agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma (http://www.agaclar.net/forum/orman-ormancilik-orman-yanginlari-agaclandirma/)
-   -   Özel Ağaçlandırma, Hatıra ormanları, Özel ormanlar (http://www.agaclar.net/forum/orman-ormancilik-orman-yanginlari-agaclandirma/3556.htm)

ede1453 30-06-2007 18:21

özel ağaçlandırma -özel orman- yapan var mı acaba.?
 
özel ağaçlandırma -özel orman- yapanlardan bu işin nasıl yapıldığı ile ilgili tecrübe aktarımı istiyorum.

Yardım eden olursa sevineceğim. Teşekkürler

hoş kalın

ibrahim aktas 26-07-2007 14:22

Ağaçlandırma için?
 
Öncelikle merhabalar. Sitenize ağaçlarla ilgili genel bilgi almak için üye oldum ancak bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.
Şirket olarak bir ağaçlandırma çalışması yürütmek istiyoruz. Ancak bunun neresinden başlamak gerekli bilmiyorum. Nereye başvurulur? Neler gerekir? Bilen dostlardan yardımcı olmalarını rica ediyorum
Teşekkürler.

Derya Özen 26-07-2007 14:39

Bizde bir ağaçlandırma çalışması yapyoruz. Sarıkoz Köyü derneği olark. Biz kendi köyümüzü ağaçlandırdığımız için, her hangi bir yere müracat etmedik. Bu konular ile ilgili Yücel Özlem isimli üyemiz, yeteri kadar bilgilidir.
Ama bize bir yer gösterin biz ağaçlandıralım derseniz, sizi seve seve Sarıkoz'a davet edebilirim. Benim köyümde, yetiri kadar boş arazi var. :)

Yücel Özlem 30-07-2007 11:14

Sevgili Derya Özen'in yönlendirmesi üzerine, Sayın İbrahim Aktaş, bana özel olarak yazmış.

Bu konuşmayı forumda sürdürmeyi önerdim. Sanırım açtığı konuyu bulamamış. Kendisine adresi gönderip yazısını da aşğıya aldım. Umarım burada, elbirliği ile yeni bir ağaçlandırma projesine başlangıç yapmış oluruz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim aktas
Kampanya istanbulda gerçekleştirilecek. Ciddi bir kampanya düşünüyoruz. Tüm istanbula yayılacak bir kampanya çünkü şirketimiz istanbulda. Gerçi kampanyaya izmirde dahil olabilir. Çünkü orda da bir alışveriş merkezi açıyoruz. Gerçi ağaçlandırma için nerede ihtiyaç varsa orası olmalı diye düşünüyorum. Ancak bizim doğal çevre istanbulda ve buradan yçneteceğiz kampanyayı. Kampanyaya ayrılıcak para miktarı çok önemli değil. Muhtemelen Mağaza müşterilerimizide teşvik için bağış gibi durumlarda dahil olacak. Forum başlığını bulamadım açtım bi konu ama sanırım silinmiş

Sayın Aktaş, açtığınız konu silinmemiş. Buradan devam edelim.

Aramıza hoş geldiniz.

Sitede sorularımıza cevap alabilmek için dikkat etmemiz gereken bazı şeyler var. Önce bir selam verip kendinizi tanıtınız. Daha sonra Forum Kullanım Kılavuzu'nu lütfen inceleyiniz. Bu size forumdan daha fazla faydalanma imkanı verecektir.

ibrahim aktas 30-07-2007 16:22

Öncelikle teşekkür ederim. Şimdilik bütçe oluşturma çabasındayım. Bütçeyi oluşturabilirsem ne nasıl yapılır çözebilirsem bunu yönetime sunup onaylarını almam gerekecek. Şimdi hiç bir fikrim olmadığı bir alan, Ancak kampanyanın şu son çıkan orman yangınlarından sonra kafamda oluştuğunu belirtmeliyim. Artık herşeyin tükenmesini izlemek yerine kaynaklarımızı bu yonde kullanmak en azından topluma faydalı olacaktır. Bu anlamda çalıştığım şirkette bu tip konularda zaten duyarlı bir şirket olduğundan aklıma böyle bir proje geldi İlgilendiğiniz için şimdiden teşekkürler

Yücel Özlem 30-07-2007 17:25

İbrahim Bey, ben de Sitede şöyle bir dolaşıp fikir edinmeninize yarayabilecek bazı adresleri aldım.

Bir taraftan da buralara bakarsanız sanırım faydalanırsınız.

Sarıkoz Köyü Toplantıları-Ağaçlandırma Çalışmaları

Balıkavı sitesinin Hatıra Ormanı

Yücel Özlem 30-07-2007 21:16

Sayın İbrahim Aktas, Sizin için yaptığım araştırmada konu ile ilgili birçok ayrı başlık açıldığını gördüm bunları listelemiştim. Site yöneticimiz bazılarını bu başlık altında birleştirmiş. Kendisine teşekkür ediyoruz.

Korunmasını gerekli gördükleri başlıklar öceki yazımda korunmuş. Umarım faydalanabilirsiniz.

Konu ile ilgili bir de iki yüz sayfalık tez çalışması var. Milli Emlâk Kontrolörü Sayın Ali EZER tarafından 2002 yılında yapılmış.

Ağaçlandırmayı Gündeme Getiren Etkenler, Ağaçlandırma Çalışmalarının Gelişimi, Hazinenin Özel Mülkiyetinde ve Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Arazilerde Yapılan Ağaçlandırma Çalışmaları

Şimdilik hoşça kalınız. Sevgiler.

ibrahim aktas 31-07-2007 14:24

Sayın Yücel açıkça belirteyim ki biz geniş çaplı bir kampanya düşünüyoruz. Orman yangınlarında kaybettiğimiz ağaçların belki tümünü karşılayamayacağız ancak hiç değilse bir kısmını karşılayabiliriz.

Örnek veriyorum 1000 ağaç dikmek için gerekli olan izinler dahil nereye başvurmak gerekli, başvuruda neler yapmak gerekli, Nereden satın alınır? Kaça satın alınır? Yer tahsisi konusunda kiminle iletişim kurulur gibi bilgiler gerekmekte.

Hiç bir bilgim olmayan bir alanda proje geliştirmeye çalışıyorum. Bu da ayrı bir handikap oluşturuyor. Çünkü ; tamamen yabancısı olduğum bir resmiyet söz konusu ve ilgili yasalar çok karmaşık. O yüzden aslında yardım istiyordum . ilgili başlıkları bilgisayarıma kopyaladım inceleyeceğim. Bu arada Şirket olarak yalnızca bir köyün ağaçlandırılması çalışmasına katılmamız şu an itibariyle pek mümkün durmuyor. O belki ileriki bir aşama olacak, Ancak şu anda orman yangınlarıyla ilgiliyiz. Orman yangınlarının zarar verdiği bölgelerde ki koşullar ve sorunlarda öncelliğini korumaktadır.

İlginiz için çok teşekkür ederim

Murat Öz 01-08-2007 12:03

İbrahim Bey,
Şirket düşünceniz güzel olmakla beraber Orman yangınlarının zarar verdiği bölgelerde ağaçlandırma çalışması yapabilmek için epey zaman geçmesi gerekiyor.
Yanan bölge temizlenip, ağaçlandırılabilecek duruma (teraslama vb.) getirildikten sonra ağaçlandırma çalışmaları yapılmaya başlanıyor.
Sizi ilk önce Orman Bölge Müdürlüğüne yönlendirebiliriz.
Bulunduğunuz şehrin Orman Bölge Müdürlüğüne Şahsen ya da e-posta yolu
ile başvurursanız sizleri bilgilendirirler.

http://www.ogm.gov.tr/bilgi_edinme.htm

Bu adresde Bilgi edinme ile ilgili tüm linkleri görebilirsiniz.
Başvurunuzu en kısa sürede yanıtlıyorlar.

İzmir Çevresinde Özel ağaçlandırma yapabilmek amacı ile yaptığım başvuruya hemen yanıt verdiler.
Lakin en önemli sorun ağaçlandırılacak arazinin bulunması.!!

İyi Çalışmalar .

Sergüzen 21-09-2007 20:29

Ağaçlandırma yapmak isteyenlerin bilmesi gerekenler
 
Bugün Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne giderek ağaçlandırma konusun da, "Ağaçlandırma ve Erozyonla Mücadele" Şube Müdürü Sayın Selahattin Beyle bir görüşme yaptım. Konuyu kısaca özetlersem;

1-Ağaçlandırma işleri

İllerde Ağaçlandırma ve Erozyonla Mücadele Müdürlükleri kanalı ile yapılmakta. Müdürlük, ağaçlanacak bölgeyi ve dikilecek ağaçları belirliyor.

Bursa için bu sene ağaçlanacak bölge Yenişehir ilçesinin Toprakocak köyü. Ağaç dikilecek araziyi,ağaç dikilecek hale getiriyor ve Kasım-Mart ayları arasında hava koşullarının uygun olduğu bir tarihte ağaç dikimi gerçekleştiriliyor.

Ağaç dikimi onların nezaretinde ve onların öngördüğü şekilde yapılıyor. Bu dikim işine kişiler, kurumlar, okullar, fabrikalar v.s. ağaç desteği ve emek desteği verebiliyorlar. Dikime katılanlar o gün şölen düzenleyebiliyorlar. İkibin adet fidan diken kuruluşlar araziye kendi isimlerini yazan bir tabela da dikebiliyorlar.

Ağaç dikecek kişi veya kuruluş her ağaç için 1 YTL, evet bir YTL, hesabı ile ağaç sayısı kadar parayı bankaya yatırıyor ve dekontunu fakslıyor veya getiriyor. Dikim işine katılmak istiyorsa, katılabiliyor.

O araziye beraberinizde getirdiğiniz bir fidanı dikemiyorsunuz.
İsterseniz diktiğiniz fidanların bakımları ile daha sonra da ilgilenebiliyorsunuz. Sulama, ot alma, çapalama gibi.

2- Yanmış orman arazilerinin ağaçlandırılması.

Bu işle orman bölge müdürlükleri ilgileniyor.
Size yanmış bir orman arazisi tahsis ediliyor ve buraya da onların öngördüğü ağaçlar dikiliyor. Bu konuda yetkili bir kişi ile görüşemedim.

3- Kiralama yöntemi

Bir Bursa üyesi olarak bu konu toplantılarda konuşulduğunda nötr kaldım. Olumsuz davranarak gençlerin şevkini kırmak istemedim. Proje çok olumlu, fakat ütopikti. Bursa toplantılarında en fazla onbeş kişi bir araya gelmişti. İşin mali boyutu hiç düşünülmemişti.

Hala da düşünülmüyor. Varsayalım ki, orman idaresi bize on dönüm yer gösterdi. Bu yer dikime nasıl hazırlanır? Dozerlerin saat ücretlerini bilen var mı? Kaç üyemiz arazide çukur açıp ağaç dikebilir?

Zannedersem TEMA Vakfı da ağaçları profesyonelce dikiyor. Ağaç severler buraya da para veya şölen havasında emek katkısında bulunuyorlar.

İlle, bir arada ağaç dikmek istiyorsak, Ağaçlandırma ve Erozyonla Mücadele Müdürlüğü şemsiyesi altında bu iş neden olmasın.

Devlet arazisi üzerine, istediğimiz bölgeye ve istediğimiz ağaçları dikmek maalesef yasakmış.

heDera 21-09-2007 22:02

Tohumlar fidana, fidanlar agaca,agaclar ormana donmeli yurdumda
Yuvadır kuşlara, örtüdür toprağa, can verir doğaya,ormanlar yurdumda
Bir tek dal kırmadan, ormansız kalmadan, her insan bir fidan dikmeli yurdumda

Ne söyleyebilirim ki! Başka.
Bir sürü yasak var.Birinden geçsek öbürüne takılıyoruz:(

Yücel Özlem 24-09-2007 00:03

Murat Bey, siz neler yapıyorsunuz? Yaptıklarınızı bizimle paylaşabilecek misiniz?

Yücel Özlem 26-09-2007 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eyüp1 (Mesaj 155019)
...
Devlet arazisi üzerine, istediğimiz bölgeye ve istediğimiz ağaçları dikmek maalesef yasakmış.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heDera (Mesaj 155034)
...
Bir sürü yasak var. Birinden geçsek öbürüne takılıyoruz:(

Değerli dostlar, Yurdumuzun kültür, bitki örtüsü, yaban hayatı envanteri tam olarak yapılmış değil. Yapılan çalışmalar da gereği gibi duyurulmuş değil.

Rasgele yere, ağaç dikmeye kalkmak, bu yüzden daha bir sakıncalıdır. Her canımız istediğinde boş gördüğümüz araziyi ağaç dikmek için de olsa, kazamayız.

Biz doğaseverler olarak buna dikkat etmeliyiz.

Yanlış atacağımız adımlarla; çok dar alanlara sıkışmış, yok olma riski taşıyan bir türün, yok oma sürecinin hızlanmasına; doğal sit alanlarının bozulmasına; tarihi sit alanlarının yağmalanmasına; erozyonun hızlanmasına; sebep olmamız işten bile değil.

Uygun zamanda, uygun fidanlarla yapılmamış; gerekli bakım ve koruma sağlanamamış; dikim çalışmalarının, başarılı olma şansı yoktur. Bunlardan geriye, toprağın üzerinde açılmış, bir sürü yırtık kalır. Bu da bir erozyon tetikleyicisi olabilir.

Doğaya sevgi ile yaklaşmalıyız.

ergencer 12-11-2007 17:33

Copur merhaba,

Senın özel ağaçlandırma ile ilgili yaşadığın sıkıntıların benzerini bende Bursa Merkez'de yaşadım. Çok garip İşletme Şefi bu işe girmemem ile ilgili var olan tüm sıkıntılarını resmen önüme boşalttı. Özellikle; orman köylülerinin kesinlikle bu işe razı gelmedikleri gibi konulardan bahsetti. Senin o deneyiminden sonra bır gırısımın oldumu?

Sevgilerimle.

quercuslover 15-11-2007 08:00

Merhaba arkadaşlar ağaçlandırma yaparken dikilecek ağaçların başında MEŞE geliyor unutmayalım meşe ağacı ülkemizin her bölgesinde ve hemen hemen her tür toprakta fazla suya ihtiyaç duymadan kolaylıkla yetişebilir.Ayrıca meşeler hem toprağa hemde cevresindeki diğer bitkilerre çok faydalı bir ağaçtır.Saygılar

sezinci 22-11-2007 19:37

Burada bazı çam türleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Türünü belirtmediğiniz için ancak bu kadar yardımcı olabiliriz.

Osman Öcalan 14-02-2008 13:22

Ceviz
 
Ülkemizde ağaca ve Ormanlara gösterilmesi gerekli olan saygının dolayısı ile bakım ve korunmalarının yeterli olmadığı kanısındayım. Her insan birşeyler yapmalı diye düşünüyorum.

Araştırmalarım neticesinde yaşama zamanının uzun olması, güzelliği ve heybeti aynı zamanda ekonomik getirisi sebebi ile Ceviz ormanı kurma çalışması içerisindeyim. Vasfını yitirmiş Orman arazisi veya Hazine arazisi kiralayarak idealimi gerçekleştirmek istiyorum, bu konuda saygıdeğer üyelerimiz ve doğa severlerinde yardım ve katkılarını bekliyorum.

Yücel Özlem 15-02-2008 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Osman Öcalan (Mesaj 204397)
...Vasfını yitirmiş Orman arazisi veya Hazine arazisi kiralayarak idealimi gerçekleştirmek istiyorum, bu konuda saygıdeğer üyelerimiz ve doğa severlerinde yardım ve katkılarını bekliyorum.

Osman Bey, ne tür katkıda bulunabiliriz?

demirgonenc 16-02-2008 09:20

özel ağaçlandırma konusunda bir projeyi yaşama geçirmek üzereyim. Arkadaşların yazılarından ciddi sorunlarla karşılaştıklarını anlıyorum. Bunun birkaç nedeni var; öncelikle özel ağaçlandırma "yer tahsisi", "kredi" gibi kelimeler sık sık geçtiği için basit gibi algılanıyor, veya bedavadan orman sahibi olmak gibi ele alınıyor.

Özel ağaçlandırma yapacağınız arazinin durumuna göre kesinlikle 25 000 YTL ile işe başlamanız gerekli. Proje çizimi için serbest çalışan bir orman mühendisine 1500 YTL vereceksiniz.

Orman, iş bitimi kredi dilimi serbest bırakır, yani önce projenizin belirli bir bölümünü yaparsınız sonra paranızı alırsınız. Ayrıca, sizin yaptığınız işin niteliğine bakmaz, kendi birim fiyatından ödeme yapar.

Örneğin, beton direk kullansanız bile ahşap direk ödemesi yapar. 10 sıra tel çekseniz 4 sıra öder. Bunu zaten önceden söylerler ve hesabınızı buna göre yapmalısınhız.

Köylüler mevzuatın ötesinde sorundur çünkü düzenleme onlara öncelik verir ve onlar özellikle muhtarlar bölgelerinde yabancılar istemez. Dikilen ağaçlara çok ciddi zarar verildiğini gösterir örnekler vardır.

Emin olun, bürokratik aşamalar hiç sorun değil. Fakat orman işletme şefine gidip "bana yer gösterin" derseniz, sizinle ilgilenmez çünkü mevzuat ona yer bul demiyor. Benim gördüğüm kadarıyla zamanları da yoktur. Size kendiniz bakın başvurunuzu yapın derler.

Yer bulmak için orman haritalarına ulaşmanız gerekli eğer bu işi o bölgeye gitmeden yapmak isterseniz. En pratik çözüm, ağaç dikmek istediğiniz bölgenin yerlisini tanımaktır.

Tanımadığınız bir bölgeye gitmeyiniz, barınamazsınız.

demirgonenc 16-02-2008 09:31

Birkaç arkadaş olarak sürdürdüğümüz bu çalışmada, orman çalışanlarının yardımcı olduklarını belirtmek durumundayım. Eğer sizin yapabileceğinizi hissederlerse yardımcı olurlar ve iyi yol gösterirler. Anladığım kadarıyla çok sayıda hevesli orman ile temas kuruyor ve sonra vazgeçiyor. Sanıyorum bu onlarda bıkkınlık yaratmış durumda.

Özel ağaçlandırma için düz ve kolay dikilebilir yer bulacağınızı hiç sanmayın ve bu hevesle işe girmeyin. Eğimli ve arada derede kalan araziler var. Kolay yerlere zaten bölgenin köylüsü dikim yapıyor.

Eğimli arazi büyük iş makinaları ve masraf demektir. İnsan gücü, ulaşım gibi unsurları iyi hesap etmek gerekir ve herşeyden önce bütün işlemleri tamamladıktan sonra en an iki ay işinizin başında durmak gerekir.

Merakımızdan dolayı başladığımız bir projeyi bitirmek üzereyiz. Gece yarıları yaptığımız yolculuklar, ormanda yaptığımız yürüyüşler, hesaplar-kitaplar halen sürüyor. Günlük işlerimizin dışına çıktığımız, ofislerden uzaklaştığımız için hiç yorgunluk ve bıkkınlık duymuyoruz. Herkese kolay gelsin

Osman Öcalan 16-02-2008 12:42

Sayın Yücel Özlem göstermiş olduğunuz ilgiye çok teşekkür ederim, Ankara' da ikamet etmekte ve çalışmaktayım. Bu nedenle araziyide bu bölgede bulmak istiyorum ama uygun araziyi nasıl bulacağımı tam bilemiyorum, araziyi temin edebilirsem sanırım idealimi uygulayabilirim, tüm iyi dileklrimle.

demirgonenc 16-02-2008 12:50

osman bey, ankara'da arazi kalmamis, uzun zaman önce düzenleme yürürlüğe girdiği için bir çok yerde çalişma yapılmış...

Yücel Özlem 17-02-2008 14:43

Osman Bey, "Damdan düşmenin nedemek olduğunu, damdan düşen bilirmiş." Sayın Demirgonenc oldukça tecrübeli görünüyor.

Üyelerimizden "Menderes40" vardı. Epeydir gözükmüyor. Onun da Ankarada bir ağçlandırma alanı var. Ankara çevre yolunun hemen dışında bir yer.
Yanında da bir parça daha arazi olacaktı. Kendisine ulaşmaya çalışın isterseniz.

Yücel Özlem 17-02-2008 15:00

Sayın Demirgonenc, tecrübelerinizi paylaştığınız teşekkür ederiz. Çalıştığınız arazi ne kadar? Neler yapıyorsunuz bizimle paylaşırsanız seviniriz.

Alıntı:

Eğer sizin yapabileceğinizi hissederlerse yardımcı olurlar ve iyi yol gösterirler. Anladığım kadarıyla çok sayıda hevesli orman ile temas kuruyor ve sonra vazgeçiyor. Sanıyorum bu onlarda bıkkınlık yaratmış durumda.
Tespitiniz çok doğru. Başvuranlardan birçoğu konuyu hiç araştırmadan geliyor.

Gelirken, bir görevlinin ellerinden tutup araziyi göstermesi, beğenirlerse projeyi onlar adına yaptırması, hatta uygulamayı da yapması, sonunda da kendilerine, ağçlandırma yapmış olmanın zevk ve onuru ile bir yüklüce kâr bırakması beklentileri içinde oluyorlar. Beklentilerine uymayan her söz ve davranışı da düşmanca bir tavır olarak algılama ihtimali de çok yüksek oluyor. Bu da görevlileri gerçekten bıktırıyor.

Şayet, arazi az çok tarıma elverişli ise, bakir olan arzide ilk bir kaç yıl iyi ürün alındığını bilen açıkgözler, ağaçlandırma adı altında arazi alıp, bir iki yıl tarım yapıp araziyi terk ettiler. Böylece yüzü bozulan arazide erozyonun da hızlanmasına neden oldular.

demirgonenc 18-02-2008 08:56

Sn Özlem; 40 hektar fıstık çamı, 32 hektar zeytin dikeceğiz Allah izin verirse. Araziler aralarında mesafe olmakla birlikte İzmir çevresinde.

Osman Öcalan 18-02-2008 09:50

Sayın Yücel Özlem ve demirgönenç, göstermiş olduğunuz alakaya teşekkür ederim. Sizlerden şunu anlıyorumki, bence ülkemizdeki en önemli konulardan biri olan ağaçlandırma işi birtakım insanların fırsatçılık eğilimlerinden dolayı samimi insanların işlerini zorlaştırmış
Şimdiden karamsarlığa düşmeye başladığım bu işi başarmaya çalışacağım. Keşke bizim gibi insanlar daha çok olsada, ağaç dikilecek arazi hiç bir yerde kalmasa.

demirgonenc 18-02-2008 12:37

Osman bey; özel ağaçlandırma gibi mevzuatları yazanlar bunun nasıl kötü amaçlı kullanılacağını da biliyorlardır. Bizim bürokrasi böyledir. Düzenlemenin nasil suistimal edileceğini bilir ama yine de yürürlüğe koyar. Daha sonra iyi niyetli bürokratlar gelirler bunları düzeltmeye çalisirlar, eleştrileri üstlenmek zorunda kalırlar. İşimden dolayı yakından bildiğim bürokrasi konusunda benim bir tezim var, bürokratların tespit edemeyeceği hırsızlık yoktur diye. Aksi mümkün değildir. Basit bir konuda 8-10 evrak dolduracaksiniz ve orada usulsüzlük yapılacaksa, bürokratın gözünden nasıl kaçtığını anlamak zordur. Bu ağaçlandırma konusunda benim gördüğüm şudur; mevcut idare bu konuda iyi niyetli. Geçmişte bizzat orman şefleri bu konuda usulsüzlükler yapmışlardır, ceremesini siz ve biz çekmekteyiz. Ağaçlandırma yapılacak diye ağaçlar kesilmiş satılmış, yerine dikilmememiştir. Karamsarlığa gerek yok. İyi niyetinizi de yitirmeyiniz. Pollyanna olmak değil benim dediğim. Bu özel ağaçlandırmada aslında devlet dikilen ağaç kadar ayrıca para vermelidir diye düşünüyorum, kredi yerine hibe etmelidir iyi şekilde biten projeleri. Nedeni basit, kendisi dikeceğine vatandaş dikiyor ve üzerine de ek maliyet ödüyor. Orman ağaç diker ve gider. Yüzde 30'u tutarsa ne ala. Vatandaş dikerse her ağaça bakım yapar. Ayrıca yapmak zorundadır da mevzuata göre. Kendisi tohumları döker gider, vatandaş tek tek fidan diker. Orman etrafını doğru çevirmez, vatandaş pahalı fence telleri ile ağacını korur. Bizim yapacağımız yerin yakınında orman tarafından bir ağaçlandırma yapılmış ibretlik. Ağaçları keçiler yemiş, yapılan masrafın sınırı yok. Teller dökülüyor, direkler yıkılmış. Bunu görmezden gelen orman senden bu duruma getirirse hesap da sorar. Daha önce görüşümde söylediğim gibi, biz genelde iyi niyet ve destek gördük ormandan. Projemizi mesele yaptık ve yaşama geçireceğiz.

Yücel Özlem 18-02-2008 23:03

Sayın Demirgonenc, Sayın Osman Öcalan, efendim başarılar diliyorum. Sizleri tanımaktan mutlu oldum.

Osman Öcalan 19-02-2008 12:29

Sayın Yücel Özlem bilmukabil, yardımcı oldunuz teşekkür ederim.

Osman Öcalan 19-02-2008 12:43

Sayın demirgonenç, yapmış olduğunuz çalışmalardan ötürü tebrik ederim. Deneyimlerinizi anlıyorum ve ilgili kişilere hak veriyorum. Düşüncelerinize katılmakla birlikte bizlerin ve bizimgibi düşünüp harekete geçen değerli doğa ve ağaç severlerin projelerine katkıda bulunmayı elimizden geleni yapmayı bir borç biliyorum. Ülkemiz topraklarında ormansız tek bir yerin kalmamasını canıgönülden diliyorum. Ağaçlandırma ile ilgili görüşlerinizi çok değerli buluyorum, bunu bir kampanya veya organize yapabilirsek sanırım birçok kapıyı daha kolay açabilme imkanı bulabileceğimizi düşünüyorum. dediğiniz gibi Ormancıların on yılda yapacağını bizler bir yılda daha iyi şekilde yapabiliriz sanırım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024