agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler > Peynir
(https)




Beğeni Düzeni97Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-12-2012, 21:39   #1
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Küflü peynir

(Sivas) Suşehri civarındaki köylerde yapılan peynir ve çökelekler, 5-10 kg'lık plastik bidonlara karışık olarak sıkıca bastırılarak doldurulur. 4-5 yerinden bıçakla delinen kapağı kapatılır ve bildiğimiz sobadan çıkan küle ters çevirerek bekletilir.

Gayet lezzetli olan bu karışım açıldıktan bir süre sonra (her zaman değil) mavimsi-grimsi renkte küflenmeye başlar. Açıkçası, bu şekliyle de pek makbuldür. Peki bunun zararı var mıdır ?

Eklenen Resimler
 
agozce, maki01 ve mrduran beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 21:45   #2
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Bildiğim kadarıyla Rokfor peynir de küflü bir peynir. Ancak bahsetiğiniz peynir ile onun yapımı ve/ ve ya küf hadisesi farklı da olabilir. (Ben yemeye cesaret edemezdim sanırım).

mrduran beğendi.
Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 21:49   #3
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
"Roquefort peyniri ya da Rokfor peyniri Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlayan içi küflü, güzel kokulu bir peynirdir. Rokfor'un yapımında Roquefort kasabası civarındaki doğal mağaraların ve sonradan bu mağaralara benzetilerek yapılan mahzenlerin olduğu kadar, Rokfor küfünün de büyük etkisi vardır, Rokfor küfü, üçte ikisi buğday unu, üçte biri çavdar unu olan bir hamurla hazırlanır. Peynirler mahzenlerde iki veya üç ay kalır. İyi bir Rokfor peyniri kavuniçi renginde, ince kabuklu, içi beyaz küf damarlı olan, tereyağı yumuşaklığında ve tadındadır. Rokfor peyniri diğer peynirlere oranla dayanıklı bir peynirdir." - Kaynak: Wikipedi

Eklenen Resimler
 
Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 21:59   #4
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Bahsettiğim gibi gayet severek yeniyor, ben de dahilim buna
Ama yendiği zaman hissedilir fiziksel etkisini şimdiye kadar görmedim. İyi ya da kötü. Zamanla vücutta bir şeylere yol açar mı bilmiyorum. Konuyu açma sebebim öğrenebilmek (umarım )

Babam eskiden hani üçgen eski kaşarlar satılır ya, kenarları da küflü olur. Özellikle o küflü yerlerini bunlar penisilin diyerek ve severek yerdi. Nereden duyduysa iyi olmadığını duymuş ve artık yemiyor.

Geçen sene, yine böyle küflenme oluştu peynirimde ve kayınpederimle minik tatlı bir atışmamız bile oldu bu yüzden. Azıcık versene bize de dedi, vermem dedim (halbuki onlar peyniri yaptırıp bana getiriyor) Ama bizim ki küflenmedi dedi, olsun dedim Dayanamadım tabi

Peynir tutkum başka bir şey, engel tanımıyor. Yararlı olduğunu düşünmesem de, kesin zararlıdır denirse vazgeçeceğim ama

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 22:09   #5
Ağaç Dostu
 
almanyalı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-10-2012
Şehir: frankfurt
Mesajlar: 1,915
Galeri: 6
Merhaba,

Fransa' da ve Hollanda' da çok değişik ve lezzetli peynirlerin yanı sıra çok iğrenç peynir türleri de üretiliyor.

Bir arkadaşımın kız kardeşi bir fransız ile evli,arkadaşım Fransa' ya kardeşini ziyarete gittiğinde bir markette insanların içinde minik kurtların gezdiği bir peynir türünün çok ilgi gördüğünü anlatmıştı. oldukça da pahalıymış adını söylemişti ama ben unuttum.

kısacası kurtlu peyniri yiyene bişey olmuyor ise küflü olanı yiyene hiçbişey olmaz.

ilksenozturk ve mrduran beğendi.
almanyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 22:20   #6
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
2 protein bir arada
Siz bahsettikten sonra videosunu izledim, (belki aynısı değildir), peynir tutkum sınırlıymış galiba

mrduran beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 22:30   #7
Ağaç Dostu
 
almanyalı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-10-2012
Şehir: frankfurt
Mesajlar: 1,915
Galeri: 6
Almanya' da üretilen bir peynir türü de var kocaman delikleri var dilim dilim paketli, ismi şu an aklımda değil eşim birgün alıp gelmişti alt kattaki komşumuz Solingen şehrinden hediye getirmiş bize...

yemeyeceğimi bile bile sırf meraktan paketi açtım veee hayatımda hiç duymadığım kadar ağır ve pis gübre kokuyordu..
hemen çöpe attım ama nasıl içim çıktı kokudan, komşumuz eşime sormuş sonra nasıl beğendiniz mi? diye eşimde evet demiş...

siz peyniri severim deyince anlatmak istemedim ama internetten bunada bakabilirsiniz.
o gün bugündür kimseden gelen hediye yiyeceklerin paketini açmıyoruz...

pria ve mrduran beğendi.
almanyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 22:30   #8
Ağaç Dostu
 
çiftçi5234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
Galiba bu küflü peynirin zararlı olması durumu türden türe değişiyor.Ama şu bir gerçektir ki küflü peynirden yapılan muhlamanın tadına doyulmaz

çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 23:48   #9
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Evet sevgili almanyalı, gerçekten çok çeşit peynir var. Ben seviyorum peynirleri ama çeşit olarak belki 14-15 tanesinin tadına bakmışımdır. Yenmeyecek peynirler bize göre var evet, ama onların da alıcısı var ki üretiliyorlar.
Tat duyusunun kişiden kişiye değişiklik gösterdiği kesin. Şimdilik küflü peyniri seven sayın çiftçi5234 ve ben varız galiba

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 23:56   #10
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Valla aslında ben de bu peyniri nasıl yiyorlar diye merak ediyordum sevgili gülenmelek

mrduran beğendi.
COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 00:01   #11
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Keçi derilerine basılarak yapılan, Küflü tulum peynirini biz de severek yeriz. Tadı ve kokusu hiç de kötü değildir.

Ama taze küflü peynirin yeneceğini sanmıyorum...

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 00:11   #12
Ağaç Dostu
 
almanyalı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-10-2012
Şehir: frankfurt
Mesajlar: 1,915
Galeri: 6
Bildiğimizden şaşmayalım arkadaşlar,
ne varsa bizim kendi peynirimizde var...
mis gibi koyun, keçi,
inek peyniri varken kim ne yapsın gübre kokulu peyniri...

gülenmelek ve mrduran beğendi.
almanyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 00:33   #13
Ağaç Dostu
 
akgul1a's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 304
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi almanyalı Mesajı Göster
Bildiğimizden şaşmayalım arkadaşlar,
ne varsa bizim kendi peynirimizde var...
mis gibi koyun, keçi,
inek peyniri varken kim ne yapsın gübre kokulu peyniri...
O küflü peynir bizim kendi peynirimizdi.
Bulsak ta o doğal ,tuluklarda kendiliğnden yeşeren küflü peynirle bi yufkadan Kılan böreği yapsakta yesek!
saygılar

akgul1a Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 09:48   #15
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Konuyu açmadan önce, küflü peynir olarak bir Rokfor peynirini, bir de Sivas'ın peynirini biliyordum. Görüyorum ki çeşit gerçekten fazla, bu peynirleri tüketen çok da kişi varmış.

Bizim peynirimizde her sene küflenme olayı yaşamıyoruz. Olduğunda ise, genelde peynir azaldığı zaman oluyor. Yani 5 kg'lık bidonun 2-2,5 kg'ı küfleniyor. Bu miktarı 2 kişi tüketmiş olsak, (çocuklar sevmiyor) kişi başına 365 günde 1-1,5 kg düşüyor. Bu miktar çok mu
Sayın pria'nın verdiği linklerin birinde, hiç değilse yeşil renk küf olan peynirler tüketilmeli diyor. Bu; zararlı olanın, daha az zararlısı gibi sanki. Bizim peynirimizdeki küf rengi ile aynı yani

mrduran beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 09:53   #16
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi COYOTE Mesajı Göster
Valla aslında ben de bu peyniri nasıl yiyorlar diye merak ediyordum sevgili gülenmelek
Yenebilecek, yiyecek olarak üretilmiş çoğu şeyin (kurtlu peynir hariç ) tadına bakabilirim. Eltim var, bilmediğim şeyi yemem diyor, öyle değilim yani Bakın bu kadar kişi yedikten sonra ölmemiş. Bir tadına bakın en azından derim

Tura ve mrduran beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 10:50   #17
Ağaç Dostu
 
syuksek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2009
Şehir: Kdz.Ereğli, Zonguldak
Mesajlar: 443
Galeri: 13
Geçen yıl Konya gezimiz sırasında pazarda çektiğim küflü peynir görüntüleri :
Name:  Sm_Picture 174.jpg
Views: 24976
Size:  55.3 KB

Ben küfünü sıyırıp tadına baktım, benim için çok keskin ve acıydı. Küfü ile birlikte yenmesi gerekiyormuş, ben cesaret edemedim ama grupta fanatikleri vardı

gülenmelek ve mrduran beğendi.
syuksek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 11:37   #18
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi syuksek Mesajı Göster
Eklenti 357548

Ben küfünü sıyırıp tadına baktım, benim için çok keskin ve acıydı..
...Küflü peynir, özel olarak küflendirilmiş bir peynirdir. Rokfor ve Kamambert peynirleri bu şekilde elde edilir.
...Ancak rokfor peynirindeki miktarı çok düşüktür ve tehlikeli olması için aşırı miktarda ve sürekli rokfor peyniri tüketimi gereklidir.
... çok yanlış olarak küflenmiş bölüm ince bir tabaka halinde kesilerek atılmakta, geri kalan kısım tüketilmektedir. Bu uygulamalar son derecede yanlış olup, zehirlenme riski her zaman vardır.
...aflatoksinli gıdanın tüketiminden hemen sonra ishal, karın ağrısı, baş dönmesi vb. bir semptom görülmez ama sonuç bilindiği gibi kanserdir

Gıda Bilimi :: Topic: Küflü Peynir ve Küflenmiş Peynir (1/1)

...Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Milliyet - İyi bir peynir nasıl anlaşılır?

Ayrıca, peynirlerin depolama, saklama koşulları çok önemlidir..Uygun - steril olmayan koşullarda faydalı küflerle birlikte zararlı bakterilerde üremiş olabilir..
Küflü peynirleri ne kadar severseniz sevin, en güvenilir çeşitlerini dahi sürekli yememek gerekir..

Dikkat:
http://yenisafak.com.tr/saglik/?t=20.02.2010&i=241532

maki01 ve ipektuğçe beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 12:12   #19
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
...L. monocytogenes çiğ sütte çok az miktarlarda
olmuş veya pastörizasyon sonrası kontaminasyon
düzeyi çok düşük olmuş olsa dahi peynirin olgunlaşması
aşamasında veya uygun olmayan muhafaza
ve pazarlama koşullarından dolayı son üründe
sağlık riski oluşturabilecek yüksek düzeylere
ulaşabilmektedir (5).
Çalışmada incelenen peynir tiplerinin hiç birinde
starter kültür kullanılmadığı düşünülmektedir. Da
Silva ve ark. (5), starter kültür kullanımının L.
monocytogenes varlığını tam olarak inhibe edemediğini,
peynir yapım işlemlerinin belli düzeylerde
var olan Listeria populasyonunu artırıcı etki oluşturabileceğini
belirtmişlerdir.
Bu peynirlerin işletme bazında kontrollu koşullar
altında üretilerek olgunlaştırılması ve her ne kadar
söz konusu etken buzdolabı sıcaklıklarında üreme
yeteneğini sürdürse de soğuk zincir altında muhafaza
edilerek satışa sunulması ve en önemlisi de
halk pazarlarında açık olarak satışa sunulan bu
peynirlerin denetim yetersizliği dolayısıyla hala
kontrolsuz koşullar altında üretilerek satışa sunulmasının
engellenmesi etkenin halk sağlığı açısından
oluşturduğu risklerin önlenmesi açısından
kritik öneme sahiptir.
Bu peynirlerin yapımında
pastörize süt kullanılması, çiğ sütten yapılan peynirlerin
ısı işlemi görmeden tüketilmemesi, peynirlerin
üretim aşamalarında hijyen kurallarına uyulması
bunun yanında oldukça beğenilerek tüketilen
bu yumuşak ve yarı yumuşak peynirlerin hijyenik
bir şekilde üretilebilmeleri için ilgili otoriteler tarafından
klavuz niteliğinde el kitapçıkları yayınlanarak,
üretici kitleye ulaştırılması gerekmektedir. Yine
lokal peynir üreticilerinin söz konusu peynirlerin
sadece L. monocytogenes açısından değil, diğer
patojenler açısından da yarattığı sağlık riskleri
hakkında bilgilendirilmesi için eğitim programları
düzenlenmelidir.
Bu çalışma, Kayseri halk pazarlarında açıkta satışa
sunulan
hem çiğ sütten üretilen hem de ısı işlem
görmüş peynirlerin L. monocytogenes varlığı
bakımından, halk sağlığı açısından önemli bir tehlikenin
mevcudiyetini ortaya koymaktadır.
Peynirlerden
kaynaklanan listeriozis olgularının önlenmesi
için ısı işleminin etkin bir şekilde uygulanması,
işletme bazında kontrollü koşullar altında üretim
yapılması, pastörizasyondan sonra
kontaminasyonların engellenmesi ve gerekli denetim
mekanizmalarının etkin bir şekilde uygulanması
gerekmektedir

http://ercivet.erciyes.edu.tr/arsiv/...-kayseride.pdf

...L. monocytogenes kanser hastalarında en sık görülen fırsatçı MSS enfeksiyonu etkenidir. Gıda kaynaklı bir hastalıktır ve süt ürünleri (özellikle pastörize edilmemiş süt ve yumuşak peynir), et, yumurta ve bazı sebzeler suçlanmıştır.

Trk Onkoloji Dergisi

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 12:52   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
(Sivas) Suşehri civarındaki köylerde yapılan peynir ve çökelekler, 5-10 kg'lık plastik bidonlara karışık olarak sıkıca bastırılarak doldurulur. 4-5 yerinden bıçakla delinen kapağı kapatılır ve bildiğimiz sobadan çıkan küle ters çevirerek bekletilir.

Gayet lezzetli olan bu karışım açıldıktan bir süre sonra (her zaman değil) mavimsi-grimsi renkte küflenmeye başlar. Açıkçası, bu şekliyle de pek makbuldür. Peki bunun zararı var mıdır ?
Bu resimde gördüğünüz peynir küflenmiş...atın gitsin.

Bizm burada yıllanmış çömleklere ve keçi derisinden tulumlara basarlar.

Obruklara veya bodrumlardaki nemli kumlar içine gömerler.O serin yerlerde peynir olgunlaşır.

Taze peynir, preslerde veya ağır kütleler altında bir müdedet tutularak suyu alınır.
Kuru taze peynir, çömlek veya tulumlara kuvvetlice bastırılarak yerleştirilir.
Tulum veya çömleğe bastırma işlemi saatler sürer.

Eğer bu bastırma işi yeterince kuvvetli olmazsa ve suyu alındığı sırada su yeteri kadar alınmamışsa, peynirin serin yerdeki olğunlaşması esnasında peynir yer yer küflenir. Bu gözle zor fark edilecek kadar beyaz veya çok açık yeşil bir küftür.
Kullanmaya başlayınca beyaz küf, koyulaşmaya başlar...
Bu resimdeki gibi olunca sakın yemeyiniz.
Bizim buralarda derilerden çıkartılan peynir, bir müddet açık olarak bekletilip küflenmeleri sağlanır.
Bu küflü peynirler çok sağlıklı olmamakla beraber, Fırınlarda, taze peynirle karıştırılır Peynirli Pide yapılır. Peynir erir ve süner...üzerine kestirme dökülerek tüketilirse çok nefis bir şey olur.

Mesaj 20 deki resimde Sayın syuksek'in fotoğrafı artık yenmeyecek haldeki küflü peynirdir.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 14:37   #21
Ağaç Dostu
 
xenkebikec's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 154
Ciddi bir konu, bizde bazen aldığımız eski kaşar buz dolabında olmasına rağmen 3-4 gün içinde tüm yüzey küfleniyor ve içeri doğru büyümeye başlıyor.

Dışındaki küflü tabakayı kesip atıyoruz, sonra kalan temiz kısımdan biraz kullanıp geri koyunca aynı şekilde oluyor. Toplam bir hafta ya da on gün içinde bitmiş oluyor peynir. Acaba yanlış birşey mi yapıyoruz?

mrduran beğendi.
xenkebikec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 16:45   #22
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Sayın pria, verdiğiniz bu kadar kaynak ve bilgiden sonra hakkıma düşen 1-1,5 kg'cık peyniri de (tadı gayet güzel olsa da) yemeyivereyim o zaman Hoş, 18 yıllık evliliğimde 5-6 kere denk gelmiş olsam da bu şekildeki peynire, bundan sonra !

Sayın Tura, eskiden eşimin köyünde de toprak küplere yapılırmış bu peynirler. Ama artık kimse kullanmıyor küpleri. Zannedersem taşıma sırasında çok dikkat istediği içindir. Köyde yapılıp buraya geldiği için yolculuk sırasında kırılma, çatlama olabiliyormuş küplerde.

Aslında dediğim gibi her sene karşılaşmıyoruz bu olayla. Benim tahminim de, peynirler iyice bastırılarak bidona yerleştirilmezse kalan hava küflenmeye neden olabiliyor. Bir kere denk gelmiştim bidona bastırma işlemine ve gerçekten zordu. Belki saatlerce sürmedi ama gerçekten çok kuvvet istiyor. Ve sözünüzü dinleyeceğim, yemeyeceğim

Sayın xenkebikec, dolapta nasıl muhafaza ediyorsunuz ? Yani küflenme az da olsa bizde de oluyor ama bahsettiğiniz gibi tüm yüzeye yayılmıyor. Ben streç filme sarıyor, öyle bekletiyorum dolapta.

maki01, Tura, mrduran ve 1 kişi beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 17:17   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Size bir sır vereyim.

Normal yağlı ve yağsız salamura beyaz peyniri alın.
Bir torbanın içine koyun.
Bir süzgecin içine yerleştirip, üzerine bir ağırlık koyun.
Bu işlem akşamdan sabaha kadar olsun ve peynirin suyu akıp gitsin.
Tuzuna bakın. Tuz ilave edebilirisiniz.
Seviyorsanız çörek otu serpeleyin.
Sonra bir cam kavanoza sıkıca bastırarak, kavanozu doldurun.
Ağzını sıkıca kapatın.
Serin bir yere, balkonun kuzey bölümüne falan bir yere, veya buzdolabına koyun.
45 gün sonra açın.
Çok lezzetli bir çömlek peyniriniz olacaktır.

Afiyet olsun.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 17:30   #24
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Bugün çarşıda gezerken hadi birde şu peynircilere bir göz atayım dedim, neler yapıp neler satıyorlar diye..

Üç peynircide, en çok dikkatimi çeken şey, ''Erzurum göğermiş peyniri'' diye sattıkları peynir oldu..

Dükkanların dışında, ya uyduruk , ekmek dolabı gibi soğutmasız dolaplarda 1-2 kiloluk peynirleri basit naylon torbalara koymuşlar, ya da 15-20 kiloluk peyniri yine naylon torbalar içinde dükkanın dışına koyup sergilemişler..Vakkumlu poşet falan yok yani..Acaip, yeşilimsi olmuşlar..

Bugün hava 17-18 derece..O peynirler bu sıcakta 2-3 gün beklesin, beyaz peynir bile olsa zaten ''göğerir''ler (!!!)Bu sıcakta en sağlıklı peynir bile ''küflü peynir'' oluverir..

İnsanlar bunlara nasıl para verip alırlar hayret ediyorum..
Görünce peynir yemekten vazgeçer insan..Kimsenin umurunda değil..

Peynir dediğin, mutlaka soğuk zincir içinde olmalı..
Bazen o bile yetmiyor..Vakumlu paketi açıyorsunuz, buzdolabına koyuyorsunuz, orada bile hızla tüketilmezse 10-15 gün içinde değişmeye başlıyor..
Ya kalıbın üstü tuhaf bir şekilde kayganlaşıyor, ya da küflenmeye başlıyor..
Anlıyorsunuz tadının bile değiştiğini..
Bunları ''aman para verdim ziyan olmasın'' diyerek tüketmek bile doğru değil..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 17:49   #25
Yeni Üye
 
başkabahar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
Bugünlerde merak ettiğim küflü peynir konusunda başlık açılmış Çocukluğumuzda Konya'dan getirilen küflü peyniri çok severek tüketirdik, sonraları zararlı diye babam almayı bırakınca yemez olduk. Geçen gün Erzurumlu bir komşumuzdan gelen ve bana göre gayet lezzetli olan küflü çeçil peyniri ile evdeki zararlı tartışması tekrar başladı. Sağlık ve lezzet arasında çelişkide kalıyoruz. Keşke bu konuda yetkililer denetimlerini artırsa ve sağlığa zararlı olmayan küflü peynirleri sık olmasa da yiyebilsek. Acaba bu konuda yasal bir standart var mı, araştırmak lazım.

mrduran ve YeniBON beğendi.

Düzenleyen başkabahar : 27-12-2012 saat 17:51 Neden: kelime tekrarı
başkabahar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 18:07   #26
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Her ne kadar kanser denince ilk sebep olarak ''sigara'' gösterilsede, listenin başında %35 oranla ''yanlış-dengesiz beslenme'' geldiğini ve gıdalarla da alınabilen, mikrop, bakteri, küf ve mantarların neden olduğu enfeksiyonlar ( % 10) olduğunu unutmayalım.
Bu tür gıdaları yılda bir-iki defa yemeyi vucudumuzun bağışıklık sistemi tolere edebilir ama alışkanlık haline getirdiğinizde bir temizlik fabrikası olan karaciğerimizi iflas ettirebiliriz..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 23:11   #27
Ağaç Dostu
 
akgul1a's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 304
Arkadaşlar
Bozuk peynir ile küflü peyniri karıştırmayın.
DENETİMDEN geçen ve marketlerde satılan küflü peynirler var.Bu küflü peynir 3/5 günde oluşmuyor.[3/5günde yapan sahtekarlar var.oh emen anlaşılır.]
3/5ayda oluşuyor.
çocukluğumuzda hemen hemen hergün üç öğün yenilirdi.
Ereğli de hala özellikle kışın KÜFLÜ PEYNİRİ tatmayan insan yoktur.Bazı aileler hemen hemen hergün yemeye devam etmekteler.
SAYGILAR

mrduran ve YeniBON beğendi.
akgul1a Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 01:23   #28
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akgul1a Mesajı Göster
çocukluğumuzda hemen hemen hergün üç öğün yenilirdi.
Ereğli de hala özellikle kışın KÜFLÜ PEYNİRİ tatmayan insan yoktur.Bazı aileler hemen hemen hergün yemeye devam etmekteler.
SAYGILAR


Bu haber Konya Ereğli'den..tarih 2010:

Erelide kfl peynir satna yasak

Buda bu yılın haberi, yine Konya Ereğli'den:

Yeşil Küflü Peynirde Kanserojen Tehlikesi - ShowHaber - ShowHaber.Com

Size ''afiyetler olsun'' diyemiyorum..

Ne de çok ''küf'' sever var bu ülkede..
Hatta salçanın küfünü özleyenler bile var:

http://www.mehmetnaber.com/?p=866

COYOTE ve YeniBON beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 03:03   #29
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Bakın bu kadar kişi yedikten sonra ölmemiş. Bir tadına bakın en azından derim
Sayın gülenmelek elbette zevk meselesi ama benim burnum fazla hassastır kapağı açık bir kapta bu peynir olsa ki denk gelmişliğim vardır bırakın tadına bakmayı 3-5 metre yanından geçemem ama dediğiniz gibi yanına yaklaşabildiğim yiyeceklerin tadına ben de bakarım( işkembe denemişliğim bile vardır bir daha kendisinin de yanından geçmedim tabi)

gülenmelek beğendi.
COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 09:35   #30
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
[QUOTE=gülenmelek;1075812](Sivas) Suşehri civarındaki köylerde yapılan peynir ve çökelekler, 5-10 kg'lık plastik bidonlara karışık olarak sıkıca bastırılarak doldurulur. 4-5 yerinden bıçakla delinen kapağı kapatılır ve bildiğimiz sobadan çıkan küle ters çevirerek bekletilir.

Gayet lezzetli olan bu karışım açıldıktan bir süre sonra (her zaman değil) mavimsi-grimsi renkte küflenmeye başlar. Açıkçası, bu şekliyle de pek makbuldür. Peki bunun zararı var mıdır ?
Sayın Gülen melek ben bir süre Erzurum'da çalıştım orada da bu yöntemle peynir yapıyorlardı. İlk zamanlar bu yenmez diye yüzüne bakmıyordum. Sonra bir tadına baktım peyniri sevemedim ama çökeleğini çok sevdim. Komşum bunu bildiği için çökeleği hep bana veriyordu. İddia edildiği gibi zararı olsa Erzurum'da tavan yapardı bu hastalıklar, bence beslenme alışkanlığıyla alakalı bir durumdur. Hiç tüketmediği bir besini birden fazla tüketmeye başlayan bütün insanlarda tepki gelişir. Mesela kayısının çekirdeğinde siyanür var çok tüketmeyin zararlı olur diyorlar, bir yeğenim var hayatımda onun kadar kayısı çekirdeği yiyen birisini görmedim. Çocukluğundan beri öyle, şimdiye kadar sağlığında bir probleme neden olmadı.

gülenmelek beğendi.
evzel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024