agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-03-2009, 16:23   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
"Kaktüs'ün bahçesi" Molozlu bir alan, nasıl bahçe haline getirilir?

Aslında konuyu açıp açmamakta oldukça kararsız kaldım ancak ağaçlar.net'te geçirdiğim zaman arttıkça içimdeki istek de cesaret de arttı ve beni bu noktaya kadar getirdi.

3 katlı ve 2 daireli bir apartmanda oturuyorum ve tek oturan benim. Apartmanın çok büyük olmasa da kendine ait küçük bir bahçesi var. Bahçe'nin 3 te 1'i kadarı kapalı iki yan kısımları açık. Ev sahibinden oraları kapatıp kapatamayacağımıza dair danıştığımızda "estetik birşey" olma kaydıyla yapabileceğimizi söyledi.

Şu anki hali harabe gibi. Bir de mahallenin çocukları mevcut bahçeye çok giriyor, çöpler vs doluyor bahçe. Hem bu sebeple, hem de bahçeyi düzenlediğim takdirde insanlar tarafından bozulmaması için kapatmam gerekli. Yaklaşık 10 metre kadar açık bir alan var.

Öncelikle 10 metre alan için panel çit denilen ve nispeten hoş görüntüsü olduğu için düşündüğüm çitlerin fiyatını sordum fazlası ile pahalı geldi. Neticede ev sahibi karşılamıyor bunu ve benim için ekstra bir masraf.

Neden başkasının mülkü üzerinde böyle birşeye girişiyorum? Belki mantıklı değil ama hergün üzerinden geçerek içine girdiğim bahçenin "çöplük"ten farksız olması beni rahatsız ediyor. Bu nedenle bahçeyi kapatacak ve onu görsel olarak hoş gösterecek ekonomik çözümlere ihtiyacım var.

Bahçenin fotoğraflarını da çekeceğim. Şu an bahçede, evsahibimin rahmetli annesinin diktiği, incir, erik, nar, zakkum, ceviz ve bir limon ağacım var. Bazılarını bu bahar budadım, kırılmış dallarını temizledim, baharda uyanmalarını bekliyorum. Bir de topraktan çok moloz olan bahçenin bir kenarına iliştiriverdiğim birkaç kök çuha çiçeği mevcut.

Kışı onlarla avunarak geçirdim ama nedense baharın yaklaşması benim içimdeki arzuyu da kıpırdatıyor. Ne olur ya biri beni durdursun ya da bu kıpırtıdan, az maddi hasarla atlatmamı sağlasın

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 16:27   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Bahsettiğim, çuhaların dikili olduğu boş alan... Toprak öyle kötü ki, çuhalar tutar mı diye emin olamadığımdan sadece 10 kadar çuha almıştım. Kasımdan beri direndiler ve çiçeklendiler...

Arkada da yıllardır saksıda duran adını bilmediğim bir bitki. Bahçeye dikiverdim onu da yeşillik olsun diye, o da serini sevdim sanırım kışı atlattı. Bir tane de kurtlanmış halde bir yakınımın evinden aldığım ve kurtarabildiğim tek çiğdem duruyor. Böyle bir potbori yapıverdim... Daha fazlasına cesaret edememiştim toprağın durumundan dolayı.

Toprağın altı çok kazılmıyor, işlenmesi çok zor. Her yerden fayans parçaları, moloz kumları, taşlar vs çıkıyor. Çiçekleri ekmek için kazdıkça ellerimle temizledim sadece. Daha profosyonelce müdahale etme şansım olmadı.

Eklenen Resimler
 
kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 17:07   #3
Ağaç Dostu
 
fikreteren's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 2,159
Sevgili kaktüs cesaretinizden dolayı kutlarım sizi.Bu bir başlangıç sayılır. Toprak getirme şansınız yokmu ? Eğer yok ise torbalarda satılan topraktan alarak kendinize uygun bir zemin hazırlayabilirsiniz.**** bitkiyi dikeceğiniz yeri biraz eşip yeni toprakla doldurup öyle çiceiğinizde ekebilirisiniz.Unutmayın yabancılar çölde bitik yetiştiriyor.Biraz kendinize güvenin bakın o zaman nasıl keyif alacaksınız. size kolay gelsin.

fikreteren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 17:08   #4
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Çit için bitkilerden de faydalanabilirsiniz. Örneğin ateş dikeni, begonvil gibi. Uygun budamayla renkli ve doğal bir çitiniz olur. Bahçenizde çeşitli ağaçlar yetiştiğine göre toprak çok da sığ değil diye düşünüyorum. Acaba iyi bir belleme ve gübrelemeyle daha iyi duruma getiremez misiniz?

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 17:14   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Bahçeye sadece çuhaları diktim. Onlarda yaptığım uygulama kendi büyüklüklerinden daha fazla (2 kat kadar) çukur açıp büyük parçaları taşları elle temizlemek, dibine torbalarda satılan topraktan koymak, bitkiyi toprağı ile yerleştirip bir miktar toprak daha eklemek ve ardından en üstüne daha ağır olan eski toprakla kapatmak.

Elbetteki en ideal çözüm toprakla beraber karışmış moloz, kum ve çeşitli atıklardan oluşan yapının mümkün olduğunca uzaklaştırılması ve yerine yeni toprak konması olur diye düşünüyorum ama buna gücümün yetebileceğini sanmıyorum. Betonarme yığınlarının içindeki küçük bir bahçe sonuçta. Toprağın bertarafı ve yenisinin getirilmesi belirli bir nakliye demek. Elbette ki güzellikler için belli bir maddi külfet gerekecek ancak yarın ya da bir ay sonra ayrılabileceğim bir mekan için, çok büyük maddi yüklerin altında da girmek istemiyorum haliyle.

Sn fikreteren sizin bahçeniz benim "gelecekteki hayalim" olarak beynime kazındı bile

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 17:20   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Koyu yeşil Mesajı Göster
Çit için bitkilerden de faydalanabilirsiniz. Örneğin ateş dikeni, begonvil gibi. Uygun budamayla renkli ve doğal bir çitiniz olur. Bahçenizde çeşitli ağaçlar yetiştiğine göre toprak çok da sığ değil diye düşünüyorum. Acaba iyi bir belleme ve gübrelemeyle daha iyi duruma getiremez misiniz?
Çit için bitkilerden faydalanmayı düşündüm ancak konum itibari ile pek mümkün görünmüyor, çünkü evi çepeçevre saran beton bir alan var. Orada ister istemez bir açıklık kalacak. Belli bir seneden öncesinde "çit vazifesi" göremeyecek. İstanbul'un iklimine göre dayanabilen, yazın da çok sulama istemeyen birşeyler bulmam gerekli. (Begonvili çok severim ama Çanakkale'deki yazlığımızda bile yaşatamadım.) Benim ilk önce küçük yaramazların içeriyi talan etmelerini önlemem gerekli.

Bahsettiğim meyve ağaçları evin kalmış olan tek duvarının dibinde tek sıra şeklindeler. Kök kısımlarındaki toprakta kocaman çukurlar var, bir fidanlıktan oraları doldurmak için toprak + gübre temin etmeyi düşünüyorum zaten. Eve yakın bölgelerdeki toprak ise molozlarla fena halde karışmış ve kirlenmiş.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler sn koyuyeşil ve fikreteren.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 17:40   #7
Ağaç Dostu
 
TuruncuHis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 459
Sayın kaktüs,
Geniş açılı bir fotoğraf koyarsanız koşullar hakkında daha verimli fikir yürütülebilir.
Havalar bu denli yağışlı iken toprak tava gelmiştir, kolay bellenebilir. Belleyip, eleyerek molozları ayıklamanız da mümkün değil mi acaba? Fiziki güç gerektirecek ama bu da zevkli bir iş olabilir.
Çit gerektiren kısmı anladığım kadarıyla, yapı marketlerde satılan tellerden alıp, kendiniz kapatabilir misiniz? 100 mt tel 2,5 TL civarında. Bu çiti yapıp, hemen ardına fide dikerseniz, önleyici bir işlem olabilir ilk etapta.
Bir kısım alanı belleme ve eleme ile deneyip, sonuçlara göre tüm bahçeye aynı işlemi yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 00:32   #8
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Maalesef, inşaat artıklarını bahçeye atıp gidiyorlar, sonra temizle temizleyebilirsen.
Şartları, çok iyi anlayabiliyorum.
17 yıl, bir ilkokulun bitişiğinde oturdum, aramızda iki metre yüksekliğinde bir duvar vardı, tabii hiçbir işe yaramıyordu.
Top bu, devamlı olarak okulun bahçesinde durmaz ki, arada komşunun bahçesine de kaçar, eh! ne yapalım, komşu da topun kaçacağı yere salata , çiçek filan dikmesin.
Şaka bir yana, hem masraf etmemek, hem de güzellikler ortaya çıkarmak lazım.
Aklıma gelen; çorak yerlerde yetişebilecek, basılınca hemen kırılmayacak cinsten bitkiler, kökü koyacak kadar az bir yeri eşeleyip, bir avuç iyi toprakla dikilirse, işe yarayabilir.
Mesela lavanta, çiçek olarak şebboy, karanfil.
Şebboyun ağaç gibi kökü var, bir tutundu mu, artık yolunu kendisi bulur, o molozları geçer,(yabaniler duvarlarda yetişiyor), duvar deyince aklıma geldi, aslanağzı, bu da çok kanaatkar bir bitki, süsenler açık yere sırayla dikilebilir, cezayir menekşesi, her yeri kaplayabilir.
Şimdi Tekirdağ'dayım, gece geldim, bahçeyi göremedim, yarın sabah inşallah bir dolaşayım, bakalım işe yarar bir şeyler bulursam gönderirim(getiririm.)
Kolay gelsin.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 09:10   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Kaktüs arkadaşa bahçede yardım

Sayın kaktüs bahçenizle ilgiliyazılanlardan anlıyorumki yardıma ihtiyacınız var bu konularda geniş deneyimli tecrübelere sahip olarak size yardım etme ihtiyacını hissettiğimden sizin ihtiyacınıza cevep verecek hemde çok ekonomik çözümlerden örneklerle açıklamalarım olacak.

Bahçenize bitkilerden yararlanarak güzel görünümlü çitler oluşturabilirsiniz,buralara tek sıra halinde biberiye ekip büyüdüklerinde istediğiniz görünümlü şekiller vererek budamalarını yaparsınız, bir başka öneride kapı gülleri dikerek bahçenizin çevresinde bir metre yükseliğe tel çekerek üstünde asararak tel boyunda uzamasını sağlıyarak şekil verirsiniz, tabii bunların bahçenizi çabuk sarması sık sık daldırma lapmanız gerekecek.

Bunları kumşu bahçerinden alacağınız çeliklerden temin edeceğinizden sizin sadece tel ve kazık masrafınız olacak.

Gelelim bahçenizdeki inşaat atıklarınıza irilerini bir tırmıkla toplarsanız geriye inşaat kumu kalıyor bu da sizin bahçenize lazım olan toprak düzenleme işleminde gerektiğinden şu anda bu yapılan işlemlerden sonra bahçeniz kumlu bir toprağa sahip olarak organik maddece fakir yapıda olduğundan ilk elde ahır gübresi takviye edilerek denge oluşturulabilir daha sonrada bahçenizde oluşan dal, yaprak,çeşiti bitki atıkları vede mutfaktan çıkan mutfak atıklarını kompost yaparak toprağınıza katarak toprağınızın organik yapısını zengileştirerek iyi toprak yapısı sağlamış olursunuz. Bahçe işleriniz kolay gesin diyerek bu zevkli çalımalarla mutluluğunuz daim diyerek hoşça kalın. Saygılar

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 09:14   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Yapı marketlerden birinden iki paket şebboy tohumu almıştım. Tutarlarsa bahçeye dikebilirim diye. Plastik bardaklara ektim. Yeşil yeşil baş göstermişler bile. Şebboyların molozlu alanda olabileceğini duyduğuma sevindim.

Tohumları ekeli 1 hafta oldu. Bahçeye alacak konuma gelmeleri biraz daha sürer sanırım.

Fotoğrafları çekeceğim ama işyerinden eve gelişim karanlığı bulduğu için ne yazıkki görüntü iyi çıkmıyor ancak haftasonu çekebileceğim. Şimdi haftasonuna kadar sabırsızlıkla bekleme ve bin türlü çözüm üretme zamanı benim için

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 11:48   #11
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
İnsanın kendine ait olmadığı halde, bir kazanç sağlamasa da yaşadığı çevreyi güzelleştirmek istemesinin mantıksız gelmesi, ne acı. Maalesef içi saray gibi -herkesin evi kendisine saray- olan evlerde dışının, çevresinin çirkinliğinden rahatsız olmayanlar da var.

Çit olarak bulacağınız ucuz malzemeyi belki her zaman yeşil yapraklı hedera gibi bir sarmaşıkla da kapatabilirsiniz, yalnız büyüme hızından emin değilim. Sarmaşık sabahsefasını bilirsiniz arsız ve dayanıklıdır, yazın o da göze hoş gelebilir.

Süsenler de dizi olarak dikildiklerinde - kış hariç- çiti gölgeleyebilir.

Eminim uygun çözümler çıkar. Size kolay gelsin

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 12:00   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Önerileriniz için çok çok teşekkür ederim. Şimdiden beynimde şimşekler çakmaya başladı bile... Ve mesajlarınız beni cesaretlendiriyor.

Bir bakımdan şansım var, sanırım hedera denen sarmaşıktan benim bahçede var sanırım. Yaprakları üç loblu değil ama bendekinin. Üstelik de oldukça gelişkin bir bitki. Şu anda yerde duruyor ama onu bir şekilde şu anda var olan duvara doğru yönlendirmeyi zaten düşünüyorum. Aralara sabah sefası da güzel bir fikir. Tohumlarından almıştım hemen çimlendirmeye başlayayım. Direkt dikmeye cesaret edemiyorum, karmaşıklıkta kaybolur, basılır, ölür korkusuyla.

Geçen sene elime eldivenler geçirip, bahçeyi temizlerken, ağaçları budarken herkes gelip gelip evi satın alıp almadığımı soruyordu. Kiracı olduğumu öğrendiklerinde şaşırıp "deli herhalde" bakışları ile gidiyorlardı. O nedenle çoğu kişiye mantıksız geldiğinin farkındayım durumun.. Acı ama ne yazıkki böyle.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 12:17   #13
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Ben de arkadaşımız TuruncuHis gibi düşünüyorum.
Nerede oturuyorsunuz? Sormamdaki maksat; eğer siz birkaç sağlam kazık çakar da arasına ucuz tellerden (kümes teli gibi ama iri delikli) gerebilirseniz,üzerine sardırmak için size bol bol Amerikan sarmaşığı fidesi getirebilirim.
1.5 m de bir direk çakın, ve arasına boydan boya tel gerin. Bu Amerikan sarmaşığı hem çok çabuk sarıyor hem de görüntüsü çok güzel. Bütün yaz yemyeşil, baharda önce kızarıyor sonra sararıyor ve yapraklarını döküyor. Kışın yapraksız ama ilkbaharda yeniden yeşeriyor.
50cm ara ile fide ekerseniz rahat rahat ve çabucak sarar. Yeteri kadar fideyi ben size verebilirim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 12:21   #14
Ağaç Dostu
 
nurcanaybay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 2,277
Ben de sabahsefasını önerecektim.Tohum ,alacağınız bir fide fiatında olacak ve hızla büyüyecek.İstediğiniz şekilde çiçek ekeceğiniz bölümler oluşturun, bu bölümlerde tohumlar kullanın ,küçük bir alan olduğu için 4-5 paket çiçek tohumu size yetecektir.Çiçek tarhlarının etrafını çevirmek için deniz kenarlarında ki büyük taşlardan faydalanabilirsiniz.
Boş kalan toprak bölümlere de bir kaç kayrak **** benzeri bir malzeme ile kapatıp arasına çim tohumu atıverin
Nasıl da kolaymış gibi anlattım değil mi ?Ama maliyeti en düşük proje
benim ki
Kolaylıklar diliyorum.

nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 12:44   #15
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Sayın Kaktüs ben de sizin gibi oturduğum evde kiracıyım ama bitki sevgisi bunları dinlemiyor işte. Yarın öbür gün nolur nolmaz taşınırsam ayrılığına dayanamayacağım bitkilerimin bir kısmını da taşımayı bile düşünüyorum

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 13:10   #16
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay Mesajı Göster
Ama maliyeti en düşük proje
benimki
Kolaylıklar diliyorum.
Hayır efendim!
Maliyeti en düşük proje benimki.

Niye mi? benim projeye göre, parayla hiçbir şey alınmayacak da ondan.
Sıfır masraf yani.
Başka projesi olan?

Gelirken, inşallah, biraz cezayir menekşesi getirebilirim, belki birkaç biberiye fidanı, bir miktar süsen, birkaç gaillardia fidesi...
Kudret narı ücretli ama bunlar hediye.
Zaten şimdiden güzellikler oluşmuş olan o molozlu bahçeyi, kısa süre sonra kimse tanıyamayacak inşallah.
Hı? getireyim mi?

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 13:53   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
) Tabii ki Sn Balikci.

Hatta bakarsınız sizi yazın bahçede ağırlayabilecek kadar güzel bir bahçem de olmuş olur ))

Şimdi bu heyecanla evdeki şebboylara da "hadi büyüyün hadi büyüyün" şeklinde baskı yapmaya başlayayım. Evde çıfıt çarşısı diye nitelendirdiğim bir saksı var. İçinde birer tane karanfil, lavanta ve kaz ayağı çelikleri var. Ne bulursam içine sokuşturuvermiştim. Onları da kullanmayı düşünüyorum tabii ki yaşam mücadelesinde galip gelirlerse...

Şu sarmaşıkları sardırabileceğim hem de kapatmayı sağlayabileceğim yeri bir an önce kurmaya başlayayım bari. Cevaplarınız için tekrar tekrar teşekkürler.. Hevesim iyice artıyor. Bir an önce fotoğrafları da çekmek ve paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 16:39   #18
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Bizim bahçedeki şebboylar açmış bile.
Ama burada şike var, onlar geçen sene de bahçedeydiler.

Tamam, inşallah gelirken molozlu bahçeye bir şeyler getiririz.

Bizim Barbaros'taki evin adını dandik villa koymuştuk, bu da molozlu bahçe olsun, ayıp mı olur?

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 17:09   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Olmaz olmaz

Molozlu bahçe... Sevdim valla

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 17:52   #20
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Çok da güzel olur valla Molozlu Bahçe....

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 19:41   #21
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Sonra da Molozlu Bahçe'de çay keyfi.
Rabb'im gösterir inşallah.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 19:44   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
Güzel bir bahçen olacağına inanarak başla sevgili kaktüs.

Bizim arka bahçe de önceleri başkasına ait bir parseldi.
Sonradan orayı satın aldığımızda meyilli araziyi hafriyatla düzeltip, bir köşesine de garaj binası yaptık.

Garaj ve istinat duvarları yapımı bitip de bahçe tanzimine başladığımda, gördüm ki çalışan işçiler orayı çiçeklendireceğimi bildikleri halde, kaşla göz arasında bütün molozu bahçeye yayıp, üzerini toprakla kapatmışlar.
Topraktan, her bellediğimde taş ve beton parçalarından başka neler çıkmadı ki; naylon torba, tel parçaları, çiviler, cips paketleri.
6 sene oldu hala taş ve betonları bitiremedim.

Ama bir taraftan da bahçeyi çiçeklendirmeye devam ettim, diktiğim bitkiler muhteşem bir gelişme göstermeseler de yaşamaya devam ediyorlar. Diktiğim meyve ağaçları da meyve vermeye başladı.

Duvarın dışına diktiğim amerikan sarmaşıkları yola dökülen asfaltın mıcırlarıyla örtüldü ve geçen yaz neredeyse hiç sulanmadı. Ama bütün duvarları sardı.

İlk diktiğim zakkumlar bol çiçek açıyor.

Buna rağmen, ilk yılda bile benim molozlu bahçeyi ilk bakışta moralimi bozmayan bir görüntüye ulaştırabildim.

Oradaki bitkilerimde biri de 'civanperçemi'. Bu haftasonu gideceğim, bahçende yer hazırla kaktüs !

Name:  adobe 2386.jpg
Views: 2919
Size:  61.9 KB

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 19:52   #23
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Azmin elinden ne kurtulmuş ki? İşte size bir örnek var yukarıda.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 17:16   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Nihayet fotoğrafları küçültmeye vakit bulabildim. Sn Ferda Ülkümen'in bahçe fotoğrafından sonra benimkiler pek bir sönük kalacak ama... )) En azından fikir olması açısından eklemeye başlıyorum resimleri

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 17:22   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Bahçenin bir bölümünde eskiden kalma bir müştemilatın duvarı ile alçak bir duvar sınır oluşturuyor. Burada cinsinin hedera olduğunu düşündüğüm sarmaşıklar var ama hepsi yerlerde idi ve bahçenin toprağındalardı.

Komşularım çok "temiz!!!" insanlar oldukları için bu sarmaşıkların altından akla hayale gelmeyecek şeyler çıktı. Haftasonu ilk planladığım şey sarmaşıkları sadece duvarlara yönlendirerek hem duvarın görüntüsünü güzelleştirmek hem de toprağı açığa çıkartıp çapalamaktan önce, içindeki pislikleri temizlemekti.

Her yere kök saldıklarından mümkün olduğu kadar koparmadan sökmeye çalışsam da kopanlar çok oldu duvara çaktığım çiviler ve bağladığım iplere tutturmaya çalıştığım sarmaşıklar henüz çok zayıf bir görüntü sergiliyor. Bu benim üzerinde çalışmış halim (öncesini çekmeyi unuttum yaptıktan sonra aa keşke çekseydim dedim... Şu hali hiçbir şeye benzemiyor )

Bahsettiğim müştemilat ve alçak duvarlı kısım:

Eklenen Resimler
    
kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 17:28   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Bu alçak duvar kerpiç tuğlalar ile binanın ön kısmına bir süreliğine devam ediyor. O duvarın ardında bir nar, bir incir, zakkum ve ceviz ağaççığı var. Burayı da gene dışarıya karşı sarmaşıkları attırarak devam ettirebilirim.

Bazı ağaçların dibinde ciddi oyuklar var, buralara toprak ilave etmem gerekecek. Narın ve incirin duvarın dışına bakan, arabaların park ederken kırıp durdukları dallarını budadım. Bakalım bu seneki meyveleri nasıl olacak..

Eklenen Resimler
 
kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 17:37   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Apartman girişinin sağında ve solunda kalmak üzere iki ince-uzun alan var. Binanın bitişik yeri beton. Bir de toprak alanın ortasından geçen beton bir yol var binaya giren. Binanın girişinin olduğu, arka bahçe diye tabir ettiğim alan boydan boya bir duvar ile kaplıydı bu duvar arkadaki eski müstakil ev ile sınırımızı oluşturuyordu ama ne yazık ki bu müstakil ev de yıkılarak apartman haline getirildi. İçindeki kocaman dutlar, erikler, yeni dünya'lar kesildi.

Bu da yetmezmiş gibi arkamdaki duvarın bir kısmı ne yazıkki yeni yapılan inşaat yüzünden yıkılmış durumda. Bir geldim ki duvar yıkılmış, yıkıntılarının yerine molozları doldurmuşlar bile... Bu molozların ve yıkık duvarın dibinde yaşamını sürdürmeye çalışan bir limon ve erik var. (Müteahhitle güzel bir sohbetimiz olacak)

Eklenen Resimler
    
kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 17:39   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Bahçemde bence yegane güzellikler olan, acaba yaşar mı diye aldığım moloz çuhaları

(Az da olsalar kış boyu onlara bakarak mutlu oldum)

Eklenen Resimler
  
kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 17:43   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Burası da girişin diğer tarafı. Burada da yarım bir inşaat ile sınırım var. İnşaat durdurulmuş ne zaman devam edeceği edip etmeyeceği belli değil.

Bu noktaya fotoğrafta görülen kiremit yığını ile evin sınırı arasına bir tel örgü ile kapatmayı düşünüyorum. Çünkü bu şekilde bahçe yol geçen hanı gibi oluyor. Bu yaz o inşaattan merdiven alan hırsız, evime girmeye kalkmıştı. Hatta girmiş ama evin küçük köpeği ile karşılaşınca merdiveni oracıkta bırakıp kendini dar atmış.. Hem güvenlik hem de emek edip uğraşacağım bahçenin korunması açısından bu alanı kapatmam şart.

Eklenen Resimler
   
kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 20:06   #30
Ağaç Dostu
 
begonvil 14's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2008
Şehir: Bolu
Mesajlar: 239
Bahçenizin emeklerinizle çok güzel olacağına eminim. Hele ufak korumanıza bayıldım)

begonvil 14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024