agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peynir (http://www.agaclar.net/forum/peynir/)
-   -   Çerkez (sepet) peyniri (http://www.agaclar.net/forum/peynir/17761.htm)

Güler 21-10-2009 06:58

Çerkez (sepet) peyniri
 
2 Eklenti(ler)
Bugün çerkez peyniri yaptım.

Bu gördüğünüz ufak peynir tam 10 kg sütten çıktı.
Eğer sütünüz İnek ve koyun karışımı ise daha lezzetli olur. Ben koyun sütü bulamadım (bugün) o yüzden inek sütünden yaptım.

Büyük bir tencere içine sütü süzün. Elinizin altında mutlaka evvelce yapmış olduğunuz peynirden kalma ekşimiş peynir suyu olması gerekir.
Bazı kimseler bunu limon suyu ile de kestiriyorlar ama o kadar lezzetli olmuyor.

Süt kaynamaya daha doğrusu üzeri hafifçe kaymak tabakası tutup, hafif hafif seyirmeye başladığında elinizdeki ekşi peynir suyunu, tencerenin kenarından başlayarak, sütü kevgir kepçe ile aça aça yavaşça boşaltmaya başlayınız. Bu arada ateşin harı kısık olacak.

Sütünüz yavaş yavaş kesilmeye başlar ve siz yavaşça bu kesikleri kevgir kepçe ile peynir sepetini içine alır (veya süzgeçe) aldıkça da üzerine kevgir kepçe ile bastırarak suyunu salmasına yardımcı olursunuz.
Hepsini topladıktan sonra, süt tenceresinde yeşilimsi sarımsı bir su kalır. Bu sudan bir bidona ve büyükçe bir şişeye alın ki ilerde peynir çıkartırken kullanırsınız(Bu suyun da biraz bekletilerek ekşimesi gerekmektedir).
Sepete koyduğunuz peynir hem suyunu salar hem de sepet şeklini alır. Bir iki saat sonra üzerine biraz tuz serpin, ters yüz yapıp bu kısma da tuz serpin.
Buzdolabına koyun.
Taze tüketmek isteyenler ertesi günü dilim dilim kesip ya öyle veya teflon tavada kızartarak tüketebilirler.
Veya ertesi günü peyniri dolaptan çıkartın temiz bir bez üzerinde kuru bir yerde gidip gelip ters yüz ederek iyice kurumasını sağlayın.
Kuru kuru veya rendeleyerek de yemeniz mümkün, arzuya kalmıştır.
Taze tüketilirken zaman zaman üzerinde hafif bir küf oluşabilir, bu peynir bozuldu demek değildir, o kısmı temizleyerek de yemeniz mümkündür.

Benim tercihim; fındık kadar tereyağ konmuş teflon tadavada dilimleyerek hafifçe kızartarak yemektir.


Eklenti 108966

Eklenti 108967

Güler 21-10-2009 07:13

Sevgili Todor, bu arada bana verdiğin çerkez peyniri de çok lezzetli olmuştu, yedikçe kulaklarını çınlattım.
Teşekkür ederim.

Orhan Özbilgiç 21-10-2009 10:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 514713)


Benim tercihim; fındık kadar tereyağ konmuş teflon tadavada dilimleyerek hafifçe kızartarak yemektir.

Yıl 1970.. Samsun- Çarşamba- Kızılot Köyü Ortaokulu'na tayin olduğumda ilk kez köy yaşamı ile tanışmıştım. Hoş! Kızılot'a köy denemezdi ya..100 kişilik bir sinema salonu olan köy!!!!!Hem de 1964 ten beri.
Neyse, ilk gece misafir edildiğim evin hanımı sabah kahvaltısında, mis gibi tereyağ kokulu, taze yapılmış Çerkez Peyniri kızartması ikram etmişti. Meğer Kızılot bir Çerkez köyü imiş. Eğer bir Çerkez ile evlenmeseydim hayatım boyunca o tadı unutamazdım.
Sevgili eşimle aynı okulda görevli iken tanıştık. Artık yaşımız nedeniyle, biraz daha ölçülü yiyoruz ama yinede yiyoruz.Bahçemiz Kızılot'ta. Yazları misafirimiz olarak gelebilecek veya en azından uğrayabilecek arkadaşlarımıza, tattırabileceğimiz lezzetlerin başında olacaktır.;)
Sevgili Güler;
İyi ki varsın. Bana çok güzel bir anekdotumu hatırlattın.

sevim.K 21-10-2009 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 514713)
Bugün çerkez peyniri yaptım.

Benim tercihim; fındık kadar tereyağ konmuş teflon tadavada dilimleyerek hafifçe kızartarak yemektir.


Güler hanım ellerinize emeklerinize sağlık ne güzel görünüyor peynir insanın elini uzatıp alası geliyor.:) Annecim evde hiç peynir yapmadı hep akrabaları ziyarete gittiğimizde taze veya kurutulmuş alırdık. Anneannem bazan ocakta kuruturdu.

Güler hanım ilk peynir suyu nasıl bulunur. Siz peynir yapıyorsunuz ve kalan suyunu ilerde kullanıyorsunuz. Örneğin ilk kez peynir yapacak olan ne kullanır peynir suyu olarak.

Psı halive olur ondan çok güzel Güler hanım;)

biologus 21-10-2009 13:30

cok tesekkurler
bir cerkes olarak bundan nasil haberim olmadi kendime kiziyorum

Güler 21-10-2009 14:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 514812)
Güler hanım ilk peynir suyu nasıl bulunur. Siz peynir yapıyorsunuz ve kalan suyunu ilerde kullanıyorsunuz. Örneğin ilk kez peynir yapacak olan ne kullanır peynir suyu olarak.

İsterseniz ben size gönderebilirim. Belki de ilk kestirmeyi limon suyu veya başka ekşimiş peynir suyu ile de yapabilirsiniz diye düşündüm.

Güler 21-10-2009 14:16

Sevgili Orhan Özbilgiç, sizi eski mutlu günlere götürdüğüme sevindim.
Ben de bahçenizi dolaştığımda çok hoşuma gitmişti, Kızılot köyü diye okuyunca o köyün çerkez köyü olduğunu anımsadım.
Silivri komşum Cemal Alişan da Çarşambalı. Kendisi birkaç dönem Samsun Millet Vekilliği de yaptı. Onlarla sohbet esnasında Kızılot köyünün çerkez köyü olduğunu duymuştum.

sevim.K 21-10-2009 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 514840)
İsterseniz ben size gönderebilirim. Belki de ilk kestirmeyi limon suyu veya başka ekşimiş peynir suyu ile de yapabilirsiniz diye düşündüm.


Güler hanım teşekkür ediyorum inceliğiniz için:) Almış kadar oldum inanın, sağolun. Çerkez peynirini çocukluğumdan beri bilirim. Ama hiç yapmadım. Yazdığım gibi annem de yapmamıştı çünkü hep eş dost akrabadan alıyorduk. Her istediğimizde buluyorduk. Mesajınızı okuyunca "çocuklarımıza öğretmeliyiz" dedim. Sorma nedenim bir bakıma oydu. Mesajı okuyan benim gibi "ben de deneyeyim" diyenler için öğretici olur diye düşündüm.

Hazır peynir mayaları var. Çerkez peyniri için uygun mu?
Süt kesildiği zaman eşmik, çökelek yapıyoruz. Onun suyunu biraz bekletip kullanabilir miyiz?
Ev yoğurtlarının çıkan sularını kullanabilir miyiz?
Teşekkür ediyorum:)

Güler 21-10-2009 14:44

Siz bana adresinizi verin ben bir pet şişe ile size yollarım.
Yoğurt suyuna biraz limon suyu katarak denemekte fayda var derim.

sevim.K 22-10-2009 17:53

Güler hanım teşekkür ediyorum , çok zarifsiniz:) Bugün temiz, sağlıklı süt alabileceğim bir yer buldum. En kısa sürede deneyeceğim. Başarılı olamazsam pet şişeyle peynir suyu gönderme sözünüzü hatırlatırım:) sevgiler

Gamze1984 06-08-2013 17:54

Güler Hanim 10 litre ne kadar peynir suyu gerekiyor??
Tsk saygilar.

Güler 07-08-2013 00:08

Ben 10 litre sütü 1.5 litrelik pet şişe dolusu peynir suyu ile kestiriyorum.

Nevin Marangoz 07-08-2013 01:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 514812)
Güler hanım ellerinize emeklerinize sağlık ne güzel görünüyor peynir insanın elini uzatıp alası geliyor.:) Annecim evde hiç peynir yapmadı hep akrabaları ziyarete gittiğimizde taze veya kurutulmuş alırdık. Anneannem bazan ocakta kuruturdu.

Güler hanım ilk peynir suyu nasıl bulunur. Siz peynir yapıyorsunuz ve kalan suyunu ilerde kullanıyorsunuz. Örneğin ilk kez peynir yapacak olan ne kullanır peynir suyu olarak.

Psı halive olur ondan çok güzel Güler hanım;)

Güler Hanım'ın yaptığı peyniri ben de ekşimiş yoğurtla yapıyorum.İlk defa yaparken ekşi yoğurt ta kullanabilirsiniz.
Psi halive ne demek? Yalnız çok güzel künefe oluyor.

Si adige 02-10-2018 14:17

Yazı yazilali baya olmuş bir çerkes olarak eşinize selamlar

Si adige 02-10-2018 14:18

Peynir suyu nerden buluyorsunuz o yöntemi bilmiyorum

Musa Gündoğan 02-10-2018 17:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Si adige (Mesaj 1548943)
Peynir suyu nerden buluyorsunuz o yöntemi bilmiyorum

peynir suyunu her yerden bulamazsınız. başlangıç olarak çok kaliteli (iyi peynir iyi sütten olur) bir süt alıp bir limon **** sirke ile sütü kestirin sonrasında peynir olacaktır. tencerede kalan pesuyu süzerken sarı suyu ayırın bunu peynir suyu olarak kullanırsınız. durdukça ekşir. ekşidikçe de süt kolay kesilir. bu yöntem peynir suyu bulamadığımda benim deneyimim. ricotta peynir de diyorlar.

hezgin 25-12-2019 07:09

Envai çeşit peynir türü var ancak sepet peyniri en beğendiklerim arasında kesinlikle başı oynar. Siz yapımı hakkında güzel bilgiler sunmuşsunuz. Ben de hazır yapılmış halini tavsiye edeyim. https://www.peynircibaba.com/yore-sepet-peyniri şu ürünü denemenizi isterim. Ayrıca diğer peynirleri de oldukça güzel.

Dadaloğlu 16-10-2021 15:55

Biz de evde peynir yapıyoruz. Kestirme için sirke kullanıyorduk ama kalan peynir suyunu kullanmak iyi fikir, deneyeceğim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024