agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Palmiye
(https)




Beğeni Düzeni102Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-10-2006, 01:26   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Sikas (Cycas)

Saksı bitkileri hakkında pek deneyimli sayılmam. Evimizde uzun zamandır bizimle birlikte olan cycasımız bu yıl iki kez 4 er tane yaprak verdi.

Eskden bitkiyi balkonda tutuyorduk, ev değişikliği sonrası yine balkona aldık. Burada temmuz ağustos ayında dört yaprak verdi. Oldukça uzun olan bu yapraklar tamamen açmaya başladığında kıvrılarak kurumaya başladı. Daha sonra ise tamamen bozuldu ve biz bu yaprakları kestik.
Balkonda rüzgar aldığını düşünerek bitkiyi salona aldık.Bitki bu ay yine büyük 4 yaprak daha çıkardı ancak bu yapraklarda aynı belirtileri vermeye başladı ve kuruma görülüyor.
Resim eklemeye çalışırım, bitki hakkında deneyimli olan arkadaşlardan yardım istiyorum.

acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2006, 01:35   #2
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Resimleri ekleyin, yapraklarda kuruyan yerlerde makro çekim yapın fikirlerimizi ondan sonra söyleyelim

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2006, 11:51   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Bazı resimler



mrduran beğendi.
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2006, 00:29   #4
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Belirtiler çok özel değil. ****** birşeyleri çağrıştırıyor, ama net çıkaramadım. Sanki Phoma, Colletotrichum, Diplodia, vb patojenlerin belirtilerine benziyor. Böyle durumlarda biz bitki dokularından parça alıp yapay besi ortamlarında kültüre alıyoruz, gelişen funguslara mikroskopta bakarak teşhis yapıyoruz. O yüzden kesin birşey söylememekle birlikte, yukarıda adı geçen patojenlerin belirtilerine benziyor.

Bu durumda yapmanız gereken şey;
Kuruyan yaprakları mutlaka sağlıklı doku ile birlikte kesip uzaklaştırın.
Bitkide kuru yaprak ve dal budamasından sonra, sistemik bir fungusit ile ilaçlama yapmanızda fayda var. Ben Benomyl öneririm. Elinizde herhangi bir fungisit var mı? varsa ismini yazın, kullanıp kullanamayacağınızı söyleyeyim.

mrduran beğendi.
fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2006, 02:05   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Teşekkür ederim. Elimde beşeri ilaçlar dışında fungisit yok malesef. Ancak bunu temin etmeye çalışır en kısa zamanda kullanırım.
Ancak dikkatimi çeken bu olay uzun boylu yapraklarda oluyor hep. Alttan verdiği bir yavru yaprakta ve daha önceki kısa yapraklarda olmadı. Aynı olay 2 yıl önce çıkardığı 4 uzun yaprakta yine olmuştu. Normalden çok uzun olan yapraklar bu deformiteye uğrayarak kuruyorlar.
Tekrar teşekkür ederim.

acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2006, 17:28   #6
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
cycas (sikas) bakımı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acropora
...Normalden çok uzun olan yapraklar bu deformiteye uğrayarak kuruyorlar...
Sikaslar yetersiz ışıkta uzun ve deforme yaprak verirler, aslında birer palmiye oldukları, tam güneş istedikleri unutulmamalıdır.

Ayrıca kaplı sikas yetiştiriciliğinde çok önemli noktalardan biri sudur. Eğer sulama suyunuz klorlu, kireçli bir suysa ciddi sorununuz var demektir. Bitki tepkisini ilk yapraklarındaki bozulmayla gösterir. Saksı tabağında su asla birikmemelidir. Kök ve sonrasında gövde çürüklüğüne sebep olur.

Saksı harcında mutlaka bahçe toprağı olmalıdır.

Sikasların yapraklarında azot, potasyum, magnezyum ve mangan eksikliğinde sıkıntılar görürsünüz. Bu yüzden iz elementi bol olan bir besin vermeyi ihmal etmeyin. Ancak gübrelemeye ilkbaharla başlayıp sonbaharda son verin.

mrduran beğendi.

Düzenleyen Mine Pakkaner : 29-10-2006 saat 11:21
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2006, 11:14   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Mine Hanım teşekkür ederim.
Hatalı uyguladığımız çok şey varmış. Sulamada çok dikkatli değildik. Ayrıca saksı tamamen torftan oluşuyordu. Sarım bu nedenle 2 yıl önce ayırdığımız ve bahçeye diktiğimiz bir yavrusu şu an ana bitkiden daha büyük ve iyi durumda.
Ciddi bir gübrelememizde yoktu.

acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2006, 02:53   #8
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Cycas ( Yalancı Hurma ) Palmiyesi Yetiştirilmesi Hakkında

Herkese Merhaba diyerek konunun Cycas olması benim yıllardır etkileyen ve hastası olduğum bir tropik palmiye cinsi olan Cycas ' ın cezbedici etkisine kapılıp 13 adet Cycas satın almama neden olmuştur.

İyi ki Cycas 'larım var binevi salonumuzun en güzel mekanlarını süsleyen yavaş ve tohum ve soğan aracılığıyla yetişen yalancı hurma palmiyesi türü olma sebebiyle ve bu palmiyeyi yetiştirmekle kalmayıp Cycas palmiyesi bulduğum her seracıdan satın alıp koleksiyonuma katmışımdır.


Size bildiklerimi ve bu siteye ilk üye olduğumda sitenin konu başlıklarını nasıl kullanacagım hakkında deneyimsiz ve rasgele yazılarımı Avokado bölümüne yazıp Avokado bölümündeki dostları şaşırtmıştım.
Konunun açılmasını fırsat bilip bildiklerimi aktarayım.


İlk önce Cycas nedir Acıklayayım.

Cycas geç ve tohum ve soğan aracılıgıyla büyür.
Cycas tohumdan ve soğandan ilk filizi ikili veya tek bir biçimde çıkar.
Bu palmiye cinsinin tohum ve soğanını temin ederseniz ve hemen dikerseniz bilinki palmiye çıkmaz sinir olursunuz.

İster tohum ister soğanla çimlendirelim anaç palmiyeden aldığımız tohum / soganı ilk önce anaç palmiyenin topraga yakın olan gövde kısmından nazik ve dikkatlice koparıp soğanı gasteye sarıp 1 ay kurutmamız gerekmekte ve dikerken soğanı / soğanın yapısını göz önünde bulundurup biraz yatay olarak gübreli ve bahçe topragıyla harmanladığımız karışımı saksıya doldurup soğanı saksının ortasına yatay dikip imkan varsa sera ortamına imkan yoksa güneş ışıgını direk almayan ve çok da fazla gölge olmayan yere saksıyı sabitleriz.

Tohum olarak çimlendirme biraz farklıdır epey seneleri devirmiş bir Cycas belli bir yaşa gelince hurma gibi dal boğumundan tohum verir yanlız yine ay kurutup tohumu ekiyorsunuz ama filizlendiğinde yaprakları sanki farklı bir cins gibi görünüyor ve zamanla doğal görünüşlü yaprakları cıkmaya başlıyor.

Gelelim nasıl su vereceksiniz asla sürekli saksısının yerini değiştirmeyin çünkü bu palmiye cinsi çok akıllı her türlü ısı nem ve yer değişikliklerinde yapraklarda sararma oluşuyor.

Yeni satın aldıysanız ve tek yapraksa biraz erişkin görünümlü olanları tercih edin çok aşırı sulama yapmayın.

Ben yazın 1 gün sular 1 gün bekler sularım.
Kışın ise 1 gün sular 2 gün bekler 3 gün sularım.

Yeni satın aldınız belli bir zaman geçti yapraklar sararma bariz şekilde başladı bunun nedeni ortama uyum sağlamakta zorluk cekiyor.

Bir müdahalede bulunmayın baktınız kompile yaprak sarardı sararan yapragı budama makasıyla dikkatli bir şekilde kesin.

Bu palmiye işi yavaş büyümekle birlikte yaprak filizi beklerken dikenli bir sabcık belirir bu yaprak değildir yanılmayın sadece palmiyenin yaprak filizlerinin soğandan çıkarken kolay cıkması için yardımcı soğanın agız kısmını genişleten tüylü saplar ve bu sapların ucları diken biçimindedir.

Birazda Cycas yetiştirme sabır işidir geç ve kademeli büyür her gelişim evresinde belirli senelerde kadame kademe saksısı değiştirilip gübre ile kaybettigi mineraller saksısına temin edilir.

Durduk yere Yaprak kuruma meselesinde palmiye yapragını katlamaya başladıysa palmiyenin soğanı hastalanmaya başlama evresindedir. Hemen soğan üzerindeki kapanan dallar budanıp soğan veya tohum 1 ay kurumaya alınıp tekrar çimlendirilir.

Sıvı besinlerde bu palmiye cinsini yetiştirmede yardımcı olur yanlız yapraksı bitkiler için sıvı besin olanını satın alıp ilacın arka yüzünde nasıl kullanmanız gerektigi hakkında mutlaka okuyun ki palmiyenizin tohumu yanıp ölmesin.

Cycas ice kapanık bir palmiye cinsidir. Bu tür haricinde farklı türde Cycas ' larda mevcuttur.

En yaygın olanı soğanla çimlendirilen tohumla ise temini biraz zor olduğundan pek rabet görmemektedir.

Cycas palmiyesi dış ve iç mekan olmak üzere yetişir. Saksıda yetiştirmeye nazaran bahçeye dikilirse daha iyi gelişir. Ve yaprak soğandan çıktıkça bu palmiye cinsi gövdesi hindistan cevizi tohumu bicimini yıllar geçtikçe kazanır.

Bu cinsi benim gibi yetiştirmekte kararlıysanız sabırlı ve her türlü ölme hastalanma olasılıklarına hazır ve bilinçli yetiştirmeye kalkışmalısınız.

Yani önünüzde iki şık var sabırlı olmak ve palmiyenin görünüşü kadar topragına suyuna güneşine nemine karşı sürekli ilgi göstermek zorundasınız.

Öyle durumlar varki buğün Tek yapraklı bir Cycas satın alırsınız 4-5 sene yaprak soğandan inat eder çıkmaz en sonunda tüm palmiyeye olan merakınız biter sıkılırsınız.

Cycas palmiyesini hazır alıp yetiştirmek ilk zamanlar beni çok çezbetti bir gün yahu ben sogan satın alıp çimlendireyim dedim. Bir seracı dostum bana soğannın temin etti gerekli bilgileri ögrenip kendim çimlendirmeye kalktım 1 ay soğanı kurutup sağlıklı bir ortamda gasteye sarıp 1 ay sonunda Cycas tohumunu saksıya diktim. Baya sabır selametle bekledim.

En sonunda 3 ay sonra çift yaprakla filizlendi ve çimlendirmeyi başardım ama göbegim catladı sabırdan baktım bu iş zevkli şimdilerde bulursam soğan çimlendirme teknikleri uyguluyorum.

Gelelim en önemli meseleye bukadar palmiyeyi tanıtıpta sorunları aydınlatmassak karanlık noktaları es geçmiş olup bir yerde duvara hızlca carpar kalırız.

Soganı temin ettik gerekli kurutma işlemini yaptık ama tohumumuz biraz küçük veye tohumumuzun agız kısmı biraz çok kapalı yapılacak işlem tohumumuzu elimize alıp dikkatlice zarar vermeden üst filiz cıkma agız kısmının kozalagını elimizle biraz acıp topraga dikmek şimdi fazla kaptırp soganı soymayın bu iş yatar çok az cimlenmesinde filizin cıkış agızında kolayca çıkması için gereken işlemn baktınız tohumun agız kanalı acık bu işlemi yapmadan dikin.

Bir de tuhaf olaylar başınıza gelebilir bu tuhaflı soğan çimlenir yaprak büyür bir bakarsınız bir yaprak yampirik bir yaprak yan egik duruyor yapmanız gereken dikkatlice yapragın gelişimine ve palmiyenizin soganın biraz elinizle düzeltip palmiyenizin yamuk eğri durmasını önlemiş olursunuz.

Birde en önemli nokta soğandan çıkan Cycas yapragı cam kenarı veya duvara yakın konursa çıkan yaprak gelişirken eğrilir çirkin gözükür.

Unutulmamsı gereken ve yahu benim Cycas palmiyemin yaprak görünüşü anormal büyük sazlık gibi gözüken ve bicimsiz ise anlaşıldığı gibi bir şeyi eksik
yapmışsınız demektir yani palmiyenize gerekli güneş ve ışık ortamını saglayamamışsınız demektir.

Cycas palmiyesinin kuru ve biçimsiz yapraklar dal kısımlarının gövdeye fazla yakın olmayan kısımlarında budama makasıyla budanır. Burda amaç budarken gövdeye hasar açmadan sağlıklı budamak asla gövdeden sıfırlama budama yapmayın gövdede bariz hasar meydana gelir.

Size şimdi en önemli bilgiyi vereyim neden yol ve cadde kısmının kaldırım yukarısına peyzaj uygulanarak dikilen Cycas palmiyelerinin yapraklarında ince bulgur şeklinde kuru lekeler görünür merek ettinizmi acıklayayım.


İnce Bulgur Şeklinde Yapraklarda Lekeler ?

Nedeni Cycas palmiye türünün ve bir çok bitkinin maruz kaldığı asvalt zit kokusu yani yoldaki asfalt kaplamanın kokusu palmiyenin yapragını etkileyerek lekeler oluşur.

Biz insanların bilinçsizce yola yakın toprak kısımlara gelişi güzel palmiyeleri hava atar gibi dikip kurşun asker gibi sıralamak birde başka ülkelerin çöp hastalıklı palmiyelerini satın alıp dikmek ne yazıkki durum acı gerçek.

Bu cins palmiye yetiştirmek biraz masraflı değil şu an piyasada tek yapraklı soğandan çimlendirilmiş Cycaslar seracılarda mevcut yok ben kendim çimlendirip aileme yeni doğan bebek misali büyütürüm. Evlatlık Palmiye sahip olmayacagım diyenleriniz varsa alıp kurutup çimlendirsin.

Her zaman bu palmiye cinsi hakkında merak ettiklerinizi bu bölüme yazarsanız diğer üyelerin merak ettiklerini aydınlatır. bilgilerimizi siz dostlarımızla paylaşırız.

Cycas Palmiyesini en büyük zararlı böcegide Gümüşcül böceğidir ve ekseri saksılı satın aldığınızda saksınızda palmiyeyle birlikte Kırk ayak ve Gümüşcül böceğini eşentiyon sahip olursunuz satın alırken dikkatlice palmiyenin sağlık durmunu ve saksınını kontrol edip satın alın.

Birde biz insanların bazı yiyecek ve bitkilerden alerjik olarak vücudumuzda etkileşimlerle karşı karşıya kalmamız. Neden diyeceksiniz.

Çünkü bir ara kollarımda kırmızı yuvarlak lekeler belirdi bunun üzerine yediğim bir yiyecekten şüpelendim sonunda doktora başvurdum cilt uzmanı doktor günlük tükettigim gıdaları ve dokunup besledim kedi köpek vb. etkileşimlere maruz kalmış olabilir miyim diye araştırdı.

Sonunda anladıkki Cycas palmiyelerimi sularken yaprak uclarının kollarıma farketmeden batması sonucunda alerji olup kollarımda bariz bünyem etki görüp lekeler oluşuyormuş. Şimdi dikkat ediyor alerjiye karşı yapraklarının uc kısım dikeninden kollarımı koruyorum.

Hatırlatma yapraklarda oluşan küçük kuru dal kısımları tırnak makasıyla kesebilirsiniz.
Herkese Cycas yetiştirmede başarılar dilerim. Saygılar. Skala

mrduran beğendi.
Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2006, 18:26   #9
Palmiyeci :)
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 7
Haftada en fazla 1 defa su verin ve kumlu toprak kullanın sizin toprağınız çok torflu. Toprağa biraz demir tozu serpin ya da paslı bir demiri toprağın içine gömün. Yarı gölge bir yer belirleyin ve yerini değiştirmemeye çalışın.
Elimizde her büyüklükte ve sayıda sikas ve palmiye var. Aşağıdaki linkten palmiye çiftliğimizin resimlerine bakabilirsiniz.
Palmiye Çiftliğimiz

aliemreuysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2006, 19:46   #10
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Hoşgeldiniz Aliemreuysal,
Sizi aramızda gördüğümüze sevindik. Peyzaj mimarı arkadaşlarımızın paylaşımları bize güç katar. Palmiye çiftliğiniz hayırlı uğurlu olsun. Fidanlıkların tanıtımları ve linkleri http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1229 başlığında yer almakta. Bu şekilde her mesajınız da ticari içerikliymiş gibi de olmaz

Katkılarınızı bekliyoruz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2006, 18:04   #11
Ağaç Dostu
 
harbour of tears's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 166
Unhappy tohum olgunmu?

merhaba

Evime yakin bir bahcede Cycas bulunmakta ve tohumlarda dallardan sarkmaktadir.

Tohumların üstü şeftali gibi bir tüyle kaplı olup turuncu renkteler.

Ben bu tohumların olgun olup olmadıgını nasıl anlarım?


şimdiden teşekkürler...

harbour of tears Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2006, 12:59   #12
Ağaç Dostu
 
harbour of tears's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 166
Anladığım kadarı ile buı konuda pek bilgisi olan yok bu sefer 4 adet tohumu sardım gazeteye bekliyorum.

Sonuçları buradan açıklarım...

harbour of tears Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2006, 14:36   #13
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Tohumdan Cycas Yetiştiriciligi Hk.

Sayın harbour of tears


Size Cycas ile ilğili bilgimi aktarayım bahçede bulunan ve yaşca belli bir olgunluga sahip Cycas gövde dibinden ve üst canagından tohum tabiri olarak bildigimiz neslinin devamını saglayacak dal uzantılara baglı tohumları olgunluk derecesini anlamak için ne yapmak lazım..


Tohumların üstü şeftali gibi bir tüyle kaplı olup turuncu renkte tarifini yaptıgınız tohumları elinizle hafifce yoklayın yumuşak gözüküp gözükmediğini dikkatlice tespit edin sert hissederseniz daldan tohumu ayırmak için bir budama makasıyla daldan tohumu tohumun altına makasla fazla girmeden kesin.

Anaç Cycastan ayırdıgınız tohumu 1 ay gasteye kuruması için sarıp 1 ay sonunda bahçe topragıyla iyi kalitede hazırlanmış torflu topragı bir arada harmanlayıp bu zengin topraga dikin.

Cycasınnızdan çıkan ilk yapraklar biçimsiz olabilir endişelenmeyin hafif güneş alan çok nemli olmayan bir yerde sabit kımıldatmadan gelişimini izleyin kolay gelsin.

Not : Dallardaki tohumlar elinizle kontrol ettiniz sütlü yani yumuşak henüz esas sertligini sahip olmamış nitelikte tohumlarsa dallarda sert olgunlugunu alana kadar Cycas yetiştirme hevesinizi erteleyin....

mrduran beğendi.
Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2006, 14:46   #14
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Tohumdan Cycas Yetiştiriciliğine Ek Bilgi :

Bahçenizdeki Anaç Cycasınızın üst canagından sarkan tohumları bulundugu daldan ayırırken tohumun alt dibinden sıfırlayarak kesmeyin biraz tohumun altına pay vererek daldan ayırın bu Cycas yetiştirmede yeniyseniz tüm Cycas tohumlarınızı koparıp çimlendiririm ben bu işin üstesinden gelirim derseniz yanılırsınız.

Tohumdan çimlendirmeye başlayanlara tavsiyem anaç agacınızda bulunan tohumların hepsini koparmayın 3 -4 tane tohumu çimlendirmeye teknikleriyle başlayın kendiniz bu işi kavramış başarılı olmuş kendinizi hissederseniz anaç agaçtaki tüm tohumları çimlendirme girişiminize başlayın daha iyi sonuç almış kendi acınızdan daha verimli olacaksınızdır.

mrduran beğendi.
Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2006, 20:19   #15
Ağaç Dostu
 
harbour of tears's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 166
çok teşekkürler ayrıntılı ve akıcı anlatımınız için...

harbour of tears Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2006, 23:29   #16
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Sayın harbour of tears

Cycas Yetiştiriciliği hakkında tüm merak ettiğiniz sorularınızı her zaman tüm dostlarımızla paylaşmak için burdayız sorunuzu kaynagından çözeriz.

Sayın harbour of tears Cycas Tohumunu Çimlendirme durumunuzu bu bölüm aracılıgıyla bizimle paylaşırsanız sevinirim. Tüm Cycas yetiştiricilere başarılar dilerim.

Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2007, 20:01   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-12-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 59
Galeri: 6
Cycas ile ilgili benim de bir sorum olacak. Dişi bir Cycas' tan dalı üzerinde olgunlaşmış ve kurumuş bir tohum aldım, tohumun üzeri şeftali gibi tüylerle kaplı ve portakal renginde idi, bardağa su koyarak tohumu içine attığımda dibe batmadı. Acaba bu tohumun çimlenme şansı var mıdır?

Innuendo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2007, 18:18   #18
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-12-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 59
Galeri: 6
Kimseden cevap gelmediği için ben de tohumu 48 saat Gibberellic Asit çözeltisinde bekletip torfa ektim. Çimlenmesini bekliyorum...

Innuendo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2007, 21:25   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-05-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
Sikas Resimleri

Merhabalar,

Sizlerle Rodos'ta gördüğüm çok güzel bir sikasın resimlerini paylaşmak istiyorum.
Bu arada kendi evimde yetiştiğim sikasımın resmini de gönderiyorum. Benimkisi tabii ki Rodos'takinin eline su bile dökemez. Hatta galiba forumda belirtildiği gibi az ışıktan dolayı yeni çıkan 4 yaprağı çok uzun. Gerçi sabah güneşi 1-2 saat alıyor ama yetersiz herhalde. Belki de sağlıklıdır bilemiyorum.

Eklenen Resimler
   
selimsenalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2007, 11:24   #20
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
merhaba,

Yukarıda iz elementleri olan bir gübre önerilmiş, ilkbahardan güze dek.Yerde yetişen sıkaslara ne sıklıkla gübre verilmeli peki?

Fotoğraftaki bizim balkondaki sıkas, her sene 3-4 dal çıkarken bu sene yirmiden fazla dal verdi.

Eklenen Resimler
 
MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2007, 17:29   #21
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 38
merhaba,

ben aldığımda 5 yaprak vardı, şimdi ortadan 4 filiz verdi. Bu filizler geliştikten sonra eski yaprakları budamalı mı?

web_tur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2007, 21:46   #22
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Ben sararıp, kurumadıkça eski dalları kesmiyorum.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2007, 14:13   #23
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: kktc
Mesajlar: 51
Merhaba,
Ben de yeni 2 saksı Sikas aldım. Ancak bahçede ve saksıda tutmak istiyorum.
Bahçem sabahtan akşama kadar direk güneş alıyor. Kıbrıs'ın sıcağı da yakıp kavuruyor. Satın aldığım yer bana Mart ayında toprak saksıya aktarmamı önerdi. Anca bu kavurucu sıcaklar bitkime zarar verir diye korkuyorum.

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

şengül akalınlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2007, 12:37   #24
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: kktc
Mesajlar: 51
Yapraklarında sararmalar başladı. Ne yapmam gerekir. Sanıyorum beslenme sorunu yaşıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sevgiyle kalın

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
şengül akalınlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2007, 09:40   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-09-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7
Sikasta demir eksikliği var eğer 15 gün arayla plüvazötörle yapraklara atarsanız iyileşme görülmeye başlanır.Ayrıca potasyum ağırlıklı gübre verin toprağa suda eriyebilen Wp formlu.Tam göremedim Ama Yapraklarda Kabuklu bit olma ihtimali var.

cureker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2007, 18:09   #26
Ağaçsever
 
miriel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Bir kaç ay önce almış olduğum cycas'ımın yaprak uçlarında kurumalar başladı nedenini nedir acaba şimdiden teşekkürler fotoğraflarını gönderiyorum

Eklenen Resimler
    
mrduran beğendi.
miriel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 12:24   #27
Ağaç Dostu
 
hamibasoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 549
Galeri: 11
Harikasınız hepiniz.Cycas bir sevdadır.Yaşayan bir fosildir.
Ancak Cycas palmiye değildir.Şöyle diyelim,cycas a palmiye mi Çam ağacımı yakındır derseniz Cevap çam dır.Yani palmiyelerle sadece bitkiler aleminde bulunduğu için benzeşir.Bunu bir bilgi olrak verdikten sonra ufak detaylar vereyim.
1-Cycas revoluta mutlak bir ışık bitkisidir.
2- uzun süreler olmamak kaydıyla -5 dereceye töleranslıdır.
3-Sıcağı daha çok sever.
4-Tek cinslidir.(yani ya erkektir ya da dişi)Bu Nedenle yakınında erkek çiçek olmayan veya herhangi bir nedenle tozlaşma meydana gelmemişse dişiden alınan tohumlar çimlenmez.19 nolu mesajdaki ilk resim erkek bir cycas.
5-toprak ph sı 7,5/8 olursa iyi gelişir.kumlu topraklar daha iyidir
6-Haftada 1 sulanması yeterlidir.
7-Mikro elemen takviyesi çok önemlidir.
cycaslarla ilgili her türlü sorunuza cevap vermeye hazırım.

Eklenen Resimler
  
hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2007, 22:56   #28
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-10-2006
Şehir: İstanbul-Kavacık
Mesajlar: 42
Ankara'da bahçede sıkas

Arkadaşlar ben de bir sıkas severim.
Geçen yaz Antalya'dan hediye bir sıkas geldi.Çok güzeldi.Ama acemiliğimden bütün yaprakları soldu.Ben de budadım.Bu Ağustosda da bahçeye diktim. Şimdi, Ankara'da ekimin 30 unda şekildeki gibi açmaya başladı.Soğuklardan zarar görmemesi için ne yapabilirim?

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
tayffun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2007, 23:33   #29
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-12-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 59
Galeri: 6
Tayfun Bey bitkinizin soğuktan zarar görmemesi için söküp saksıya alarak içeriye yerleştirmenizi öneririm, çünkü cycas bitkisi Ankara' nın soğuk kışını büyük olasılıkla atlamaz ve ölür.

Innuendo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2007, 13:34   #30
Ağaçsever
 
srknuz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2007
Şehir: DENİZLİ
Mesajlar: 35
cycas (çikas)

bu bitki hakkında bilgisi olan arkadaşlar varmı,

srknuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024