agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Çam ağacı yer değiştirme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/25582.htm)

closek 15-06-2012 09:33

ilk paylaşilan resimler oldukça yaratici olmuş ama bu işin makinesiyle yapildiğinda, söylediğinizin aksine kökler daha az zarar görür. çünkü siz orada kepçe ile kazarken kökler kepçeye takilip çekilecek ve esneyip çok derinden kopacaktir, kopmayanlar ise zarar görecektir. oysa ağaç taşimak için özel üretilen diğer makinede kökler makinenin kiskaçlari yardimiyla direk kesilecektir, neredeyse hiç kök esnemeye gayret edip kopmayacaktir, köke verilen zarar minimumda kalacaktir. yani bu iş için üretilen makine ile ağaç taşimak daha uygundur bunun ziraat bilgisiyle pek ilgisi yok. teknik eğitim veren üniversitelerde öğretilen ilk şeylerden biri, her iş için doğru aleti kullanmaktir. yine de yanlis bir yöntem olsa da bu kadar zahmete girip, ağaci kesmek yerine emek verip taşimaniz çok güzel bir davraniş. ülkemizde doğaya böyle saygi gösterilmesi çok güzel, saygilar.

Aylinciim 18-10-2013 19:38

çam ormanı-proje
 
Merhabalar. Ben Mimarlık son sınıf öğrencisiyim. bu donemkı hastahane projemi uygulayacagım arsam yogun çam ağaçlarından oluşmakta. şu zamana kadar ki butun projelerımı varolan ağaçlara göre şekillendirmemi istedi hocalarım onları kesmek yerine. fakat yapacagım tasarımı da göz onunde bulundurarak çam ağaçlarını suan bulundukları yerden çıkarıp projemi tamamladıktan sonra tekrar peyzaj için bıraktıgım alanlara dikebilmek mümkünmüdür?mumkunse suresı nedır?en kısa zamanda cevabınıZI beklıyorum sımdıden tesekkur ederım..

çiftçioğuzhan 30-04-2014 17:55

Bende bahçemizdeki ağaçları taşımayı düşünüyorum. Tabi kışı beklemem gerekiyor.

Peki taşımadan önce köklere nasıl müdahale etmeliyiz? Taşırken minimum zarar görmeleri için.

suplilumas 08-08-2014 15:52

Kökü tel yerine bez ile sarmanız daha kolay ve rahat olacaktır. Burada neredeyse tamamını o şekilde taşıyorlar.

gezidekiağaç 21-08-2014 09:06

http://youtu.be/1IV10M1RbEA

simetri 05-12-2014 17:17

Yukarıda ki linkin açılımı

Sanırım bu adamlar çok bilgisiz. Kök terbiyesi yapmadan ağaç söküp yer değiştiriyorlar.

professional 07-12-2014 19:10

Arkadaşlar sayfaya daha yeni üye oldum paylaşımları görünce hayran kaldım çok faydalı bilgiler var hepinize teşekkür ederim.
Ayrıca bu çam agacı taşımayı keşke daha önceden görebilseydim 1 sene önce diktiğimiz 1,5- 2 m boyundaki çamları benim istememe rağman mecburiyetten dolayı yerini değiştirmemiz gerekti ve hiç bir bilgimiz olmadığı ve acele bir durum oldugu için ağaçları çok fazla zedeleyerek çıkarabildik çok güzel büyüyorlardı taşıdığımızdan(1ay oldu) beri gelişimleri durdu ve çok içim yanıyor inşallah düzelir.Birde ağaçlar için yapabileceğim bir öneriniz varmı kurtarabilmem mümkünmüdür acaba ?

suplilumas 10-12-2014 13:40

@simetri
O ağaç ilk yerine düşündüğünüz gibi fidan olarak ya da tohum olarak ekilmiş bir ağaç değil. Şehir içindeki ağaçlar (yurt dışında) belli bir yaşa büyüklüğe ve forma geldikten sonra ekilirler. Yol kanalizasyon yer altı telefon vs.... gibi çalışmalarda yerlerinden defalarca sökülür taşınır bakımları yapılır çalışma bitene kadar hayatını sürdüreceği alana ekilir. Çalışma bitipte sıra ağaçlandırmaya geldiğinde taşındığı yerden sökülür bir daha eski yerine ya da uygun görülen başka bir yere ekilir. Yani o ağaçlar defalarca kök terbiyesinden geçmiş ağaçlardır ormanda kendi başına yetişen ağaçlar gibi değillerdir. Kökleri bonsai ağaçlarda olduğu gibi küçük bir saçak şeklindedir. Zaten öyle olmasa yer altı kablolarını koparır gider kanalizasyonları su gaz borularını patlatır.

simetri 17-12-2014 06:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1339800)
@simetri
O ağaç ilk yerine düşündüğünüz gibi fidan olarak ya da tohum olarak ekilmiş bir ağaç değil. Şehir içindeki ağaçlar (yurt dışında) belli bir yaşa büyüklüğe ve forma geldikten sonra ekilirler. Yol kanalizasyon yer altı telefon vs.... gibi çalışmalarda yerlerinden defalarca sökülür taşınır bakımları yapılır çalışma bitene kadar hayatını sürdüreceği alana ekilir. Çalışma bitipte sıra ağaçlandırmaya geldiğinde taşındığı yerden sökülür bir daha eski yerine ya da uygun görülen başka bir yere ekilir. Yani o ağaçlar defalarca kök terbiyesinden geçmiş ağaçlardır ormanda kendi başına yetişen ağaçlar gibi değillerdir. Kökleri bonsai ağaçlarda olduğu gibi küçük bir saçak şeklindedir. Zaten öyle olmasa yer altı kablolarını koparır gider kanalizasyonları su gaz borularını patlatır.

Bu konunun uzmanı filan değilim. Ancak bilmediğim herhangi bir konuda da görüş açıklamam. 46 numaralı mesajı yazmadan önce, en az 1-2 ay araştırıp sordum, yazıştım ve doğruluğuna kanaat getirdiğim için yazdım.

Sizin cevabınızdan sonra işimi gücümü erteleyip konuya bir kere daha eğildim. Ağaç nakliyesi yapan yurtdışı 6-7 firma ile mail haberleşmesine geçtim. Kullandığınız bu aparat ile söktüğünüz ağaçlara kök bakımı, kök düzenlemesi, kök iyileştirmesi (Türkçe karşılığı ile kök terbiyesi) yapıyor musunuz veya bu tür ağaçlara (Türkçe karşılığı ile kök terbiyesi) gerekmiyor mu diye.

Aldığım dört cevapta, zaten kök bakımı gibi uzun süreli, pahalı ve vahşi bu uygulamadan kaçınmak için söz konusu aparat geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur oldu.

Bu aparat ile sökülen ağaçlar, daha öncesinde yeri hazırlanan çukurlara nakliye dışında başkaca hiç bir işlem yapımına gerek duyulmadan derhal nakledilir ve yerleştirir şeklinde açıklanmıştır.

Kök bakımına ihtiyaç duyulan ağaçların zaten bu şekilde sökülemeyeceği, sökülse bile bandajlaması yapılmadığından kök bakım işlemine tabi tutulamayacağı, bu şekilde sökülen ağaçların sonradan bandajlama (kök terbiyesi için) aparat dışına çıkarılması halinde kök çevresindeki toprağın boşalıp dağılması ile olanaksız hale geldiği açıklıkla belirtilmiştir.

Kök bakımı gerektiren ağaçların bu tür makinalar ile değil, ekskavatör, vinç, forklift gibi ekipmanlar ile sökülebildiği, söküm öncesi kök çevresinin elle ya da özel testereler ile kazınıp boşaltıldığı, askıya alınan ağaç kök ve çevresinin bohçalamaya alındığı, uygun bir mekana taşınıp bohçalama altına alınan ağacın 4-8 ay bakımda tutulduğu, gerekirse iyileştirme çalışmaları yapıldığı, sağlığının devamına kanaat getirildiği taktirde, belirlenmiş olan yeni yerine naklinin sağlandığı tarafıma bildirilmiştir.

Aşağıdaki linklerde, ağaçları söküldükten sonra hiç bir kök bakım ve iyileştirme işlemine tabi tutulmadan derhal yeni yerlerine nakil edildiklerini rahatça görebilirsiniz.

bakınız1

bakınız 2

Diğer link1

Diğer link2

Diğer link3

Hangi ülkede, hangi şehirde yaşadığınızı belirtmemişsiniz. Eğer benim bildiğim Stockholm, Kopenhag, Amsterdam, Zürih, Münih, Cannes, Cenevre gibi şehirler ve civarında yaşıyor olsaydınız, Yol kanalizasyon yer altı telefon vs.... gibi çalışmalarda yerlerinden defalarca sökülür taşınır bakımları yapılır çalışma bitene kadar hayatını sürdüreceği alana ekilir. Çalışma bitipte sıra ağaçlandırmaya geldiğinde taşındığı yerden sökülür bir daha eski yerine ya da uygun görülen başka bir yere ekilir. Yani o ağaçlar defalarca kök terbiyesinden geçmiş ağaçlardır diye yazmazdınız.

suplilumas 18-12-2014 01:54

@simetri
Tokyodayım ve hemen evimin yanında şehir içi ağaçların taşındığında geçiçi olarak bekletildikleri bir koca park var. Ağaç tarlası da diyebiliriz. Stockholm, Kopenhag, Amsterdam, Zürih, Münih, Cannes, Cenevre gibi şehirlerde ağaçları ormandan toplayıp şehirlere ekiyorsa bilmiyorum ama japonlar ağaçları dediğim şekilde taşıyor. Bugün işlerim erken biterse gider tarlada fotoğraflarını çeker atarım foruma o şekilde ne dediğim biraz daha anlaşılır olur sanırım.

simetri 18-12-2014 04:56

Dünyanın hiç bir yerinde ormanlardan ağaç sökülüp şehir merkezlerine dikildiğini ne duydum, ne de gördüm. İsmini verdiğim şehirler, cadde, sokak ve bulvarlarında çok sayıda yetişkin ağaçların bulunduğu kentlerdir. Bu kentlerde bizde olduğu gibi alt yapı çalışmaları nedeniyle ağaç söküm ve nakliyesine hiç rastlamadım. Adamlar ağacın türüne ve cinsine göre nerelere dikileceğine, yol, su, elektrik vs. alt yapısının nereden geçmesi gerektiği yıllar öncesinden belirleyip projelendirmişler.

Ülkemizde olduğu gibi tüm dünya ülkelerinde de, yerleşim alanlarına dikilen her türlü ağaçlar; fidanlıklarda, fidan olarak bazen de tüplü (kapalı) olarak üretilir mevsiminde yerleşim yoğunluklu alanlarda belirlenmiş olan yerlerine dikilir. Çok mecbur kalınmadıkça da yerleri bir daha değiştirilmez.

Dikim yerlerinin belirlenmesinde, su, gaz, elektrik, telefon vs altyapı hizmetlerine verebilecekleri zararlarda dikkate alınarak, bu alt yapı güzergah noktalarından uzak alanlar tercih edilir diye biliyorum.

Zira USA ve Avrupa ülkelerinde yukarıda belirtilen bu hizmetler özel kurum ve kuruluşlar eliyle yerine getirildiğinden, bu alt yapıya ağaç köklerinin vereceği zararlar çok ciddi işletme gelir kayıp ve tazminatlarına yol açtığından yerel yönetimler akıllarına estiği alanlara ağaç dikmeye cesaret edemezler, bu nedenle de yerleri defalarca zırt bırt değiştirilmez. Kapsamlı ve geniş boyutlu değiştirilmelere de vatandaşlar asla hoşgörü göstermezler.

Sonuç olarak 46 sayılı mesajda yer alan değiştirme işlemine Yani o ağaçlar defalarca kök terbiyesinden geçmiş ağaçlardır ormanda kendi başına yetişen ağaçlar gibi değillerdir demenizi hiç tutarlı ve doğru bulmadığımı bir kere daha belirtiyorum.

suplilumas 18-12-2014 13:37

@simetri
Boş yere tartışmak yerine şöyle yapalım, siz bana bu resimdeki araçların şehir içinde kullanıldığının bilgilerini videolarını falan bulun. Örneğin elektirik direkleri asfalt yol kaldırım kenarı bir yerden gaz elektirik kanalizasyon vs... alt yapı ve çevresine zarar vermeden ağacı söksün sonra da getirip benzeri bir yere diksin. Ben de Japonların bu işi bilmediğine çok bilgisiz olduklarından kök terbiyesi yapıp ağacı taşırken boş yere uğraştıklarına ikna olayım. Zira bu araçların şehir içinde çalışırken engel olduğu trafiğin dahi karmaşa yaşatacağını düşündüğümden şehir içi çalışmalarında uygun olmayacağı kanısındayım.
Bir ormandan yol geçmesi gerekiyordur oradaki ağaçları kurtarmak için kullanılır ya da köprü, baraj gibi bir şeyler yapılır orman zarar görmesin istenir bu araçlarla alınıp başka bir ormanlık alana taşınır aracı kullanmak kolaylık ve zaman kazandır.
Dediğiniz gibi alt yapıdan uzak bir yere ekiliyor olsa ağaçlar şehirlerde ağaç olmaz ya da Tokyoda olmaz diyeyim. Çünkü şehrin altında bir tane daha şehir var :). Öyle tazminat alınır zırt pırt ellenmez diye bir dava da şehircilikte olmaz. Şehircilik demek her şeyi planlamak demektir. Ağacın kökünü de planlarlar gerektiğinde giderler bakımını yaparlar. Eğer bir çalışma yapılacaksa ağaç engel oluyorsa taşınır çalışma biter geri getirilir. Telefon direği bir şehir için neyse ya da tarafik ışıkları yeşil de şehrin bir parçasıdır. Planlamaya dahildir.
Tutarlı ve doğru bulmadığınız kısım sadece tek cümle olarak alıntı yaptığınız bölümü düşündüğünüzden kaynaklanıyor. Üstte yazılanları da okursanız kendi yazdıklarınızla da tutarlı olduğunu görürsünüz ki siz de ağaçlar fidanlıklardan geliyor diye yazmışsınız. Kök terbiyesi yapmayan fidanlık olmaz zaten. Şehir içine dikilen ağaçlar o forma göre düzenlenir budanır her ağaç hadi bunu ekelim iyi elma verir diyerek ekilmez şehirlere. Dikkatinizi çektiyse kaldırım kenarlarındaki ağaçlar neredeyse telefon direğine dönüştürülür budanarak bununda nedeni elektirik telefon kablolarına zarar vermemesi için. Şehircilikte hem ağacın üstü hemde altını planlamak gerekir ki planlamayan şehirler varsa o şehirde kaos hakimdir. Rüzgar çıkar elektirik kesilir yağmur yağar telefonlar çalışmaz ;)

simetri 20-12-2014 04:04

Hadi öyle olsun. Konuyu uzatmak istemiyorum.

Malper 15-03-2015 11:22

Değerli Forum Üyeleri,

Ben Forum'a yeni üye olmuş birisiyim. Forum içinde yanlış yerde yazıyor da olabilirim ama bu konuda yazışmaların olduğu bu sayfayı görünce buraya yazayım dedim.

Mühendislik eğitimi almış, uzun yıllar kamu ve özel şirketlerde çalışmış ve artık emekli olmuş biriyim. Halen üniversitede yarı zamanlı ders veren bir kişiyim. Son 2-3 yıldır da İstanbul'da oturduğum 4.Levent'teki Hukukçular Sitesinde Blok Yöneticiliği yapıyorum.

Çok az bilgi sahibi olduğum, ancak Forum üyeleri sizlerin çok yetkin olduğunuzu duyduğum ve okuduğum bir konuda yardımınızı alabilmek için size yazıyorum.

Bizim binamızın önünde binaya çok yakın 2-3 tane 10-12 yaşlarında çam ağacı var. (Boyları 3-4 m) Bunlar binanın bodrum katlarının önünü tamamen kapattıklarından evlerin içini karanlıkta bırakıyor. Bu nedenle Apartman sakinlerinin isteği doğrultusunda; ağaçlarımızı kesmeden, yerinden alıp, yine sitemizin bahçe içindeki başka bir noktasına dikmeyi arzuluyoruz. Sizlerin 2011 deki Ankara'dan bir başka bu konudaki soruya verdiğiniz cevaplardan, İstanbul'da olsalardı yardımcı olabileceğinizi söylediğinizi okuduğumdan, sizlerden yardım istedim.

Ne yapabileceğim ve nasıl bir yol izleyebileceğimi tam kestiremedim. Örneğin bu işleri kimler yapıyor? Önereceğiniz isim ve adresler varmı? Söz konusu edilen bu söküm makinalarını nereden bulabileceğim konularında bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

İlginiz ve yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

Selam ve saygılarımla,

Mustafa Alper

Ağaç kurutma 20-06-2023 14:18

2 Eklenti(ler)
Medineye umreye gittiğimde yetişkin hindistan cevizi palmiyelerini oralara naklettiklerini gördüm, hangi ülkeden getirildiğini bilmiyorum, mesela bizim sıcak memleketlere o palmiyelerden getirtsek ekim çukuru dibine kaliteli leonardit ve solucan gübresi verilse ülkemizde hindistan cevizi hayatda kalır mı?
https://www.google.com/maps/place/Me...0dmY?entry=ttu

Yanılgı 24-06-2023 10:35

...Araplarda para çok sen bir taneyi bile ithal etmeyi göze alamazken, çölde suyu en çok seven bitkiyi yetiştirmeyi göze alıp binlerce sipariş edebiliyorlar demek ki; yinede çölde kendi başının çaresine bakabilecek bir bitki olmadığı için, kıyıya çok yakın olmayanların ömrünün pek verimli olacağı kanaatinde değilim


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024