agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen ÇeteÇakal
  • 1 Gönderen aydolum

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-01-2008, 15:48   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 70
Toprağın drenajı nasıl iyileştirilir?

Merhaba, ben şu aralar Çatalca'da tarla bakıyorum. Daha sonra içine bir ev yaptırıp, kalan kısmı da meyve bahçem olarak kullanacağım. Eğer alırsam meyve ağaçlarını en kısa zamanda dikmeyi düşünüyorum. Yetiştirmek istediğim meyvelerden biri de likapa yani yaban mersini.
Likapa drenajı iyi olan asitli topraklarda yetişiyor. Ancak ben toprağın drenajını nasıl iyileştireceğimi bilmiyorum. Baktığım arsalar genellikle eğimli yerler. Buralarda acaba perlit ve/veya turba yosunu kullanarak drenaj ayarlaması yapılır mı, yoksa bu konuda uzman kişilerden yardım mı almam gerekir? Eğer yardım almam gerekirse neler yaptırmam gerekiyor?
Teşekkürler.

fkilimci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2008, 17:50   #2
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Eğimli arazide drenaj yapmanıza gerek yok. Zaten toprakta fazla olan su eğim nedeniyle arazinizi terkedecektir. Toprağınıza dip kazan (köylü diliyle tekli patlatma çekmek) Nem depolama ve taban taşı kırılması için gereklidir...

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2008, 10:03   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 70
Teşekkür ederim cetecakal. Peki bu dip kazan nasıl yapılıyor? Bu konuda da beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

fkilimci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2008, 15:51   #4
Ağaç Dostu
 
aydolum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 209
Galeri: 3
Dipkazan

DİPKAZAN
Dipkazan (dip patlatan ya da sabsoyler); kullanıldığı ya da bu aletin hiç girmediği iki tarlaya bakılınca, mekanizasyon açısından gerekli görülen tüm tarımsal işlemler arasında, uygulama-uygulamama yönünden belki de en çarpıcı sonucu veren toprak işleme aletidir. Dipkazanın yararlı etkilerini görünceye kadar onu takdire değer bulmak zor olabilir...



Topraktaki kil içeriğinin, yerine göre, kalınca da olabilen bir katmanda birikim yapması ve de bu derinlik dolayında topraktaki bazı elementlerin de bu gelişmeyi desteklemesi sonucu geçirimsiz bir yapı oluşturur (taban taşı ya da pulluk tabanı). Tarımsal verimde de buna bağlı düşüş gözlenir. Dipkazanla derin sürüm, bu sorunun çözümünde yararlı etkileri görülen bir toprak işlemedir. Söz konusu sıkışık toprak yapısı kırıldığında, derin köklenen bitkilerin gerekli besin maddelerine daha kolay ulaşabilecekleri katmanlara ilerlemeleri ve kök havalanması sağlanır. Yağış ya da sulama suyunun nem olarak toprakta derinlemesine geçişi de bu biçimde garantilenirken; yaz sıcaklarında kılcal boşluklarda yeniden yukarıya doğru hareketlenen nem, bitkilerin bu dönemdeki kök gelişimlerini artırıcı (artıran bir) etki gösterir.

Kırılarak yok edilen geçirimsiz katman;



Bitki besin maddesi; hava ve nem geçişine olanak vermesinin bir sonucu olarak; toprakta yaşayan mikro canlıların biyolojik etkinliklerine süreklilik kazandırır ve toprağı korumaya hizmet eder.
Yüzey akışlarının sürüklediği toprak taşınımı, pulluk tabanı olan topraklarda çok daha kolay gerçekleşir. Derinlemesine gevşetilmiş toprakta suyun derinlemesine geçişine ortam hazırlanarak toprağın taşınmasına yol açan tarla yüzeyi su akışları önlenir. Açık hava ile etkileşime girerek bir ölçüde yitirilen gübre azot içeriğinin toprakta tutumu da iyileştirilmiş olur. Tersi durumda, topraküstü bitki besin maddeleri, özelliklerine göre havaya karışarak ya da sürüklenerek tarlalardan yıkanır, uzaklaşır.
Derinlemesine su geçirgenliği olan topraklarda; erozyon ve tarımsal ilaçların sulara karışması önemli düzeyde azaltılmış; tarım arazisi, orman ve su kaynaklarına ilişkin dengeler korunarak yabani hayatın zarara uğramasının önüne geçilmiş olur. Türkiye’ye maliyeti çok ağır olan toprak taşınımına açık bölgelerde doğal dengenin yitiriliyor oluşu, sonuçta, ürün zararlılarının bölgesel ve kontrolsüz biçimde çoğalması ile tarımsal üretimler açısından telafi edilmesi güç risklerin örneklerini de gün geçtikçe artırmaktadır.Dipkazanın en önemli üstünlükleri arasında; yüzeye toprak-kesek çıkarmayışı, alt ve üst topraklar arasında karıştırma yapmayışı yer alır.

Yıllardır üreticilerimizin danıştığı ve çoğunlukla uygulamakta olduğu dipkazan kullanımı, yalnızca kuru - geleneksel tarıma ya da yalnızca sulu tarıma ya da yalnızca tarlada yetiştirilegelen ürünlerin tarımına ait bir toprak işleme aleti değildir.
Bahçe tarımı için de önemlidir: Pulluk tabanının, meyve ağaçlarında kök gelişimi için engelleyici etkisi vardır. Ayrıca, bahçelerde de pulluk tabanı kalite düşüklüğüne yol açar.
Pamuk gibi derin köklü bitkilerin, gerek duyulan kök derinliğine inebilmeleri önemlidir. Yıllarca aynı derinlikte sürümle iyiden iyiye yerleşen pulluk tabanının kırılması, özellikle topraktaki potasyumdan yararlanma başarısını olumlu yönde etkilemekte ve pamuk kütlü verimini yükseltmektedir.
Korumalı tarımda dipkazanın yeri: Azaltılmış toprak işleme, malç uygulamaları, doğrudan ekim, ekim nöbeti uygulaması, hatta toprak ıslahında dipkazan kullanılarak; toprak ve nem korunumunun yanında, geleneksel yöntemlere uygun tekdüzelikte ekime de olanak tanınır.
Tarlada kesme çiçek yetiştiriciliği: Toprak düzeyinden 10–20 cm yükseltilmiş olarak hazırlanan yastıklara, sulama kaynağı eşliğinde yerleştirilen bitkiler için killi toprak katmanının kırılması, dipkazanın 45–60 cm alttan çalıştırılmasıyla sağlanır.

Dipkazanın çalıştırılacağı derinlik nasıl belirlenir? Ürün köklerinin ulaşacağı derinlik, “toprak yapısına bağlı olmak koşuluyla” 3–5 yıllık dönemdeki ilk işlemenin, onu izleyen dipkazan çekimine göre daha derin olmasını gerektirebilir.



Uzun dönem sürdürülebilir bitki gelişimini yakalamak üzere dipkazanın tarlaya genellikle ilk uygulanması 0,8 – 1m derinliğine inen bir gevşetme yapar. Bu işlem, pulluk tabanının kırılmasının yanında, iyi bir savuntu (drenaj) kanalı ve iyi bir kök gelişimi altyapısının hazırlanmasına ortam hazırlar. İzleyen yıllarda dipkazan uygulamasının daha yüzlek (50 cm’ye kadar) işlemelerle sürdürülmesi, daha üst toprak katmanlarında yeni sıkışmaların oluşumunu önlemede yeterli olur. Daha yüzlek dipkazan çalıştırılarak taban kırım derinliğinin ne olması gerektiğini saptamada kullanılan yollardan biri, ürünün kök gelişiminin gözleneceği çukurlar açılmasıdır. Her yıl örnekleme çukurları açılarak köklenme, sıkışma, toprakta fiziksel yapı, gözeneklilik ve kılcallık durumu değerlendirilebilir.

Dipkazan uygulama sıklığı, kök gelişim durumuna göre kararlaştırılabilir. Kök incelemelerinde, tarım arazilerinde bu biçimde belirlenecek az ya da çok zayıf köklenme, toprak sıkışmasına ilişkin bir göstergedir. Dipkazanın yüzlek çalıştığı uygulamalardan iyi sonuç alınabilmesi, köklenmenin zayıf olduğu ya da toprak sıkışması olan bölgenin 10-15 cm altına indirilmesiyle olanaklıdır. Bu katman, derin köklü bitkiler için gelişkin bir köklenmenin sonlandığı bölgedir.



Çizelge 1. Tarım arazisi toprak kesiti ve dipkazan çalışma derinliği ile ürün kök gelişiminin ilişkisi.



Köklenmenin ve kök bölgesindeki havalanma yeterliliğinin durumu, toprağın yeniden patlatılması gereğinin doğup doğmadığını anlamak üzere, iki yılda bir gözden geçirilmelidir.



Dipkazanın uygulanacağı dönemde toprak koşulları:



Dipkazanla tarlaya ne zaman girileceğinin kararı, özellikle de sıkışma yapan katmanın yüzeye yakın olduğu durumlarda daha da önem kazanır. Üst katmandaki toprağın dipkazan kullanımından fiziksel zarar görmemesi ve böylesi zor bir iş için tüketilen çeki kuvvetini traktörün iyi çekiş performansı ile sağlamak için, toprak kuru ve parçalanmaya elverişli(gevrek) yapıda olmalıdır. Pulluk tabanı oluşumunun bulunduğu bölge; burada kök yapısının bulunmayışı ve sıkı yapı ile nemi iyiden iyiye azalttığı için olabildiğince kurudur, işlemeyi kolaylaştırır. Bu nedenle önemli olan, üst katmanların istenen toprak kuruluğunda olmasıdır.



Çalışma derinliğindeki gevşetme etkisinin değerlendirilmesi: Şekil 2’de, aynı çalışma derinliği ve aynı toprak koşullarında toprakta oluşturulan iki farklı etkinin karşılaştırması görülmektedir.



Dipkazanda, kanatlı tip uç demiri kullanılarak elde edilen kama etkisi, çalışma derinliğinde istenen gevşemeyi önemli ölçüde sağlar. Ripper tipi dar uç demirli dipkazan kullanımlarında, oluk etkisi görülür. Kanatlı tip uç demirleri, sürekli değişen derinliklerde çalıştırıldığında, yine oluk etkisi gösterebilirler. Dipkazanın 50 cm derinlik dolayında çalışması, kama etkisi oluşturmasını kolaylaştırır ve toprak daha iyi gevşer. Ancak iş derinliği arttırıldıkça, oluk etkisi verecek biçimde ilerlemeler görülür. Oluk açarak ilerleyen bir uç demirinin, uç demiri yan kısımlarına doğru yaptığı sıkıştırma etkisi, gevşetme etkisinden de önemli düzeydedir.



Belirli toprak koşullarında uç demirinin çalışabileceği yararlı en fazla iş derinliği, kritik derinlik olarak tanımlanır (Şekil 2). Alt toprağın gevşetilmesinde uç demirini çatıya bağlayan ayağın, her cins toprakta, kritik derinliğin üzerinde kalması; patlatmayı daha etkili kılar, kama etkisi verir. Bu sonuç, 0.8 m’de ilerleyen ve kritik derinlik üzerinde kalan kanatlı tip uç demiri ile sağlanabilmektedir. Birinci dipkazan çekimini izleyen daha yüzlek kullanımlarda ya da nemli topraklarda dipkazan uygulandığında; kritik derinlik yüzeye çok daha yakın bir yerde olur. Öyleyse, belirli bir uç demiri tipi ve toprak cinsi için kritik derinlik kararının verilmesinde nasıl hareket edilecektir? İşlenen toprak kesiti, bir çukur açılarak yapılabilmektedir. Uygulama ilk kez yapılacaksa, birbirine çapraz çekiş yapılması, uygun olandır.

umarım işinize yarar

aydolum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2008, 12:30   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 70
Aydolum, bilgiler için çok teşekkürler.

fkilimci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2008, 13:41   #6
Ağaç Dostu
 
aydolum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 209
Galeri: 3
rica ederim efendim

aydolum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2009, 13:47   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-08-2007
Şehir: Düzce
Mesajlar: 3
Herkese merhaba,
1.5 dönüm kadar olan bir bahçem var. Çimlemeden yaklaşık 5-6 ay evvel dipkazanla toprak işlendi. Daha sonra da yaklaşık 700 kg kadar yanmış koyun gübresi kullanarak topağı gübreledik. Daha sonra çimleme yapıldı. Şimdi şöyle bir sorunla karşı karşıyayım: Toprağıma bir fidan dikmek için kazmak istediğimde, yaklaşık 20 Cm rahat bellenebiliyorken daha alt tabakalar adeta beton gibi oluyor. Ancak bol suyla ıslatıp, bekleyerek, daha alt tabakalara inebiliyorum. Sorularım şunlar:
1. Arazinin tabanına sulama tesisatı döşendiği için, onlara zarar vermeden, toprağı gevşetecek bir yöntem var mı?
2. Bu sert tabaka, dipkazan işlemi yapıldığı halde, neden varlığını sürdürüyor ? Zamanla yok olur mu ?
3.Organik gübrelerin toprağı kabarttığı doğru mudur, doğruysa ne sıklıkta kullanmalıyım ?
4. Çok bol sulama sorunun çözülmesine katkı sağlar mı ?

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

olert Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2011, 17:10   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-10-2011
Şehir: adana
Mesajlar: 1
kapalı drenaj en uygun cözüm gibi görünüyor.


Drenaj çeşitli sebeplerle gerek toprak yüzeyine gelen suyun ve gerekse profil içerisine yandan olan sızıntılarla gelen suyun fazlasının (su tutma kapasitesinin üzerindeki ) toprağa zarar vermeden profilden geçerek alt katlara sızmasıdır. Drenajın arazi pozisyonu,geçirimsiz alt katların varlığı, belirli zamanlarda toprak yüzeyine gelen su miktarı,civardan oluşan sızmalarla (yüksek araziler ve kanallar) yakından ilgisi vardır. Arazi çalışmalarında drenaj yetersizliğinin en belirgin işareti durgun veya zamanla alçalıp yükselebilen taban suyunun varlığıdır. Bilhassa taban arazilerin alçak kesimlerinde taban suyuna çoğu kez rastlanmakta,bunların bir kısmı mevsimlik olmaktadır. Taban suyunun kurak mevsimlerde yüzeyden olan derinliği artmakta, yağışlı mevsimlerde ise derinliği azalmaktadır. Yüksek taban suyu kültür bitkilerinin gelişmelerine olumsuz yönde etki yaptığından toprağı derecelendirmede şiddet derecesine göre bu durum dikkate alınır. Buraya kadar bahsedilen hususlar dahili drenajı ilgilendirmektedir. Birde yüzey akışı veya sel basmadan dolayı drenaj sorunu meydana çıkmaktadır ki bunlarda şiddet derecesine göre toprağın üretkenliğine dolayısıyla değerine etki eder.

Renk lekelerinin veya Gley horizonunun varlığı çeşitli derecede drenaj yetersizliğinin olduğunu gösterir. Burada renk lekelerinin başladığı derinlik ve bolluğu önemlidir. Renk lekesinden dolayı bir derece düşürmek gerektiğinde durum dikkatlice incelenmelidir. Zira bazı taban arazilerde dal ve yaprak çürümesinin fazla olduğu üst toprakta dahi arızi renk lekelerine rastlanmaktadır.

Toprak drenajı aşağıda görüldüğü gibi sınıflandırılmış ve hizalarına dereceleri gösterilmiştir.

Drenaj %
İyi drene olmuş 100
Yetersiz drenaj 80-90
Fena drenaj: 1 60-70
Fena drenaj: 2 40-60
Fena olarak su göllenmiş: 3 10-40
Sel baskını: 4 20-80

İyi Drene Olmuş: Su topraktan kolayca süzülür, fakat bu süzülme pek çabuk olmaz. Genellikle orta bünyeli topraklar olmakla beraber arid iklimlerde ince bünyeye de sahip olabilirler. Su tutma kapasiteleri normaldir. Kök bölgesi içerisinde herhangi bir renk lekesine rastlanmaz. Normal sulu tarım yapıldığında taban suyu meydana gelmez.

Yetersiz Drenaj: Su topraktan yavaş çıkar. Toprak bir süre yaş kalır. Fakat bu bütün zaman devam etmez. Bunlara sebep toprakta yavaş geçirgen katlar ve taban suyunun varlığıdır. Tarla şartlarında taban suyu seviyesi 90-150 cm. arasında değişir. Yaş olmasından dolayı bilhassa A horizonunun rengi koyudur. Renk lekeleri 60 cm. den itibaren görülebilir. Derin köklü bitkilerin ve havasızlığa karşı hassas bitkilerin üretiminde drenaj gereklidir. Bilhassa kurak bölgelerde elverişli bir tuz dengesi yaratabilmek için de drenajın kontrol altına alınması zorunludur.

Fena Drenaj: Su topraktan çok yavaş çıkar. Uzun bir mevsim toprak yaştır. Yüzeyden itibaren kuvvetli renk lekeleri görülür. Yağışlı zamanlarda taban suyu yüzeye kadar yükselebilir.

Taban suyunun seviyesine ve yüzeyde göllenme durumuna göre Fena Drenaj aşağıda gösterilen 3 alt grupta değerlendirilir.

Fena Drenaj 1 : Taban suyuna bitki gelişim devresi içinde 60-90 cm. derinliğinde rastlanır. Kültür bitkilerinin gelişmesine olumsuz etki yapar.

Fena Drenaj 2 : Taban suyu yüzeye yakın (40-60 cm),yalnız sığ köklü ürünler yetişebilir.

Fena Drenaj 3 (Su göllenmesi): Taban suyu sürekli olarak yüzeye çok yakın (0-40 cm), sadece zayıf ot gelişmesi görülür.

kapalı drenaj Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2014, 19:34   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-01-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 192
Wink Toprak kurumaması

Bahçedeki toprak hiç kurumuyor yaklaşık iki haftadır su dökmediğim halde toprağın 1 cm altı ıslak güneşi az miktarda görüyor yaklaşık 13:00 15:00 arası , toprak fazla killi değil üzerine kum bile ekledim yine aynı sonuç.... ne yapabilirim.

remus2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2014, 09:49   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-09-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 93
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi remus2 Mesajı Göster
Bahçedeki toprak hiç kurumuyor yaklaşık iki haftadır su dökmediğim halde toprağın 1 cm altı ıslak güneşi az miktarda görüyor yaklaşık 13:00 15:00 arası , toprak fazla killi değil üzerine kum bile ekledim yine aynı sonuç.... ne yapabilirim.
Bende de tam tersi =), saat 9-10 dan başlıyor 18-19 a kadar güneş alıyor. 50 m2 bir yer. ne kadar çapa yaparsam yapayım, ne kadar sularsam sulayım toprak mübarek taş kesiliyor resmen. Üzerindeki domates-biberi söktükten sonra nasıl yumuşatabilirim acaba ?

ametarasu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2019, 20:32   #11
Ağaçsever
 
hakansalihoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 56
Yabancı bir videoda izlemiştim, bahçe toprağı verimsizdi. bildiğiniz ev temeli kazar gibi toprağı kazdırmıştı sonra büyük çakıl taşları sepelemiş üzerini toprakla örtüp üzerine muz kabukları ekleyip onuda toprakla örtüp tarçın kahve minik taş parçaları solucan gübresi toprak ve bir kaç sarı kükürt gibi tarımsal ürün daha ekleyip toprağı harmanlayıp çukuru örtmüştü ve 1 sene sonra ağaçların meyvelerinden dalları kırılıyor toprak çok verimli oldu demişti. bulsaydım da gösterseydim keşke o videoyu. yani toprak düz ise hava alan yapıda ise drenaj kendiliğinden gerçekleşiyor hava almıyorsa da hava alan yapıya çevirmekte ciddi etki ediyor.

hakansalihoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2019, 10:30   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-10-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
arkadaşlar merhaba. yeni konu açamadığımdan derdimi bu başlığa yazıyorum. kiracı olduğumuz istanbulda evimizin arkasında yaklaşık 30-35 m2 gibi güneş görmeyen ve drenajı olmayan bir toprak bahçemiz var. buraya zamanında serme çim denemişler, güneş görmediği ve su gitmediği için çürümüş ve tutmamış. ben de kendi çabalarımla kürekle belleyip forumdan yer kaplayıcı olarak öğrendiğim fare kulağı ekmeyi denedim, ilk başlarda filizlense de düzenli sulamama rağmen devamında yok oldular. şimdi sorum şu, biz bu bahçede bitkilerden vazgeçtik, sanırım olmayacak. drenaj için de 3bine yakın ücret istediler. buraya ince bir tabaka çakıl döküp ortasına masa sandalye için kare ahşap bi platform yapıp buranın çevresine de beyaz **** gri küçük dolomit taşlarından döksem olur mu? su yine altta birikir belki fakat çamur gözükmediği için beni rahatsız etmez diye düşünüyorum. şu an yağmur yağdığı zaman güneş görmediği için bir hafta bahçedeki çamur kurumuyor ve bu beni çok rahatsız ediyor. drenajsız bu çakıl serme işlemi benim sorunumu çözer mi sizce?

zztsfk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2019, 02:45   #13
Ağaçsever
 
hakansalihoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 56
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zztsfk Mesajı Göster
arkadaşlar merhaba. yeni konu açamadığımdan derdimi bu başlığa yazıyorum. kiracı olduğumuz istanbulda evimizin arkasında yaklaşık 30-35 m2 gibi güneş görmeyen ve drenajı olmayan bir toprak bahçemiz var. buraya zamanında serme çim denemişler, güneş görmediği ve su gitmediği için çürümüş ve tutmamış. ben de kendi çabalarımla kürekle belleyip forumdan yer kaplayıcı olarak öğrendiğim fare kulağı ekmeyi denedim, ilk başlarda filizlense de düzenli sulamama rağmen devamında yok oldular. şimdi sorum şu, biz bu bahçede bitkilerden vazgeçtik, sanırım olmayacak. drenaj için de 3bine yakın ücret istediler. buraya ince bir tabaka çakıl döküp ortasına masa sandalye için kare ahşap bi platform yapıp buranın çevresine de beyaz **** gri küçük dolomit taşlarından döksem olur mu? su yine altta birikir belki fakat çamur gözükmediği için beni rahatsız etmez diye düşünüyorum. şu an yağmur yağdığı zaman güneş görmediği için bir hafta bahçedeki çamur kurumuyor ve bu beni çok rahatsız ediyor. drenajsız bu çakıl serme işlemi benim sorunumu çözer mi sizce?

bizim eski apartmanın arka bahçeside sizin dediğiniz gibiydi ve bir yükseklik sonrası altta kömürlük duvarları mevcuttu ve drenajı sıfırdı, kömürlüğe kadar toprağı kazmışlardı sonra duvarı zift ile kaplayıp üzerine arı peteği gibi bir şey koyup ona su olukları vermişlerdi ve toprak bire bir ölçüde çakıl taşı gibi bir taşla harmanlanıp serilmişti, sonra üzerinde çam ağacı çiçekler ve çimen yetişmeye başlamıştı, tabi güneş görmediği halde. su drenajı varsa ışık alması yetiyor.

hakansalihoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2020, 22:03   #14
Yeni Üye
 
hasan topal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2020
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Merhabalar Arkadaşlar siteyi yeni fark edip bende katıldım yaklaşık Türkiyede ve dünya genelinde 9 yıldır drenaj konusunu takip ediyor bu konuda teknolojik arge ler yürütüyor ve ülkemiz genelinde drenaj işlerini yapıyorum drenaj sorunu olan arkadaşlarımız varsa www.hydroluis.net sitemden yaptığım faaliyetleri görebilirler hemen hemen her türlü arazi drenajla kurtarılır tabi taban suyu problemi varsa ve toprak tarıma elverişli ise ülkemizde drenaj pek bilinmemekle birlikte aslında şuan uygun tarla fiyatı bu drenajı yapılmayan arazilerdir. bunu şu anlamda söylüyorum su kıt kaynaktır ve günümüzde yağışa dayalı tarım yapmanın maliyeti bir kenara sular içinde kalmış bir arazide nasıl tarım yapacağını bilmeyenler aslında büyük bir kayıp içindeler bir nevi arazisi aslında altın değerinde ama bu değeri göstermiyor

hasan topal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2020, 22:03   #15
Yeni Üye
 
hasan topal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2020
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2


sitemizi ziyaret edebilir sorularınız drenaj hakkındaysa cevaplayıp sohbet edebiliriz.

hasan topal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2021, 12:30   #16
Mft
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-04-2021
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
Merhaba gartengold marka toprak alıp saksı ve toprak değişimi yaptım. Değişimden sonra toprak bir türlü kurumuyor normal midir acaba?

Mft Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2022, 14:30   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2022
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Merhaba benimde kuzeye bakan bir bahçem var şu birikintisi oluyor bahçeye yeni başladım drenaji kendim yapabilir miyim bu konuda onerebileceginiz kaynak vs varmıdır?

Dilşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2022, 14:31   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2022
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Sitede ürünlerle ilgili açıklayıcı bilgi bulamadim

Dilşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024