agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Sulama sistemi + Çim ekimi + Şelaleli Süs Havuzu (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/22707.htm)

mesutcan 02-12-2010 21:37

Sulama sistemi + Çim ekimi + Şelaleli Süs Havuzu
 
Merhabalar.

Mayıs 2010'dan beri hayalini kurduğum forum konusuna sanırım şimdi başlayabileceğim. Adım Mesut. Isparta'da oturuyorum. Bahçeli bir evim var ve hep hayalim havuzlu ve çimli bir bahçe sahibi olmaktı. Evi henüz bitirdiğim için de dışarıya yaptırma şansım yoktu ekonomik olarak. Zaten bir şeyleri kendim yapmayı çok severim. Sonuçta keyif işleri bu işler.

Bu başlık altında anlatacaklarım kabaca şöyle:
  • Bahçe altyapısı (Sulama sistemi, ışıklandırma)
  • Çim ekimi
  • Şelaleli süs havuzu yapımı (koi yetiştirmeye uygun)

Şu an bahçede sulama sistemi ve çim var. Havuzda da hayli yol katettim. İnşaat sürerken buradan bilgi alışverişi yapabiliyor olacağım.

Öncelikle belirtmek isterim ki bu müthiş forumun üyelerinden o kadar güzel şeyler öğrendim ki anlatamam. Bu nedenledir ki yaptığım ve başıma gelen her şeyi buraya yazıp bilgiklerimi paylaşmak istiyorum.

mesutcan 02-12-2010 22:42

5 Eklenti(ler)
Öncelikle bahçemin ilk halini göstereyim. Evi satınaldığım zamanki halini. Böylece neydi ne oldu diyebilelim. :)

Bahçemin ve evimin yerleşim planı şöyle. Resmin kuzeyindeki beyaz boşluk yoldan bahçeye iniş merdiveni. Diğer beyaz boşluklar da ev çevresindeki tretuvar (kaldırım).
Eklenti 182878

Ön bahçe:
Eklenti 182879

Yan bahçe:
Eklenti 182880

Arka bahçe, balkon altı:
Eklenti 182881

Arka bahçe, havuz yapacağım köşe sağda ilerde. Komşu duvarının köşesinde:
Eklenti 182882

mesutcan 02-12-2010 22:56

2 Eklenti(ler)
İnşaat sırasında yan bahçede görünen merdiven altını kapattırıp kazan dairesi yaptım. Ve bahçenin karşı duvarına 2,5 cm çapında kalın elektrik borusu geçirttim ki duvar dibinden bahçeyi dolaşıp bahçe aydınlatması işlerini halledebileyim.

Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi sulama sistemi için su saatinden hemen sonra bir T koydurdum ve direk bahçeye bir vana ile çıkarttım.
Eklenti 182884

Eklenti 182885

Bunun en büyük faydası hem debi kaybı olmadan bahçeye tüm gücünüzle suyu verebiliyorsunuz, hem de ev için bir debi düşürücü takacaksanız sulama sisteminiz bundan etkilenmiyor.

Bunu yaptığım tarih Haziran 2009. Paranın tamamen tükendiği an. :) Sonra bahçede yediğimiz karpuzların çekirdeklerinin büyümesini bekleyerek bir kış geçirdik. :)

mesutcan 02-12-2010 23:37

2009-2010 kışı geçtikten sonra hemen çalışmalara başladım. Öncelikle sulama sistemi üzerinde çalışmalıydım ki bahçeyi tamamladıktan sonra tekrar güzelim çimleri kaldırıp sulama borularını çekmek için uğraşmayayım.

Çim ekeceğim için sprey sulama yapmam gerekiyor. İki tür sprey sulama var genel olarak kullanılan. Biri damla sulama borularına takılan ve toprağa saplama yöntemiyle kullanılan basit sprey sulama. Uygulaması çok kolay. Bir iki arkadaşınızla bir kaç saatte yapabileceğiniz bir şey. Ama bir yıl geçtikten sonra sorun yaşamaya başlıyorsunuz.

Diğer yöntem de Pop-up spring ediğimiz yerden çıkan fıskiyelerden oluşan sulama sistemi. Ben bu yöntemi kullandım.

Benim bahçe 150 m2 çim alanına sahip. Böyle bir bahçe için popup spring döşetmeye kalkarsanız sağolsunlar 1.000, 1.500 TL yazıyorlar. Ben tümünü 200 TL'ye malettim. Ancak Isparta'daki hiç bir hırdavatçı bu parçalardan anlamıyor. Bir kaç satan yer var. Onlar da tesisatçıların siparişine göre getirmiş, ellerinde fazla kalmış. Isparta ovalarında damla sulama çok meşhur. O yüzden damla sulamaya ait tüm parçaları bulabiliyorsunuz ama bu popup işi pek yok. Ben malzemeleri Antalya'dan aldım. Hoş oralarda da çok anlamıyorlar ne olduğunu. Çok Türkçe kaynak da yok açıkçası.

Ben müthiş bir site buldum. Benim gibi meraklı biri oturmuş araştırmış ve süper bi site derlemiş. Her şey var bu konuda. Ama ingilizce. Linki şu:

http://www.irrigationtutorials.com/sprinkler00.htm

İngilizcesi olan arkadaşlar tüm sayfaları tek tek okusunlar. Çok faydalı oldu benim için.

mesutcan 02-12-2010 23:48

2 Eklenti(ler)
Sulama için öncelikle bahçenin ölçekli bir planını çizdim. Plan üzerinde çim alanı, havuz alanı ve küçük bostanlık alanı ayrılmış durumda. Ayrıca bahçeye su girişinin olduğu noktayı da belirttim.

Eklenti 182889

Yeşil alanlar çim alanı. Aşağıdaki pembe kutu bostan alanı. Mavi alan tahim edileceği gibi havuz. Diğer pembe alanlar bazı peyzaj çalışması ama sonra vazgeçtim onlardan.

Beyaz alanlar da spreylerin yerleşeceği noktalar. Bu noktaları bahçenin o bölgesinin büyüklüğüne göre seçmek gerekiyor. Dikkat edilecek en önemli şey de bahçenin her noktasına muhakkak ve muhakkak iki spreyin suyu ulaşabilmeli. Demek istediğimi çizerek anlatmaya çalışayım:

Eklenti 182890

Şekilde iki uca konan spreyin aralardaki bardakları nasıl dolduracaklarını görüyorsunuz. Burada spreyleri muhakkak birbirlerini tam kapsayacak şekilde yerleştirmelisiniz. Yani 2 metreye atan bir spreyi takip eden diğer sprey 4 metre değil 2 metre sonra yerleştirilmeli. Bir israf gibi göründüğüne kesinlikle katılıyorum ancak sonradan pişman olmayın. Muhakkak bu şekilde bir hesap yapmalısınız.

mesutcan 02-12-2010 23:55

Spreyleri birbirlerini tam örtecek şekilde düzgünce bahçeye yerleştirmeye çalıştım. Bunu yaparken kullanacağım sprey markalarına göre sitelerinden faydalandım. Her markanın sitesinde detaylı performans tabloları mevcut. Zaten piyasada iki güzel marka var. Rainbird ve Hunter. İkisi de amerikan markası ve ikisi de çok güzel çalışıyor. Diğer ucuz markalara çok güvenmeyin bence çünkü uçların düzgün şekilde çalışması ve uzun yıllar dayanması için hep bu iki markayı tavsiye ediyorlar.

Ben Rainbird kullandım. Sonra bir ara çimleri biçerken fazla yüksekte kalmış bir kafayı uçurdum. :) Yerine Hunter taktım. Birbirlerini kullanabilirsiniz, sorun olmuyor.

Bende her iki markanın da detaylı performans tabloları var. Ürünlerin Türkçe siteleri de var ve oralarda da faydalı kılavuzlar bulunuyor. Onlara da göz atabilirsiniz.

sariefe 03-12-2010 02:16

Sayın mesutcan aramıza hoşgeldiniz. Eviniz ve bahçeniz hayırlı uğurlu olsun. Bahçenizde çalışırken eminim çok eğleniyorsunuzdur. Yakın olsa yardıma gelebilirdim. Kimbilir bittiğinde ne güzel olacak. Fotoğraflarını görmek için sabırsızlanıyorum. Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

Saygılar...

cemo 03-12-2010 08:00

Mesut bey

Öncelikle eviniz hayırlı olsun, emeklerinizin karşılığını en kısa zamanda görürsünüz inşallah.
Biz de, 2 yıldır ev inşaatı ile uğraştık. Bahce düzenlemesi hala bitmedi. Şelaleli süs havuzu yapmak istedik. Firmalar cok büyük paralar istedi ( bize göre tabii:( )
Bir usta, hiç yapmadım ama yapabilirim dedi. İnternetten araştırmalar yaptı, yapacaklarını bize aktardı. Kafamıza yattı, tabii cebimize de:). Pazartesi havuzun yeri kazıldı, demirler döşendi, beton atıldı.
Şu an şehirdışında olduğumdan gelişmeleri göremiyorum. Eve döndüğümde durumu göreceğim. İnşallah umduğumuzu buluruz.

Bu sayfayı ilgi ile takip edeceğim, teşekkürler.

mesutcan 03-12-2010 11:31

Sayın Sariefe ve Sayın Cemo, çok teşekkürler iyi dilekleriniz için. İnşallah her adımı aktarmaya çalışacağım buradan.

Kolaylıklar diliyorum.

Öncelikle bu sprink nasıl bir şey onu anlatmaya çalışayım. İki çeşit sprink var. Spray ve Rotor. Spray sprink'ler suyu bir şemsiye gibi istediğiniz açıda istediğiniz mesafede sürekli atıyor. 5 metreye kadar atımlarda kullanabilirsiniz. Rotor sprinkler ise ince bir şerit şeklinde suyu atıyor ancak yavaş şekilde de dönmeye devam ediyor. Bunda da istediğiniz mesafeye ve açıya göre atımı sağlayabilirsiniz. Bu sistem daha büyük bahçelerde ve futbol sahalarında kullanılıyor. 20, 30 metreye atanı var.

Bu sprink 10 santimden 20 santime kadar boyu olan 2, 3 santim çaplı bir silindir. Malzemenin toprak üstünde kalan küçük bir kafası var. Bu silindirin içine dolan su, içerdeki daha küçük bir silindire basınç yapıyor ve bu iç silindiri 5, 10 santim yükseltip ucundaki çok iyi ayarlanmış fıskiyeden su çıkışını sağlıyor. Yani en temel gereksinim su basıncı. İp gibi akan bir su hattında bu spreyleri kullanamazsınız. Bu uçtaki suyu atan küçük kısma nozul diyoruz. İç silindirin üzerine vidalanarak takılan küçücük birşey. Sprink gövdeleri ve nozullar ayrı ayrı değerlendiriliyor piyasada. Siz bahçeniz için aynı boy gövde alırsınız ve atım alanlarına göre farklı nozullar kullanırsınız. Ben 4 inch'lik (1 inch = 2,54 cm) sprink gövdeler kullandım. Nozulları da farklı farklı aldım.

Nozulları kabaca üç grupta anlatayım.
  1. Ayarlanabilir daire biçimde atan nozullar.
  2. Önceden ayarlı daire biçimde atan.
  3. Özel şekillerde atan nozullar.

Ayarlanabilir daire nozullar 0 ile 360 derece arasında bir açıyla daire biçiminde atım yapabiliyor. Önceden ayarlı daire olanlar ise 90, 180, 270 ya da 360 derece gibi önceden ayarlanmış ve açıları değiştirilemeyen atımlar yapıyor. Ben aldım ama siz almayın. Yavaş yavaş onları da ayarlanabilir nozullarla değiştiriyorum. Çünkü debileri ayarlananlara göre çok düşük oluyor. Dengesizlik yapıyor. Özel nozullar ise gerçekten özel işler yapıyorlar. :) Örneğin dikdörtgen şeklinde ya da oval şekilde atım yaptırabiliyorsunuz. "Nasıl olur yahu" diyerek aldığım halde 9 metre x 1,5 metre bir dikgörtgen alanı mükemmel şekilde suladığını gördüm bu özel nozulların. Benim bahçemde de var. 5 numaralı mesajdaki planda önde ve yanda bu daire biçimli nozulların sulama alanlarını görebilirsiniz.

Buraya Word belgesi ekleyebilir miyim bilmiyorum ama ben normal bir upload sitesine upload edip linkini vereyim:

http://rapidshare.com/files/43463029...rey_Sprink.doc

Yukarıdaki dosyada Hunter marka nozulların detayları var. Bu tür tabloları tüm markalar için bulabilirsiniz. Ben bir katalogdan faydalanmıştım. Elimizde evimizin planı ve nozul performans tabloları olduğuna göre sulama sistemini tasarlamaya başlamak için tek bir işimiz kaldı, suyunuzun debisini ölçmek.

mesutcan 03-12-2010 11:44

Bahçenin debisini özel debi ölçerlerle ölçebilirsiniz. Birazcık formül araştırmasıyla bunu nozul özellikleri tablosundaki rakamlarla karşılaştırabilirsiniz. Ancak ben debi ölçere sahip olamadığım için su akışının normal olduğu bir günde kendi bulduğum kaba yöntemle ölçmeye çalıştım.

Bahçemde su çıkışının olduğu yerde bir de bahçe musluğum var. Debi ölçmek için bunu kullandım. 5 lt su bidonunu bu muslukla kaç saniyede doldurabildiğimi ölçmeye çalıştım. Tabi bidona giren su bidondaki havayı da hızla çıkardığı için köpürmeler oluyor ve bir anda bidondan su taşıyor. Kapatıp herşeyin sakinleşmesini bekledikten sonra görüyorsunuz ki bidonun yanlızca yarısı dolmuş. :) bu iş için suyun tazyiğini düşük tutmaya çalıştım ve kalın bir boru kullandım. Neredeyse 5 cm çapında. musluktan çıkan su bir metre kadar boyu olan bu borudan sakince akıp bidona doldu. Bu da köpürmeyi engelledi. Bir kaç kez ölçüm yaptım ve ölçümlerin ortalamasını aldım. Merak etmeyin, tüm suyu düzgünce komşumun bahçesindeki çiçekler üzerinde kullandım. :) 5 litre suyu 10 saniyede doldurabildim. Bu da demek oluyor ki saniyede yarım litre su sağlıyor benim şebekem.

Nozul performans tablolarında bir nozulun hangi açıda saatte kaç metreküp çektiğini bulabilirsiniz. Örneğin 10' (10 feet = 3 metre) ayarlanabilir dairesel nozulu 90 derecelik açıyla çalıştırmak isterseniz 0,09 m3/saat suya ihtiyaç duyacaktır. Bu da dakikada 1,5 litre demek. Benim sistemim dakikada bana 30 litre verebiliyor. Demek ki ben aynı anda 20 adet bu nozuldan kullanabilirim. Ama hepsinin 90 derece olması koşuluyla.

Okuyunca bana da karışık gibi geldi. :) Ama hiç karışık değil. Normalde bu hesap için mühendislere bir sürü para veriyorsunuz ama bunu kesinlikle kendiniz yapabilirsiniz. Çok basit. Öncelikle bahçe planınızdaki ölçülerinize göre nozulları yerleştirin plana. Sonra nozulların ihtiyaçlarını toplayın. Ben bu hesabı yaptığımda tüm bahçenin aynı anda sulanabilmesi için dakikada 80, 85 lt gibi bir debiye ihtiyacım olduğunu gördüm. Buradan da anladım ki bahçemi üç kerede sulayabileceğim. Yani üç ayrı sulama bölgesi. Bu işin dilinde buna zone (ingilizce bölge demek zaten) diyorlar. Bir de küçük bostanlığıma damla sulama borusu getireceğimi de düşünürsek toplam 4 zonda sulama işim çözülecek olduğunu gördüm.

mesutcan 03-12-2010 11:53

1 Eklenti(ler)
Eklenti 182909

Yukarıdaki planda tüm nozullar yerleştirilmiş, borular çekilmiş ve zonlar belirlenmiş olduğunu görüyorsunuz. Ön bahçe, yan bahçe ve arka bahçe şeklinde üç zone oldu. Bir de küçük bostanlığım için damla sulama zonu. Kullandığım nozulların ne olduklarını da yazdım. Mesela 8QMPR şu demek. 8 feet atan, quarter (çeyrek yani 90 derece atan) MPR (sabit dairesel) nozul. 12AP de 12 feet atan Adjustable (açısı ayarlanabilir) dairesel nozul. 9SST ise 9 feet eninde atan dikdörtgen şeklinde özel nozul.

Açılarına ve cinslerine göre gereksinim duydukları toplam debiyi hesapladım. Çizimde gördüğünüz "LPS" ölçütü tamamen benim salladığım bişey. :P Böyle bir birim var mı, varsa adı bu mu bilmiyorum. Saniye başına litreyi kastediyorum burada. Görmüş olduğunuz gibi 0,38 lps, 0,386 lps ve 0,33 lps zon ihtiyaçları var. Benim şebeke debim ise 0,5 lps idi. Biraz hata payı olsun ve düşük debili günlerde de sistem çalışsın diye bu şekilde bölüştürdüm.

mesutcan 03-12-2010 12:13

4 Eklenti(ler)
Planda her şey doğru görünürken çok büyük bir hata yaptığımı bahçeme çiçekleri dikmeye başlarken farkettim arkadaşlar. Ne olur siz boruları kenarlardan yani çiçekleri dikeceğiniz hatlardan geçirmeyin. Çiçekleri dikerken boruları patlatmamak için resmen arkeolojik kazı yapmak zorunda kalıyorsunuz. :) Bu bahçenizin peyzaj planına göre değişse de sanırım en doğrusu bahçenin ortalarından (yani dokunulmayacak çim ve yürüme alanlarından) geçirerek boruları döşemek. Ama en çok çiçeklendirme yapılacak kenarlardan değil. Benim tecrübem bu oldu.

Plan program tamamlandıktan sonra asıl işe geldik. Bahçenin üzerinden bir inşaat geçtiği için bahçedeki inşaat pisliğini ve işe yaramaz toprağı aldırdım. İki işçi iki günde halleti. 4 traktör toprak çıktı bahçeden. Spreyin boyu 10 cm. Altına takılan diğer borularla birlikte 20 cm kadar bir derinliğe ihtiyaç duyuyor. Çim için de bu kadar lazım olduğunu düşünerek ve tretuvardan da 10 santim aşağıda olsun diye bahçe zeminini tretuvar seviyesinden 25, 30 santim aşağıya inecek kadar kazdırdım. Sizin hazır bahçeniz varsa sadece boru hatlarının geçeceği yerleri bu kadar kazmanız yeterli.

Bu kazı işleri sonucunda bahçenin görüntüsü şöyle oldu:

Eklenti 182910

Eklenti 182911

Eklenti 182912

Eklenti 182913

Boruları yerleştirmek bahçede toprak olmadığı için çok zor oldu. Sık sık küçük tahta parçalarıyla toprağa sabitlemem gerekti boruları. Plandaki gibi güzel görünmedi anlayacağınız. :)

mesutcan 03-12-2010 12:23

2 Eklenti(ler)
Kullandığım boru 20'lik kangal boru oldu. Bu işlerde standart gibi birşey. 20 mm çapında bir boru. Sonra kaplin dirsekler ve T'ler kullandım. Bunlar damla sulama sistemlerinde de kullanılan ve elle sıkabileceğiniz aparatlar. İlk başta acaba bir sucu mu çağırsam diye korkmuştum ancak sevgili eşim ve ben hepsini kendi ellerimizle hallettik. Hatta ben yerlerini tayin ederken çoğunu eşim halletti diyebilirim.

Bu arada bahçe aydınlatmasını bahçe duvarı tarafından yapacağım için duvar kenarına parantez şeklinde borular yerleştirdim. Hepsinin ucu dışarı bakacak şekilde. Bu borular tüm bahçeyi dolandı. İçerisinden 2, 3 kablo rahat geçecek şekilde. Ah keşke bunu da biraz bahçe ortasından çıkarsaymışım da yine çiçek ekimini zorlaştırmasaymışım. :)

Örnek olarak karşıda duvara dayalı olan boruları görüyorsunuz. Bunların uçları halen dışarıda duruyor böyle. Sanırım en son iş bu olacak.

Eklenti 182914

Aşağıda Spreyin takılacağı yeri ve bir kaç aparatı görüyorsunuz.

Eklenti 182915

Aparatları takarken spreylerin takılacağı uçları streç filmle sarmaya çalıştım ki üzerine tonlarca toprak atılırken içi kirlenmesin, temiz kalsın. Çok faydasını gördüm bu işlemin.

Alper1111 04-12-2010 21:03

Seneye çok işeme yarayacak bu konu. Takip ediyorum. Elinize sağlık.

mesutcan 04-12-2010 21:37

Sağolun Alper Bey. Umarım bir çok kişiye faydası olur.

Az önce havuzun son tuğlalarını koydum. Havalar bu sene sıcak gitti. Dışarısı 8, 10 derece ancak yarından itibaren soğuklar geliyor. Havuzun beton ve tuğla işlerini bitirmiş olmam önemliydi. Kışa derli toplu girecek. Baharda ya da havalar ilk izin verdiği anda inşaata devam edeceğim. Artık şelale ve diğer ince işlere başlamak gerekiyor.

Havuzla ilgili fotoğraflar da hazır ancak şimdiden yükleyerek tadını kaçırmak istemiyorum. :) Ben de yüklemek için sabırsızlanıyorum ancak yüklemeyerek bir an evvel henüz yazmadığım konuları da yazıp zaman çizgisini bozmayalım diye düşünüyorum.

Saygılar.

mesutcan 04-12-2010 23:01

5 Eklenti(ler)
Bir Pazar sabahı 2 kamyon çok güzel toprak aldım. Bir kamyona 8, 9 m3 toprak sığabiliyor.

Eklenti 183121

Toprağı iki işçiye serdirdim. Serdirirken sprey kafalarının ve vanaların olacağı yerleri kapattırmamaya çalıştım. Ancak yine de çoğu kapandı. Srteçlemenin faydasını çok gördüm.

Eklenti 183122

Streç çıktıktan sonra:

Eklenti 183123

Kafalara sprinkleri taktıktan sonra:

Eklenti 183124

Eklenti 183125

mesutcan 04-12-2010 23:04

5 Eklenti(ler)
Tüm zonların borularının toplandığı ve aynı zamanda bahçeye su girişinin bulunduğu noktayı güzelce temizledim:

Eklenti 183126

Sonra da tam bir bulmaca çözer gibi vanaları takmaya başladım. Hem vanalar düzgün şekilde yan yana olmalı, hem de vana kutusunun içine sığmalı. Gerçekten terletici bir işti. İşlem adımları şöyle:

Eklenti 183127

Eklenti 183128

Eklenti 183129

Eklenti 183130

mesutcan 04-12-2010 23:07

4 Eklenti(ler)
Kapak da kapanınca derli toplu oldu.

Eklenti 183131

Vana kutusuna bir de boş boru getirdim. Sağda görüyorsunuz. İleride bu vana kutusuna koyacağım selenoid vanalar için elektrik kaynağı olacak. Henüz yok ama ilerde otomatik sulama sistemi kuracağım. İnşallah o konuda bilgili arkadaşlardan bu başlık altında yardım almak istiyorum.

Eklenti 183132

Havuzun durumu:

Eklenti 183133

Bostanlığımda biber ve domateslerim kendini göstermeye başladılar bir yandan.

Eklenti 183134

mesutcan 04-12-2010 23:16

5 Eklenti(ler)
Bir hafta boyunca her akşam yemekten sonra bahçeye indim ve gece yarısına kadar bahçeyi tırmıkladım. Çim ekiminden önce bahçenin tesfiyesinin mükemmel şekilde yapılması gerekiyor. Aslında çok mükemmel olmadı. Hem tek başıma yapmam, hem de tırmıkladıkça dağ gibi büyüyen taşlar sorun oldu. Olabildiğince tırmıklamaya çalıştım. Keşke zaman dar olmasaydı.

Bu kadar acelemin sebebi de Mayıs başında oluşumuzdu. Çim ekimi için toprağın ısısının +15 derecenin altında olması tavsiye ediliyor. Bu da Eylül, Ekim sonrasında olan başlayan ve Mayıs ortasına kadar devam eden bir süreç. Ben Mayıs ayının başında başladığım için bir an önce çim tohumunu atmak istiyordum.

Haftasonuna kadar bahçe toprağını düzleme işini bitirebildim. Sonrasında ithal çim tohumu aldım. Çim yapmak için çok iyi kalite gübreye ihtiyacınız var. Bu yörede davar diye adlandırılan keçi gübresi özellikle tavsiye ediliyor. Gübrenin kimyasal reaksiyonunu tamamlamış yani üzerinden bir iki yıl geçmiş olması çok çok iyi. Bu duruma da yanmış deniyor. Gübre, hepimizin bildiği gibi nohut nohut formundan daha çok resmen simsiyah bir toprakmış gibi duruyor. Şansıma hem toprağım hem de gübrem çok iyi çıktı. Bir traktör gübre aldım. İşimi gördü.

Aldığım tohumun torbasında nasıl ekeceğim ayrıntılı yazıyordu. Metrekareye 35, 50 gr civarında serpmek gerekiyor. Serptikten sonra üzerini düzgün şekilde 2, 3 cm kadar gübreyle kapatıp silindirliyorsunuz. Eşit serpebilmek için de başka bir kaynakta güzel bir yöntem görmüştüm. Bir metre boyunda 4 adet çıtadan yapabileceğiniz bir şablon işinizi çok kolaylaştırıyor. Yeni inşaattan çıktığım için depomda bolca çıta vardı. Şöyle bir şablon hazırladım:

Eklenti 183135

Aldığım tohum ve sevgili kayınvalidemin mutfak terazisi. :)

Eklenti 183136

Sanırım 40 gr. :) Bir pet bardak 1 m2 için yeterli gibi görünüyor.

Eklenti 183137

Evet ilk tohum atılıyor. Tohumlar sarı sarı görünüyor. Bir pet bardak dolusu tohumu dikkatlice şablonumun içine serpiyorum.

Eklenti 183138

Dikkatli şekilde gübreyi de serpiyorum. Gübreyi serperken kürekle çok hızlı şekilde serpmeyin. Havada uçuşan gübreler tohumları da alıp gidiyor. Ayrıca çim ekimini kesinlikle rüzgarsız bir havada yapın. Çok çok hafif bir malzeme.

Ve ön bahçeye bakan zonun çimlemesi bitince ilk can suyu. Sistemin işini yaptığı ilk an. Çok büyük keyifti, anlatamam. :)

Eklenti 183139

mesutcan 04-12-2010 23:26

5 Eklenti(ler)
Yan bahçede ekim devam ederken.

Eklenti 183142

Arka bahçeye gelirken şablonum kırıldı. Ama iyi ki kırıldı. Artık iki şablonum var. :P

Eklenti 183143

Yan bahçe tamam.

Eklenti 183144

Havuz ve bostanlığın olduğu kısım. Tohum atılmış ama henüz sulanmamış.

Eklenti 183145

Ve sulandıktan sonra.

Eklenti 183146

Fotoğraflarda farkedeceğiniz üzere sulama yaptıktan sonra bahçe o kadar siyah ve güzel görünüyor ki. Bu andan sonra bahçenin eski haliyle ilgisinin kalmayacağını anladım. Çamursuz sadece kaldırım ve çimden oluşan tertemiz bir bahçe.

mesutcan 04-12-2010 23:30

4 Eklenti(ler)
Bundan sonra çimlerin ilk kesim zamanına kadar bahçeye ayak basmamak lazım. Günde iki kez suladım bahçemi. İlk zamanlar bolca sulamak gerekiyor. Ne kadar bol sularsanız o kadar çabuk ve sağlıklı çim sahibi oluyorsunuz. Tabi göl haline getirmeden. En güzeli günde üç kere azar azar sulamak. Suyun emilimini arttırmak ve aynı zamanda toprağın da nefes almasını engellememek.

İki hafta sonunda bir akşam işten geldiğimde karşılaştığım müthiş manzaranın fotoğrafları da bunlar işte. Sonunda. :)

Eklenti 183152

Eklenti 183153

Eklenti 183154

Eklenti 183155

mesutcan 04-12-2010 23:34

5 Eklenti(ler)
Çimler hızla büyümeye devam etti. Araştırmalarıma göre 8-10 cm olduklarında 4-5 cm kadar kısaltmak gerekiyor. Çim biçme makinasının bıçakları tertemiz olmalı. Başka bahçelerden mikrop taşıyabilir ve çok genç ve güçsüz olan çimleriniz hastalanabilir. Bıçaklar çok keskin olmalı ki çimler düzgün şekilde biçilebilsin ve uzamaya devam edebilsin. İlk biçimden sonraki manzaralar:

Eklenti 183156

Eklenti 183157

Eklenti 183158

Eklenti 183159

Sprink kafaları biraz yüksek olduğu için ve benim acemiliğimden :) bir kafayı çim biçme makinasına kaptırdım. Allah'dan çok sorun olmadı. Hala çalışıyor. Biraz yedek nozul bulundurmalısınız. Zaten çok ucuz. Yedekli olursanız sistem bu tür küçük kazalardan etkilenmemiş olur.

Eklenti 183160

mesutcan 04-12-2010 23:38

3 Eklenti(ler)
En güzeli sprinklerin kafalarını tamı tamına toprak seviyesine getirmek. Ne yazık ki ben bir iki kafa dışında beceremedim bunu. Fotoğraflara devam.

Eklenti 183161

Eklenti 183162

Oğlum (küçük olan) ve yeğenimle yaptığımız küçük bir maç. :)

Eklenti 183163

mesutcan 04-12-2010 23:55

2 Eklenti(ler)
Bundan sonra çok yoğun bir iş temposuna girdim. Tam da havuza başlayacakken ve yazın en güzel aylarındayken girdiğim bu iş temposu ve iş gezileri beni bahçemden uzak bıraktı. Haftasonları kahvaltıdan akşam yemeğine kadar bahçede vakit geçirdim ancak hiç havuza fırsat bulamadım. Ama sürekli plan yapmaya çalıştım. Bu forumdan ve diğer bulabildiğim kaynaklardan havuz yapımlarını takip ettim. Şelale ve havuz tasarımlarına baktım. Nasıl yapmalıyıma karar vermeye çalıştım. Havuz şiltesi kullanarak yapmaya karar verdim ama bunu düşününce büyük bir hata daha yaptığımın farkına vardım.

Havuzumu bahçe duvarının tam köşesine yapıyordum ve havuz şiltesi kullanacaksanız şilteyi kenara sıkıştıracak kadar bir yere ihtiyacınız var. Benim havuzum duvara sıfırdı. Bu nedenle öncelikle duvar kenarına bir tuğla set yapmam gerektiğini düşündüm. Bu set hem şiltemi tutacak, hem de kalan boşlukta bir kaç güzel çiçek yetiştirebilecektim. Havuz ile ilgili bir kaç çalışmam:

Eklenti 183165

Sonra karşıya küçük bir ada yapayım dedim. Arada küçük bir ahşap köprü olacak. Onu da kendim yapmak istiyorum. Karşıya da belki bir kaç gül dikeceğim. Gül adası olacak. E Isparta'dayız ya. :)

Eklenti 183166

Kasım'daki uzun Kurban Bayramı tatiline kadar böyle bir şeyler çizdim durdum. Bu arada bu 3 boyutlu çizimleri Google Sketchup ile çizdim. Çok kolay kullanımlı çok keyifli bir program. Herkese tavsiye ederim.

mesutcan 05-12-2010 00:05

Kurban Bayramı'nın 3. gününde işe başlamak için organizasyon yaptım. Bayramdan önce 70 adet 10 cm kalınlığında, 25 cm yüksekliğinde ve 60 cm uzunluğunda gaz beton aldım. Gaz beton alışımın sebebi hem tamamen dolu bir malzeme olduğu için yanal kuvvetlere dayanıklı olması, hem toprak altında korozyondan etkilenmemesi, hem de kolay işlenebilir (testereyle mükemmel şekilde kesebiliyorsunuz) bir malzeme olmasıydı. İyi ki de almışım. Herkese tavsiy ediyorum.

Yapıştırıcı malzeme için serakol alınabilir ancak gaz betonun kendi yapıştırıcısı var. Bir kaç lira daha pahalı ama çok güzel yapıştırıyor gerçekten. Kaya gibi oldular.

Önce şelale yapacağım köşeden başladım. Havuzun içinde kademeli bir derinlik olacak. İki kademe düşündüm. Derin nokta 60 - 75 cm arası olacak. Sığ nokta da 30 cm. Havuz kenarından suyun başladığı yer de 20 cm olacak ki meraklı kedilerden balıklarımı koruyabileyim. Ayrıca en derin yerin 75 cm olması oğlumu ve arkadaşlarını korumak için. İçine düşseler bile hemen ayağa kalabilecekler. Zaten 75 cm olan yere ulaşmaları zor. Kenarları hep 30 cm olacak.

Suyun devinimi konusuna gelince. Havuzun iki bölümü var. Biri komşu duvarına yakın olan şelaleli kısım. Diğeri de bahçe ortasına doğru olan şelalesiz kısım. Ortada da küçük bir derecik ve bir köprü olacak. Her iki kısımın en derin noktasından suyu çekmektense bahçe ortasına doğru olan kısımdan suyu çekip şelaleden temiz suyu tekrar havuza vermeyi planladım. Bu bahçe ortasına doğru sürekli bir akıntı sağlayacaktı ve havuzda sürekli durgun olan bir bölüm kalmayacaktı.

Filitrelemenin de sağlıklı çalışabilmesi ve havuz dibine çöken ufak tefek pisliğin toplanması için havuz dibini bahçe ortasındaki bölüme doğru hafif alçalacak şekilde düşündüm. Ayrıca balıkların kış uykusunda sağlıklı olmaları için minimum 1 metre derinlik olması gerekiyor. Bahçe tarafındaki bölüme küçücük bir çukur daha kazdım. Bu noktadaki derinlik 1 metreye ulaşacak ve bu bölümün üzerini tamamen kaplayan bir set olacak ki çocuklar kesinlikle bu noktaya giremesinler. Balıklar bu noktaya yanlardan girebilecekler ve güvenle kış uykusuna yatabilecekler. Ayrıca yavrulama için de el değmeyen bir ortam olduğu için faydalı olacağını düşündüm.

mesutcan 05-12-2010 00:10

5 Eklenti(ler)
Şelalenin bulunduğu köşeden tuğlaları yerleştirmeye başladım. Bahçemin zemini kisir ya da pomza diye adlandırılan bir malzemeden oluşuyor. Gözenekli ve çabuk kırılabilen bir malzeme. Kötü tarafı taşlı bir yapı sergiliyor. Bildiğiniz toprak gibi durmuyor. Bu nedenle havuz şiltesini sererken sanırım tesfiye için çok zorlanacağım.

Tuğlaların altına betonla destek yaptım. Her tuğlanın altına bir kaç mala beton attım. Tuğlaları kendi yapıştırıcılarıyla yapıştırdım. Sürekli su terazisiyle yan ve dik terazileri aldım. Bu çok önemli. Havuzun bir tarafı yüksekte olursa iş çok zor olacak.

İnşaatın ilk anlarına ait balkondan bir görüntü:

Eklenti 183167

Akşamları bile çalıştım.

Eklenti 183168

İlk bölmedeki yaptığım kademelendirmeyi görüyorsunuz.

Eklenti 183169

Eklenti 183170

Karşı taraf da oluşmaya başladı.

Eklenti 183171

mesutcan 05-12-2010 00:17

4 Eklenti(ler)
Bu da bir kaç saat önceki son halinden fotoğraflar. Bu kadar çabuk bu noktaya gelebileceğimi düşünmüyordum. :) Neyse. Durumun güncelliğini yakalamış olduk. Bundan sonra ne yaparsam anında paylaşarak gideceğim.

Tesfiye düzgün görünüyor:

Eklenti 183172

Eklenti 183173

İkinci bölmedeki kademeyi görüyorsunuz. Göremediğiniz orta noktada ise küçük bir derinlik daha var. Tam derenin ağzında. İşte orası balıklarımın kışlık yatak odası olacak.

Eklenti 183174

Balkondan genel bir görüntü. Çevredeki çimleri de mahvettim. Bahara iyi bir tamirata ihtiyaçları olacak.

Eklenti 183175

Bu fotoğraflarla birlikte şimdilik paylaşacaklarım son buluyor. Merak ettiğiniz soruları cevaplamaktan memnun olacağım. Ayrıca havuz inşaatının henüz yarısındayım. Fikirlerinize ve tecrübelerinize ihtiyacım olacak.

Bu noktada havuzun zeminini düzgünce kum ya da betonla tesfiyeledikten sonra üzerine düzgünce şilte sermek kalıyor. Baharın ilk yapacağım şey bu olacak. Sonra havuzun suyunu dolduracağım ve balıkları salacağım. Sonra havuz dışında portatif bir şelale yapmayı düşünüyorum. Hatta yine gaz beton kullanabilirim çünkü çok kolay işleniyor. Biraz yapay görünecek belki ama sonuçta köşeli bir havuz olduğu için yapay olması göze batmayacak sanırım.

Siz ne dersiniz?

ide 05-12-2010 02:23

Ellerinize sağlık... Bittiğinde, çok güzel bir bahçeniz olacak ;)

mesutcan 05-12-2010 10:50

Teşekkürler sayın ide. İnşallah keyifli bir bahçe sahibi olacağız. :)

nurcanaybay 05-12-2010 12:17

Öyle güzel anlatmışsınız ki tüm heyacanınız bize de yansıyor.Bitmiş halini
merakla bekliyor olacağım.

İşlerin yolunda gitmesini diliyorum ,elinize sağlık.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024