agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler > Peynir
(https)




Beğeni Düzeni97Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-08-2009, 16:51   #31
Ağaç Dostu
 
dremre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
Sn M.Sema bana siz rokfor yapımını da biliyorsunuzdur gibi geliyor

dremre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 16:56   #32
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Üzgünüm bilmiyorum. Aslında benim gibi bir peynir delisinin bilmesi hiç yoksa defterine kayıt etmiş olması gerekirdi ama yok. Netten araştırırsanız tarifler var ama denemedim bilmem nasıl olur?

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 17:25   #33
Ağaç Dostu
 
dremre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
bir tarif buldum ama özel bir ekmeği özel bir yerde küflendirip sonra toz haline getirip öyle yapılıyor diye anlatıyordu...

aslında limon küfü(penisillium) eklemiş bir peynir mayalasam nasıl olur diye düşünüyorum. yapar ve yedikten sonra ölmezsem buraya yazarım

teorik olarak öldürmemesi lazım limon küfü penisilinin üretildiği mantardır...

denersem yazacağım ..

ayhanykaya beğendi.
dremre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 17:30   #34
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Aman kendinize dikkat edin çünkü peynirin tarifini ve sonucunu bekliyoruz.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 16:45   #35
Yeni Üye
 
tuan_a's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: Yurtdışı
Mesajlar: 22
Merhaba.Etteki bakterilerin dondurucuya konduğunda yokolduğunu biliyorum belki peynir içinde geçerlidir.Ben yurtdışındayım beyaz peynire hasret kaldım.İsviçre peyniri - rokfor- cheddar - mavi peynir -feta- mozarella gibi birçok peynir var beyaz peynir yok.Bir arkadaşım Türkiye de Eker marka peynirden deniz minaresi çıktığını anlatmıştı o yüzden insanın kendi yaptığının her zaman daha temiz olucağını düşünüyorum.

tuan_a Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2009, 11:57   #36
Yeni Üye
 
Gürkan Yeniçeri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2009
Şehir: Canberra
Mesajlar: 26
Merhaba, Evde peynir yapımı ile ilgili bilgilendirici bir blog açtım, http://artizanpeynirci.blogspot.com adresinden ziyaret edebilirsiniz. Türkiye'de evde peynir yapanların çoğalması için çalışan ve kar amacı gütmeyen bir blogdur.

DrEmre, rokfor peyniri için kullanılan küf çavdar ekmeğinden elde ediliyor. Bu bakterinin ismi penisilin rokoforti olmasına rağmen penisilin ile ilgisi yok.

Bende her türlü tarif mevcut, geniş bir arşivim var ve evde peynir yaparak bu tarifleri hem denemeye hemde bloguma yazmaya çalışıyorum. Evdekiler de nefis peynirlerin tadını çıkartıyorlar.

Gürkan Yeniçeri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2011, 16:03   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-11-2010
Şehir: İstanbul-Balıkesir
Mesajlar: 1,734
Ben peynir yapmaya merak saldım siz bıraktınız mı ki kimse birşey yazmamış. Benim merakımda nasıl başladı onu yazayım. Sitede Engin hocamdan kefir mayası alıp kefir yapmıştık. Eşim pek sevmedi ve dolu bardağı dolabın kahvaltılık bölümüne koymuş. 2 hafta sonra dolapta bardağı gördüm. Bozulmuştur diye baktım en ufak bir koku yok. Bir güzel içtim. Bardağın dibi peynir gibiydi. Onun da tadına bakayım derken abartısız koyun peyniri tadında bir peynir oluşmuştu. Harika bir tattı. Şimdi yoğurtla mayalıyoruz da kefirle neden mayalamayalım değil mi ?


Düzenleyen furkan yıldız : 27-10-2011 saat 08:07
furkan yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2011, 16:38   #38
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema Mesajı Göster
Aslında benim gibi bir peynir delisinin bilmesi hiç yoksa defterine kayıt etmiş olması gerekirdi ama yok
Herşeyde olduğu gibi, peynirin de aşırı tüketilmesi insan sağlığı için risk unsurudur..Acizane hatırlatayım dedim..


Uzmanlar fazla peynir tüketiminin kansere neden olabileceğini açıkaldı
'Kfl peynirde kanser riski
RealAge : Erkek Sağlığı Merkezi -
Kansere karşı yalnız değilsiniz... | Genel bilgiler - kanser ve beslenme
Hayvansal yağ tüketimi meme kanseri riskini arttırıyor
http://www.solverkimya.com/site/maka...veya-tadi.html

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2012, 10:02   #39
Ağaçsever
 
Belmas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2007
Şehir: Yalova
Mesajlar: 75
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi GurkanYeniceri Mesajı Göster
Merhaba, Evde peynir yapımı ile ilgili bilgilendirici bir blog açtım, Artizan Peynirci adresinden ziyaret edebilirsiniz. Türkiye'de evde peynir yapanların çoğalması için çalışan ve kar amacı gütmeyen bir blogdur.

DrEmre, rokfor peyniri için kullanılan küf çavdar ekmeğinden elde ediliyor. Bu bakterinin ismi penisilin rokoforti olmasına rağmen penisilin ile ilgisi yok.

Bende her türlü tarif mevcut, geniş bir arşivim var ve evde peynir yaparak bu tarifleri hem denemeye hemde bloguma yazmaya çalışıyorum. Evdekiler de nefis peynirlerin tadını çıkartıyorlar.
İnternette peynir yapımını araştırıyordum, meğer sitemizde varmış. Gürkan Bey ve peynir yapımını paylaşan diğer arkadaşlara çok teşekkürler. Emeğinize, elinize sağlık.

Küçük çocuklarım var ve basında çıkan kusurlu et, süt ürünleri, vs... haberleri beni çok rahatsız ediyor. Yapabildiğim kadar evde yapmak istiyorum. Sucuk yapmak için gerekli aparatları aldım, tarif de buldum, bu sefer brucella ve diğer bakterilerden korkmaya başladım. Sucuk yapmak için ortam sıcaklığının 0-12 derece arasında olması gerekiyormuş. Evde yapan var mı?

Belmas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2012, 11:30   #40
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın Belmas,

Sucuk yapımı başlığına buyurun.

ayhanykaya beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 13:25   #41
Ağaç Dostu
 
hexus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-07-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 240
Bende peynir yapımına merak sardım bu aralar ama malzeme temininden dolayı vazgeçmezsem eğer ... Ne zaman bir hobi alanı oluştursam malzeme temininde bir ucu yurtdışına dayanıyor ve sıkıntılar başlıyor....
ARkadaşlar isli çerkes peyniri yapacam ama sepet temin edemiyorum Bu peynirin sepeti nerden bulunur ?? Bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.

hexus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2012, 11:56   #42
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Merhaba, ben de ricotta peynirini 1 lt sute 250ml kefir karistirarak yapiyorum. Karisimi sut kesilmeye baslayana kadar isitip sonra suzerek buzdolabilda bekletiyorum. Oldukca sert dilimlenebilir bir peynir oluyor. Salatalarda, makarnalarda, ispanakla karistirip borek pogaca icine koyarak kullaniyoruz.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2012, 14:12   #43
Ağaç Dostu
 
mirabel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2007
Şehir: Hatay
Mesajlar: 105
Galeri: 3
Bidona basılan peynir tarifi için teşekkürler. Acaba ne kadar zaman buzdolabında bekletmek gerekiyor. Bir de kapağı kapalı mı olacak?

mirabel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2013, 22:52   #44
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Derya Özen Mesajı Göster
Köy peyniri, iki şekilde tüketiliyor.

1- Yaş olarak.
2- Küp'e ya da bidona basılarak.

Öncelikle, köy peynirinin yapılış şeklini anlatayım.

Daire şeklinde ki peynire ise baş denir.

1. Yaş peynir.

10 lt süt'ü pişiriyoruz, pişirdiğimiz süt'ü yoğurt yapımında yaptığımız gibi fazla kaynatmaya gerek yok. Süt kaynadıktan sonra, bir taşım kaynatılıyor, tam kabarıp taşacağı sırada, üzerine 2 lt, torbasuyu ve küçük bir kase yoğurdu katıyoruz; Bu şekilde 1-2 dk kadar kaynatıp, ateşden indiriyoruz.

Ateşten indirdiğimiz tencereyi, bir kenara alıp hiç, karıştırmadan soğumasını bekliyoruz. Eğer karıştırılırsa, yapacağımız peynir, lor peynir gibi parça parça olur ki bizim istediğimiz bu değil.

Soğudukdan sonra artık peynir olan karışımı, Cağ dediğimiz üçgen şeklinde dikilmiş torbaya döküyoruz. Bu torbada peynirimizin şeklini oluşturuyoruz, genellikle yuvarlak, sonra bu torbanın üzerine, peynirin içinde ki suyu çıkarması için, ağır bir şey koyuyoruz, örneğin içi su dolu bir tencere olabilir.

Yaklaşık 1 gün kadar bu şekilde bekleyen peynirimiz, artık yemeye hazır kıvama gelmiş oluyor.

Şimdi bu peyniri, çömlek ya da bidona basarak kuru peynir yapına geçelim.

(Tarifin 2. aşamasını, 1. sayfada bu alıntının olduğu mesajdan devam edebilirsiniz).



İnek sütünden yapılan bu tür (salamura da denilen) Köy Peyniri, tüm peynirlerin içinde belki de en ucuz olan peynir'dir. Kilosu 6 tl civarı.


Name:  Köy peyniri (inek salamura)..jpg
Views: 3068
Size:  24.6 KB


Bu peynir en güzel kızartılan ve kızartılırken dağılmayan, erimeyen ve kızartıldıktan sonra çok lezzetli olan bir peynir çeşitidir. Kızarmış peynir sevenler için en ideal peynir'dir. Hem de ucuzdur.


Name:  Köy peyniri (1).jpg
Views: 4309
Size:  36.7 KB

Name:  Köy peyniri (3).jpg
Views: 5122
Size:  41.3 KB


Bu peyniri kızartıp, isterseniz kahvaltı da isterseniz makarna üzerine küçük küçük doğrayıp, sos niyetine kullanabilirsiniz.

Ben teflon tavada ve zeytinyağı ile kızartıyorum. Zeytinyağ ile çok daha lezzetli oluyor. özellikle makarna ile çok uyumlu oluyor.


Name:  Köy peyniri (2).jpg
Views: 2801
Size:  41.2 KB

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2013, 21:11   #45
Ağaç Dostu
 
naturefan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2011
Şehir: Tokat- Erbaa
Mesajlar: 260
Galeri: 12
Peynir mayası ne kadar masum?

VEJETARYEN KULUBU

naturefan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2013, 22:19   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-07-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 160
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hfz Mesajı Göster
Peynir yapacak ve taze tüketmek isteyen arkadaşların Brusella Hastalığı'nı da dikkate almalarını öneririm. Çok sevmeme rağmen bu yüzden taze peynir yiyemiyorum.
Taze köy peynirinizi korkmadan yiyebilirsiniz.Çünkü anlatılan bu peynir kaynayan sütle yapılıyor.O zaman da içindeki burusella mikrobu ve başka mikroplar kalmıyor.Derya Hanımın kaynayan süte ilave ettiği torba suyu aslında yoğurt suyu.Ben de bu peyniri yaparken kaynayan süte ekşi yoğurdu çırparak ilave ediyorum.Ekşi yoğurttaki asit sütün proteinini birleştirerek suyundan ayırıyor.Ekşi yoğurt yerine limon suyu,eritilmiş limon tuzu ve sirke ile de yapabilirsiniz.Sütün beyaz rengi kaybolup sarımsı bir sıvı oluşuncaya kadar ekşi yoğurdu ilave ediyorum.İki, üç seferde de koyabilirsiniz.Daha sonra süzmek için bez torbaya alıp üzerine ağırlık (mermer)koyuyorum.Süzülen peynir kalıbını torbadan çıkarınca etrafını kaya tuzu ile tuzlayıp dolaba kaldırıyorum.
Süzülen o su da çok faydalı bir su.Ekmek,poğaça yapabileceğiniz gibi içebilirsiniz.

Kiraz, ayazkentli ve alanur beğendi.
Nevin Marangoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2013, 18:07   #47
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ben de ricotta veya lor peynirini süte beşte bir oranınında kefir karıştırıp 80 dereceye ısıtarak yapıyorum. Ilıkken tülbente alıp sıkıyorum. Sıktığım tülbent içindeki peyniri süzgeçe oturtup buzdolabında sabaha kadar bekletiyorum. Dilim dilim kesip yenecek kadar kıvamlı ve hoş tatlı bir peynir oluyor.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2013, 19:19   #48
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
köy peynirleri Çifte kaynatılmış olduklarından, Brusella hastalığına yakalanma riski çok az.

Çiğ sütten köy yapımı peynirler hasta yapar lafı kapitalist kartellerin dezonformasyonu'dur.

Elbette çiğ sütten yapılan ürünler hasta eder ama köylüler bir çok mandıradan daha çok önem verirler ve 2 kez kaynatılmış olarak peynir imal ederler.

Ben ömrümde, köy yapımı olan peynirlerden Brusella olan kişiyi ne köyümde ne de yakın civarımızda görmedim-duymadım.

Sadece şöyle bir risk söz konusu:

Köylüler eskiden bunları satarlarken soğutucu olmadığı için, açıkta olan peynirlerin bozulma ve hasta etme riski vardı ama çoğu köylü bu peynirleri zaten bidon ya da tenekelerde salamura suyunun içinde sattıklarından (peynir suyu), bozulma olmazdı.

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2013, 13:09   #49
Ağaç Dostu
 
fatitoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
" üzerine 2 lt, torbasuyu ve küçük bir kase yoğurt......."
torbasuyu ne oluyor?

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2013, 13:14   #50
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-05-2013
Şehir: canakkale
Mesajlar: 1
bunu ılk defa duydum

kazım1500 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 14:55   #51
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Fazla peynir yemek şeker hastalığını tetikliyor mu? - Sağlık - T24

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2014, 10:47   #52
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Ekşimik yapımı

Dolapta fazla yoğurdunuz varsa ekşimik yapabilirsiniz. Ben haftada bir taze süt geldikçe geçen haftadan kalan yoğurdu ekşimik yapıyorum.

Yoğurdu çok katı ise biraz su katıp kaynatın. Kaynadıkça yoğurt kesilmeye başlıyor. Ben bu sırada içine biraz limon tuzu katıyorum. Altını kısıp 2-3 dakika daha kaynatıyorum. Sonra, ocağın altını kapatıyorum. Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar bekletiyorum.
1 saatin sonunda yoğurdu tülbentten geçiriyorum.
İçine tuz ve çörek otu (isteğe bağlı) katıyorum.

Ekşimiğinizi yeşil salatanızda, biraz sızma yağ katarak kahvaltıda, börek içinde kullanabilirsiniz.

1,5 kilo yoğurttan yaptığım ekşimik:
Name:  IMG_0455.jpg
Views: 1802
Size:  33.6 KB
Name:  IMG_0462.jpg
Views: 1744
Size:  39.8 KB

Geçen hafta yaptığım çörekotlu ekşimik:
Name:  IMG_0460.jpg
Views: 1764
Size:  48.0 KB

Ekşimikle yaptığım yeşil salata (ıspanak, pazı, taze soğan, biber, maydanoz, nane, salatalık, kıvırcık, bakla yaprağı, zeytinyağı):
Name:  IMG_0459.jpg
Views: 1811
Size:  49.3 KB

Sevgi Durul, maya ve Milla beğendi.
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2015, 10:41   #53
Yeni Üye
 
edamehmetturan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-08-2015
Şehir: adana
Mesajlar: 3
en guzel maya rumelı sirden özü mayası ben denedım sızde deneyınız arkadaslar tamamen dogal


sakagun arkadasım bende fazla yogurdu bır mıktar sutu ısıtıyorum uzerıne yogurdu dokuyorum ya tavada D borek yapıyorum veya senın gıbı salata

Resulgur beğendi.
edamehmetturan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2015, 12:07   #54
CNL
Yeni Üye
 
CNL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2015
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 17
Arkadaşlar merhaba;
Ben evimde kaşar peyniri, beyaz peynir vs peynirler yapıyorum. Yapmak isteyenlerle hadi hep beraber yapalım

Öncelikle bazı ön bilgiler vereceğim. Daha sonra peynir yapımı için yöntem ve de tarifler vereceğim.

Bu arada vermiş olduğum bilgiler çeşitli kaynaklardan okuyup uyguladıklarım ve de tecrübelerimden oluşmaktadır. Süt şakaya gelmeyecek bir gıda maddesidir ve de doğru uygulama yapılmaz ise ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Onun için vermiş olduğum tarifleri harfiyen uygulasanız bile milyonda bir ihtimal de olsa rahatsızlanma ihtimaliniz vardır. Uygulamaları ona göre steril ortamlarda yapmaya özen gösterin lütfen.
Sonradan; peyniri yaptım şu hastalık oldu vs gibi durumlarla karşı karşıya kalmak istemem.

Uyarımızı da yaptıktan sonra;

Kullandığım süt her zaman açık süttür belirteyim. Eşimin dedesi gıda komisyonculuğu yapıyor. Bir gün önceden sütü söylüyorum, sağ olsun ertesi gün haber ediyor süt gelince.
UHT sütten peynir üretmek istiyorsanız; ''ısıl işleme tabii tutulan sütün maya ile etkileşimi azaldığı için Kalsiyum Klorit (CaCl2) eklenerek tamir edilmesi ve oluşan telemenin daha sıkı olması ve kolay su atması için tercih ediliyor.'' Bu elimdeki hobi amaçlı üretim yapıp bunu kitaba dönüştürmüş olan bir peynir dostunun kitabında yazanın birebir aynısıdır. Ben herhangi bir katkı koymak yerine (maya dışında) taze süt ile yapmayı tercih ediyorum.

Elinizde bulunmasında kesinlikle fayda göreceğiniz malzemelere gelince;
1-Gıda termometresi 15-20 lira civarı
2-Yoğurt süzmede kullanılandan daha seyrek gözenekli peynir süzme torbası
3-Kazan, kazan derinliğinde bıçak veya başka kesici alet

Bunlar olmazsa olmazlarınız. Gıda termometrem yok ama ben hemen bugün peynir yapmak istiyorum diyenler; göz kararı usulu ile gidebilirsiniz ama termometre daha verimli olur. Özellikle kaşar peynirinde çok fark ediyor.

Önemli bir nokta da peynirin pastorize edilmesidir.
Alıntı ''Pastörizasyon hem zararlı bakterileri ortadan kaldırmak hemde karbondioksit gazı üreten bazı bakterilerin sayılarının azaltılarak peynir kalitesinin yükselmesini sağlamak amaçlı uygulanıyor.''

Pastorizenin iki yolu var
1-63°C'de 30 dakika tutmak.
2-70°C'de 15 saniye tutmak.

Ben evde tercihen ikinci yöntemi uyguluyorum. Sütü bu ısıya getirdikten sonra evyeyi su ile dolduracağız ve kazanı suyun içine oturtacağız. Mümkün olabildiğince hızlı bir şekilde 35-37 dereceye soğutacağız. Böylece süt pastorize olmuş olacak. Evde, açık aldığınız sütü içmek için kullanacaksanız yine aynı şekilde pastorize edip kullanabilirsiniz. Sütü kesinlikle kaynatmayın lütfen.

Kullanacağınız mayaya gelince, dilerseniz hazır maya satın alabilirsiniz veya kendi mayanızı yapabilirsiniz. Kendi mayanızı yapmanız tercihen daha iyidir fakat ilk etapta hazır maya daha verimli olur. Kendi mayanızdan kastım ŞİRDEN mayasıdır. Bir de bazı peynirlerde kullanılan maya çeşitleri farklılaşabiliyor. Zaten bizlerin hazır aldığı peynirlerde eski tadı alamamamızın sebebi de bence tam olarak bu. Ticari amaç ile büyük fabrikalarda üretilen peynirler genellikle tek cins maya ile üretilir. Hali ile eski aromasını alamıyoruz.
Ben bir maya çeşidi görmüştüm aklım gitti. İçerisinde acı biberden tutunda bütün kabuklu çiğ yumurtaya kadar vardı (ABAZA peyniri mayası)
İsteyenlere bildiğim peynir mayalarını da zamanla paylaşabilirim. Ama ilk etapta fazla akıl karıştırmamak için hazır mayaya göre tarif edeceğim bilginize.

Şimdilik bu kadar yazıyorum, devamında peynir yapmak isteyen arkadaşlar termometrelerini ve diğer araç gereçlerini ufak ufak tedarik etsinler ki kendi peynirimizi yapmaya başlayabilelim. İyi günler dilerim herkese.


Düzenleyen CNL : 26-12-2015 saat 13:17
CNL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2015, 16:56   #55
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Sayın CNL, öncelikle agaclar.net'e hoşgeldiniz, çok güzel bilgiler sağolun.

Geçen yıl da bir üyemizin rehberliğinde ekmek için ekşi maya yapımı aktivitesi gerçekleştirmiştik. Öneriniz için teşekkürler, eminim konuyla ilgilenen üyelerimiz için çok faydalı olacak. Benim de hep merak ettiğim bir konu, ilgiyle takip edeceğim.

sinbas beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2015, 13:23   #56
CNL
Yeni Üye
 
CNL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2015
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 17
Arkadaşlar tekrar merhaba,
Gördüğüm kadarı ile konuya ilgi var ve ben yarın için süt sipariş ettim. Eğer istediğim miktar gelirse hem kaşar peyniri hemde beyaz peynir yapacağım. Yaparken de fotoğraflar çekip sitede anlatmayı planlıyorum. Paylaşımdan sonra yine aklınıza takılan şeyler olduğunda yine bilgi aktarımı yaparız.
Kaşar peynir için; 10lt süt istedim. Yaklaşık 1kg kadar peynir çıkıyor.
Beyaz peynir kaşara göre baya bereketli. 5 lt den kuru olarak (salamuraya yatırmadan, sızdırılmış hali) 1.2 kg kadar çıkıyor.
Hangisini yapmak ve de ne kadar yapmak istediğinize karar verip ona göre süt alabilirsiniz.
Maya olarak daha önce belirttiğim gibi hazır maya kullanacağım. Bu arada önceki yazıda belirtmemişim ama peynirlerin suyunu sızdırmak için cendereye ve kalıba ihtiyacımız olacak. Cendere olmayanlar üzerine ağırlık yöntemini uygulasınlar, az çok iş görür ama olması kalıplarken tercih sebebidir.
Görüşmek üzere, iyi günler dilerim.

CNL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2015, 17:21   #57
Ağaç Dostu
 
sinbas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
Sayın @CNL gıda termometresi için tavsiye edeceğiniz bir ürün var mı? veya aşağıdakilerden hangisini önerirsiniz.
Teşekkürler...

Dijital Termometre Mutfak Gıda Yiyecek Termometre 864 - n11.com

Digital termometre


Dijital Termometre, Gıda, Mutfak Termometre GittiGidiyor'da 199542306

Batırmalı Termometre Trotec Bt20 Gıda Termometresi 785 - n11.com

sinbas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2015, 08:29   #58
CNL
Yeni Üye
 
CNL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2015
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 17
Sn. sinbas;
Ben dijital termometre kullanmıyorum. Hali ile size verdiğiniz linklerden herhangi biri hakkında yorum yapamam. Ama dijital yerine analog almanızı tavsiye ederim. Nedenine gelince; tan kullanacak olursunuz pili bitmiş olur. Bu ürünlerde var mı bilmiyorum kalibre etmek gerekebilir veya yanlış kalibre olmuştur imalat sırasında. Ama analoglarda bu tip sıkıntılarınız olmaz. Benim kullandığım aşağıda fotağrafını koymuş olduğum üründür. Bir de bana nedense böyle ürünleri kullanmak zevk veriyor
İyi günler dilerim.

Eklenen Resimler
 
sinbas, Milla ve Resulgur beğendi.
CNL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2015, 08:10   #59
CNL
Yeni Üye
 
CNL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2015
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 17
Arkadaşlar merhaba;
Süt dün geldi ve de akşam kaşar peyniri yapımına başladım. Aslında hem kaşar hem beyaz peynir yapacağımı söylemiştim fakat eşim beyaz peynir için fazladan aldığım süte sütlaç yapalım deyince ona verdim. (4 yaşında bir oğlum var ve acayip derecede sütlaç seviyor mecburen oraya aktardık )

Şimdi aşama aşama kaşar için tarife başlıyorum. Bu arada kaşar yapımı iki gün sürüyor. Ben dün akşam itibarı ile yaptıklarımı yazacağım. Yarın da bu akşam yaptıklarımı aktaracağım.

Öncelikle sütü koymadan önce kazanın tabanına az bir şey su koyup gezdirin ve dökün, daha sonra sütü kazana ilave edin. Bu aşama ısı verildiğinde sütün kazanın dibine yapışmamasını sağlar. Sütü 35-37 derece arası mayalayacağız. Sütün sıcaklığı 35 dereceye gelince içerisine yarım su bardağı sulandırılmış yoğurt (mümkün mertebe yeni olmasında fayda var) katın, bu yoğurt daha güzel maya tutmasına imkan verecek. Katmış olduğunuz yoğurdu sütün içerisinde iyice her tarafına gittiğinden emin olana kadar karıştırın. Tabi hızlı davranmanız gerekiyor çünkü alttan hala sütü ısıtıyoruz ve de çok fazla ısıtmamak gerekli (37 üzerine fazla çıkmamaya özen gösterin) 37 derece olan sütün altını kapatıyoruz ve hazır almış olduğunuz mayadan üzerinde ne kadar süte ne kadar konulması gerektiği ile ilgili direktife uygun maya ekliyoruz (takriben 1 yemek kaşığıdır) Tekrar iyice karıştırıyoruz sütü. Buradan sonra 1 saat bekleyeceğiz. Bu sırada üzerini, etrafını vs örtmeye gerek yok. Öylece kalsın. 1 saat sonra aşağıda fotoğrafta da görebileceğiniz gibi süt baya yoğun bir yoğurtmuş (süt kendini yoğurt zannediyor bu saatten sonra ama ona daha sürprizimiz var, peynir olacak o) gibi kesilebilir hale gelmiş olması lazım. Aşağıda buradan sonraki adımların fotoğraflarını ekliyorum adım adım. Bu noktadan sonrası önemli, kendini kaskatı yoğurt zanneden sütü parçalamamız gerekiyor. Elinize bir çırpacak alın ve yavaş yavaş kazana daldırıp parçalamaya başlayın. Şekli şemali önemli değil, önemli olan olabildiğince ufak parçalar haline getirmek. Ne kadar ufak parçalarsanız kaşarınız o kadar daha iyi su bırakır ve bir o kadar güzel olur.

Eklenen Resimler
     
sinbas, oz26, Milla ve 2 kişi beğendi.
CNL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2015, 08:14   #60
CNL
Yeni Üye
 
CNL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2015
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 17
İyice ufalandığına kanaat getirdiğiniz kendinden geçmiş sütün altını açın ve ısıtmaya başlayın. Bir yandan da karıştırın. Süt ısındıkca toplanmaya başladığını göreceksiniz. Parçalar sanki elektrik yüklü iyonlar gibi birbirine yapışmaya başlayacak ve koca bir top halini alacak. İçinde parça kalmamış kazandan artık kısmen olmuş kaşar peyniri adayımızı fazla suyunu süzmek üzere süzme torbasına alıyoruz ve ağzını sıkıca bağlayıp üzerine ağırlık koyuyoruz. Bu ağırlıkla 5-6 saat durduğunda suyu süzülmüş olur ama ben 1 gün bekletiyorum. Bu arada kazanda kalan suyu ne yapacağız diye sorabilirsiniz kendinize. İçerisinde bol miktarda kalsiyum vardır. Bu su, peynir altı suyudur ve de peynir kadar kıymetlidr. İsterseniz içerisine 1lt süt koyup altını iyice açıp lor peyniri çıkartabilirsiniz. İsterseniz pasta, börek, çörek yaparken kullanabilirsiniz. Hatta ben bir yerde okumuştum, makarna suyu olarak deneyebilirsiniz (ben denedim güzel bit tadı oluyor sütlü sütlü) Normal yemeklerinizde su yerine kullanabilirsiniz. İçerisine yoğurt koyup ayran olarak kullanabilirsiniz ve daha aklıma gelmeyen bir sürü şeyde kullanabilirsiniz. Bunların hiçbirini yapmayacaksanız bir miktar ayırın kaşar peynirini kaynatırken kullanırsınız, geri kalanını bitkilerinize sıvı gübre niyetine dökün ama çöpe gitmesin.
Şimdilik buraya kadar, arkası yarın devam edecek...

Eklenen Resimler
    
CNL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024