agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-08-2008, 19:54   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Orman yangını söndürücüleri: Taş suyu (Firetex), Bioversal

Orman Yangınları, TV'de haberlerde taş suyu'nu yine gündeme getirdi. Ne olduğunu bile unutmuşum. Biraz araştırdım. Yunanistan bir epey satın almış. Bizde durum ne, bilen var mı?

Alıntı:
Balıkesir'in Edremit ilçesinde Kale Grubu tarafından taşın suyundan imal edilen ve sürülen yere yanmazlık özelliği kazandıran yangınlarda kullanılan 'Firetex' isimli sıvı Yunanistan İtfaiye Başkanlığı tarafından da onaylandı.

Yunanistan'da yaşanan asrın en büyük yangını sonrası Yunanistan'ın hükümeti ve bilim adamlarının dünya çapında yangın söndürücüsü malzeme arayışına girdiğini belirten Kale Gurubu sahiplerinden Faruk Durukan, "Dünyada üretilen ürünlerin kendilerine fayda sağlamadığının yangınlardan sonra görülerek Yunanistan hükümeti mecbur kalarak Türkiye'de üretilen bizim malzememizi deneyerek büyük başarı elde edildiğini gördü. Yangınlarda mutlaka kullanılmalıdır diye Kamu Düzeni Bakanlığı İtfaiye Başkanı Korgeneral Athanasios P. Kotsıas tarafından da onaylanmıştır. Bu taş suyu sıvı sadece dünyada Türkiye'de Edremit'te üretilmektedir. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz." dedi.

İtfaiye başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, "Firetex ürünü yangın söndürme denemelerinde, orman ürünleri kullanılmış, uygulamalar sonucunda ürünün yangını geçiktirdiği, söndürme özelliği taşıdığı ve ayrıca çıkan yangın dumanını azallttığı tespit edilmiştir. Üründen İtfaiye başkanlığı ile orman yangın söndürme müdürlüğüne gönderilmiştir." denildi.(İHA)
Kaynak

Alıntı:
Balıkesir’in Edremit İlçesi’nde bir şirket, dünyada ilk kez gerçekleştirilen bir uygulamayla taştan, yangını önleyen sıvı elde etti.

Edremit’te bir çok alanda faaliyet gösteren Kale Grubu, sıradan kaya parçalarını birtakım işlemlerden geçirerek suya dönüştürüp, bunu yangınlara karşı koruyucu ürün olarak piyasaya sürdü. Taştan elde edilen sıvının sürüldüğü maddelere yanmazlık özelliği kazandırdığını bildiren Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Durukan, "Bu sıvı ahşapta 27 kat, en hızlı yanma özelliğine sahip olan pamukta 97 kat, kağıtta ise 71 kat yanmayı azaltıyor. Bu sıvı, nesnelere önceden sürülerek onları alevlere karşı korumakta da kullanılabilir. Yanmazlığı sağlayan bu sıvı, ülkemizin korkulu rüyası olan orman yangınlarında kullanılabilir. Bilhassa kara yollarının kenarlarındaki ağaçlara sürülerek, onları yanmaya karşı korumak mümkün" dedi.

Durukan, dünyada ilk kez taşı kendilerinin suya dönüştürdüğünü hatırlatarak, "Günlük 100 ton üretim kapasitemiz var. Bu ürünümüzü üniversitelerde test ettirdik. Ürünün pamuğa, kağıda, ahşaba sürüldüğünde yanmazlık sağladığı üniversite raporlarında bildirildi. Ürünümüz şimdiden dünyada en son yanıcı malzemeler sınıfına girdi" diye konuştu.

Durukan, şu anda yurt dışından birçok firmanın kendileriyle irtibata geçtiğini belirterek, Yunanistan ve değişik ülkelerden siparişler aldıklarını kaydetti. Yanmaz sıvının bin yıla kadar dayanabileceğini ifade eden Durukan, insan sağlığına bir zararı olmadığını, içildiği takdirde tek mahzurunun vücutta böbrek taşı yapması olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak


Alıntı:
Yanmayı engelleyen sıvı ormanlarda kullanılacak
Her ağaca sürmek lazım

Balıkesir'de bir firma yanmayı önleyen sıvı geliştirdi. Filetex isimli ürün ormanda kullanılacak.

Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde bir firma tarafından yanmayı engeleyen sıvı üretildi. Kale Akaryakıt Limited Şirketi tarafından lisansı alınan ve dünyada yanmayı engelleyici iki ürün arasında olduğu ifade edilen Firetex adlı sıvı, Edremit Körfezi'nde yangınlarda kullanılacak. Firetex, gerekli incelemelerden sonra, Türkiye'de ilk kez Edremit Orman İşletme Müdürlüğü ve Edremit Belediyesi tarafından yangınlarda kullanılacak.

Deneme amacıyla üzerine Firetex sürülen kağıt ve kumaş parçaları, dakikalarca ateşe tutulmasına rağmen alev almadı. Yetkili Faruk Durukan, "Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi'nce yapılan deneylerde, Firetex ürününün ağaç malzemede yüzde 72, kağıtta yüzde 94 ve pamukta yüzde 95 yanmaya karşı koruma sağladığı tespit edildi. Raporlarla kalitesi belgeli ürünümüzün etkili olacağına inanıyoruz" dedi
Kaynak




malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2008, 13:30   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Mucize yangın söndürücü Türkiye'de

Türkiye son günlerde yangınlar ile mücadele ederken, yangın söndürme konusunda "mucize" olarak adlandırılan Bioversal, Türkiye'ye geliyor. Alman firma Bioversal tarafından 1992 yılında geliştirilen ve 2002 yılına kullanıma sunulan Bioversal, ABD'den Japonya'ya kadar 35 ülkede kullanılıyor. Bioversal bazı ülkelerde Çevre Bakanlıkları tarafından da alınıyor.

Çevre temizleme özelliği olar Bioversal, yangınları anında söndürürken, soğutma görevini de yerine getiriyor.

Özellikle son dönemde yaşanan yangın olaylarındaki artış ve binlerce hektarlık ormanların yok olması sonrasında alternatif yangın söndürme modelleri tartışılmaya başlarken 35 ülkenin itfaiye ekipleri tarafından özellikle büyük yangınların söndürülmesi amacıyla kullanılan Bioversal, Türkiye'ye getiriliyor.

Bioversal Türkiye Distribütörü Burak Sırma, yaptığı açıklamada, ABD, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İspanya, Brazilya, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya ve Japonya başta olmak üzere toplam 35 ülkede kullanılan Bioversal'in, İtalya ve İspanya'da da Çevre Bakanlığı tarafından alımının yapıldığını anlattı. 1992 yılında geliştirilen buna karşın 10 yıla yakın bir süre denemeleri yapılan Bioversal'in önemli bir buluş olduğunu belirten Sırma, 2002 yılında kullanıma sunulan Bioversal'in tüm yangınlarda büyük başarı sağladığını bildirdi.

Bitkilerden yapılan biyolojik bir yangın söndürücü olan Bioversal'in, yangını söndürürken ayrıca anında soğutma sağladığını anlatan Sırma, "Yangının tekrar yanmasını engelleyen Bioversal, ayrıca 14 gün içerisinde bulunduğu yerdeki tüm zararlı maddelerle beraber karbondioksit ve suya dönüşerek yok oluyor" dedi.

"YAKITLARI AYRIŞTIRIYOR"

Polivalent bileşimler ve heteroorganik maddelerden oluşan Biyoversal'in doğal içerikli bir ürün olduğuna değinen Sırma, "Bioversal, yangını söndürmenin yanında petrolü kapsüle ederek zehirli maddelerin sızıntısına engel olur. Örneğin, toprakta mikroorganizmalar için petrolün toksisitesini düşürürken yapışkanlı kirliliği durdurur.

Toprağı yakıttan temizler. Sudaki petrol kaynaklı kirlilik ve yangında gerçekleştirdiği kapsülasyon sayesinde yakıt dibe çökmez ve biyolojik olarak ayrışmaya uğrar. Ayrışma prosesinin son ürünleri ise karbondioksit ve su olur" diye konuştu. Bioversal'in uluslararası birçok sertifikası bulunduğunu ve alternatifinin olmadığını kaydeden Sırma, suya katılarak kullanılan Bioversal'in 100'e bir oranında kullanıldığını ve her çeşit yangında çok önemli sonuçlarının olduğunu anlattı.

"YANGINI SÖNDÜRÜR, SOĞUTUR, TOPRAĞI TEMİZLER"

Sırma, Bioversal'in Türkiye'de özellikle yaz aylarında çıkan yangınlarda kullanılması halinde "değerini" ortaya koyacağını ifade etti. Sırma, Bioversal'in özelliklerini şöyle anlattı:

"Toprakta yakıt kirliliğini kapsüle ederken en derin noktaya nüfuz ederek mikroorganizma yaşamı için efektif aktiviteyi sağlar. İçersinde bulunan biyoaktivatör sayesinde mikroorganizmalar çoğalarak belirli bir düzeyde çok büyük bir alanda dekompozisyona başlarlar.

Bioversal, yüksek oranda söndürme ve soğutma özelliği sayesinde metal yangınlarında da kullanılabilir. Hidrokarbon taneciklerinin etrafını sarar ve çok stabil kapsülasyon oluşturur. Hidrokarbonların iç kısmına kadar temas ederek hidrokarbonun oksijenle temasını tamamen kesmiş olur ve daha fazla yanma gerçekleşmez. Bioversal, yangın yüzeyini örtmekle kalmaz, yangın esnasında oluşan dumanı havada yakalayarak kapülize eder ve temizler.

Uygulama boyunca yangının zehirli ve tahriş edici etkilerini azaltır. Sudaki canlı yaşamı için katkı sağlar. Yakıt yüzünden kesilen oksijen alışverişini, gerçekleştirdiği kapsülasyon ayrıştırma ve yok etme sayesinde tekrar sağlar. Dermatolojik olarak test edilmiştir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur. Bioversal tam manayla biyolojik olarak ayrışabildiği gibi dökülen yakıtı da 14 gün içersinde yüzde 99 oranında ayrıştırır.

"GERİ YANMAYI ENGELLİYOR"

Yüksek soğutma kabiliyeti dışında geri yanma oluşturmama yeteneğine sahiptir. Bu özelliğiyle söndürülmüş bölgenin tekrar tutuşma alev alma gibi ihtimaller ortadan kalkar. Doğru uygulandığı takdirde 1 kez uygulama yeterlidir. Denizlerde, tanker kazalarıyla oluşan yangınlarda yangını söndürmekle kalmaz, denize yayılan sızıntı üzerine tatbik edildiğinde sızıntıyı önler, yanan bölgeyle irtibatını keserken, yanma ihtimalini ortadan kaldırır ve yakıtı degradasyona uğratarak canlı yaşamının negatif yönde etkilenmesini önler."

(ANKA)
Sabah

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2008, 13:52   #3
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Bu mucize buluştan Orman yetkililerinin haberi yok mu?

Merhaba,

Sn Malina, aktardıklarınız harika.

Ama bir taraftan da üzülüyorum yahu böyle mucize buluştan yetkililerin neden haberi yok. Antalya yangınında bu gün dördüncü gün insaf.

Ben su an Altınoluktayım. Firma direkt satış yapıyorsa bende almak isterim bir miktar. Telefon veya adres verebilir misiniz.

Teşekkürler

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2008, 14:41   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Faruk Durukan
Kale Akaryakıt İnşaat Sanayi Ticaret Ltd. Şti.
Kurşunlu Cad. Sezgin İşhanı K:1 Edremit / BALIKESİR

Tel: 0266 373 77 91
Faks: 0266 373 54 58

Bu adresi internette buldum ama hiçbir yerde satışla ilgili bilgiye rastlamadım. Belki siz görüşüp, konu hakkında bizleri haberdar edersiniz.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2008, 14:48   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Türkiye'de ilk kez Edremit Orman İşletme Müdürlüğü ve Edremit Belediyesi tarafından yangınlarda kullanılacak.
diye bir bilgi vardı.

http://www.ogm-balikesirobm.gov.tr/edremit.htm
adresinden bu bilgileri buldum:

EDREMİT ORMAN İŞLETME MÜDÜRÜ: Muhammet KARAHAN

Direkt: 0266 373 10 92
Santral: 0266 373 12 22
edremit@ogm-balikesirorman.gov.tr
İşletme Şefi: Özgür ERCİYAS 0266 373 12 22

Oğuz Bey, konuyla ilgilenmeye başlamışken, bunu da takip etmek istersiniz diye düşündüm...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2008, 22:29   #6
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Derhal araştırıyorum

Merhaba,

Birkaçgündür Çanakkaledeydim, Başımdan kötü bir kaza geçti.

Altınoluğa döndüm. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Hemen araştırmaya başlıyorum.

Selamlar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2008, 17:08   #7
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Malesef ulaşamadım

Merhaba,

Edremit Orman İşletme Müdürü Muhammet Karahan'a iki kez aramama rağmen ulaşamadım.

Kale Akaryakıt İnşaat Tic.Ltd. Şti den Faruk Durukan bey ile görüşebildim. Mamulün serpmek ve sürmek şeklinde kullanılabildiğini ve esas satışlarının ağaçlara sürmek değil de kerestelere sürmek şeklinde olduğunu ve bu keresteler ile yapılan kütük evlerin yanmadığını anlattı.

40 veya 250 lt lik bidonlar ile satılabildiğini söyledi. Yangında yangının önüne serpildiğinde işe yaradığını söyledi.

Yarın Muhammet Karahan'ı tekrar arayacağım. Şimdlik bu kadarcık bilgi toplayabildim.

Selamlar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2008, 19:53   #8
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Orman işletmesinin henüz haberi yok.

Merhaba,

Edremit Orman İşletme Müdürü Muhammet Karahan'a üçüncü kere aramama rağmen malesef yine ulaşamadım.

Kendilerini değişik saatlerde aramama rağmen hep arazi pardon dilim sürçtü arazide imiş.

Yardımcısına konuyu açınca pek ilgilenmedi ve henüz uygulamaları olmadığını ve yangınlara köpük ile müdahale ettiklerini söyledi.

Anladığım kadarıyla haberleri yok. Uygulamaları yok, Herhangi bir denemeleri yok. Hazırlıkları yok.

İnşallah yangın çıkmaz.

Selamlar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2008, 23:11   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
TV ve gazetelerde olayların gereğinden fazla abartıldığını unutmuşum

Ürün sahibi (Faruk Durukan) orman yangınında kullanımadığı söylüyorsa, Muhammet Karahan'a ulaşmaya çalışmanızın gereği kalmadı bence...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2009, 18:16   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-06-2009
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 1
ormanı bilmiyen bi kaç adam oturmuş burda konuşuyosunuz sanki orman yangını görmusunuzde bız orman yangınında dumandan zehırlenırken sız burda oturmus masa başında yazı yazıyosunuz taş suyuymus bırakın ya ilerleyin artık

ogm_boy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2010, 12:06   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-04-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 2
bioversal şu anda türkiyede satışı yapılan bir ürün ben türkiyede yapılan testleride izledim.
oldukça başarılı. aşağıdaki linkde ankarada yapılan uygulaması bulunmaktadır.
http://www.yanginsondurmeyangin.com/vb.html
http://www.yanginsondurmeyangin.com/va.html
http://www.yanginsondurmeyangin.com/bioversal.html
http://www.yanginsondurmeyangin.com

ata19 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024