agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-09-2006, 14:47   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 2
Besin alımı için EC ve PH kalibrasyonu

Merhaba,

Besin alımı için EC ve PH kalibrasyonu hakkında hiçbir şey bilmiyorum.
Peyzaj öğrencisiyim ve bilmem gereken şeyler olduğunun farkındayım.
Bana EC ve PH kalibrasyonunun ne işe yaradığını, nasıl yapıldığını anlatabilecekler var mı acaba?

Teşekkürler...

yeditemmuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2006, 22:04   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 2
Thumbs down

Gerçekten bilen yok mu?

yeditemmuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2006, 23:02   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Bilenler dünden bu yana foruma uğramamış olabilir. Ben bilmiyorum

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2006, 23:05   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Bir peyzaj öğrencisi olarak bildiğiniz şeyler vardır. Henüz 2 mesaj yazmış biri olarak, niye sorum cevaplanmadı demeden önce, ben kimlere yardım ettim diye düşünmenizde de fayda var

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2006, 23:38   #5
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Kalibrasyon olayı kolay ancak bir o kadarda zor bir işlem şöyle ki:

Öncelikle çokta ucuz olmayan hazır belli Ec ve pH değerlerinde solüsyonları vardır. Solüsyonlarıda bulmak kolay değil ancak tıbbi mazleme satan işyerinde bulman mümkün, bulamazsan da bana mesaj at pH metre, EC Metre ve istediğin solüsyonu ben sana temin edebilirim. Her solüsyon sabit değerlerde olduğu için cihazları pH-metre için Alkali veya baz veya nötr solüsyon, EC-metre için belli EC değerlerde solüsyonlara daldırıyorsun ve ayar yerinden solüsyonun sabit değerine gelene kadar çeviriyorsun, sabitlendiğinde bir müddet bekleyip iyice kontrol ediyorsun. pH-EC metre veya bazı cihazlarda hem pH hemde EC ölçümü her ikisi birlikte yapılabiliyor tabi cihazının türüne göre. Bu tür durumlarda her özellik için yine solüsyonları ayrı ayrı kullanmak gereklidir. Bu kolay tarafı idi ancak zor yanı ise bunu ilk kalibrasyon yapılışında bir tecrübeliden ve varsa elinde solüsyon olan birisinden veya bir yerden görmek gerektiğidir zira bilende laboratuvar ortamlarında çalışanlar dışında pek yok. Fakat bilenin olduğu bir yer öğrenmek istersen senin Yalova'dan olduğunu görerek yönlendirme yoluyla sorununu halledelim derim. Bursa'da olsaydın sana bu konuda seve seve yardım edebilirdim. Yalova'da Behçe Kültürleri Araştırma Enstitüsüne git orada ki laboratvuvarlarda mutlaka solüsyonlar vardır ve istediğin şekilde sana yardımcı olurlar veya Yalova'da İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü varsa oradan da yardımcı olurlar.

Kalibrasyon olayı böyle iken EC ve pH ne demek onu da izah edelim:

EC: Elektriksel iletkenlik, Emülsiyon Konsantre veya bizim anlayabileceğimiz dil ile Tuzluluk. Bu ölçüm değeri şelatlı ve kristal tuz yapısında olan ve EC değeri ile (birimi mikro siemens dir) gübrelerin bitkilerin kaldırabileceği dozda ayarlanmasını sağlayan ölçüm şeklidir. Bunu ölçen yani elektriksel iletkenliği ölçen aletlere EC metre diyoruz. Bitkiler benim bildiğim çeşidine göre değişmekle birlikte topraktan 5 EC değerine kadar dayanabilirken yapraktan ise 2-3 EC değerine kadar dayanabiliyorlar hele hele çiçekler 1-1,5 EC değerlerinde dir.

pH: Ortamdaki hidrojen iyonu konsantrasyonunun negatif logaritması. Daha basit bir dil ile anlatacak olursak bir sıvının veya ortamın asit ya da baz (Alkali) olup olmadığını anlamak için oluşturulan ölçüm şeklidir. Yani asitliği ve bazlığı ölçme ile elde ettiğimiz değere pH, bunu ölçen aletlere pH metre diyoruz. Örneğin bildiğimiz Tuz ruhu (Hidroklorik asit) asit bir sıvıdır ve pH değeri çok düşüktür, yine çamaşır suyu (sodyum hipoklorit-NaOCl) bazik veya alkali bir sıvıdır ve alkali değeri çok yüksektir, bunun dışında kullandığımız içme sularının değeri 6,5-7 civarıdır. Asitlik ya da bazlık 0'dan 14'e kadar bir değer oluşturur ve ortası 7 nötr dür. 0-7 arası asit karakterde bir değer verir ki bitkiler topraktaki asitlik olarak en düşük 5 civarı değerlere kadar dayanır bitkiler daha aşağı değerlede bitki varlığını devam ettirmekte zorlanır çoğunlıukla ölür, 7-14 arası bazik bir değer oluşturur ve bitkiler 8 civarında toprak alkaliliğine dayanır diğer değerler ölüme varacak sonuçlardadır.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2006, 23:40   #6
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Galeri: 3
pH kalibrasyonu ile, pH ölçer bir cihazın ("pH Meter") kalibrasyonunu mu ifade etmek istiyorsunuz? Eğer öyle ise şöyle bir hızlı cevap verebiliriz:
Toprakta pH ölçmek için bir proba bağlı elektronik ölçerler ile toprağın pH durumu analiz edilmeye çalışılabilir. Keza nemlilik gibi bazı bilgilerde bu gibi okuyucular tarafından gözlemlenebilmektedir. Bu ölçü aletlerinin probları zamanla ve kullanımla orantılı olarak bozulabileceği gibi doğru saklama koşullarında bulundurulmadığında da bozulabilir. Belli aralıklarla veya hassas okumalar gereken durumlardan önce cihazların okuma kabiliyetleri kalibre edilir (ayarlanır) ve bu sayede ölçümdeki olası hata payları asgariye indirilmeye çalışılabilir. Nasıl yapıldığına gelince, eldeki ölçü aletine bağlı olarak belli değerlerdeki pH'ı bilinen numunelerde okuması onaylatılır yanlış okuyorsa, üzerindeki ayar vidası veyahut potansiyometre gibi ayar yerlerinden ayarları yapılır. Aynı otomobillerin sübap ayarı yapıldığı gibi!

Eğer, pH kalibrasoyunu ile toprağın pH regülasyonu ile ilgili soruyorsanız bu konuda forumda arama yaparak pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Toprağın asidik mi bazik mi olacağına toprağa yapılabilecek ilave katkılar ile müdahale edilebileceği gibi sulama suyununda gerekiyorsa asidik olması için tamponlanması mümkün olabilecektir.

Soruyu mümkün olduğu kadar anlaşılır ve kapsamı hakkında fikir verecek şekilde sorduğunuz ölçüde, forumdan alacağınız yanıtlar daha da tatminkar olabilecektir.

saygılarımla,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024