agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-06-2011, 17:07   #1
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Yeni paravanın bitki düzenlenmesi

Merhaba,

Bu yaz başında uzun yıllardır istediğimiz bir değişiklik yapıp eski çinko çatımızı söküp, yeni ahşap bir çatı yaptık terasa. Eski çatı sökülünce onun metal profillerini terasa uzun iki çiçeklik yapmak için kullandık. Metal profilden iskeletin dışını da ahşapla kapladık. Hurdacıdan aldığım 18 adet 35 litrelik plastik bidonun tepesini kestim, yıkadım ve çiçekliğin içine yerleştirdim.

Çiçekliğin üstünde ahşap bir paravan var, fotoğraflarda eksik; orta dikey ve yatay parçaların birleştiği yerlere 40 *40 ahşap panolar hazırlıyorum.
Name:  ciceklik1.jpg
Views: 9858
Size:  59.5 KB
Name:  ciceklik2.jpg
Views: 6133
Size:  54.0 KB
Name:  ciceklik3.jpg
Views: 5926
Size:  58.8 KB

Bu çiçekliğin düzenlemesini planlıyorum şu an ama sizlerin de fikirlerini, önerilerini duymak istiyorum. Terasın kuzey tarafının Mine Hanım ve sukranayalp'ın önerileri ile nasıl güzelleştiğini unutmuyorum

Öncelikle, çiçeklik 3 direk arasında ve her direk arası 280cm., yani 2 bölümden oluşan, aşağı yukarı 5.5 metre bir uzunluğu var.

Cephemiz batı ama yanında yüksek bir apartman var, bu durumda aşağı yukarı 13:00-17:00 arası güneş görüyor, komşu apartman çok yakın sayılmaz, o yüzden gün boyu aydınlık.
Ne yazık ki bir koridor oluşuyor, bol rüzgar alan bir yer. İki üç gün sert rüzgar esse bitkiler bayağı yıpranıyor. Rüzgar paravana cepheden değil yandan çarpıyor, bu bilgileri de vermiş olayım.

Seçeceğimiz bitkiler çok yıllık olacak, yıllık bitkiler kullanmayacağız.

Her iki uçtan birer büyük gelin duvağı paravanın üst kısmını sarmak üzere yerleştirildi. Bunları her bölümün ortasından birer gelin duvağı destekleyecek, yani toplam 4 gelin duvağı paravanın üst kısmından sorumlu. Rüzgar bunların çiçeklerini zorlayacak ama vazgeçemiyoruz.

Kesin kullanılacak bir diğer bitki mercan, hem kırmızı hem beyaz mercanlar uzayıp çiçekliğin ahşap yüzünün üstüne düştükçe çok güzel olacak.

Karar veremediğim bir konu bu mercanlar boydan boya 5.5 metre uzasa mı, yoksa 1-1.5 metre kadar uçlarda mı toplansa?

Mercanların kapatmadığı alanları Osmanlı çimi ile dolduracağım zamanla.

Mercanlarla birlikte bu 5.5 metre boyda kullanılabilecek başka ilk seviye bitkisi önerebilirseniz çok sevinirim.

En üst seviyede gelinduvakları var zaten.

Şimdi, bu yıl evimizin en popüler bitkisi halen tekomalar, sarı, turuncu, kırmızı hepsi birbirinden güzel. Sarmaşık gibi boyuna gitmek yerine, çok fazla kökten sürgün veriyor ve paravan kapatmak için çok çok güzel bir bitki. Ne yazık ki rüzgar çok zorluyor ve gelin duvakları ile karışınca nasıl olacak emin olamıyorum. Yine de bu 5.5 metrenin ortasındaki direği merkez alarak 2 metre genişliğinde bir alanı tekoma yapmak istiyorum.Orta seviyeyi bunlar dolduracak.

Orta seviyede baston formunda japon gülleri koyabilirim renk renk. Bir yandan çiçeklik uzun, bitkiler birbirine girmez diye düşünüyorum, bir yandan da gelin duvağı, tekoma, mercan, japon gülü vs. çok birbirine girer de pazar yeri gibi olup estetiği kaybeder miyiz diye çekiniyorum.
Name:  eskizparavan.jpg
Views: 4899
Size:  32.9 KB

Bahsettiğim 40*40 panolar eskitilmiş ahşap üzerinde siyah metal halkalar, kapı tokmağı, vida gibi minik parçalar var. Minik yapraklı bir sarmaşık bunların üzerine dolanırsa o da çok güzel olur, mesela yasemin ama bu sarmaşıkları da gelin duvağıyla karıştırmamak gerek sanıyorum.

Ben kabaca çizdim aklımdakini, bunu başlangıç alarak önerilerinizi bekliyorum, çok yardımınız olacak

Selamlar,


Düzenleyen MSaygin : 30-06-2011 saat 19:07 Neden: imla
MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2011, 10:58   #2
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Osmanlı çimi zayıf kalacaktır diye düşünüyorum, sakız sardunya ve mavi yasemin de kullanabilirsiniz. Mavi yasemin çok güzel bir sarkıcı. Yazın açan çiçekleri de beyaz ahşap üzerinde şık durur. Mercanı boydan uzatmayın iki kenarda toplayın. Yalnız bu çok yazlık düzenleme oldu. Aslında bir tane begonvil eksiltip Rhyncospermum jasminoides yıldız yasemin dikebilirsiniz. Harika kokusu baharınızı gönendirir.

Bu arada lantanayı da unutmayın. Lantana montevidensis düz sarı, düz beyaz ve eflatun renkleri ile bol çiçekli ve sarkııcılar. Lantana camara' nın kırmızısı da yaz boyu çiçekli. Alternatifiniz öyle çok ki...

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2011, 15:17   #3
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Çok teşekkür ederim Mine Hanım

Sakız sardunya uzaktan muhteşem oluyor balkonlarda ama yakından yaprakları hoşumuza gitmiyor nedense. Mavi yasemine bayılıyoruz ama balkonumuzun rüzgarına dayanamamıştı.

Terasta biri çok büyük biri orta boy iki adet yıldız yasemin var. İkisi de gölgede olduklarından hiçbir zaman açık alanlarda gördüğümüz gibi bol çiçeklenmeyince hevesimiz kırıldı biraz.Bu yaz başı Nice'de bir kaç gün geçirdik eşimle, hemen hemen her evin duvarı yıldız yaseminle kaplıydı ve yeşil yapraktan çok beyaz çiçek vardı üstlerinde. O zaman anladık ki bizim bitkiler yanlış konumda

Bu paravan daha güneş görüyor, tekrar deneyelim o zaman. Hem bahsettiğim ahşap panoların etrafına dolanmak için de uygun olur.

Lantana'nın kokusu ve yaprakları da hoşumuza gitmiyor ne yazık ki.
İnsan boş saksıların başına geçince aklına bir şey gelmiyor, en iyisi biraz çiçekçi dolaşmak sanıyorum, sizin belirttiğiniz gibi alternatif çok olsa gerek

Her zaman çok ilgilisiniz, tekrar teşekkür ediyorum

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2011, 16:41   #4
Ağaçsever
 
Ömer Durmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 50
Daha şimdiden çok güzel olmuş bitince mükkemel bir ortam olacaga benziyor

Ömer Durmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2011, 17:24   #5
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Şimdiye kadarki marangozun ustalığı, bizim pehlivanlığımız bundan sonra belli olacak Ömer Bey

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2011, 17:42   #6
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. MSaygın, her zamanki gibi güzel ve zevkli bir iş çıkarmışız, tebrikler. Malzemeleri yeniden değerlendirmelerinizi zevkle takip ediyorum.

Beyaz ahşabı görünce mavi, mor, pembe çiçekler aklıma geliyor nedense. Bir kaç beğendiğim fotoğrafı ekliyorum, belki bitki seçiminizde yardımcı olur. Lavantalar gerçekten beyazla çok güzel durmuş. Cins açısından bir şey yazmıyorum, biraz görsel olacak (her ne kadar zevkler ve renkler tartışılmaz dense de ).

Name:  Ç?T1.jpg
Views: 5770
Size:  35.9 KB

Name:  Ç?T2.jpg
Views: 5872
Size:  69.3 KB

Name:  Ç?T3.jpg
Views: 6169
Size:  67.1 KB

Bir köşede yoğun mercanın çok güzel olacağına eminim.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2011, 19:21   #7
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Çok teşekkür ederim Kiraz, fotoğraf eklemekle de uğraşmışsınız

Lavantayı biz de çok seviyoruz, yarı gölgede olur mu, rüzgara dayanır mı diye eşimle düşünüyorduk.Aslında kızımızın okulunda yarı gölge alanda lavantalar var, çok da sağlıklılar ama buradaki lavantalar fotoğraftakiler kadar canlı renklerde olmuyor, daha soluklar ama kokuları nefis tabi.
Özellikle ortaya düşündüğümüz sarı çiçekli tekomaların altında sizin ikinci fotoğraftaki renk ve boyda mor çiçekler nefis olur.

Üst kısıma saracağımız gelin duvakları tıpkı eklediğiniz üçüncü fotoğraftaki havayı yaratacak sanıyorum.

Mine Hanım'ın önerdiği gibi yıldız yasemini sararsak, onun çiçekleri de beyaz, ahşaplar da beyaz, gelin duvaklarının pembesi ve tekomanın sarısına bol bol ihtiyaç olacak ortamı renklendirmek için.Tabana da böyle bir mor ama hangi çiçek uygun olur acaba? Ben çiçekçilerde lavantalara tekrar bakayım alıcı gözle.

Sizin yıldız yaseminin de maşallahı var, ne kadar güneş görüyor?

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2011, 19:51   #8
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. MSaygın, benim çok az güneş, bol rüzgar alanda lavantalarım vardı ve çiçeklenme açısından problem yaşamadım. Çiçeklenme sonrasında, bahçenin en karışık zamanında temizlik yaparken ikisini çok budadım, kurudular, elimde kalanı ile tekrar çoğaltacağım.

Benimkiler açık renk çiçekli ve boylu (sıkça gördüğümüz cinsten) ama farklı cinsleri var, kuruttuğum karabaşotunun rengi ve formu çok güzeldi. Fotoğraftaki gibi bol ve koyu renk çiçekli bir cins bulursanız daha güzel olur, diğerlerinde yayılım fazla oluyor.

Lavantalar açınca çok güzel duruyorlar, hemen arkasından budanırsa tekrar açabiliyorlar ama çiçekler geçince tek başına hoşuma gitmiyorlar. Alt dallardaki kurumalar bitkiyi bakımsız gösteriyor, önlerine veya aralarına uygun bitkiler dikilebilir. zaten çiçeksiz zamandaki tekdüzeliği bozmak için sadece lavanta değil de başka bitkilerle beraber lavanta daha iyi olabilir (ilk fotoğraftaki gibi).

Salviaların güzel renkli türleri var ama ben de yeni tanışıyorum, çiçeklenme sürelerini bilemediğim için bir şey diyemiyorum, isterseniz bir araştırın.

Yıldız yaseminimin ana gövdesi yarım gün, uçları 14.00-17.00 arası güneş alıyor (kışın hiç almıyor), buna rağmen uçları bol çiçekli. Güneş alanlara göre biraz geç açıyor ve geç bozuluyor.

Emin değilim ama eklediğim ilk fotoğraftakileri değil de ikinci fotoğraftakileri lavantaya benzettim, ilk fotoğraftakiler başka bir bitki olabilir. Onları da vurgulamak için sarı bitki kullanmışlar.

Bitki diplerine alyssum ve lobeliaları beğeniyorum. Bu çiçeklerin zamanı geçince sonbahardan hercai menekşe dikebilirsiniz, sonbaharda dikilen hercai menekşeler ilkbaharda çok güzel gelişiyorlar. Lavanta diplerine pembe çiçekli begonya da dikilebilir.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2011, 20:26   #9
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Bence de ikinci fotoğraftakiler lavanta, böylesini bulabilir miyim bilemiyorum

Alyssum harika bir fikir, çok teşekkür ederim, en ön kısma osmanlı çimi yapacaktım bidonların plastiklerini kapatması için, alyssum çok daha güzel olacak. Mercan olmayan alanlarda ön kısma alyssum yaparım bu durumda

Lobelia için Mine Hanım; "sıcak baş düşmanı" yazmış, onu eliyoruz ki uygun olsa bile alyssumu çok beğendim.

Her bir saksıda en az iki kök bitki olacak. Arka kısımda yukarı gidecek sarmaşıklar olacak, bir ahşapla ayırdığım ön kısımda ise mercan, alyssum gibi ön plan bitkileri olacak. Bu sebepten çok yıllık bitkileri bir kez dikip bırakacağım, her yıl bitki yenileme şansım pek olmayacak.

Begonyaları seviyoruz ama yaşatamıyoruz terasta, mantarlara dayandıramadığımız bir diğer bitki de onlar.

Cezayir menekşesi de iyi bir örtücü ve sarkıcı oluyor, onu da seviyoruz, belki onu da ekleyebilirim bir şekilde

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2011, 21:38   #10
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Bu hali ile bile çok güzel bir yer olmuş. Güle güle oturun.

O lavantadan bende var. İlk baharda taze sürgünleri yeşildir. Sık sık budarsanız ve sularsanız sanırım hep yeşil olur. Gölge ve soğuk etkilemez. Bulamassanız sonbaharda büyük bir köklü gönderirim. Lavanta ve cezayir menekşesi yaz kış yeşildir üstelik.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2011, 07:44   #11
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Çok teşekkür ederim agozce, sanırım bulurum buralarda. İki büyük sepet cezayir menekşesi var terasta ama hiç çiçek açmıyorlar tam, koyu gölgede.Burada yer bulabilirsem onlara, onlar da biraz açar belki.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2011, 09:45   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Sayın MSaygın; terasınız çok güzel olmuş,güle güle oturun. Malesef bizim buralarda Belediyenin aldığı bir kararla teras üstünü kapatamıyoruz ne kadar kötü.
Clemantis çeşitlerini hiç düşünmüşmüydünüz acaba.Çok güzel renk ve irili ufaklı çiçek çeşitleri ile terasınızı sardığı zaman yasemin ile karıştığında çok güzel oluyor.
Sarmaşık kök kısımlarına renk cümbüşü yapması bakımından ve her daim yeşil kalabilen kedi tırnağı ve semizotu çiçeğini de bir inceleyiniz.
Terasınız çok güzel olacak.Sizin tabirinizle peşrev faslı iyi, ona görede güreş çıkartacaksınız.
Kolay gelsin.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2011, 10:20   #13
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Teşekkür ederim Tura.
Sizin belediyenizin kararı çok ilginçmiş, Adana'nın sıcağında, güneşinde öyle bir kararın uygulanması imkansız zaten.
Clematis için çok sıcak ve rutubetli bizim buralar, yazın mahvolurlar, yoksa çok beğendiğim, imrendiğim çiçekler.
Kedi tırnağı bizim yayla çiçeğimiz, evimizin önünde, hele anneannemin balkonunda eksik olmaz ama burası için alyssum daha cazip geliyor şimdilik, öneriniz için çok teşekkür ederim.Her yazılan mesajda benim aklıma gelmeyen yeni bitkiler çıkıyor

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2011, 16:44   #14
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sayın MSaygın terasınız çok güzel olmuş, bol bol keyfini yaşayın Dipladenia sundaville düşünmez misiniz? Adana sıcaklarına bence çok uygun. Sarıcı türünün yanında bu yıl bodur türü de İzmir'e geldi. O da çok hoş, sakız sardunya gibi sarkıyor

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2011, 21:14   #15
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Çok teşekkür ederim acemifüsun. O konuma değil ama daha korunaklı, yarı gölge bir alana düşünüyorduk, şimdi siz söyleyince neden olmasın dedim Ama o bitki çok narin görünüyor, bahsettiğim konumun rüzgarı gerçekten çok güçlü.

Kendi başlığında Adalet Hanım, rüzgarlı bir alanda Sundaville'i olduğunu yazmış, bitkinin de etkilendiğini belirtmiş ama halen varsa demek ki yaşamını sürdürebilir.Adalet Hanım'a özel mesaj attım bitkinin durumu nedir diye, bakalım ne diyecek?

Eğer uygun olur, rüzgara dayanabilirse, beyaz çiçekli yıldız yaseminin arasında tek tek pembe çiçekleri çok güzel olur.

Aslında dallarını bağlarım paravana ama yeterli olur mu bilmem.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 12:51   #16
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Benim balkon da çok rüzgarlı, oldukça dayanıklı bir bitki, dalları bazı yerlerden bağlarsanız iyi olur Geçen yaz sonu kırmızı sarıcısını almıştım, öyle gelişti ki baharda uçlardan budadım. Bu bahar da pembe sarıcı ve 2 adet bodur kırmızı hediye geldi, oldukça keyifliler Bodurları saksıları ile uzun dikdörtgen saksıya oturttum, sakız gibi hafif sarkıp, güzel görüntü oluşturuyorlar. Adana güneşinden hoşnut olacak ve devamlı çiçeklerini açacak Sakızlar da bile bu kadar çiçeklenme olmuyor

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 13:29   #17
Ağaç Dostu
 
nurcanaybay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 2,277
Rengi ve şekliyle perguleniz çok güzel olmuş ,çok beğendim güle güle kullanın.

Kiraz'ın paylaştığı fotoğrafta ki bitkinin veronica olduğunu düşünüyorum.Bence ikinci fotoğraftaki de lavanta değil.Siz de ki ,yaprağı kokulu olanda büyük ihtimalle lavantin'dir.

Salvia gerçekten çok güzel bir bitki ,düşünürseniz ön kısmına bodur bir bitki dikmenizi öneririm .Alt kısmında ki yapraklar seyrekleşiyor çünkü.

Ben gerbera'yı önereceğim.Tek çiçek ortalama 2 hafta açık kalıyor ,yaprak formuda
güzel.Veronica'yı da araştırın bence.

Soğanlı-yumrulu bitkiler de olabilir derseniz agapanthus ve çizgili yapraklı sosyete
sarımsağıda beyazla uyumlu olacaktır.

nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 13:43   #18
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Paravana bir çok yerden tuttururum, bağlamak sorun değil.Bir de rüzgarı tam karşıdan almayacak, dikine gelecek ama rüzgar bu sağdan soldan vuracak tabi Çok heveslendirdiniz şimdi beni.
Bir saksı yasemin, bir saksı sundaville dikersem yaseminin beyazlığını, basitleştirmeden kıracak bir çözüm olur gibi, teşekkür ederim.

Bu arada füsun'un acemisini atın artık rumuzdan

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 13:50   #19
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Ben cevap yazarken sizin mesajınız gelmiş nurcanaybay, hemen bakıyorum bahsettiğiniz bitkilere, bir çoğunu bilmiyorum.
Hızlıca bir bakınca agapanthus muhteşem görünüyor, özelliklerine bakacağım şimdi.

Salvia olmayacak büyük ihtimalle çünkü zaten en ön kısım için bitki arıyorum.

Hemen araştırayım önerdiklerinizi, çok teşekkür ederim

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 15:26   #20
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
nurcanaybay, bitkilere baktım merakla

Haklısınız bizdeki lavantin olabilir, dün bir seradan 5 kök lavanta(lavantin?) aldım, bunlar da eskilere benziyor, büyüyünce göreceğiz bakalım.

Aslında ahşap paravan bitmedi, ortalarındaki kare parçaları takmak için bu şekilde tasarladım, o parçalar olmazsa bu şekilde biraz kaba duruyor.Kare parçaları güneşe bıraktım eskisinler diye, onları takınca çok güzel olacak sanıyorum

Gerberayı eliyoruz, eşim hoşlanmıyor, yapraklarını geçtik, o güzelim koca koca çiçeklerini bile sevmiyor nedense.

Veronica da İngiliz bahçelerindeki uzunca bitkileri anımsatıyor ama son önerdiğiniz agapanthus ve çizgili yapraklı sosyete sarımsağı çok daha cazip duruyorlar.
Agapanthus Mutlu Bey'de var sanıyorum, ona sorayım, uzun boyu rüzgarda kırılmıyorsa onu denemeliyiz bence, sayenizde bir bitkiyle tanışmış oldum, teşekkür ederim.

Sarımsak için de rahatsız edici kokudan bahsedilmiş, tam oturma alanımız orası, onu da eleriz sanıyorum.

Gelen önerileri böyle elemek biraz kaba mı oluyor bilmiyorum, yüksek sesle düşünüyorum Sizin sayenizde şimdi agapanthusu keşfetmiş olduk. Onun bilgilerini okurken, benim de aklıma Güngüzeli geldi, aslında sarı güngüzeli eksem her saksının ön kısmına, yaprakları da sarkar aşağı, çiçek açar sarı sarı, hem de bodur olduğundan rüzgardan da çok etkilenmez bence. Ya da bir agapanthus ve bir güngüzeli soğanı eksem saksılara, değişik zamanlarda açsa renk renk

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 15:41   #21
Ağaç Dostu
 
nurcanaybay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 2,277
Güngüzeli'ni ben de severim ama kışın yaprakları kayboluyor .Gerçi agapanthus'un yaprakları boşluğu doldurur.Ben güngüzellerinin bulunduğu saksıya frezyaları ekmiştim.Frezyalar geçerken güngüzelleri gelişmişti.
İsterseniz birde crocosmia'yı araştırın .Çok dayanıklı soğanlı bir çiçek ,sayısı hızla artıyor ,yaz boyunca çiçekleri göz dolduruyor ve rengide çok güzel.
Karar verdiğiniz bitkilerin ön kısmına sarkıcı biberiye de kullanabilirsiniz ,aklınızda olsun.
İlgi alanınıza giriyor mu bilmiyorum ama su bitkileri düşünmezmiydiniz ?

nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 16:02   #22
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Crocosmia bitkisini daha önce bilmiyordum, çok güzelmiş. Saksı için aaşağıdaki bilgiyi buldum:

"..... Saksı, arka plan bordür, duvar ve çit dipleri, merkez alanlara dikime uygundur. Saksı ekimlerinde öğlen güneşi bol alabileceği bir yere yerleştiriniz."

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 16:43   #23
Ağaç Dostu
 
nurcanaybay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 2,277
Ben iki yıldır yetiştiriyorum ,gerçi benimkiler saksıdan bahçeye -bahçeden saksıya yer
değiştirmekten yeterince gelişmediler.Aynı zamanda aldığımız komşumun soğanları ise kendiliğinden çoğaldı ,açınca bahçesinin odak noktası oluyor.
Bahçede dikiliyken nerede ise hiç güneş görmüyordu yinede sorunsuzca açtılar.Gözlemlerime göre az güneşde de sorun çıkarmıyorlar.

nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2011, 17:26   #24
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Çok teşekkür ederim nurcanaybay

Subitkileri çok zor olur sanıyorum, biz yazın sıcağında evde pek düzensiz oluyoruz ve kısa zamanda mahvederiz o bitkileri. Biberiye de çok var evde, imkan varken değişiklik yapmak iyi olacak

Önceki gün bir günlüğüne Adana'ya eve gittik, güngüzellerine baktık da büyümüşler, çok savruk, soğan sapları gibi duruyordu yaprakları, konu olan yer için de fazlaca büyüdüğünü tespit ettik. Sizin dediğiniz gibi yapraksız kalma derdi de varmış, vazgeçtik.
Crocosmia'yı da araştırdım, o da çok güzel, agapanthus kadar değilse de onu da beğendim. Ayrı bir yere de soğanlı grubu yapmak lazım, yeni yeni soğanlı bitkilerle tanışmış oldum sayenizde

Eve giderken fidancımızdan 4 tane 2 yaşında yıldız yasemin aldım. Haftasonu onları yerlerine diktim ki biz yokken, bir yandan büyüsünler.Ayrıca orta alana da 6 tane tekoma diktim, 2 tane de sonbaharda dikeceğim, elimde kalmadı. Orta boşluklara da birer adet sundeville dikeceğim renk vermesi için. 2 adet aldım ama boyları çok kısa, fide gibiler henüz, onların büyüğünü alacağım, zaman kazanalım.

Bu sarmaşıkları dikince, mercanların köşelerdeki yerleri belli oldu. Tekomaların önünde yer kalmayacağı da belli oldu, çok az bir alan kalıyor ve çok bodur bir bitki olmalı.
Bu alan için fidancı da nefis bir yerörtücü bitki gördük ama tanıyamadık tabi ki. Bu bitkinin adı nedir başlığına da sordum, fotoğrafı şu;



Sanırım tekoma önündeki alana bundan dikeceğiz.

Yazlıkta da orta alanda bodur, bol yapraklı kısa boylu sarı çiçekler gördüm, o da Gazanya sanıyorum, onun da onayını almam lazım sizden, bu gazanya mıdır?
Name:  sari.jpg
Views: 7013
Size:  59.7 KB

Soğanlılar benim çok hoşuma gidiyor ama eşim bodur, bu gazanya gibi sarı çiçekli bir bitkiyle kaplamak istiyor orayı. Alternatif bulamazsan gazanya dikeceğiz. Yine de halen boş kalan alanlar oluyor.

Lavanta bir kaç fidancıda buldum, hepsini aldım, 3 farklı çeşit birbirine hiç benzemeyen lavantamız oldu Ama bunları bu çiçekliğe dikmeyeceğim sanırım, daha kuru kalması, daha alkali toprak olması gerekiyormuş, bu bitkileri çam kabuklu harca diktim ve çok su isteyen bitkiler.Lavantayı ayrı saksılar yapacağız muhtemelen.
Name:  lavanta.jpg
Views: 8070
Size:  38.8 KB

İlki İspanyol ya da Fransız lavantasıymış, ikinci grosso cinsi ve üçüncü de "goodwin creek" cinsiymiş, yabancı bir forumdan öğrendim.

Biliyorum, sizin vaktinizi alıyorum, onun şusu var, bunun şusu var deyip önerilerinizi eliyorum ama benim için hem keyifli hem öğretici bir yazışma oluyor, tekrar teşekkür ederim

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2011, 18:55   #25
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Gazanyanın çiçeklerinin ömrü çok kısa, gölgeli ve bulutlu günlerde açmıyorlar, açan çiçek hemen kuruyor ve bence kötü görünüyor, devamlı temizlemekle de uğraşılamıyor. Ben olsam tercih etmezdim. Daha yoğun çiçek açan, hatta biraz da aşağıya doğru sarkan bitkileri araştırmak gerek.

Şu başlığı incelemenizi tavsiye ederim.

Lavanta konusunda da size katılıyorum, ben daha hiç internetteki fotoğraflardaki gibi bol çiçek açan, canlı mor tonunda olan türünü görmedim.

Yukarıdaki mor çiçekli bitki ise Verbena. Burada mevsimlik olarak satılıyor, ne zaman alsam aynen Petunyalar gibi 2 haftada yapışkan olup pörsüdüler.

Şöyle bir saksı Agapanthus a kim hayır diyebilir ki? Böylesini bulursam hayatta kaçırmam. Agapanthusun avantajı kışın yaprak dökmemesi. Gün Güzeli kışın tamamen yok oluyor, yaprakları kısa fakat çiçek sapları çok uzun. Bu yüzden de arka plana yerleştirince yaprakları görünmüyor, ön plana yerleştirince de çiçek açtığında arkadakilerden uzun oluyor.
Name:  AgapanthusNorthernStarJuly24th09008.jpg
Views: 5855
Size:  75.3 KB

Kolay gelsin.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2011, 18:56   #26
Ağaç Dostu
 
nurcanaybay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 2,277
Bana bulmaca çözmek gibi geliyor ,zevk alıyorum )

İlk sorduğunuz çiçek mine yanılmıyorsam.Onların küçük çiçeklisi var ,daha dayanıklı ve
bence daha hoş duruyor.Bakınız '' Cemo'nun bahçesi '' )

Diğeri gazanya ama baharda daha yoğun çiçeklenir ,yaz boyunca pek memnun kalacağınızı sanmıyorum.Ayrıca o da su'dan pek hoşlanmaz .

Ceratostigma plumbaginoides uzun boylu bitkilerin önünde güzel duracaktır ,suyu da sever bir
araştırın derim.Bir de tecoma'ları sevdiğinizi farkettim ,tecoma stans da oldukça güzel ama saksı arajmanların da kullanamazsınız sanırım.

Limon'la aynı an da yazmışız


Düzenleyen nurcanaybay : 11-07-2011 saat 19:29
nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2011, 19:04   #27
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Ayrıca Carex türlerini de araştırmanızı ve bir kaç rengini aralara serpiştirmenizi tavsiye ederim.

Google'da "container gardening" olarak aratırsanız derya gibi güzelliklerle karşılaşıp kafanız biraz daha karışacak.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2011, 15:22   #28
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Pekala, sizi dinliyor ve gazanya'dan vazgeçiyorum

Evet, pembe olan Verbena Mine imiş, sizi çok iyi anlıyorum, eminim benimkiler de kısa sürede "pörsüyecek" ama fidanlıkta yerdeki halini görünce almamak mümkün değil, mineyi tekomaların altına deneyeceğim. Cemo'nun bahçesine tekrar bakacağım mine için.

Fotoğraftaki agapanthus müthişmiş ama bence biz de yapabiliriz öyle, saksı harcı ihtiyacını netten iyice araştırmak lazım, bütün numara harçta benim tecrübelerime göre.

Tecoma stans dahil 3 ya da 4 çeşidi var bende nurcanaybay, şu an en sevdiğimiz ilk 3 bitki içerisinde, muhteşem oluyor Afdana'nın güneşinde. Bir fotoğraf çekmiştim ama bulamıyorum, fırsat olunca yeniden çeker yüklerim. Saksıda da oluyor, hele biraz büyük saksıysa coşuyor.

Carezlerin ismini bilmiyordum limon ama bitkiyi biliyorum ve çok seviyorum, bu düzenlemeye de çok uyar bence ama eşim illa çiçekli olsun istiyor seçeceğimiz bitki, haklı da sayılır. Aam ismini öğrenmişken ayrı saksılar için araştırmalıyım, teşekkür ederim.

Telgraf çiçeğini pek beğenmedik

Saksı aranjmanları başlığına dalıyorum şimdi ama isimlerini bilmeyince zor olacak, olsun

Ama esas olarak kısa, çok yapraklı, bol bol sarı çiçek açan bir bitki arıyor durumundayız şu anda. Şöyle hafif hafif saksıdan sarksa da süper olur

Çok teşekkür ederim ilginiz için.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2011, 17:03   #29
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Bilakis hem sıcağı, doğrudan güneşi çok seviyor, hem de suyu.Sizin de dediğiniz gibi bir kaç gün susuz kalsa tüm yaprakları büzüşüveriyor.
Rüzgardan pek hoşlanmıyor. Benim bitkim doğrudan güneş altında, terasın güney cephesinde bütün gün yoğun güneş alıyor ve çok fazla çiçek açıyor.
Üstten 2 cm. kadar kuruyunca suluyorum, bu da en fazla 2-3 gün sürüyor zaten.
Almanya'nın pek de uygun olduğunu sanmıyorum aslında bu bitki için.

Tecoma stans, limon sarısı çiçeği olan, Tecoma elata sarı-turuncu karışık çiçeği olan ve Tecoma X smithii ise koyu tutuncu olan çeşidi, bu üçü de bende var. Pembelerden de Tecoma jasminoides ve Tecoma ricasoliana var. Ne var ki bunlar ben de sarılar kadar açmıyor ama parklarda deli gibi açanları görüyorum yerde.

İçlerinde en güzeli bence Tecoma stans ama rüzgara en a dayanıklısı da o gördüğüm kadarıyla.

Saksıyı hızla dolduruyor kökler, bence kontrol edin, doldurduysa şimdi değiştirebilirsiniz saksısını.

Gübre olarak harcımda ekoflora var zaten, ayrıca yazın 2 kez yaprak gübresi veriyorum.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2011, 19:44   #30
Ağaç Dostu
 
nurcanaybay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 2,277
Ağaç formu vermek için de uygun bir bitkiymiş .Yarın köklerini kontrol ederim.

Bilgiler çok işime yarayacak ,teşekkür ederim.

nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024