agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler
  • 1 Gönderen agactoprak

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-06-2013, 12:02   #1
Ağaç Dostu
 
yesill's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-10-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
Bahçeye basit yöntemle sondaj, tulumba çakma planım

Merhaba arkadaşlar;
Umarım konuyu doğru yere açmışımdır.Kuyu yapımıyla ilgili bir konu okudum ama benim derdime deva olmadı.Evimin bahçesine alternatif bir su kaynağı edinmek istiyorum.Yaptığım basit bahçemi sulamanın su faturasına yansıma pek basit olmuyor.Özellikle yaz aylarında bu yansıma yakmaya dönüşüyor.Yakma iki şekilde gerçekleşiyor: Eğer sulama yapmazsam ektiğim sebzeler sıcaklık ve kuraklık sebebi ile yanıp kavruluyor.Eğer sulama yaparsam fatura geldiğinde cebimde,yüreğimde bir yanma hasıl oluyor.Anlayacağınız 2 ucu yanıcı ve yakıcı değnek.Ben sulama işlemini dakika hesabı ile yaparken komşularımın bahçe sınırları dışını hatta yolları sulamakla kalmayıp bildiğiniz yıkama yapmalrına oldukça şaşırıp, yahu benim sayaçta bir arıza mı var ya da belediye yoksa bana özel tarifemi uyguluyor diye sorgulamalarımın neticesinde öğrendim ki hepsinin bahçesinde tulumba+ su motoru varmış.Bende bunun üzerine basit olarak sondaj/tulumba yaptırmak için araştırmaya başladım. Bu arada sondaj mı yoksa tulumba mı bilmiyorum. Kimisi sondaj kimisi tulumba çakmak diyor arada kaldım. Öncelikle DSİ ile görüştüm.10 m altına ruhsat gerekmiyormuş. Benim ev için zemin etüdü yapılırken 6 m de su olduğunu görmüştük.Karşı komşumun su aboneliği yokmuş 8 m lik tulumba ile evinin su ihtiyacını karşılıyormuş.Bana da 10-15 arası bir tulumba yeter diye düşündüm.
Bu işi yapan bir kaç yerle görüştüm farklı farklı öneri ve fiyatlar la karşılaştım. Vatandaşın bir tanesi o bölgede 30-35 m den aşağıda verimli su yok bu mesafeninde maliyeti sana 5000 tl üstü olur dedi.Başka bir yere gittim. 15 m lik sondaj çakarız 3500 tl'ni alırım dedi. Kimse benim istediğim derinliği kale almıyor bile.Neyse baktım bu iş çok maliyetli olacak.Komşum 3 yıl önce 8 mderinlikte herşey dahil (Pompa) 800 tl yaptırmıştı.Geçen yılda metresine 65 tl diyorlardı nasıl bu kadar coştuysa fiyatlar artık.
Neyse bir arkadaşım bir akrabasının elle kendi bahçelerine yanlış hatırlamıyorsam 10 m lik bir tulumba çaktıklarını söyledi.Şu şekilde yapmışlar:
3'er metrelik olarak boruları kestirmişler ve her birine iç/dış diş açtırmışlar.Bir tanesinin ucuna burgu gibi bir aparatı kaynatmışlar.Geri kalan 1,5-2 m lik kısmına da delikler açmışlar. Önce bu boruyu sanki kol takar gibi anahtarlar ile tutturmuşlar ve 2 kişi bu anahtarlardan tutmak sureti ile dönerek burgu misali yumuşak zeminde toprağa sokmuş.50 cm kısmı toprak üstünde kalacak şekilde olunca durup diğer 3 m lik boruya açtıkları dişlere yapıştırıcı ilaç sürüp soktukları boruya ilave etmişler anahtarları (su Anahtarı **** mengene gibi neyse artk tutmaya yarayan araç) söküp yeni bağlanan borunun üst kısımlarına takıp aynen devam etmişler.Zorlandıkları noktalarda 1-2 kişi boruyu tutan anhtarların üstüne çıkarak ağırlık vermiş ve böylece 1 günde döne dönde sondaj/tulumba çakmış suyu bulmuşlar.Yalan söylemeyeyim 7 m ya da 10 m derinliğe ulaşabilmişler.
Gelelim şimdi benim düşündüğüm planladığım yönteme;
Tecrübeli arkadaşlardan ya da önerisi olabilecek olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Öncelikle su tesisatı yapan bir arkadaşla konuşup ortak fikrimiz olduğunu söyleyeyim. Boru temini için araştırdık ve fiyat aldık. Boy tabir edilerek satılıyormuş.1 Boy boru 6 m oluyor ve 65 tl. 2 Boy boru alacağız. Bunları sanayide 2 şer m olarak kestirip hepsine diş açtıracağız (iç/dış diş). 6 Parça borumuz olacak. 1 Tanesinin tamamına delikler açtıracağız (2 m Boyda) ve ucuna burgu gibi aparat kaynak yaptıracağız. Tulumba çakmak istediğimiz yer zemin olarak bildiğim kadarı ile oldukça yumuşak. 6-7 m ye kadar sorun olmaz sanırım. Ağaç dikmek amacı ile kullanılan aparatlar var. Traktörlerin arkasına monte edilebiliyor.Belediyeler filan kullanıyor. Burgu gibi 1-2 m ye kadar toprağı deliyorlar. Bu traktörlerden bir tane kiralayıp o aparatın burgu kısmını çıkarıp yaptırdığımız 2 m lik boruları takarız diye düşünüyoruz. Yani ilk önce burgulu boruyu takar onu çakarız.Geri kalan parçaları açtığımız dişler yardımı ile ve traktör ile devam ettirir böylece 12 m lik bir tulumba/sondaj elde etmiş oluruz akabinde borunun ucuna toplu su motorları oluyor onlardan monte ederiz diye düşündük. Sizce böyle bğir yöntem uygulanabilir mi arkadaşlar?Süre olarak herhalde 1 saat bile sürmez. Maliyet hesabı ise tahmini olarak şu şekilde olur diye düşünüyoruz.
2 Boy (12 m) boru= 130 tl
Burgu kaynatmak ,deldirmek, diş açtırmak, kestirme işlemleri için sanayide yaklaşık 150 tl (Tahmini fiayt. Bu işlerde fiyatlar hakkında hiçbir bilgim yok)
Traktör kiralama yaklaşık 150 tl olsun
Nakliye (borular için) =100 tl diyelim.
Hava toplu su motoru/pompası= 270 tl olsun.
Toplam maliyet: 800 tl
Olabilirliği var mı arkadaşlar sizce? Maliyet konusu tamamen tahminidir.
Farklı bir yöntem önerecek arkadaş var ise bekliyorum arkadaşlar. Bu konuya ayırabileceğim en fazla bütçem 1000 tl

yesill Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2013, 15:22   #2
Ağaçsever
 
by_falcon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 47
yeşil bey şimdiden kolay gelsin size öncelikle bir kaç önemli nokta söyleyeyim size öncelikle sulama yapacağınız alan kaç metrekare eğer bahçeniz 100 metrekareden büyük ise tulumba iş görmez neden derseniz tulumba ile su çıkarmak insanı çok yorar

vurduğunuz sondajın altında su çok ise sonradan bir santrifüj pompa takarak bu dertten kurtulursunuz yaklaşık 300.TL. civarındadır

ikinci bilgi olarak sondaj vururken o dediğiniz gibi değilde 10m'lik el tipi sondaj makinaları vardır zemin kaya değilse onlarda iş görür yoksa elle de vurmak için onun özel aparatı vardır normal boruyu sizin dediğiniz gibi 10.m derine gönderemezsiniz

by_falcon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2013, 14:55   #3
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Bakır çubukla su arıyor

Üzerinden akım geçmiş bulabildiğiniz en kalın bakır çubuk (veya kalın bir bakır çubuk üzerinden elektrik geçirtirsiniz) bunu 40-50 cm uzunluk ve el tutacak 10-12 cm kısımla "L" şeklinde bükersiniz. L' nin el tutmaya uygun kısmı paralel olarak tutarsınız uzun kenarlar da yere paralel olmalı. Su olası muhtemel bahce kısmından bir kenardan bir kenardan yürüsünüz bakır çubukların içe doğru döndüğünü göreceksiniz (Su varsa) çubukların birleştiği noktaya bir çubuk çakın sonra bir kaç metre yanlardan deneyin ve çubuk çakın. Bu şekilde suyun akış yönünü tespit etmiş olursunuz. Bahcenizde size uygun gelen yerden kuyunuzu kazın olsun bitsin.

http://myetx.files.wordpress.com/2011/09/dowsing.jpg

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2014, 16:30   #4
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Eğer derinden su çıkrmayacaksanız, mesela 10 metreden su çıkacak diye biliyorsanız. Kuyuyu kazdırıp taş örme işini yapmak lazım . Yıllarca denenemiş bir metoddur. Ve suyu çektikçe su artar . hem de yıllarca kullanılabilir.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2014, 21:42   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-02-2014
Şehir: NİĞDE
Mesajlar: 1
benım sıze bır sorum olacakekı iş makınesı ıle 5,6 metre derınlıde ulaşıp daha sonra 6 metrelik borunun ucuna aparatı takıp yıne ıs makınesı ıle takoz yardımı ıle tıklayarak toprağa gecırebılırız .bu konuda ne dersınız fıkırlernızı beklerım .tesekur ederım herkese.

ramazanaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2014, 22:01   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 82
Merhaba, eğer tulumba kuracağınız zemin Kumlu toprak ise ve 6-7 metreden su çıkıyorsa önce iki metre toprağı kazın, çukura su doldurun, boruyu zemine bastırarak yerleştirin
Ucuna tulumbayı takın, borunun delikli olan ucu tamamen kuma gömülsün, tulumbanın boğazını suyla doldurup tulumbayı tulumbalayın.
Tulumba en zemindeki Kumlu suyu çıkaracak, altı boşalan boru dibe girecektir. Su bitince tekrar tulumbanın boğazını doldurup işe devam edin.
Ancak yol üzerinde Kaya çıkarsa bu Kaya'nın mekanik olarak delinmesin gerekir.

culsuz gezgin beğendi.
agactoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2014, 18:19   #7
Ağaçsever
 
sapinuva's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Tokat
Mesajlar: 82
Galeri: 2
Ya bizim bahçede daha önce kazdırmıştık 5 metrede su vardı.Sonra üstünü kapattık şimdi bu yazıyı görünce ben de neden tulumba kurmayım diye düşündüm.Bu tulumba nerede satılır var mı önerebileceğiniz bir yer.

sapinuva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2014, 14:29   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 82
Bildiğim kadarıyla Tulumbalar genelde kasabalarda nalburlada satılır.

agactoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2014, 02:54   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-12-2013
Şehir: Polatlı
Mesajlar: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agactoprak Mesajı Göster
Merhaba, eğer tulumba kuracağınız zemin Kumlu toprak ise ve 6-7 metreden su çıkıyorsa önce iki metre toprağı kazın, çukura su doldurun, boruyu zemine bastırarak yerleştirin
Ucuna tulumbayı takın, borunun delikli olan ucu tamamen kuma gömülsün, tulumbanın boğazını suyla doldurup tulumbayı tulumbalayın.
Tulumba en zemindeki Kumlu suyu çıkaracak, altı boşalan boru dibe girecektir. Su bitince tekrar tulumbanın boğazını doldurup işe devam edin.
Bu yöntem İztuzu kumsalı, Patara plajı veya Fethiye Ölüdeniz'de çok işe yarayacaktır.

tortunga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2014, 19:35   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-09-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Sayın yesill,yapabildiniz mi acaba ,düşündüğünüz şekilde oldu mu sondaj işi?

gölgeyele Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2014, 19:37   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-09-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Güncel artezyen maliyetleri hakkında bilgisi olan var mı acaba?Düzce civarında bu işi yapan oldu mu yakın zamanda

gölgeyele Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2014, 21:04   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 13
Kangal boruyla açılan sondaj

Kendim kangal boruyla açmıştım. Zemin yumuşak. 6-9 metre derinlikte kum var. Bunu şema olarak çizmiştim.
Name:  su.jpg
Views: 77786
Size:  47.1 KB

Bir plastik sert borunun ucuna 5cm çapı geçmeyen 1 metrelik demir boru bağlanır. Bulunmazsa demir nipel, ek parçası da olur. 2,3 cm çapında ince olursa daha iyi olur. Su bol ise 5 cm çapında da olur. Bunu kazık çakar gibi yukarı aşağı toprağa vurun. Borunun ağzı çamurla dolar su akışı olmazsa bir karış yukarı çekmeli ki borunun ucundaki çamur kurtulsun ve suyla yüzeye çıksın.
Su ne kadar tazyikli ise dlik delme o kadar hızlı ilerler. Ben 10 metreyi 2 saatte delmiştim.
İnce bir delik deldikten sonra delik deldiğimiz borunun ucuna gevşek bir şekilde 2-3 sarımlık 2,3 milim kalınlığında tel sarmalıyız. Borudan çıkıp düşmemesi için iyi sabitlemek gerek. Teli fazla çaplı sararsanız deliğe girmez, zorlanırsınız. En iyisi dikenli tel sarmaktır. Hazırlanan bu boruyu tekrar deliğe sokup aşağı yukarı hareket ettirdiğimizde delik genişler. Deliğin çeperindeki toprak deliğin dibine doğru düşer ve deliği doldurur. Ama endişe edilmemeli bunu basınçlı suyla yaparsanız çamur yine yukarıya suyun etkisiyle çıkar.

Deliği daha da genişletmek istiyorsak, Boruya helezon şeklinde biraz daha geniş çaplı tel sarılmalıdır. Tıpkı baca temizler gibi yukarı aşağı hareket ettirdiğimizde delik yontulararak genişler.
12cm den geniş çaplı deliklerde basıçlı suyla dökülen toprağın yukarı kolay çıkması için çok fazla basınçlı suya ihtiyaç vardır. Ben bu toprağı çıkarmak için kolay tıkanmayan su pompası kullanmıştım. Deliğe 5cm çapında alıcı borusu koyup yarım saat kadar çalıştırdığımda kum toprak ne varsa yukarı çıkardı.
En sonunda filtreli 4'lük (113mm) boru indirdim. İçine alıcı borusu atıp çalıştırdığımda ilk önce kumlu killi pis su geldi . Çalıştıkça su temizlendi ve bollaştı.
Bu yöntemle tulumba kurarasanız tulumbayla suyu kolay bitiremezsiniz.
Bu yöntemde boru ekleme, iskele, boru çevirme işleri olmadığı için basittir. Ama taşsız, kayasız yumuşak zeminde işe yarar.


Düzenleyen bahçıvan55 : 02-12-2014 saat 21:29 Neden: bilgi ekleme
bahçıvan55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2014, 22:00   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Tesill
Youtube1da " DIY WELL DRILLING " yazip arayin, 24 dakikalik bir video cikacak.
Sn Bahcivan55`in anlattigi basit ve ucuz sistemi goreceksiniz. 9-10 metre icin kolay ve cok az masrafli, kullanacaginiz pompayi ve borulari ileride kuyudan su cekmek icin de kullanabileceksiniz zaten.
Saglicakla kaliniz

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2017, 22:39   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-10-2016
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 10
Bakır telle su bulma işini uzman birileri yapıyor.ben öyle yaptım ve ekskavatorle 6 metre kazdırdım.su bulunca beton künk(10 tane)konuldu.şu anda kuyuda 2.5 metre su var.tulumba ile ve benzinli motorla su çekmeği düşünüyorum.(elektrik yok).yalnız tulumbayı nasıl monte edileceğini bilmiyorum.arkadaşlar yardım ederse minnettar kalırım

mustafanevzat1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024