agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma (http://www.agaclar.net/forum/orman-ormancilik-orman-yanginlari-agaclandirma/)
-   -   Milli Ağaçlandırma Seferberliği (http://www.agaclar.net/forum/orman-ormancilik-orman-yanginlari-agaclandirma/18211.htm)

seaa 28-11-2009 08:31

Milli Ağaçlandırma Seferberliği
 
Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Seferberliği Kampanyası Hakkında

İnsanların aşırı tüketim hırsı sonucu, çevre temel göstergeleri giderek daha da bozulmaktadır. Ormanlar azalmakta, su seviyeleri düşmekte, toprak erozyonla kaybolmakta, sulak alanlar ortadan kalkmakta, meralar bozulmakta, nehirler kurumakta, ortalama ısı yükselmekte, mercan adaları ölmekte, bitki ve hayvan türlerinin nesli tükenmektedir. Sürekli gelişen ve genişleyen küresel ekonomi, önlem alınmaz ise kendi yaşam-destek sistemi olan yerkürenin ekosistemini yok edecektir. Dünyanın çözmesi gereken problem kendi kendini yok etmeden tüm insanların temel ihtiyaçlarını sağlayacak bir sistem tasarlamaktır.

Türkiye; topoğrafik yapısı, iklimi, uygulanan yanlış tarım yöntemleri, aşırı mera ve orman tahribatı ve toprakların çoğunlukla erozyona duyarlı olması nedeni ile dünya yüzünde yüksek düzeyde erozyona maruz kalan ülkeler arasında yer almaktadır.

Son yıllarda atmosfere salınan sera gazlarındaki artış sonucu oluşan küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı sorunlar, her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde, bu sorunlardan en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer almaktadır. Atmosferdeki sera gazı dengesinin yeniden kurulabilmesi için bir yandan sera gazı salınımının azaltılması diğer yandan da karbon yutaklarının artırılması gerekmektedir.

Atmosferdeki sera gazlarını dengede tutabilmek için, önemli karasal karbon yutakları olan orman alanlarının artırılması en büyük hedefimizdir. En kısa sürede orman varlığının artırılması, bozuk ormanların rehabilite edilmesi, erozyonla mücadele edilerek topraklarımızın göllere, barajlara ve denizlere taşınmasının önlenmesi gerekmektedir. Bu amaca kısa sürede ulaşmak için ülkemizin kaynaklarını seferber ederek çalışmalara hız verilmesi mecburiyeti bulunmaktadır.

‘Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı’nda, kamu kurum ve kuruluşları ile toplumun bütün kesimlerinin koordineli bir şekilde çalışmaları öngörülmüştür. Bu eylem planı, 2008-2012 yılları arasını kapsamaktadır. Plan kapsamında beş yıllık süre içersinde 2.300.000 hektar alanda ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon kontrolu ve mera ıslahı çalışması planlanmıştır. Bu miktarın 2.164.000 hektarında Çevre ve Orman Bakanlığı, 136.000 hektarında ise diğer kurum ve kuruluşlar çalışma yapacaklardır. Çalışmaların toplam maliyeti 2.702.100.000 YTL. olarak öngörülmektedir.

http://www.agaclandirmaseferberligi.gov.tr/

seaa 28-11-2009 08:35

Ben şahsım ve derneğim adına Milli Ağaçlanırma Seferberliği'nin bir parçası olduğumdan dolayı kendimle gurur duyuyorum.

arnavut biberi 28-11-2009 17:32

sayın sea seferberlik hakkında bilgi verdiğiniz için çok teşekkürederim. umarım fert ve toplum olarak doğa için artık daha bilinçli hareket ederiz.

karaselvi 28-11-2009 19:35

Ne yapmamız gerekiyor katılmak için. Birde katılınca ne yapacağız.

seaa 28-11-2009 22:06

Katılmak için cep telefonundan sms atabilirsiniz **** devlet orman fidanlıklarından fidan alıp belirlediğiniz yerlere dikebilirsiniz böylece katılabilirsiniz Milli Ağaçlandırma Seferberliği'ne :)

karaselvi 28-11-2009 23:04

Peki Orman müdürlüğü ücretsiz fidan veriyormu ?

seaa 29-11-2009 07:42

Muhtarlıklardan alacağınız dilekçeyi İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne verirseniz size fidan verirler

seaa 30-11-2009 09:26

Ali Rıza Bey Hatıra Ormanı'ndaki yeni dikimler Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamındadır. Projemiz Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenmektedir

karaselvi 30-11-2009 09:30

Muharlığa dikilecek yermi göstermem gerekiyor.

Shibumi71 30-11-2009 12:35

Bende merak ettim,
muhtarlıktan nasıl bir yazı alacağız,
aldık diyelim yazıyı hangi fidanlıklardan alabiliriz fidanları beykoz verirmi **** çobançeşme fidanlığı

saygılarımla

http://www.agaclandirmaseferberligi....vzuat/plan.pdf

eylem plani yukardaki gibi

seaa 30-11-2009 13:31

Muhtarlılardan alacağınız fidan tahsis dilekçlerini İl çevre ve orman müdürlüğüne götürseniz onlar size yardımcı olcaktır imkanları el verdiğince. Onlar size yol göstercektir hangi fidanlıktan alacağınızı ;)

elturco484 23-03-2010 19:28

biraz alakasız olacak ama bunun tv lerde oynayan reklam filmi lazım bana, web sitesine eklemek için. nereden bulabilirim yardımcı olacak arkadaşlar var mı?

darkfriairs 23-03-2010 21:38

İyide muhtardan neden yazı alıyoruz, heryerdee bürokrasi saçmalığı burada da mı oluyor?

studyoyucel 27-03-2010 15:17

muhtardan nasıl bi yazı almamız gerekiyoo kesin bigi verirmisiniz bizde faydanalım

seaa 23-06-2010 21:14

Vatani görevimi yapmakta olduğumdan dolayı size cevap veremedim kusuruma bakmayın. Milli Ağaçlandıma Seferberliği başarıyla sürmektedir siz saygılı doğaseverlere duyurmaktan şeref duyarım.

majakowski 23-05-2014 15:53

Hindistan Tar Çölüne 70 yıl önce getirilen Prosopis juliflora toprak erozyonunun kontrolünde, sahadaki kuraklığı azaltmada ve yakacak odun kaynağı olarak, hatta, yabani ve evcil hayvan yemi ve gölgeleme açısından çok faydalı olup, çok yoğun bitki örtüsü oluşturur.

Prosopis çesitleri ve özellikle Prosopis cineraria Türkiye nin İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Anadolu bölgeleri için çörekleşmeye ve erozyana karşı en uygun Ağaç türleridir....

Tüm exotik bitkiler türkiye florasına tam tersine çok büyük ekonomik ve erozyon ile müçadelede yararlı olabilir. Örneğin:

-Pseudotsuga menziesii (Douglasie Göknarı) ağaç niteliğinden ve ekonomik değerinden dolayı avrupada geniş bir ağaçlandırma gelecek 50 yıl için gerçekleştiriliyo..özellikle Almanya da. Bundan ötesi Yangınlara karşı en dirençli ağaç türlerinden birisi

-son Fes tatiliminde özellikle ilgimi çeken Argan Ağacı (Argania spinosa), anavatanı Fas'ın güneybatısında bulunan kireçli topraklara sahip, yarı çöl olan Sous vadisi ve meyvelerinin çekirdeklerinden elde edilen kozmetik ve mutfakta kullanılan oldukça değerli yağı için yetiştirilen fundagillerden bir ağaçtır. Hem Ülkenin ekonomisine büyük katkısı vardır...erozyana ve çölleşmeye karşı önlemli bir ağaç türüdür.

-Mantar meşesi (Quercus suber L.), kabuğu çok değerli olan ve yetiştirildiği ülkelerin ekonomisine çok büyük katkısı olan bir meşe türüdür. Mantar meşesinin kabuğu, başta içki sanayiinde şişe tıpası olmak üzere, ilaç, ayakkabı ve motor sanayileri gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Conta yapımı, yer döşemeleri, ısı ve ses izolasyonlarında mantar meşesinin kabuğundan yararlanılmaktadır.
Mantar meşesinin kabuğundan elde edilen çeşitli mantar ürünleri içerisinde tıpalar mantar endüstrisinde çok önemli bir yere sahiptir ve en yüksek katma değeri yaratmaktadır. Çünkü mantar tıpa üretimine kadar bir çok aşama sözkonusudur. Bu aşamalar ağacın yetiştirilmesinden başlar, kabuğunun hasat edilmesi ve hasat edilen kabukların tıpa üretimi ve diğer ürünlerin üretimiyle sona erer. Dolayısıyla bu aşamalarda hem katma değer hem de istihdam yaratılır. Böylelikle hem ağacın yetiştirilmesi ve mantar hasadı sırasında kırsal kesime istihdam sağlanmış olunur, hem de tıpa üretimi aşamalarında mantar endüstrisi istihdam sağlamış olur... Ondan Ötesi YANGINLARA karşı en dayanıklı ağaç türlerinden birisidir!!!

mazda_ozan 24-06-2015 01:13

Bu ağaçların hepsi çok değerli peki bunları bulmak istesek nasıl bulacağız?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024