![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Küflü peynir
(Sivas) Suşehri civarındaki köylerde yapılan peynir ve çökelekler, 5-10 kg'lık plastik bidonlara karışık olarak sıkıca bastırılarak doldurulur. 4-5 yerinden bıçakla delinen kapağı kapatılır ve bildiğimiz sobadan çıkan küle ters çevirerek bekletilir. Gayet lezzetli olan bu karışım açıldıktan bir süre sonra (her zaman değil) mavimsi-grimsi renkte küflenmeye başlar. Açıkçası, bu şekliyle de pek makbuldür. Peki bunun zararı var mıdır ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
|
Bildiğim kadarıyla Rokfor peynir de küflü bir peynir. Ancak bahsetiğiniz peynir ile onun yapımı ve/ ve ya küf hadisesi farklı da olabilir. (Ben yemeye cesaret edemezdim sanırım). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
|
"Roquefort peyniri ya da Rokfor peyniri Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlayan içi küflü, güzel kokulu bir peynirdir. Rokfor'un yapımında Roquefort kasabası civarındaki doğal mağaraların ve sonradan bu mağaralara benzetilerek yapılan mahzenlerin olduğu kadar, Rokfor küfünün de büyük etkisi vardır, Rokfor küfü, üçte ikisi buğday unu, üçte biri çavdar unu olan bir hamurla hazırlanır. Peynirler mahzenlerde iki veya üç ay kalır. İyi bir Rokfor peyniri kavuniçi renginde, ince kabuklu, içi beyaz küf damarlı olan, tereyağı yumuşaklığında ve tadındadır. Rokfor peyniri diğer peynirlere oranla dayanıklı bir peynirdir." - Kaynak: Wikipedi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Bahsettiğim gibi gayet severek yeniyor, ben de dahilim buna ![]() Ama yendiği zaman hissedilir fiziksel etkisini şimdiye kadar görmedim. İyi ya da kötü. Zamanla vücutta bir şeylere yol açar mı bilmiyorum. Konuyu açma sebebim öğrenebilmek (umarım ![]() Babam eskiden hani üçgen eski kaşarlar satılır ya, kenarları da küflü olur. Özellikle o küflü yerlerini bunlar penisilin diyerek ve severek yerdi. Nereden duyduysa iyi olmadığını duymuş ve artık yemiyor. Geçen sene, yine böyle küflenme oluştu peynirimde ve kayınpederimle minik tatlı bir atışmamız bile oldu bu yüzden. Azıcık versene bize de dedi, vermem dedim (halbuki onlar peyniri yaptırıp bana getiriyor) Ama bizim ki küflenmedi dedi, olsun dedim ![]() ![]() Peynir tutkum başka bir şey, engel tanımıyor. Yararlı olduğunu düşünmesem de, kesin zararlıdır denirse vazgeçeceğim ama ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Fransa' da ve Hollanda' da çok değişik ve lezzetli peynirlerin yanı sıra çok iğrenç peynir türleri de üretiliyor. Bir arkadaşımın kız kardeşi bir fransız ile evli,arkadaşım Fransa' ya kardeşini ziyarete gittiğinde bir markette insanların içinde minik kurtların gezdiği bir peynir türünün çok ilgi gördüğünü anlatmıştı. oldukça da pahalıymış adını söylemişti ama ben unuttum. kısacası kurtlu peyniri yiyene bişey olmuyor ise küflü olanı yiyene hiçbişey olmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Almanya' da üretilen bir peynir türü de var kocaman delikleri var dilim dilim paketli, ismi şu an aklımda değil eşim birgün alıp gelmişti alt kattaki komşumuz Solingen şehrinden hediye getirmiş bize... yemeyeceğimi bile bile sırf meraktan paketi açtım veee hayatımda hiç duymadığım kadar ağır ve pis gübre kokuyordu.. hemen çöpe attım ama nasıl içim çıktı kokudan, komşumuz eşime sormuş sonra nasıl beğendiniz mi? diye eşimde evet demiş... siz peyniri severim deyince anlatmak istemedim ama internetten bunada bakabilirsiniz. o gün bugündür kimseden gelen hediye yiyeceklerin paketini açmıyoruz... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Galiba bu küflü peynirin zararlı olması durumu türden türe değişiyor.Ama şu bir gerçektir ki küflü peynirden yapılan muhlamanın tadına doyulmaz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Evet sevgili almanyalı, gerçekten çok çeşit peynir var. Ben seviyorum peynirleri ama çeşit olarak belki 14-15 tanesinin tadına bakmışımdır. Yenmeyecek peynirler bize göre var evet, ama onların da alıcısı ![]() Tat duyusunun kişiden kişiye değişiklik gösterdiği kesin. Şimdilik küflü peyniri seven sayın çiftçi5234 ve ben varız galiba ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 304
|
Alıntı:
Bulsak ta o doğal ,tuluklarda kendiliğnden yeşeren küflü peynirle bi yufkadan Kılan böreği yapsakta yesek! saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,523
|
Kfl Peynir Zararl m? http://journals.tubitak.gov.tr/biolo...3-10-95030.pdf Yeşil küflü peynirin zararları - TcFoRMu Turkiye"Nin En Buyuk Paylasim PlatFormu!! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Konuyu açmadan önce, küflü peynir olarak bir Rokfor peynirini, bir de Sivas'ın peynirini biliyordum. Görüyorum ki çeşit gerçekten fazla, bu peynirleri tüketen çok da kişi varmış. Bizim peynirimizde her sene küflenme olayı yaşamıyoruz. Olduğunda ise, genelde peynir azaldığı zaman oluyor. Yani 5 kg'lık bidonun 2-2,5 kg'ı küfleniyor. Bu miktarı 2 kişi tüketmiş olsak, (çocuklar sevmiyor) kişi başına 365 günde 1-1,5 kg düşüyor. Bu miktar çok mu ![]() ![]() Sayın pria'nın verdiği linklerin birinde, hiç değilse yeşil renk küf olan peynirler tüketilmeli diyor. Bu; zararlı olanın, daha az zararlısı gibi sanki. Bizim peynirimizdeki küf rengi ile aynı yani ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Geçen yıl Konya gezimiz sırasında pazarda çektiğim küflü peynir görüntüleri : ![]() Ben küfünü sıyırıp tadına baktım, benim için çok keskin ve acıydı. Küfü ile birlikte yenmesi gerekiyormuş, ben cesaret edemedim ama grupta fanatikleri vardı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,523
|
Alıntı:
...Ancak rokfor peynirindeki miktarı çok düşüktür ve tehlikeli olması için aşırı miktarda ve sürekli rokfor peyniri tüketimi gereklidir. ... çok yanlış olarak küflenmiş bölüm ince bir tabaka halinde kesilerek atılmakta, geri kalan kısım tüketilmektedir. Bu uygulamalar son derecede yanlış olup, zehirlenme riski her zaman vardır. ...aflatoksinli gıdanın tüketiminden hemen sonra ishal, karın ağrısı, baş dönmesi vb. bir semptom görülmez ama sonuç bilindiği gibi kanserdir Gıda Bilimi :: Topic: Küflü Peynir ve Küflenmiş Peynir (1/1) ...Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır. Milliyet - İyi bir peynir nasıl anlaşılır? Ayrıca, peynirlerin depolama, saklama koşulları çok önemlidir..Uygun - steril olmayan koşullarda faydalı küflerle birlikte zararlı bakterilerde üremiş olabilir.. Küflü peynirleri ne kadar severseniz sevin, en güvenilir çeşitlerini dahi sürekli yememek gerekir.. Dikkat: http://yenisafak.com.tr/saglik/?t=20.02.2010&i=241532 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,523
|
...L. monocytogenes çiğ sütte çok az miktarlarda olmuş veya pastörizasyon sonrası kontaminasyon düzeyi çok düşük olmuş olsa dahi peynirin olgunlaşması aşamasında veya uygun olmayan muhafaza ve pazarlama koşullarından dolayı son üründe sağlık riski oluşturabilecek yüksek düzeylere ulaşabilmektedir (5). Çalışmada incelenen peynir tiplerinin hiç birinde starter kültür kullanılmadığı düşünülmektedir. Da Silva ve ark. (5), starter kültür kullanımının L. monocytogenes varlığını tam olarak inhibe edemediğini, peynir yapım işlemlerinin belli düzeylerde var olan Listeria populasyonunu artırıcı etki oluşturabileceğini belirtmişlerdir. Bu peynirlerin işletme bazında kontrollu koşullar altında üretilerek olgunlaştırılması ve her ne kadar söz konusu etken buzdolabı sıcaklıklarında üreme yeteneğini sürdürse de soğuk zincir altında muhafaza edilerek satışa sunulması ve en önemlisi de halk pazarlarında açık olarak satışa sunulan bu peynirlerin denetim yetersizliği dolayısıyla hala kontrolsuz koşullar altında üretilerek satışa sunulmasının engellenmesi etkenin halk sağlığı açısından oluşturduğu risklerin önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir. Bu peynirlerin yapımında pastörize süt kullanılması, çiğ sütten yapılan peynirlerin ısı işlemi görmeden tüketilmemesi, peynirlerin üretim aşamalarında hijyen kurallarına uyulmasıbunun yanında oldukça beğenilerek tüketilen bu yumuşak ve yarı yumuşak peynirlerin hijyenik bir şekilde üretilebilmeleri için ilgili otoriteler tarafından klavuz niteliğinde el kitapçıkları yayınlanarak, üretici kitleye ulaştırılması gerekmektedir. Yine lokal peynir üreticilerinin söz konusu peynirlerin sadece L. monocytogenes açısından değil, diğer patojenler açısından da yarattığı sağlık riskleri hakkında bilgilendirilmesi için eğitim programları düzenlenmelidir. Bu çalışma, Kayseri halk pazarlarında açıkta satışa sunulan hem çiğ sütten üretilen hem de ısı işlem görmüş peynirlerin L. monocytogenes varlığı bakımından, halk sağlığı açısından önemli bir tehlikenin mevcudiyetini ortaya koymaktadır. Peynirlerden kaynaklanan listeriozis olgularının önlenmesi için ısı işleminin etkin bir şekilde uygulanması, işletme bazında kontrollü koşullar altında üretim yapılması, pastörizasyondan sonra kontaminasyonların engellenmesi ve gerekli denetim mekanizmalarının etkin bir şekilde uygulanması gerekmektedir http://ercivet.erciyes.edu.tr/arsiv/...-kayseride.pdf ...L. monocytogenes kanser hastalarında en sık görülen fırsatçı MSS enfeksiyonu etkenidir. Gıda kaynaklı bir hastalıktır ve süt ürünleri (özellikle pastörize edilmemiş süt ve yumuşak peynir), et, yumurta ve bazı sebzeler suçlanmıştır. Trk Onkoloji Dergisi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bizm burada yıllanmış çömleklere ve keçi derisinden tulumlara basarlar. Obruklara veya bodrumlardaki nemli kumlar içine gömerler.O serin yerlerde peynir olgunlaşır. Taze peynir, preslerde veya ağır kütleler altında bir müdedet tutularak suyu alınır. Kuru taze peynir, çömlek veya tulumlara kuvvetlice bastırılarak yerleştirilir. Tulum veya çömleğe bastırma işlemi saatler sürer. Eğer bu bastırma işi yeterince kuvvetli olmazsa ve suyu alındığı sırada su yeteri kadar alınmamışsa, peynirin serin yerdeki olğunlaşması esnasında peynir yer yer küflenir. Bu gözle zor fark edilecek kadar beyaz veya çok açık yeşil bir küftür. Kullanmaya başlayınca beyaz küf, koyulaşmaya başlar... Bu resimdeki gibi olunca sakın yemeyiniz. Bizim buralarda derilerden çıkartılan peynir, bir müddet açık olarak bekletilip küflenmeleri sağlanır. Bu küflü peynirler çok sağlıklı olmamakla beraber, Fırınlarda, taze peynirle karıştırılır Peynirli Pide yapılır. Peynir erir ve süner...üzerine kestirme dökülerek tüketilirse çok nefis bir şey olur. Mesaj 20 deki resimde Sayın syuksek'in fotoğrafı artık yenmeyecek haldeki küflü peynirdir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 154
|
Ciddi bir konu, bizde bazen aldığımız eski kaşar buz dolabında olmasına rağmen 3-4 gün içinde tüm yüzey küfleniyor ve içeri doğru büyümeye başlıyor. Dışındaki küflü tabakayı kesip atıyoruz, sonra kalan temiz kısımdan biraz kullanıp geri koyunca aynı şekilde oluyor. Toplam bir hafta ya da on gün içinde bitmiş oluyor peynir. Acaba yanlış birşey mi yapıyoruz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Sayın pria, verdiğiniz bu kadar kaynak ve bilgiden sonra hakkıma düşen 1-1,5 kg'cık peyniri de (tadı gayet güzel olsa da) yemeyivereyim o zaman ![]() ![]() Sayın Tura, eskiden eşimin köyünde de toprak küplere yapılırmış bu peynirler. Ama artık kimse kullanmıyor küpleri. Zannedersem taşıma sırasında çok dikkat istediği içindir. Köyde yapılıp buraya geldiği için yolculuk sırasında kırılma, çatlama olabiliyormuş küplerde. Aslında dediğim gibi her sene karşılaşmıyoruz bu olayla. Benim tahminim de, peynirler iyice bastırılarak bidona yerleştirilmezse kalan hava küflenmeye neden olabiliyor. Bir kere denk gelmiştim bidona bastırma işlemine ve gerçekten zordu. Belki saatlerce sürmedi ama gerçekten çok kuvvet istiyor. Ve sözünüzü dinleyeceğim, yemeyeceğim ![]() Sayın xenkebikec, dolapta nasıl muhafaza ediyorsunuz ? Yani küflenme az da olsa bizde de oluyor ama bahsettiğiniz gibi tüm yüzeye yayılmıyor. Ben streç filme sarıyor, öyle bekletiyorum dolapta. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Size bir sır vereyim. Normal yağlı ve yağsız salamura beyaz peyniri alın. Bir torbanın içine koyun. Bir süzgecin içine yerleştirip, üzerine bir ağırlık koyun. Bu işlem akşamdan sabaha kadar olsun ve peynirin suyu akıp gitsin. Tuzuna bakın. Tuz ilave edebilirisiniz. Seviyorsanız çörek otu serpeleyin. Sonra bir cam kavanoza sıkıca bastırarak, kavanozu doldurun. Ağzını sıkıca kapatın. Serin bir yere, balkonun kuzey bölümüne falan bir yere, veya buzdolabına koyun. 45 gün sonra açın. Çok lezzetli bir çömlek peyniriniz olacaktır. Afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,523
|
Bugün çarşıda gezerken hadi birde şu peynircilere bir göz atayım dedim, neler yapıp neler satıyorlar diye.. Üç peynircide, en çok dikkatimi çeken şey, ''Erzurum göğermiş peyniri'' diye sattıkları peynir oldu.. Dükkanların dışında, ya uyduruk , ekmek dolabı gibi soğutmasız dolaplarda 1-2 kiloluk peynirleri basit naylon torbalara koymuşlar, ya da 15-20 kiloluk peyniri yine naylon torbalar içinde dükkanın dışına koyup sergilemişler..Vakkumlu poşet falan yok yani..Acaip, yeşilimsi olmuşlar.. Bugün hava 17-18 derece..O peynirler bu sıcakta 2-3 gün beklesin, beyaz peynir bile olsa zaten ''göğerir''ler (!!!)Bu sıcakta en sağlıklı peynir bile ''küflü peynir'' oluverir.. İnsanlar bunlara nasıl para verip alırlar hayret ediyorum.. Görünce peynir yemekten vazgeçer insan..Kimsenin umurunda değil.. Peynir dediğin, mutlaka soğuk zincir içinde olmalı.. Bazen o bile yetmiyor..Vakumlu paketi açıyorsunuz, buzdolabına koyuyorsunuz, orada bile hızla tüketilmezse 10-15 gün içinde değişmeye başlıyor.. Ya kalıbın üstü tuhaf bir şekilde kayganlaşıyor, ya da küflenmeye başlıyor.. Anlıyorsunuz tadının bile değiştiğini.. Bunları ''aman para verdim ziyan olmasın'' diyerek tüketmek bile doğru değil.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-12-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
|
Bugünlerde merak ettiğim küflü peynir konusunda başlık açılmış ![]() Düzenleyen başkabahar : 27-12-2012 saat 17:51 Neden: kelime tekrarı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,523
|
Her ne kadar kanser denince ilk sebep olarak ''sigara'' gösterilsede, listenin başında %35 oranla ''yanlış-dengesiz beslenme'' geldiğini ve gıdalarla da alınabilen, mikrop, bakteri, küf ve mantarların neden olduğu enfeksiyonlar ( % 10) olduğunu unutmayalım. Bu tür gıdaları yılda bir-iki defa yemeyi vucudumuzun bağışıklık sistemi tolere edebilir ama alışkanlık haline getirdiğinizde bir temizlik fabrikası olan karaciğerimizi iflas ettirebiliriz.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 304
|
Arkadaşlar Bozuk peynir ile küflü peyniri karıştırmayın. DENETİMDEN geçen ve marketlerde satılan küflü peynirler var.Bu küflü peynir 3/5 günde oluşmuyor.[3/5günde yapan sahtekarlar var.oh emen anlaşılır.] 3/5ayda oluşuyor. çocukluğumuzda hemen hemen hergün üç öğün yenilirdi. Ereğli de hala özellikle kışın KÜFLÜ PEYNİRİ tatmayan insan yoktur.Bazı aileler hemen hemen hergün yemeye devam etmekteler. SAYGILAR |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,523
|
Alıntı:
Bu haber Konya Ereğli'den..tarih 2010: Erelide kfl peynir satna yasak Buda bu yılın haberi, yine Konya Ereğli'den: Yeşil Küflü Peynirde Kanserojen Tehlikesi - ShowHaber - ShowHaber.Com Size ''afiyetler olsun'' diyemiyorum.. Ne de çok ''küf'' sever var bu ülkede.. Hatta salçanın küfünü özleyenler bile var: http://www.mehmetnaber.com/?p=866 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
|
[QUOTE=gülenmelek;1075812](Sivas) Suşehri civarındaki köylerde yapılan peynir ve çökelekler, 5-10 kg'lık plastik bidonlara karışık olarak sıkıca bastırılarak doldurulur. 4-5 yerinden bıçakla delinen kapağı kapatılır ve bildiğimiz sobadan çıkan küle ters çevirerek bekletilir. Gayet lezzetli olan bu karışım açıldıktan bir süre sonra (her zaman değil) mavimsi-grimsi renkte küflenmeye başlar. Açıkçası, bu şekliyle de pek makbuldür. Peki bunun zararı var mıdır ? Sayın Gülen melek ben bir süre Erzurum'da çalıştım orada da bu yöntemle peynir yapıyorlardı. İlk zamanlar bu yenmez diye yüzüne bakmıyordum. Sonra bir tadına baktım peyniri sevemedim ama çökeleğini çok sevdim. Komşum bunu bildiği için çökeleği hep bana veriyordu. İddia edildiği gibi zararı olsa Erzurum'da tavan yapardı bu hastalıklar, bence beslenme alışkanlığıyla alakalı bir durumdur. Hiç tüketmediği bir besini birden fazla tüketmeye başlayan bütün insanlarda tepki gelişir. Mesela kayısının çekirdeğinde siyanür var çok tüketmeyin zararlı olur diyorlar, bir yeğenim var hayatımda onun kadar kayısı çekirdeği yiyen birisini görmedim. Çocukluğundan beri öyle, şimdiye kadar sağlığında bir probleme neden olmadı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|