agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Seracılık (Örtüaltı Yetiştiriciliği)
(https)




Beğeni Düzeni33Beğeniler
  • 5 Gönderen flying dragon
  • 4 Gönderen flying dragon
  • 1 Gönderen malina
  • 1 Gönderen flying dragon
  • 1 Gönderen azorka
  • 2 Gönderen flying dragon
  • 5 Gönderen flying dragon
  • 7 Gönderen flying dragon
  • 1 Gönderen Ilker Mechmet
  • 2 Gönderen flying dragon
  • 3 Gönderen flying dragon
  • 1 Gönderen dongyul

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-09-2015, 23:29   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Toprağı izolasyonlu hobi serası kurulumu

Degerli arkadaslar,

kisin gelmesi bende depresif bir etki yaratmisti. Soguk sayilabilecek bir yerde (Belcika'da) yasadigim icin, yine ekip bicmek icin yazi beklemem gerekecek diye kara kara dusunurken eskiden beri hayalini kurdugum, kislik tropikal sera projeme baslamaya karar verdim. Zaten hali hazirda bir tunel seram vardi ama bu tunel sera, ekip bicme donemini baslangicta bir ay, sonda bir ay uzatmaktan, yani iki ay avantaj saglamaktan baska bir ise yaramiyordu. Dort mevsim boyunca domates yetistirmek icin kollari sivadim. Ise ilk olarak Greenhouse marka polikarbonat bir sera almakla basladim.

Polikarbonat ve cam arasinda baya gidip geldim ve sonunda polikarbonat serada karar kildim. Cam seranin tek avantaji, icerinin disardan da gorulebilmesi ve isigi daha yuksek oranda iceriye iletmesi. Polikarbonat seralar ise, kucuk bi farkla daha az isigi iceri gecirse de cam seralarda olmayan bazi avantajlari mevcut.

1 Kirilmaya daha dayanikli ve daha esnek
2 Daha ucuz, hem de baya ucuz
3 Isigi dagittigi icin (difussion) bitkinin isiktan daha cok faydalanmasini sagliyor
4 Isi yalitimi cama gore daha yuksek (tabi sera camina kiyasla)

Aldigim sera aluminyum frame ve 6mm lik polikarbonat plakalardan olusuyor. Seranin kurulumunu bir arkadasimla beraber uc gunde tamamladik. Yorucu ve bulmacayi andiran, yuzlerce parcadan olusan bir sistemdi. Kurulum asamasinda cektigim fotograflari bu haftasonu ekleyecegim. Seram 12,25 metrekare ve tavaninda dort adet pencere var. Kurulmus hali boyle birsey;

Name:  524__267_cm-scale_w-800_h-710_q-80.jpg
Views: 1410
Size:  33.3 KB

Persembe gunu seranin tabanini yapmaya baslayacagim. Seranin tabani icin isvec etegi denen bir sistemle tabandaki topragi 1,2 metre derinlige kadar izole etmeyi dusunuyorum. Nasil yapacagima daha karar veremedim, umarim evimin insaatindan artan izolasyon parcalari yeter.

Name:  o0BZoJX.png
Views: 1215
Size:  26.5 KB

Isvec etegi seranin altina 45 derece aciyla 1,2 metre derinlige inen kopuk izolasyonlar monte edilerek yapiliyor. Yine sirt ve bel agrisi dolu bir haftasonu beni bekliyor ama yilbasinda taze domates yemek icin buna deger.

Ayrica tabani izole ettikten sonra ekim yataklarini hazirlarken tabana dosemek icin bu 110 watt lik isitici tellerden siparis ettim;

Verwarmingsdraad exotische planten beschermen tegen bevriezen

Son olarak da gecen sene aldigim ama plastik tunel seramin izolasyonu yetersiz oldugu icin sadece elektrik sarfiyatina yarayan bu isiticiyi kullanacagim;

Serre/Kasverwarming Palma - tot 12m² kopen - de serre of kas verwarmen

Elektrikli isiticilar havadaki nemi alip mantar ve kuf gibi hastaliklari onleyip daha saglikli bir hava sirkulasyonu olusturuyorlar. Malum, kis gunu cami pencereyi acamayacagimiz icin, elektrikli isitici en guzel secenek gibi geliyor.

Bu islemi tamamladiktan sonra, su terazisine uygun bir sira tugla orup uzerine seranin ayaklarini percinleyecegim. Isitma islemi bittikten sonra, elimde bulunan led bitki lambalarini da tavana monte edecegim. Isik sistemini iki farkli sensore baglamam gerekiyor, 1 zamanlayici 2 isik sensoru. zamanlayici isiklara gunun 12 saati elektrik verirken, isik sensoru de sadece gunes batinca isiklarin yanmasini saglayacak. Bunun icin meslegimin avantajini kullanip Arduino gibi programlanabilir bir chip kullanabilirim. Onumuzdeki aylarda sicak gunler olabilecegi icin, ve gelecek yaza da hazirlik babinda, isiya gore camlari acan basit hidrolik sistemleri de simdiden kurucam. Tunel seramda bu islemi kendim yapiyordum, bazen hava isininca da komsulari aramak zorunda kaliyordum. Bu dertten kurtulmus olucam.

Pazar gunu seranin kurulum asamasinda cektigim fotograflari ve bahsettigim diger islemleri de yapabildigim kadar fotograflayip buraya ekleyecegim. Eski serami ne mi yapacagim, sanirim iskeletin uzerine tel cekip orada yine bildircin uretimine baslayacagim. Vakit darligindan eski seramda yaptigim sulun ve ordek besleme isini birakmistim ama her ne kadar yesili sevsem de kussuz hayat cekilmiyor

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2015, 22:04   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Degerli arkadaslar,

cumartesi gunu seranin tabanini hazirlayacagim. Bugun seranin tabanini tasarladim ve basit bir plan cizdim. Oncelikle kenarlari kazip, seranin tam oturacagi sekilde ve 20 cm topragin uzerinde kalacak sekilde izolasyon malzemesini yerlestirip izolasyon kopugu ile sabitleyecegim. Daha sonra ortasina 50 cm derinliginde bir yol kazicam ve oradan cikan topragi kenarlara yigarak ekim alanini yerden yukselticem. Daha sonra kapinin oldugu yere bir basamak yapip tas doseyecegim. Bu tabanin kabaca plani;

Name:  Dvw5aAO.jpg
Views: 1241
Size:  20.5 KB

Umarim drenaj yeterli olur, drenaji daha iyi hale getirmek icin topragin altina kaya ve cakil parcalari koymayi dusundum ama tek basima altindan kalkabilecegim bisey degil sanirim. Aklima henuz daha pratik bi bilgi gelmedi, bu is icin kucuk bir buldozer kiralayip tum tabani kazmak hem masrafli hem de zor olur. Yabani ot gelisimini de onlemek icin bir care bulmam lazim, bu konuda tam bir karar veremedim. Belki duzenli olarak temizleyerek veya ekimden once kuvvetli bir herbicide ile yabani ot tohumlarini oldurerek onune gecebilirim ama bu da iki hafta boyunca ekim yapamayacagim anlamina geliyor. Fidelerin kis abstirmadan guclenmeleri lazim. Capa, ekim gibi islemleri zorlastiracagi icin topragin uzerini agac kabuklari ile veya plastik/tekstil mulch ortusu ile ortmeyi dusunmuyorum. Bu konu hala bir muamma benim icin anlayacaginiz.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2015, 22:49   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Aquaponic projesinden haber var mi ? Bu seraya mi tasiyacaksiniz?
Basarilar

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2015, 12:15   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sayin kiziltan, o proje seneye kaldi. Bu serada sadece kisin domates, patlican ve biber yetistiriciligi yapicam.

Taban hakkindaki planlarim degisti, seranin icindeki toprak disardakinden 50 cm yuksekte olacak, ortaya kazilacak yol ise toprakla bir olacak ve drenajla su disari atilacak.

Buldozer kiraladim, temeli komple kazip once altina tugla ve kaya kiriklari koyucam ve kenarlari izole ettikten sonra topragi koyucam.

Seranin kurulacagi alan bahcede alcak bir noktaya tekabul ettiginden, drenaj sandigimdan daha buyuk sorunlara neden olabilir. Ozellikle yukarda cizdigim planda, kazilan yol suyla dolabilir.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2015, 12:14   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Rica etsem konu başlığı için daha açıklayıcı bir şey önerir misiniz?
"Hayalimdeki" kelimesi çok çağrışımlı bir ifade. Konu adına bakarak yazılanları okumaya karar verenler için konu adının daha anlaşılır olması, takip edilmenizi ve fikir alışverişinin daha çok olmasını sağlayacaktır.

flying dragon beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2015, 15:17   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Rica etsem konu başlığı için daha açıklayıcı bir şey önerir misiniz?
"Hayalimdeki" kelimesi çok çağrışımlı bir ifade. Konu adına bakarak yazılanları okumaya karar verenler için konu adının daha anlaşılır olması, takip edilmenizi ve fikir alışverişinin daha çok olmasını sağlayacaktır.
Sayin malina,

haklisiniz, baslik biraz sahsi olmus. Fazla dusunmeden actim basligi. Belki sadece "topragi izolasyonlu hobi serasi kurulumu" gibi birsey olabilir. Cunku bu serayi siradan seralardan ayiran en buyuk ozellik topragin isvec etegi (swedish skirt) denilen teknikle izole edilmesi. Tavsiyeniz icin cok tesekkurler.

redbullah beğendi.
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2015, 20:13   #7
Ağaç Dostu
 
azorka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2015
Şehir: İzmir
Mesajlar: 118
Seranız çok güzel daha fazla fotoğraf bekliyoruz, Türkiye' de keşke böyle hazır seralar satılsa. Fiyatlar 3-4 bin lira. Sizde durum nasıl uygun mu söylediğiniz kadar?

flying dragon beğendi.
azorka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2015, 21:58   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sayin azorka,

iltifatiniz icin tesekkurler. Bu serayi spot seklinde bahce malzemeleri satan bi adamdan 300 avroya aldim, turk parasiyla 1000 liradan biraz daha az bir rakama tekabul ediyor. 12,25 m² lik bir alani kapliyor. 6 mm lik polikarbonat plakalar ve aluminyumdan olusuyor. Markasi greenhouse, sera alaninda baya iyi de bir marka. Magazalarda daha kucugu (9m² olanlari) 1750 avroydu, baya uygun bir miktara aldim yani.

redbullah ve Milla beğendi.
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2015, 22:06   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Degerli arkadaslar,

yogun ve bol sirt bel agrili bir haftasonundan sonra serayi buyuk bir oranda tamamlamayi basardim. Bu haftasonu seranin cevresine birkac sira tas doseyecegim, elektrik ve su cekecegim, isitma, sulama ve isik sistemlerini yerlestirecegim. Isin zor olan kismini atlattik, artik ne eksem ne eksem asamasindayim. Yapim asamasinda cektigim fotograflari sizlerle paylasmak isterim;

1 Burada seranin bitirilme asamasindaki halini goruyorsunuz. Hava ruzgarli oldugu icin sandalyelerle desteklemek zorunda kaldik;

Name:  sera_yapim.jpg
Views: 1196
Size:  68.6 KB

2 Daha sonra toprak ve moloz aldigim komsum grayderi ile gelip seranin temelini 120 cm derinliginde kazdi (para da istemedi. komsuluk olmemis)

Name:  temel.jpg
Views: 1166
Size:  69.1 KB

3 Temelin duvarlarini seranin boyutlarina gore izolasyonla kapladik ve tahta ve 16 cmlik civilerle sabitledik (ben ve gobegim).;

Name:  izolasyon.jpg
Views: 1150
Size:  62.6 KB

4 Yataklari yapmak icin aldigim kaziklar ve ahsap bordurler;

Name:  malzeme.jpg
Views: 1112
Size:  69.8 KB


Düzenleyen flying dragon : 16-09-2015 saat 22:08 Neden: imlâ
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2015, 22:17   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
5 Izolasyonu tamamladiktan sonra yine grayder yardimiyla aldigim orman topragini kazilan temele koyduk. Izolasyon esnek bi malzeme oldugu icin, ne kadar kurekle duzenlemeye calissak da egilip bukuldu;

Name:  toprak.jpg
Views: 1132
Size:  71.1 KB

6 Topragin ortasindaki yolu acmak icin topragi kazip moloz dokup tabani saglamlastirdim. Bu molozu drenaji kuvvetlendirmek icin orman topraginin altina da yirmi cm kadar doktum.

Name:  yatak.jpg
Views: 1109
Size:  65.8 KB

7 Son olarak, serayi yaptigimiz ekim yataklarinin uzerine koyduk. Yerine tam oturdu. Calisanim ve arkadasim Ryan'in da seranin yapiminda baya emegi gecti;

Name:  sera_yeniyerinde.jpg
Views: 1138
Size:  60.4 KB

Bu haftasonu dedigim gibi elektrik su islerini halledip fide ekimine baslayacagim. Hali hazirda kisin kaybetmemek istedigim lezzetli ve aci chili biberlerimi de oraya alacagim.


Düzenleyen flying dragon : 17-09-2015 saat 11:15
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2015, 14:01   #11
Ağaçsever
 
Ilker Mechmet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-05-2013
Şehir: Giessen/Almanya
Mesajlar: 85
Sayın flyıng dragon! Aynı seranın bir küçük modelini ben de Almanya'da bahçemde kullanıyorum... Ben biber ve domates üretiminde kullanıyorum, bu yıl verim gerçekten inanılmazdı... Yaklaşık 4 aydır domates ve bibere para vermiyorum. Isıtma ve aydınlatma sistemini iyi düşünmüşsünüz, aksi halde kış için fazla işe yarayacağını düşünmüyorum. Ben kışları genelde ıspanak türü şeyleri sera içine ekiyorum ve de toprağı gübreleyip kireçleyip yaz ekimi öncesi bir iki ay dinlendiriyorum...
Unutmadan, seranın polikarbon yapısı benim seramda çerçeveye metal kıskaçlarla sabitleniyordu, ilk fırtınada birkaç parça uçmuştu, sizde de sistem aynı ise mutlaka silikon ile sabitleyin... Fotoğraflarınızı ve yazılarınızın devamını merakla bekliyorum...

flying dragon beğendi.
Ilker Mechmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2015, 11:21   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sayin Ilker Mechmet, tavsiyeniz icin cok tesekkur ederim ama malesef bahsettiginiz durumu ben de yasayarak tecrube ettim. Dort bes panel yerinden ucunca hepsini yerine taktiktan sonra endustriyel ve suya dayanikli bantla panelleri bantladim. Silikon dediginiz gibi daha iyi bir secenek olabilir. Asil hedefim kisin domates yetistirmek, bunun icin de sanirim soguga daha dayanikli tohumlara ihtiyacim var. Aksi halde serayi 15 derecede tutmak baya masrafli olabilir. Biberde zorlanacagimi sanmiyorum.

Seranin cevresine ucmasini engellemek icin bir sira tas dosedim, bu hafta sonu seranin bitmis ve ekilmis halinin fotograflarini ekleyecegim.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2016, 11:52   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Evet bu sene yaz gelmedi gibi buralara, hala cok yagis var ve gunes kendini bir gosterip bi sakliyor. Seranin son halini sizlerle paylasmak istedim.

Name:  enginar.jpg
Views: 813
Size:  60.5 KB
Enginar cicek vermek icin soguk istermis, yani seraya ekerek biraz hata ettim diye dusundum ama yine de urun vermeye basladi. Bunlar cok dayaniklli bitkiler, bu enginar iki senedir bende ve komsunun kedisi bunun kadar gezmemistir. Kis gelmeden tekrar disari alicam. Ikinci bir husus, enginarlar zararli bocekleri ve yaprak bitlerini miknatis gibi kendine cekiyor. Neyseki temizledim serayi hasereden.

Name:  domates.jpg
Views: 824
Size:  66.8 KB
Bircok cesit domates ektim yine elimdeki tohumlardan. Gordukleriniz biftek domatesi diye tabir edilen lezzetli bir tur. Agirlasan meyveleri elimden geldigince seranin tavanina bagladim. Bu sene ayrica domatesleri cok yakin ektigim icin baya sorun yasadim. Cok azman oldular, koltuklarla basedemedim. Domatesleri her budamaya girdigimde bir el arabasi dolusu yaprakla cikiyordum. Simdi doruk budama uygulayarak buyumelerini durdurdum. Seranin catisina dayanmislardi.

Name:  patlican.jpg
Views: 799
Size:  67.7 KB
Patlicanlari da cok yakin dikmisim. Insan fideyken bu kadar buyuyeceklerini tahmin edemiyor. Seneye okuyup uygun araliklarla ekim yapacagim. Patlicanlarim cicek dolu, bikac tane de patlican var dalinda ama ilk cikanlar dalinda curudu. Kufu onlemek icin serayi kukurtledim, bakalim faydasi olacak mi.

Name:  salatalik.jpg
Views: 817
Size:  65.9 KB
Gecen sene tovbe etmistim sarilicilara bulasmayacagima. Limon salataliklari gorunce dayanamadim aldim tohumunu ve yine basima ayni sey geldi. Asiri azman oldular ve her yere uzaniyolar. Diger bitkilere tutunuyolar. Burada gordugum salataliklar o kadar buyumuyor nedense. Cozemedim ben bu isi.

Name:  sera.jpg
Views: 960
Size:  70.8 KB
Bu da seranin genel gorunusu. Budamama ragmen hala orman gibi. Domateslerin arkasinda kalan cucamelon bitkilerime erisimim tamamen imkansiz hale gelmis durumda.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2016, 12:00   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Bunlar da biberlerim;

Name:  hJ9eSOF.jpg
Views: 775
Size:  64.3 KB

Name:  WB1OiKX.jpg
Views: 787
Size:  64.5 KB

Name:  xVZKZOb.jpg
Views: 814
Size:  65.0 KB

Malesef sadece kil biberlerim aci cikti, marketten aldigim chili biberlerden elde ettigim tohumlar aci cikmadi. Uc adet Habanero cinsi biberim daha cicek vermeye yeni basladilar, onlar artik aci ihtiyacimi karsilayacaklar. Gecen sene kil biberlerden tursu yaptim, butun sene yedik. Hanim arkamdan bikac kavanozu komsulara dagitmis hemen, tadi damagimda kalmisti. Bu sene daha fazla kil biber tursusu yapicam, gerekirse de kitleyecegim.


Düzenleyen flying dragon : 03-07-2016 saat 12:01 Neden: yanlis resim eklemisim
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2016, 21:46   #15
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Sayın flying dragon; çalışmanız çok güzel olmuş, bilgi verici ve açık, net teşekkür ederiz^^

flying dragon beğendi.
dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024