10-02-2012, 14:21 | #31 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
|
Tesekkurler sayin sakdag,icersine cesniler eklendiginde gayet lezzetli oluyor.bence extra yaga ihtiyaci olmaz...beni hazir uretim labneden vazgeciren (pek cok hastami da..)kalitesiz yag ve tuz icerigi olmustu ..cocuklarima boyle bir aliskanlik sebebi olmustum zamaninda...cok. Skur ki artik kutu labneleri yemek istemiyorlar... |
10-02-2012, 16:36 | #32 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Sakdağ, verdiğiniz bilgiler ve uyarılarınız için çok teşekür ederim. Önemli noktalar. (Sütü kesinlikle kaynatacağız ve krema yerine süt veya yoğurt kaymağı koyacağız, tamam. ) Ama yoğurt mayası kullanmak kısmını anlamadım. Normal yoğurt yapar gibi sütü mayalarsak, o yoğurt olmaz mı?..) |
10-02-2012, 16:55 | #33 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2012
Şehir: adana
Mesajlar: 409
|
ben sirkeyle peynir yapanları biliyorum. ama bu da dikkatimi çekti doğrusu. Geçenlerde evde tereyağ yapmayı kafaya koymuştum ama çok zahmetli vazgeçtim ) |
10-02-2012, 20:11 | #35 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 22
|
merhaba arkadaşlar, Sn. Sakdağ, çiğ sütle yapılanların risk taşıdığını bildiğim için peynir mayalandıktan sonra kaynatmayı tercih ettim.pastörize etmek için 67 derece sıcaklıkta 30 dakika tutulması gerekiyormuş ama evde sıvı termometresi olmadan bunu takip etmek imkansız. (Sütün doğal niteliklerinin bozulmaması için, 62-65°C gibi oldukça düşük bir sıcaklık 30 dakika süre ile uygulanır. Peynire işlenecek sütün pastörizasyonunda da bu değerler uygundur şeklinde bilgi buldum internette) önerileriniz varsa değerlendirmek isterim kaynama noktasına gelen peynir aradığım özellikte olmuyor çünkü.Marketlerden şarküterilerden aldığımız peynirler de sanki peynir tadında değil gibiler... Çocuğuma ev yapımı yoğurt yediriyorum ve peynirini de evde yapmak için her yolu denemeyi düşünüyorum tabi sağlığı riske atmadan birde kutu sütlerle yoğurt bile mayalanmıyor içinde yararlı bakterilerden hiç yok neredeyse.. yoğurt tutmayan sütten peynir de olmaz diye düşünerek hiç denemedim bile . bildiğiniz yöntemler varsa bu konuda aydınlanmak isterim. Ve Sn Feriha, kullandığım mayanın markası Trakya, içeriğinde su ve proteaz karışımı, NaCl, ve sodyum benzoat var. 6 lt süte 2,5 ml yeterli oldu belki daha azı ile de tutabilir ama ilk defa denediğim için minimum ölçüyü denemedim. litreye 0,45 ml'den hesapladım 0,35 ml'den hesaplanırsa daha az koyulabilir. ancak bu kullanılan mayaya göre değişiyormuş.satın alacağınız mayanın üzerindeki bilgiye göre bir oranlama yapmak gerekliymiş. Denemelerinde herkese başarılar diler ustalara da saygılarımı iletirim. |
12-02-2012, 11:16 | #36 |
Ağaç Dostu
|
Denedim nihayet. 1 lt pastörize süte 35 gr beyaz peyniri yoğurt mayalar gibi mayaladım, bezlere sardım. Saat 16:00 gibi mayaladım, sabah açtığımda tutmadığını gördüm ve derin bir tencerede su kaynattım, mayaladığım kabı üstüne oturttum ve uzunca bir süre bezlere sarıp bekledim. Açtığımda tutmuştu, tülbentle süzdüm, tadı güzel olmuştu, biraz tuzlayıp buzdolabına kaldırdım. Yani azimle uğraştım, peynirime kavuştum. |
12-02-2012, 12:07 | #37 |
Ağaç Dostu
|
Dün radyatör üzerimde ilk denememi yaptım, akşama kadar tutmadığı için mecburen sabahı bekledim, bu sefer de aşırıya kaçtğı için peynir, arasında bol hava boşluğu ile üste toplanmış, iyice katılaşmış, altta da suyu iyice ayrışmıştı. Sonuçta çok ekşileşti, mayaladığım peynir de yoğun kokulu koyun peyniri olduğu için kokusu ve tadı kötü oldu. Bugün ikince denemeyi, başka peynirle yapıyorum. Akşama açacağım. |
12-02-2012, 13:43 | #38 |
Ağaç Dostu
|
Labnem olmuş bile Sayın Sakagün'ün tavsiye ettiği gibi, ısının korunması için alüminyum folyo kullandım, 4 saatte mayalandı. Bundan sonrakileri, daha önce de evde bulunan, alüminyum folyo ile yatılım yapılmış, ağzı fermuarlı küçük alış veriş veriş çantasının içinde yapacağım. Tadı için bir şey diyemiyorum, henüz ılık ve süzülmedi. |
13-02-2012, 01:04 | #39 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2010
Şehir: Mersin
Mesajlar: 217
|
Biz de labne peynir yaptık nihayet. Bir tanıdıktan mandıra sütü aldık. Eşim kaynattı, soğuttu, beyaz peynirle mayaladı, kaba bezle sardı. Yarım litre kadar olan süt kullandık. Bugün açıp süzdüğünde tadına baktık. Tadı güzeldi. Şimdilik dolaba koyduk. Yarın tadı nasıl olacak bakalım. Bilgiler için herkese teşekkür ederim. Selamlar. |
13-02-2012, 11:00 | #40 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
22-02-2012, 17:17 | #41 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
evde labne peyniri yapan arkadaşlaraayrıca teşekkür ediyorum ,sürekli yapmasanızda enazından denediniz cevaplara tek tak baktım doğrusu hayran kaldım,eeee nedemişler boynuz kulağa geçicekki sanat ilerlesin ben işteyken hanım sütçüden yine 10 kg süt almış kaynatıp soğması , ısı 40 c bulunca hemen labne peyniri yapımına başladık , bir kısmınlada yoğurt mayalandı ,haa unutmadan maya köy yoğurtu mayası olsun bakkal yoğurtu mayası kullandığımda mayalanan yoğurt hem tatsız hemde sakız gibi uzuyor bilginize yaklaşık 1kg sütlede kefir yapıyorum anlıcağnız bu iş bizde hobiyi geçti aşk oldu kolay gelsin |
24-02-2012, 17:39 | #43 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
|
Alıntı:
|
|
24-02-2012, 20:02 | #44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
sevgili arkadaşlar ikinci tarif için biraz geç kaldık ,ama yeni sezon için olabilir bu seferki tarif peynir tarzı deyil kahvaltı uzantısı bir tarz sabah kahvaltısı AJVAR ayarında yine trakya usülü kahvaltıların vazgeçilmezi ,en azından benim için bu akşam tarifi vermiyecem ama en kısa zamandasaygı ve sevgilerimle..idris |
25-02-2012, 15:13 | #45 |
Ağaç Dostu
|
Başlığı gördüğümden beri denemek istiyordum. Nihayet üç gün önce sütçü geldiğinde hemen değerlendirdim. Aynı zamanda hem yoğurt hem peynir mayaladım. Dört saatin sonunda yoğurt olmuş, peynir aynen duruyordu. Sarıp sarmalayıp sabaha kadar beklettim. Sabah baktığımda yine olmamıştı. Ben de tencereyi sıcak su dolu kabın içine bıraktım. Sonuç, hemen tuttu. Şöyle bir görünüm aldı. Sonrasında tülbentte süzüldü, hafif tuzlandı. Tadı nefis oldu. Pek kolay kolay her şeyi beğenmeyen eşim bile çok beğendi. Tarif için teşekkürler, sayın idris şenol. |
24-03-2012, 20:07 | #46 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
Alıntı:
nedemek sayın üstad sizin mutluluğnuz benim mutlululuğum elerinize sağlık Allah yar ve yardımcız olsun esen kalın |
|
24-03-2012, 23:09 | #47 |
Ağaç Dostu
|
Ben de bir kaç kez denedim, yeni yoğurt makinemle. Bir heves her okuduğumu yapmaya çalışıyorum. Arada tutturamadıklarım da oluyor. İlk denememde İdris Bey'in tarifi gibi beyaz peyniri çatalla ezip maya olarak kullandım. Gayet güzel tuttu ancak hafif pütürlü oldu, lora benzedi, labne gibi pürüzsüz olsun diye blender dan geçirdim, çok başarılı olamadım ama ilk deneme için fena sayılmazdı. Sonra bunun suyunu bir kaba alıp buzdolabına kaldırdım. Geçen gün o peynir altı suyuyla sütü mayaladım ancak bu sefer peynir olmadı bayağı yoğurt oldu. Bir yerde bir terslik oldu ama nerde? |
30-03-2012, 09:44 | #48 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
|
Blender kullanınca,daha iyi bir sonuç alıyoruz biz de.. Ayrıca kalan peynir altı suyunu (tuzsuz iken) ekmek hamuruna katıyorum.ekşi maya etkisi yapıyor.Keklere de denedim ,gayet basarılı...afiyet olsun... |
16-04-2012, 16:37 | #49 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2012
Şehir: Tokat
Mesajlar: 68
|
Çok iyi fikir, kendi ekmeğimi yapıyorum bazen ama peynirimi hiç yapmamıştım. Artan suyu kullanarak bir taşla iki kuş vuracağım bu haftasonu! |
13-06-2012, 11:20 | #50 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
|
sütü kaynattıktan sonra üzerinde oluşan kaymağı alacak mıyız? almayacaksak peynir mayalandıktan sonra o yağ ne oluyor? |
19-07-2012, 00:51 | #51 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-05-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 25
|
Zaman zaman ben de peynir mayaliyorum. Eski alışkanlık hazır peynir mayası kullanıyorum. Sütü kaynadıktan sonra kepçe ile havandırarak 15 dakika kadar daha kaynatıyor sonra bir 15 dakika kısık ateşte bekletiyorum. Soğutup kaymak alıyor ondan sonra yeniden ılıtarak yoğurt veya peynir mayalıyorum. Maya kıvamını da soğuk sütün yarısını kaynatıyor sonra birleştiriyorum. Bu ısı yoğurt için ideal peynir için sıcak oluyor, biraz daha bekleterek veya kaynamadan az önce alarak ayarlıyorum. Yağı alınmamış sütte fire daha fazla oluyor. Mayaladıktan sonra 1,5 saatte açıp bıçak ile kare kare kesiyor yeniden sarıp sarmalıyorum. 3-4 saat sonra suyu kısmen ayrılmış oluyor. Süzüyorum ve bu aşamadan sonra yağlı peynir yapmak istersem süzülmüş süte hafif ılıkken oda ısısında yumuşamış tereyağı ve sonra sütü süzülmüş kaymağı karıştırıp peynire katıp elimle yoğurarak yeniden şekil verip süzdürüyorum. Yağsız peynir seviyorum. Bazen, ezilmiş sarımsak veya ince doğranmış salatalık turşusu, ince doğranmış yeşil veya kırmızı biber ilave ettiğim de oluyor. Diğer kısımlar sizin anlattıklarınız ile hemen hemen aynı. Eklemeyi unutmuşum peynir altı suyu çok değerli. Hücre zarını güçlendiriyormuş. İlaç sanayiinde de kullanılıyormuş. Aklımda kaldığına göre derin dondurucu ısısında uzun yıllar sağlıklı bekleyebiliyormuş. Ben et suyu gibi buz torbalarına koyuyor ve yemek yaparken bir kaç parça yemeğe koyuyorum. Aman atıp ziyan etmeyin |
06-05-2013, 11:50 | #52 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-05-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
|
İdris Bey tarif için teşekkürler.Bir süredir sütçümden aldığım sütle yoğurt,,peynir,sütün kaymağından tereyağ yapıyorum. Labne tarifiniz denedim ve sonuç mükemmel eşim ve zor beğenen oğlum bayıldı.4.günde ekşimeye başladı daha uzun dayanabilmesi için ne yapabilirim. |
11-01-2014, 08:06 | #53 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-01-2014
Şehir: Bursa
Mesajlar: 9
|
Merhaba ben yeni üye oldum |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|