agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peynir (http://www.agaclar.net/forum/peynir/)
-   -   Evde çeçil, dil,kaşar,hellim,erzincan tulumu veya örgü peyniri vb. yapımı (http://www.agaclar.net/forum/peynir/25270.htm)

eylems 08-09-2011 15:31

Evde çeçil, dil,kaşar,hellim,erzincan tulumu veya örgü peyniri vb. yapımı
 
Evde çeçil, dil,kaşar veya örgü peyniri yapımı hakkında aramızdaki arkadaşlardan illaki bilenler vardır. Birkaç kez internetten edindiğim bilgilerle denemelerim oldu ama kaşar peynirini sadece iki kez tutturabildim sanki bilgilerde bişeyler eksik gibi. Geleneksel yöntemlerle yapanlar bilenler varsa ve adım adım paylaşırlarsa çok sevinirim.

eylems 11-10-2011 12:31

Tel Peyniri yapımı.
 
Kars'lı bir teyzeden tel peyniri yapımını anlatımla öğrendiğim kadarı ile (çiğ süt bulamadığımdan henüz denemedim) anlatayım: Çiğ süt vakit kaybetmeden yağından ayrılır ki bunun makinası varmış ben yağlı yağsız süt yoğunluğunun farklı olmasını kullanarak makinasız gelişi güzel ayıracağım. Yağsız kısıma 10 lt süte 5 damla gibi peynir mayası eklenip ateşe oturtulur ve sürekli karıştırılır oklava gibi bir tahta sopaya kaynadıkça yapışırmış peynir. Süt iyice durulana kadar ve sopaya peynir yapışana kadar devam edilmeliymiş biraz meşakkattli imiş. Sonra peynir sopadan sıyrılıp bir legende hızlı hızlı hamur gibi yoğurulurmuş eğer katılaşırsa tencedeki süt kalıntısına atılıp ısınması sağlanırmış. Hamur gibi yoğurma işlemine fikren kanaat edince peynirin iki ucundan tutulup sakız uzatır gibi sürekli uzatıp katlanırmış. Daha sonrasında ise peynir tel tel ayrılıyormuş. Çiğ süt bulduğumda deneyeceğim. Deneyimi olan arkadaşlar var ise konuyu gariban bırakmamalarını rica ederim.

akkelebek 11-10-2011 13:22

merhaba,

uzun zaman yaşadığım Fransa'dan dönmenin tek acısı, peynir konusunda oldu. Her ne kadar Türk peynirleri çeşitlerini bilip, tüketsem de insan bazı bazı peynir çeşitliliğini çok özlüyor. Hatta adam gibi keçi peyniri bulamamak ya da sadece bir formda keçi peyniri bulabilmek insanı sıkıyor, şu çeşitliliğin ortasında..

Evde kendi başıma nasıl bakarım diye araştırırken şu bloga rastladım. Ben hayatıma yeni giren bebek yüzünden malesef başlayamadım sadece çökelek, lor da kaldım, ama belki size yardımı olur.

Artizan Peynirci

kolay gelsin, sevgiler..

mrduran 11-10-2011 14:13

Merhabalar;

Gittim gene 50 sene öncesine sayenizde.
Diyarbakır'da, ölenlerin rahmetleri bol olsun inşallah, anneannem, annem ve 2 teyzem yaparlardı. Bizde etraflarında koşuşurduk, ta ki peynir yığınından bir avuç alıp, parmakları ile avuçları arasında o topağı ceviz şekline sokup, bize verene kadar. Hemde sıcak sıcak.

Teşekkürler böyle bir sayfa için.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

alperfect 11-10-2011 16:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akkelebek (Mesaj 868747)
merhaba,

uzun zaman yaşadığım Fransa'dan dönmenin tek acısı, peynir konusunda oldu. Her ne kadar Türk peynirleri çeşitlerini bilip, tüketsem de insan bazı bazı peynir çeşitliliğini çok özlüyor. Hatta adam gibi keçi peyniri bulamamak ya da sadece bir formda keçi peyniri bulabilmek insanı sıkıyor, şu çeşitliliğin ortasında..

Evde kendi başıma nasıl bakarım diye araştırırken şu bloga rastladım. Ben hayatıma yeni giren bebek yüzünden malesef başlayamadım sadece çökelek, lor da kaldım, ama belki size yardımı olur.

Artizan Peynirci

kolay gelsin, sevgiler..

Sn. akkelebek çok güzel bir link vermişsiniz açık akıcı bir anlatımı var teşekkür ederim

akkelebek 11-10-2011 17:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperfect (Mesaj 868815)
Sn. akkelebek çok güzel bir link vermişsiniz açık akıcı bir anlatımı var teşekkür ederim

Aracı olarak bir faydam olduysa, ne mutlu sevgili alperfect... insan denemese bile, bilgi yüklü blogları keyifle takip ediyor.. sağolsun Gürkan Yeniçeri takip etmesi çok zevkli bir blog hazırlamış..onun ellerine sağlık, denerseniz size de kolay gelsin diyorum..

eylems 11-10-2011 19:02

Teşekkür ederim akkelebek güzel bilgiler var. Aramızda illaki geleneksel yöntemlerle yapılan peynirlerin tariflerini bilenler vardır. Diğer arkadaşlarımızın da bu sayfayı farkedip paylaşmalarını bekliyoruz.

GamzeA. 14-02-2014 16:53

eski konuyu canlandırıcam ama, peynir konusunda bilgisi olan varsa bende faydalanmak isterim.. Limonla kestirerek lor peyniri yapıyorum ama kaşar vs yapmak istiyorum..
peynir mayasının fazlasınında zararlı oldugunu duydugum için çekiniyorum açıkcası..

tufangündem 15-07-2014 09:12

Tel peyniri çok seviyorum. Yapımını bilen forum üyelerimiz var mı acaba ? Bilen varsa tecrübelerinden faydalanmak isteriz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024