agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler > Peynir
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler
  • 7 Gönderen ayazkentli

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-07-2012, 12:27   #1
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
İzmir tulum peyniri

BERGAMA TULUM PEYNİRİ.

(izmir tulum peyniri olarak bilinir).

İzmir tulum peyniri olarak bilinen peynir, ASLINDA Bergama tulum peyniri'dir. Bu peynir türü ilk olarak, Bergama'nın birkaç Yörük köyünde yapılmaya başlamıştır (en güzeli Çaltıkoru köyünde yapılır) . Zamanla, İzmir'in diğer ilçe ve köylerine yayılmış ve İzmir tulum peyniri olarak anılmaya başlamıştır.

Değil Türkiye'nin, Dünya'nın en lezzetli peynirlerin başında gelir. Bu peyniri, Orta asya'dan Anadolu'ya giriş yapan ve bir kolu Erzincan bölgesine yerleşen, diğer kolları Ege bölgesine kadar gelip, özellikle de Bergama ve Balıkkesir arasında'ki bölgede, dağ köylerini oluşturan Yörük atalarımız yapmışlar.

Yalnızca Koyun sütünden yapılır. Günümüzde, mandra yapımı olanları ne yazık'ki inek sütü ile karıştırıp öyle yapıyorlar ve peynirin orijinalliği kayboluyor. Ama hala Bergama köylerinde sadece koyun sütünden yapan yörük köyleri var. Buralarda bu peynire "çoban peyniri" de deniliyor.

Yörüklerin bir kolu Erzincan bölgesinde olduğundan, Erzincan tulum peyniri ile benzerlik gösterir. Ama Bergama ile Erzincan bölgelerinde'ki koyunların beslendiği bitki çeşitlerinin, havasının, suyunun farklılığından mıdır yoksa bu peynirin mayalanmasında (köylülerin yaptığı orjinal peynirde), koyun'un DÖŞ denilen bir parçası kullanılarak mayalanma yapıldığından ve hazır maya kullanılmadığından, bu kadar lezzet farkı olabilir.

Belki Erzincan'lı yörükler de bu şekilde mayalama yapıyorlardır. Bunu bilmiyorum ama bildiğim Bergama ve Erzincan koyun tulum peynirleri arasında, nedeni neden kaynanırsa kaynaklansın, Bergama tulum peynirinin lezzeti ve aroması fersah fersah ötede'dir.


Ben sıkı bir peynirsever olduğumdan, nerede ise tatmadığım peynir kalmadı.

Kars Kaşarı, Van otlu peyniri, Erzincan koyun tulumu, Çanakkale-Ezine koyun peyniri, Manda peyniri, Beyaz peynir, Labne, Gravyer, İtalyan Parmesan gibi.. hemen hemen tüm peynirleri tattım. Rahatlıkla söyleyebilirim'ki, ÖZELLİKLE KAHVALTI'da yendiği zaman 1 numara peynir.

Bildiğimiz gibi, peynir kahvaltı haricinde içki mezesi olarak ta tüketilir. İşte o noktada, bazı içkiler ile birlikte tüketildiğin de, diğer peynir çeşitlerinin yerini tutmayabilir ama Rakı-kavun ile inanılmaz uyumludur.


Eskiden köylerde böyle koyun tulumlarına basılırdı. Artık tenekelere basılıyor.

(Bu fotoğrafı, cem karagözlü isimli bir blog'tan alıntı yaptım. Artık civarımda bu tulumlar olmadığından, fotoğraf çekme şansım yoktu. İnternette arayıp buldum. Kendisine fotoğraf için teşekkür ederim).

Name:  koyun tulumu.jpg
Views: 15227
Size:  13.0 KB

Sert ama hemen ağızda dağılan, biraz tuzlu (tad olarak çok rahatsız etmeyecek kadar) bir peynir çeşiti'dir. Bu fotoğrafları kendim çektim. Artık tenekelere basıldığından, eski deri tulumda'ki gibi topaç değil, dikdörtgen şekilde oluyorlar. Bu Çaltıkoru köyü yörüklerinin teneklerde yaptığı ve sadece koyun sütü kullandığı orjinal Bergama tulum peyniridir.


Name:  BERGAMA TULUM PEYNİRİ.jpg
Views: 14492
Size:  34.5 KB


Delikli yapısına aldanmayın. Bazı peynirlerin yapım hatasından kaynaklanan gözenekli yapısı ile karıştırılmasın. Orjinali böyledir.

(Mandra yapımı sanayi tipi peynirden ne kadar farklı olduğunu, daha aşağıda'ki mandra yapımı olan peynir fotoğrafında göreceksiniz).


Name:  BERGAMA TULUM PEYNİRİ (1).jpg
Views: 22802
Size:  32.0 KB


Bu mandıra yapımı olan Bergama tulum peyniri. Sadece koyun sütünden yapılsa bile, mandıra'da çeşitli işlemlerden geçerek yapılan peynir yine de lezzetli olsa da, köylü yörüklerin yaptığı orjinal peynirin yanına bile yaklaşamıyor.

İnternet'te bazı alış-veriş, şarküteri ve büyük marketlerin sitelerine baktığımda, hep bu mandıra yapımı peynirleri orjinal İzmir (Bergama) tulum peyniri diye, sattıkları görüyorum. Ne yazık'ki orijinali ile yakından uzaktan alakası yok. Orjinali köy yapımı olanıdır.


Name:  BERGAMA TULUM PEYNİRİ (3).jpg
Views: 14290
Size:  26.3 KB



Burada hem köylülerin hem de mandıraların yaptığı peynirler yanyana. Aralarında ne kadar fark olduğu hemen anlaşılıyor.

Cam tabakta'ki mandıra yapımı olan Bergama tulum peyniri.
Diğeri, Yörüklerin yaptığı orjinal Bergama tulum peyniri.



Name:  BERGAMA TULUM PEYNİRİ (4).jpg
Views: 14457
Size:  26.8 KB


Düzenleyen ayazkentli : 16-07-2012 saat 16:15 Neden: Eksik harf hatası düzenleme.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2024, 18:41   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-08-2018
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10
Teşekkürler erzincan tulum peyniri de oldukça güzel.

xenopss Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024