agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler > Peynir
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler
  • 3 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen Orhan Özbilgiç

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-10-2009, 07:58   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Çerkez (sepet) peyniri

Bugün çerkez peyniri yaptım.

Bu gördüğünüz ufak peynir tam 10 kg sütten çıktı.
Eğer sütünüz İnek ve koyun karışımı ise daha lezzetli olur. Ben koyun sütü bulamadım (bugün) o yüzden inek sütünden yaptım.

Büyük bir tencere içine sütü süzün. Elinizin altında mutlaka evvelce yapmış olduğunuz peynirden kalma ekşimiş peynir suyu olması gerekir.
Bazı kimseler bunu limon suyu ile de kestiriyorlar ama o kadar lezzetli olmuyor.

Süt kaynamaya daha doğrusu üzeri hafifçe kaymak tabakası tutup, hafif hafif seyirmeye başladığında elinizdeki ekşi peynir suyunu, tencerenin kenarından başlayarak, sütü kevgir kepçe ile aça aça yavaşça boşaltmaya başlayınız. Bu arada ateşin harı kısık olacak.

Sütünüz yavaş yavaş kesilmeye başlar ve siz yavaşça bu kesikleri kevgir kepçe ile peynir sepetini içine alır (veya süzgeçe) aldıkça da üzerine kevgir kepçe ile bastırarak suyunu salmasına yardımcı olursunuz.
Hepsini topladıktan sonra, süt tenceresinde yeşilimsi sarımsı bir su kalır. Bu sudan bir bidona ve büyükçe bir şişeye alın ki ilerde peynir çıkartırken kullanırsınız(Bu suyun da biraz bekletilerek ekşimesi gerekmektedir).
Sepete koyduğunuz peynir hem suyunu salar hem de sepet şeklini alır. Bir iki saat sonra üzerine biraz tuz serpin, ters yüz yapıp bu kısma da tuz serpin.
Buzdolabına koyun.
Taze tüketmek isteyenler ertesi günü dilim dilim kesip ya öyle veya teflon tavada kızartarak tüketebilirler.
Veya ertesi günü peyniri dolaptan çıkartın temiz bir bez üzerinde kuru bir yerde gidip gelip ters yüz ederek iyice kurumasını sağlayın.
Kuru kuru veya rendeleyerek de yemeniz mümkün, arzuya kalmıştır.
Taze tüketilirken zaman zaman üzerinde hafif bir küf oluşabilir, bu peynir bozuldu demek değildir, o kısmı temizleyerek de yemeniz mümkündür.

Benim tercihim; fındık kadar tereyağ konmuş teflon tadavada dilimleyerek hafifçe kızartarak yemektir.


Name:  PA202378 (600 x 450).jpg
Views: 22311
Size:  68.5 KB

Name:  PA212375 (600 x 450).jpg
Views: 16407
Size:  61.6 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2009, 08:13   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sevgili Todor, bu arada bana verdiğin çerkez peyniri de çok lezzetli olmuştu, yedikçe kulaklarını çınlattım.
Teşekkür ederim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2009, 11:08   #3
Ağaç Dostu
 
Orhan Özbilgiç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,928
Galeri: 83
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster


Benim tercihim; fındık kadar tereyağ konmuş teflon tadavada dilimleyerek hafifçe kızartarak yemektir.
Yıl 1970.. Samsun- Çarşamba- Kızılot Köyü Ortaokulu'na tayin olduğumda ilk kez köy yaşamı ile tanışmıştım. Hoş! Kızılot'a köy denemezdi ya..100 kişilik bir sinema salonu olan köy!!!!!Hem de 1964 ten beri.
Neyse, ilk gece misafir edildiğim evin hanımı sabah kahvaltısında, mis gibi tereyağ kokulu, taze yapılmış Çerkez Peyniri kızartması ikram etmişti. Meğer Kızılot bir Çerkez köyü imiş. Eğer bir Çerkez ile evlenmeseydim hayatım boyunca o tadı unutamazdım.
Sevgili eşimle aynı okulda görevli iken tanıştık. Artık yaşımız nedeniyle, biraz daha ölçülü yiyoruz ama yinede yiyoruz.Bahçemiz Kızılot'ta. Yazları misafirimiz olarak gelebilecek veya en azından uğrayabilecek arkadaşlarımıza, tattırabileceğimiz lezzetlerin başında olacaktır.
Sevgili Güler;
İyi ki varsın. Bana çok güzel bir anekdotumu hatırlattın.

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2009, 13:33   #4
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Bugün çerkez peyniri yaptım.

Benim tercihim; fındık kadar tereyağ konmuş teflon tadavada dilimleyerek hafifçe kızartarak yemektir.

Güler hanım ellerinize emeklerinize sağlık ne güzel görünüyor peynir insanın elini uzatıp alası geliyor. Annecim evde hiç peynir yapmadı hep akrabaları ziyarete gittiğimizde taze veya kurutulmuş alırdık. Anneannem bazan ocakta kuruturdu.

Güler hanım ilk peynir suyu nasıl bulunur. Siz peynir yapıyorsunuz ve kalan suyunu ilerde kullanıyorsunuz. Örneğin ilk kez peynir yapacak olan ne kullanır peynir suyu olarak.

Psı halive olur ondan çok güzel Güler hanım

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2009, 14:30   #5
Ağaçsever
 
biologus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2007
Şehir: Cleveland
Mesajlar: 88
Galeri: 13
cok tesekkurler
bir cerkes olarak bundan nasil haberim olmadi kendime kiziyorum

biologus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2009, 15:10   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K Mesajı Göster
Güler hanım ilk peynir suyu nasıl bulunur. Siz peynir yapıyorsunuz ve kalan suyunu ilerde kullanıyorsunuz. Örneğin ilk kez peynir yapacak olan ne kullanır peynir suyu olarak.
İsterseniz ben size gönderebilirim. Belki de ilk kestirmeyi limon suyu veya başka ekşimiş peynir suyu ile de yapabilirsiniz diye düşündüm.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2009, 15:16   #7
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sevgili Orhan Özbilgiç, sizi eski mutlu günlere götürdüğüme sevindim.
Ben de bahçenizi dolaştığımda çok hoşuma gitmişti, Kızılot köyü diye okuyunca o köyün çerkez köyü olduğunu anımsadım.
Silivri komşum Cemal Alişan da Çarşambalı. Kendisi birkaç dönem Samsun Millet Vekilliği de yaptı. Onlarla sohbet esnasında Kızılot köyünün çerkez köyü olduğunu duymuştum.


Düzenleyen Güler : 16-10-2021 saat 17:44
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2009, 15:30   #8
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
İsterseniz ben size gönderebilirim. Belki de ilk kestirmeyi limon suyu veya başka ekşimiş peynir suyu ile de yapabilirsiniz diye düşündüm.

Güler hanım teşekkür ediyorum inceliğiniz için Almış kadar oldum inanın, sağolun. Çerkez peynirini çocukluğumdan beri bilirim. Ama hiç yapmadım. Yazdığım gibi annem de yapmamıştı çünkü hep eş dost akrabadan alıyorduk. Her istediğimizde buluyorduk. Mesajınızı okuyunca "çocuklarımıza öğretmeliyiz" dedim. Sorma nedenim bir bakıma oydu. Mesajı okuyan benim gibi "ben de deneyeyim" diyenler için öğretici olur diye düşündüm.

Hazır peynir mayaları var. Çerkez peyniri için uygun mu?
Süt kesildiği zaman eşmik, çökelek yapıyoruz. Onun suyunu biraz bekletip kullanabilir miyiz?
Ev yoğurtlarının çıkan sularını kullanabilir miyiz?
Teşekkür ediyorum


Düzenleyen sevim.K : 21-10-2009 saat 16:39 Neden: harf hatası
sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2009, 15:44   #9
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Siz bana adresinizi verin ben bir pet şişe ile size yollarım.
Yoğurt suyuna biraz limon suyu katarak denemekte fayda var derim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2009, 18:53   #10
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
Güler hanım teşekkür ediyorum , çok zarifsiniz Bugün temiz, sağlıklı süt alabileceğim bir yer buldum. En kısa sürede deneyeceğim. Başarılı olamazsam pet şişeyle peynir suyu gönderme sözünüzü hatırlatırım sevgiler

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 18:54   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: hanau
Mesajlar: 1
Güler Hanim 10 litre ne kadar peynir suyu gerekiyor??
Tsk saygilar.

Gamze1984 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2013, 01:08   #12
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Ben 10 litre sütü 1.5 litrelik pet şişe dolusu peynir suyu ile kestiriyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2013, 02:39   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-07-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 160
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K Mesajı Göster
Güler hanım ellerinize emeklerinize sağlık ne güzel görünüyor peynir insanın elini uzatıp alası geliyor. Annecim evde hiç peynir yapmadı hep akrabaları ziyarete gittiğimizde taze veya kurutulmuş alırdık. Anneannem bazan ocakta kuruturdu.

Güler hanım ilk peynir suyu nasıl bulunur. Siz peynir yapıyorsunuz ve kalan suyunu ilerde kullanıyorsunuz. Örneğin ilk kez peynir yapacak olan ne kullanır peynir suyu olarak.

Psı halive olur ondan çok güzel Güler hanım
Güler Hanım'ın yaptığı peyniri ben de ekşimiş yoğurtla yapıyorum.İlk defa yaparken ekşi yoğurt ta kullanabilirsiniz.
Psi halive ne demek? Yalnız çok güzel künefe oluyor.

Nevin Marangoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2018, 15:17   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-10-2018
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 2
Yazı yazilali baya olmuş bir çerkes olarak eşinize selamlar

Si adige Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2018, 15:18   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-10-2018
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 2
Peynir suyu nerden buluyorsunuz o yöntemi bilmiyorum

Si adige Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2018, 18:02   #16
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 782
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Si adige Mesajı Göster
Peynir suyu nerden buluyorsunuz o yöntemi bilmiyorum
peynir suyunu her yerden bulamazsınız. başlangıç olarak çok kaliteli (iyi peynir iyi sütten olur) bir süt alıp bir limon **** sirke ile sütü kestirin sonrasında peynir olacaktır. tencerede kalan pesuyu süzerken sarı suyu ayırın bunu peynir suyu olarak kullanırsınız. durdukça ekşir. ekşidikçe de süt kolay kesilir. bu yöntem peynir suyu bulamadığımda benim deneyimim. ricotta peynir de diyorlar.

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2019, 08:09   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-04-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Envai çeşit peynir türü var ancak sepet peyniri en beğendiklerim arasında kesinlikle başı oynar. Siz yapımı hakkında güzel bilgiler sunmuşsunuz. Ben de hazır yapılmış halini tavsiye edeyim. https://www.peynircibaba.com/yore-sepet-peyniri şu ürünü denemenizi isterim. Ayrıca diğer peynirleri de oldukça güzel.

hezgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2021, 16:55   #18
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Biz de evde peynir yapıyoruz. Kestirme için sirke kullanıyorduk ama kalan peynir suyunu kullanmak iyi fikir, deneyeceğim.

Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024