agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Kendin Yap: Bahçe yürüyüş yolu (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/28429.htm)

metulen 21-10-2014 21:03

Bahçede dökme betondan oluşturulmuş taşlarla yol olmasındansa kayrak taş olmasını tercih ediyoruz ve bahçenin çime el verişliliğini düşündüğümüzde fazladan yol azalan çim alanı olarak bize avantaj olarak dönüyor. Bu yaptığım yol çok işlek ve çim varken o kısımdaki çimlere çok zarar veriyordu. Şu ara bahçenin çimlerini tekrardan oluşturmaya çalışıyorum. Bu nedenle de ayak basacak her yere kayrak koymayı uygun gördük. Zaten bahçede direnaj sorunu olduğundan yağmurlu havada çimlerde yürümek hem çimi bozuyor hem de çamurun üste çıkmasına neden oluyor.

İki sıra olmasının ise göze daha hoş geldiği kanaatindeyim. Böylelikle daha doğrusal ve kenarları düz bir hat şeklinde yol yapılabiliyor. Peyzajcının para alarak yaptığı yolu gördükçe de kendi yaptığım yol daha kıymetli geliyor :)

bahcekurdu 25-06-2015 01:24

arkadaşlar yakında bende bu tarz bir yürüyüş yolu yapacağım. fakat bu konuda çok acemiyim.en baştaki resimlerde neler yapıldığını ayrıntılı şekilde anlatır mısınız.zemin düzeltmesi yaptıktan sonra sade kum mu yoksa çimento kum karışımı bişi mi dökmek gerekiyor

Sefa Doğal Taş 26-06-2015 10:35

kayrak taşı üretimi ve uygulaması
 
3 Eklenti(ler)
-3 cm aralığındaki kalınlıkta doğal kayraktaşı ile duvar kaplaması, şömine, barbekü,iç mekan kaplamaları gibi dekoratif amaçlı uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Bu kalınlıktaki kayrak taşının 1 tonu ile yaklaşık 14-15 m² alan kaplanabilmektedir.

4-6 cm aralığındaki kalınlıkta doğal kayraktaşı; yaya yolları, park ve bahçe düzenlemeleri, binek araç yolları, kelebek duvar yapımı, bina su basmanları, havuz kenarları gibi uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu kalınlıktaki kayrak taşının 1 tonu ile yaklaşık 9-10 m² alan kaplanabilmektedir.

6-10 cm aralığındaki kalınlıkta kelebek duvartaş ise beton derzli olarak araç yollarında, çim arası harçsız olarak veya park ve bahçe düzenlemelerinde atlama taşı şeklinde, merdiven basamağı yapımında olmak üzere değişik amaçlara hizmet etmektedir. Bu kalınlıktaki kayrak taşının 1 tonu ile yaklaşık 5-6 m² alan kaplanabilmektedir

Sefa Doğal Taş 26-06-2015 10:40

Dekoratif doğal yarılmış ve yüzeyi pürüzlü doğal taşlar grubuna giren “kayrak taşı”; kayağan taşı, sleyt ya da arduvaz olarak da bilinir ve jeolojik yapısal özelliklerinden faydalanılarak kullanılır. Kayrak taşı; jeolojik olarak çamurtaşı, silttaşı, şeyi ve volkan küllerinin bileşimlerine sahiptir. Kayrak taşının doğal olarak ayrılan tabaka yüzeyleri pürüzlü bir yapıdadır. Kayrak taşları, değişik mineral bileşimleri nedeniyle çeşitli renk ve desenlerde bulunurlar.

Yaygın olarak kayrak taşı veya arduvaz olarak da bilinen bu yapı taşlarına yüzeyindeki siyah renkli dentritik yapı, fosil görüntüsü verir. Kayrak taşı; binalarda estetik görünüşlü dekorasyon malzemesi ve Almanya, Avusturya gibi ülkelerde tarihi nitelikteki binalarda kiremit yerine çatı kaplaması olarak da kullanılırlar. Kayrak taşı, atmosfer etkilerine ve aşınmaya karşı dayanıklı olup gözenekli değildir. Büzülme ya da eğilme yapmaz. Bu nedenle günümüzdeki yapılarda; en çok da dış mekanlarda, estetik bir kaplama malzemesi olarak, pencere kenarlarında, eşiklerinde ve taban döşemelerinde kayrak taşı tercih edilmektedir. Bu düzenlemelerde doğal ya da ebatlanmış şekillerde kullanılmaktadırlar. Bunun yanı sıra arduvazın bol olarak bulunduğu yörelerde bina yapı taşı olarak da rastgele boyutlu ve tuğla boyutunda kesilmiş olarak kullanıldığı görülmektedir.

Sefa Doğal Taş 26-06-2015 10:52

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi becoca (Mesaj 1279353)
merhabalar. Yapmış olduğunuz yol hoşuma gitti. Kullandığınız malzemeleri ve maliyeti ile bilgi alabilir miyim?

Kısmetse çarşamba günü bir yer alıyoruz. Orada uygulama yapacağım. Yaklaşık 18 metre kadar bir yol yapmam gerekli.

Ancak daha önce bu tarz konulara hiç yönelmemiştim. El becerim var. Sadece ihtiyacım olan doğru bilgi. Bunu da bu forumdan edinebileceğim galiba :)

diğer konularda görüşmek üzere ...

Eklenti 561878

Eklenti 561879

bahcekurdu 26-06-2015 23:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1017633)
Merhaba Sn. YeniBON,

bildiğim kadarıyla bu tip yürüyüş yollarında üzerine döşenecek malzemelerin arasından yabani otların çıkışına engel olmak amacı ile bu veya buna benzer malzemeler döşüyorlar. Aksi halde yabani otları baskılamak için çakıl taşları her zaman yeterli olamayabiliyor.

Ben de kenarlarda bordür olarak taş malzeme kullanmayı tercih ederim açıkçası, tahta ile bordür yaratmak her zaman için uygun olmayabilir.

sayın kelebek çalısı bu bahçe yolunu yaparken harç kullanılıyor mu yoksa alt kısama sadece kum mu seriyoruz

bahcekurdu 27-06-2015 00:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Albayrak (Mesaj 1326828)
kayrak kullanımında genelde iki sıra değilde adım taşı oalrak birbirinden 30 santim uzağa bir sıra halinde yaparsanız hem çim alanınızı bölen bir görünüm oluşmaz hem daha şık bir uygulama olur.. bu arada yol yapıalcak iki noktayı bir doğru halinde değil "s" şeklinde bağlarsanız formal bahçe monotonluğundan da kurtulmuş olursunuz..

sayın emre albayrak benim bahçemde çok fazla ot çıktığı için her sene otları ayıklatıp belletiyorum.bu yüzden toprak çok gevşek hale geliyor.başlangıçtaki yolu yapmayı düşünüyorum fakat zemini nasıl setleştirebilirim acaba

bahcekurdu 27-06-2015 00:37

bahçe toprağı sertleştirme
 
değerli forum üyeleri, bahçemde çok fazla ot çıktığı için her yıl belletiyorum. fakat bu da toprak zeminin yumuşamasına yol açıyor. oysa ben rahatça gezebilecek gezerken ayakkabımın içine toprak girmeyecek, çocuklarımın rahat bir şekilde dolaşacağı biraz sert bir zemin istiyorum. sizce ne yapmalıyım.
şimdiden teşekkürler

nkutsay 27-06-2015 02:37

Silindir gecip cimlendirseniz?

bahcekurdu 27-06-2015 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1391142)
Silindir gecip cimlendirseniz?

bahçeme yazdan yaza gidiyorum. bu yüzden çim bakımını sürekli yapamam diye düşünüyorum.

smyrne 09-08-2015 15:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1017631)
Son bir kaç dokunuş ile,

Eklenti 330990


Eklenti 330991

Faydalı bir bilgi.

Muda 04-02-2017 14:38

39 bahçe yolu

37 MESMERIZING GARDEN STONE PATH IDEAS...... - Godfather Style

prıtt 11-12-2018 09:22

Çok faydalı bilgiler olmuş kayrak taşı uygulamasını deneyeceğim.

aigneis 30-08-2019 22:27

Bahçemizde aralarda çim olan adım taşlarından oluşmuş 20 metrelik yürüyüş yolu var. Çimler düzgün biçilemediği için ve yer yer canlılıklarını kaybettiği için düzensiz bir görünümü var. Yeniden yapmak istiyorum. Adım taşlarını söküp yolu yeniden çizeceğim. Zemin için sera naylonu denmiş yorumlarda. Acaba bunu deneyen oldu mu? Yabani otların çıkmasını engelliyor mu? Ben zemine naylon uygulamadan adım taşlarını doğrudan toprağa dizmeyi ve aralarını dere taşıyla örtmeyi düşünmüştüm. Yer yer de aralara çim alternatifi yayılıcı bitkiler dikecektim. Ama konuyu okuyunca yabani otları engellemek için naylon uygulaması daha mantıklı geldi. Sürünücü bitkiyi ekmek istediğim yerlerde naylonu delerek dikebilirim. Aklıma takılan naylonun altında hava almayan, rutubetli bir bölgenin oluşacak olması ve burada böcekler, toprak bitleri gibi canların çoğalmalarının mümkün olup olmayacağı...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024