agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler > Peynir
(https)




Beğeni Düzeni97Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-12-2012, 09:48   #31
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Dedelerimizin zamanında kanser mi vardı, diyecektim ki... (Çünkü onlar da bu tür şeyleri yemiştir)
Çok çok daha önceden kanserin bilindiğini öğrendim.
Alıntı:
Tıp Tarihinde Kanser
Malign tümörlerle ilgili tanımlara ilk olarak Mısır papirüsleri, Babil çivi yazısı tabletleri ve eski Hint yazmalarında rastlanılmaktadır. Ebers Papirüsünde (M.Ö. 15. yüzyıl), tümör tedavisinin öldürücü olabileceği belirtilmektedir. Antik döneme ait Yunan tıbbi kayıtlarında ve Galen'in çalışmalarında ise birçok kanser olgusuna rastlanmakla birlikte, bunların ne tür tümörler olduğuna karar vermek çoğu kez olanaksızdır.
Aslında zor ve karışık bir konu. Sayın pria verdiğiniz örneklerle hep kanser'e değiniyorsunuz ama ben en sağlıklı şekilde yaşıyorum diyenimiz var mı acaba ? Bildiğimiz mangal...Onun da kanserojen olduğunu biliyoruz. Peki mangal yapıp da yemeyen var mı? Bunu yazmamdaki amaç küflü peyniri aklamak değil. Bir şekilde alışkanlıklarımız devam ediyor galiba.

Mesela yoğurt; marketten alıyoruz, uzun süre dayanıyor, ama sağlıksız. Sütçüden süt alsak o da sağlıksız. E inek besleme şansımız var mı ? Yok tabi ki. Hoş, hayvan yemlerinde de ne olduğu biliniyor mu ki ?

Kayınpederim; 80'ine (sağlıklı ömrü olsun) yaklaşıyor. Maşallah turp gibi. Eklem ağrıları dışında şimdiye kadar şikayetini görmedim, duymadım. Durduğu yerde köpüren ekşi yoğurdu (ama doğal) yediğini de bilirim, küflü peyniri yediğini de.

mrduran beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 11:42   #32
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster

Kayınpederim; 80'ine (sağlıklı ömrü olsun) yaklaşıyor. Maşallah turp gibi. Eklem ağrıları dışında şimdiye kadar şikayetini görmedim, duymadım. Durduğu yerde köpüren ekşi yoğurdu (ama doğal) yediğini de bilirim, küflü peyniri yediğini de.
Sayın gülenmelek..

Benim annem de 87 yaşında, turp gibi..dizlerinden başka bir sıkıntısı yok..
Ben ayrıca, 80-85 yaşlarında olup pofur pofur sigara içen turp gibi çok insan tanıdım, tanıyorum..Bunlar biraz istisna durumlar..

Gelelim küflü peynire yine..

Ülkemizde her satılan küflü peynir riskli olmayabilir..Üniversitelerce bu konuda yapılan araştırmalarda şöyle tesbitler yapılmış:

''...Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Atasever, değişik marketlerde satışa sunulan 50 değişik türde küflü peynir üzerinde 3 ay süren araştırmanın sonucunda tüketilen peynirlerin yüzde 88’inde aflatoksin maddesi ortaya çıktığını, bunun da halk sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu ifade etti.''

Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu’da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7’sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.

Kfl Peynir Zararl m?

Kısacası burada çok büyük bir risk var..Piyasada ne İSO belgesi, nede Tarım Bakanlığı onayı olmadan üretilip rastgele satılan bu peynirlerle rus ruleti oynama lüksümüz olmamalı..


Ama, bakın olumlu gelişmeler de var:


''...Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Çakmakçı'nın başkanlığında yürütülen proje sayesinde artık Türkiye'de de sağlıklı küflü peynir üretilebilecek.


...küfler mikotoksin dediğimiz ürünler üretmekte ve bunlar sağlığı zararlıdır. O nedenle de buna bir çözüm olarak, bu küflerin teşhisi, toksin üretip üretmedikleri konusunda proje hazırladık. Bunu bir sorumluluk olarak gördük ve bu alanda çalışmalar yapan öğretim üyeleri olarak TÜBİTAK'a proje sunduk.

Proje kapsamında çok fazla örnek sayısıyla bölgedeki kalitesi ve aromasıyla iyi olarak bilinen örnekleri analiz ettiklerini belirten Çakmakçı, yaptıkları analizde toksin oluşturmayan küfleri belirlediklerini ifade etti.
Elde ettikleri küflerle peynir elde edeceklerini kaydeden Çakmakçı, şöyle konuştu:
''Ancak peynir ortamında bunların gelişmeleri nasıldır diye de araştırmaya devam etmek istedik. İnşallah ileride bizim de her yönüyle güvenilir, kültürel özellikte olabilecek küfleri üretmeyi ve dışa bağımlılığımızı belli bir ölçüde azaltmayı hedefleyen bir proje daha hazırladık. Civil peynirde kendiliğinden oluşan küflerin toksin üretip üretmedikleri ve üretmeyenler konusunda bir proje hazırladık. O proje de kabul edildi. Bu konuda çalışmaya devam edeceğiz.''

TRKYE SALIKLI KFL PEYNR RETECEK Haberi - MilletinSesiGazetesi.com

Küflü peynirlerin starter kültürle yapılması gerek..Doğal yolla küflendirilen peynirlerde çok büyük risk var..İşi şansa bırakamayız..
İnşallah üniversitelerle büyük güvenilir gıda firmaları elele vererek İSO belgeli, tam denetimli, Tarım Bakanlığı onaylı küflü peynirleri üretirler ve bunlar soğuk zincir içinde güvenilir ambalajlar içinde marketlerde satışa sunulur, hatta ihracatı yapılır..
Böyle olursa ben bile yerim..

COYOTE ve gülenmelek beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2013, 18:30   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 624
Rokfor peynirini çok sık tüketirim ve severek yerim.Bu peynirin o kadar yoğun bir tadı varki isteseniz de çok yiyemiyorsunuz.Kahvaltıda ufak bir dilim yeterli oluyor.Bana gore bütün peynirler bir yana rokfor bir yana.Ülkemizde bir yerli firma tarafından uretilmeye başlandı ama hem fiyatı çok yuksek hemde rokforla uzaktan yakından alakası yok.Kuflü beyaz peynir yapmışlar.İthal olanların da geneli inek peynirinden yapılıyor ama tadları fena değil.Koyun peynirinden olanlar çok daha lezzetli tabi ama bulmak zor.Bir çok yabancı menşeyli peynrin tadına bakmış olarak buffalo mozzerella ve holanda gravyeri de nefistir.

gülenmelek beğendi.
murer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2013, 20:07   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-01-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 279
Ben bu peyniri asla yemem. Adamı öldürür bu küf

pria beğendi.
sadecegeçen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2013, 22:14   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Ekseriye ege tarafından gelen misafirlerim Konyamızın has küflü peynirine tiksintiyle baktılar. Ancak orta anadolu ve doğudan bu tepkiyi almadığım gibi ağızların sulandığına şahitlik ettim hep.

Bu bir kültür. Belki de yüzyıllardır tüketiliyor. Hassaten küflü peynir alınır ve damak zevkimizde de ayrı bir yeri vardır. Ha uygunsuz koşullarda üretilenlerden bahsetmiyorum. Gerçekten sıhhatli yollardan elde edilmiş "küflü peynir" den bahsediyorum. Bunu bulmak zor değil. Artık gıda denetimleri de eskisi gibi gevşek değil.

Geriye sadece isteyenin istediğini tüketmesi kalır.

Selametle..

gülenmelek ve YeniBON beğendi.
tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2013, 23:32   #36
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Öğrenciyken Konya'da pazara gittiğimde tezgahların önünde sepetlerde küflü peynir satıyorlardı. İlginç gelmişti daha sonra Pideciler (etli ekmek) küflü peyniri pide de kullandıklarını gördüm. Denedim çok beğendim. Alışkanlığa ve damak tadına bağlı. İzmir'de Konya pidecilerinin müdavimiyim.

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2013, 23:36   #37
Ağaç Dostu
 
SAHIRE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 649
Galeri: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
"Roquefort peyniri ya da Rokfor peyniri Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlayan içi küflü, güzel kokulu bir peynirdir. Rokfor'un yapımında Roquefort kasabası civarındaki doğal mağaraların ve sonradan bu mağaralara benzetilerek yapılan mahzenlerin olduğu kadar, Rokfor küfünün de büyük etkisi vardır, Rokfor küfü, üçte ikisi buğday unu, üçte biri çavdar unu olan bir hamurla hazırlanır. Peynirler mahzenlerde iki veya üç ay kalır. İyi bir Rokfor peyniri kavuniçi renginde, ince kabuklu, içi beyaz küf damarlı olan, tereyağı yumuşaklığında ve tadındadır. Rokfor peyniri diğer peynirlere oranla dayanıklı bir peynirdir." - Kaynak: Wikipedi
Rokforun hastasıyım. Bu kadar pahalı olmasa her sabah yerim ama işte kırk yılda bir yiyebiliyorum mmm. canım da çekti hani

YeniBON beğendi.
SAHIRE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2016, 15:17   #38
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-10-2016
Şehir: afyon
Mesajlar: 6
sanıyorum küfün de belirli oranları oluyor, test edilerek üretiliyorlar. eğer ki bunu kontrol altında tutmak istiyorsanız şöyle bir site var daha önce erzaklarımı seyahat için taşırken peynir vakum poşet satıyor, www . merset . com

aladag08 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024