşları resimde görüldüğü gibi mörtier ile yapıştırmaya başladım ancak mörtieri bol sulu yapmayı unutmayın ki aralarına dolduracak ve alttan destek yapacak şekilde sıvayınki zamanla oynamasın yerinden.. Bu aşamada unutulmaması gereken bir önemli noktada filtre sistemini ve ışık vs. koyacaksanız burada düşünmeniz gerekir ki, taşlarla hortumu kabloyu gizleyebilesiniz. .

Ben bahçem çok ortada oldugu için gizleyebilmek adına hazır filtre sistemi kullandım (resimde gördüğünüz süs havuzları için biyolojik ve kimyasal filtreleme sistemi yapan hazır bir set 400-500tl arasıda bir fiyatı var). Bu filtreleme sistemini hatta daha iyisini dalgıç pompa ve bir bidon yardımıyla çok daha ucuza masrafsız bir şekilde kendinizde yapabilirsiniz biraz araştırma ile internette bu konu hakkında çok fazla bilgi bulabilirsiniz.

Eklenti 526383

Tabi ki hortumu gizlemeyi vs düşünürken düşünmemiz gereken önemli bir şey daha var. Şelale yapacaksınız şelaleyi nasıl yapacağınız ve suyun nereden akacağı, mörtier yardımı ile taşları yapıştırarak birazda deneme yanılma yöntemiyle onuda halledebilirsiniz. Ben büyük iki taşı (3 kişi zar zor taşıyabildiğimiz) taşları üst üste koyarak yaptım..

Deneyerek vs şelaleyide halletikten sonra önceden çimlendirmiş oldugum nilüfer tohumlarını saksılara ekerek havuzuma yerleştirdim. Bir köşesine japon şemsiyesi bir köşesine saz ve dış tarafınada komşulardan sağdan soldan buldudum sarmaşık vb. bitkileri ektim .


Balıkları yemlemek adına bir tarafınada bulduğum çam tahtalarıyla iskele benzeri bir şey yaptım. Ancak dediğim gibi dekorasyon işlemi tamamen sizin hayal gücünüze ve zevkinize kalmış.

Eklenti 526381

Son olarakta suyu doldurduktan sonra 1-2 gün filtreyi çalıştırıp balıklarımı havuza saldım. Daha suyu koydugum ilk günden 3 tane ziyaretçim oldu, su kurbağları. Şimdilik bir sıkıntı yaratmıyorlar ama mart ayı gibi yavrulama dönemlerinde çok fazla olursa balıkların yavruları yiyemeyeceği kadar fazlalaşırsa bitkilerin altlarına bıraktıkları jel gibi olan yumurtaları da temizlersiniz aklıma gelmişken söylemek istedim ..
Balıklarım da 1-2 günlük stresten sonra onlarda yeni yuvalarına alıştılar.. Aşağıdaki linkten onları da görebilirsiniz. Umarım bu tarz bir gölet yapmak isteyen hobici arkadaşlara yol gösterici bir paylaşım olmuştur.

oyanik 15-09-2014 18:24

Ekosistemli Süs-Koi Havuzu Yapımı
 
4 Eklenti(ler)
Koi Balığı, Süs Havuzu - YouTube

acropora 24-09-2014 13:25

Elinize sağlık, bende yakın bir zamanda koiler için bahçe havuzu yaptım. Açıkçası betondan korktum, aynı sitedeki bir arkadaşım su kaçırma nedeni ile havuzunu sonunda toprakla doldurup vazgeçti. Defalarca ustalar gelip bir şeyler yaptılar ama olmadı. Ben beton yerine fiberglas ve membran kullandım. Kaya bulma konusunda şanslı değildim ve taş satan bir yerden oldukça pahalı aldım.
Motor olarak deniz akvaryumlarımda kullandığım 24 volt 10.000 litre saat debili debi ayarı yapılabilen ve toplamda 70 watt tüketen güzel bir motor kullandım. Filtre için şelalenin içine gizli, üzeri kaya görünümü verilmiş bir 100 ltrelik kutu kullandım. Yağmurda havuza çok fazla çamur girmiş su bulanmıştı, kullandığım DIY filtre iki günde berrak hale getirdi.

Karena 24-09-2014 21:48

Emeğinize sağlık çok güzel olmuş. Sormak istediğim şey ise şu, havuzu kazırken killi tabaka ile karşılaşmıştınız bu tabaka suyun sızmasını engellemeyeceğini düşündüğünüz için mi beton döktünüz? Merakım için kusuruna bakmayın. Ben de yapmayı düşünüyordum, ama boş yere beton dökmek istemediğimden bu soru yönelttim.

oyanik 12-11-2014 15:02

Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim .

Killi topragı kazıp su doldurarak yapanlar var örneklerini gördüm ama daha cok bu havuzları bitki yetiştiriciliği için ticari amaçlarla kullanıyorlar ve çok büyük boyutlarda yapıyorlar. Betonlu havuzun balıklar için sağlıklı olacağını düşündüm. Aynı zamanda bitkilerin saksılarda ekim biçim vs kontrolude daha rahat olur diye düşündüm. Ve şiltesiz ya da betonsuz havuzların kurak gecen yaz ayları kaçırma ihtimali dediğiniz gibi var ne olursa olsun sonuçta o da toprak. Devası boyutta bir havuz düşünmüyorsanız direk kile su doldurmanızı önermem Sağlıklı olmaz diye düşünüyorum..

biogol 30-11-2018 14:34

Ellerinize sağlık gerçekten çok güzel bir iş keşke az daha büyük ve derin olsaydı. Koiler inanılmaz derecede hareketli ve sığ sularda dışarıya atlama eğilimi gösteren dostlardır. ;)

Tasarımınız gerçekten çok güzel.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024