agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-03-2006, 20:00   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-02-2006
Mesajlar: 3
Orman Katliamları

mersin tarsus gülek kasabasında tam bir orman katliamı yapılmakta.gezmeye gidip biraz stres atmak istemiştim fakat gittiğime gideceğime bin pişman oldum daha çok strese girdim.birileri birilerine peşkeş çekmek için ağaçları kestiriyor.nasıl bir ülke burası hiç doğayı seven, ağacı seven bir millet vekili olmayacakmı bu ülkede.lafa gelince herkes çevreci icraata gelişnce herkes cebci yazık vallahi. sağolsun belediye başkanı bayağı uğraşmış fakat ağaçları kestirmekten kurtaramamış şimdi dünya çevre gününde çıkıp çevrecilik dersi verecekler.ama ben elimden geldiği kadar protesto edeceğim.tabi ki sesimizi duyurabilirsek ........

maliesen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2006, 08:55   #2
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
maliesen,
Bahsettiğiniz yer ve olay hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Nerededir, ağaçları kim hangi amaçla kesti, kesilen ağaçların türü nedir?

Bu bilgileri bize buraya yazabilirseniz yardımcı olmaya çalışırız.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2006, 10:35   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-06-2005
Mesajlar: 2
Türkiyede doğal ormanlarımızdan yılda ortalma olarak 11 milyon metreküp odun hasılatı yapılıyor. fakat bu miktar Türkiyenin odun hammaddesi ihtiyacını karşılamıyor. bu nedenle doğal ormanlarımızdaki baskıyı arttırmaktadır. fakat dünyadaki trend ise doğal ormanların korunması yönündedir. Türkiyeninde doğal ormanlarının korunması aynı zamanda da odun ihtiyacını karşılayabilmesi için yeni politikalara ihtiyacı vardır.
Arkadaşlar türkiiyenin bu konudaki politikasının nasıl olması gerektiği konusunda forumda görüş ve düşüncelerinizi bekliyorumm. herkese sevgilerrr

teoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2006, 18:43   #4
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi teoman
Türkiye'nin de doğal ormanlarının korunması aynı zamanda da odun ihtiyacını karşılayabilmesi için yeni politikalara ihtiyacı vardır.
Arkadaşlar Türkiye'nin bu konudaki politikasının nasıl olması gerektiği konusunda forumda görüş ve düşüncelerinizi bekliyorumm. herkese sevgiler.
Konuya oldukça uzağım, bu yüzden yazacaklarım sadece Teoman arkadaşımın önerisi üzerine aklıma gelen sorulardan ibaret olacak.

Önce dünyada yakacak (ve diğer alanlarda kullanılacak) odunun nasıl temin edildiğini merak ediyorum. Sanırım bu sorunu çözen ülkeler vardır.Özellikle ülkemizle benzer iklim özelliklerini ve coğrafik özellikleri taşıyan diğer ülkeler aynı soruna sahip mi? Neler yapıyorlar?


Ayrıca, madem ki talep var, bir pazar da var. Ülkemiz insanları sırf kerestesi için ağaç yetiştirip satamaz mı? Buna uygun kârlı ağaç türleri yok mu?


Bu konu ile ilgili mevcut devlet politikamız nedir?

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2006, 16:58   #5
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Diğer ülkeler de sanıyorum yapacak ve yakacak odunu bize benzer yöntemlerle elde diyorlardır. Tam olarak birşey söyleyemeyeceğim bu konuda.

Ülkemizde odun ürünü elde etmek birinci amaç değildir. Odun ürünü silvikültür çalışmalarının bir sonucu olarak elde edilir. Silvikültürel çalışmalar nelerdir diye aklımıza gelecektir şimdi. Silvikültür 'orman yetiştirmek' anlamındadır. Yani ormanlarda yapacağımız gençleştirme ve bakım çalışmaları diyebiliriz kısaca. İlk amaç ormanlara bakım yapmak ve zamanı gelen ormanlaı gençleştirmektir. Bu çalışmalar sırasında doğal olarak bazı odun ürünleri elde edilir.

Orman ürünü açığını kapatmak için insanlar ağaçlarını kendisi yetiştirip satamaz çünkü bu çok uzun bir zaman ve emek gerektiren bir iştir. Ülkemis şartlarında en hızlı gençleştirmeye alınabilecek tür kızılçam ağaç türüdür bunun için de 60 yıl beklemek gerekir. Bu arada 60. yıla kadar yaklaşık onuncu yıldan sonra sıklık bakımlarıyla ürün elde edilir. Sonra 3 veya 5 yıl aralıklarla bu ormandan ürün elde edilebilir. Ama hiç kimse elinde kurulu ormanı yoksa (Ülkemizde çok az miktarda özel orman vardır) böyle uzun vadeli bir işe giremez. Çok da mantıklı değildir zaten.

Hızlı yetişen türler arasında önce kavak denendi odun elde etmek amaçlı ama bunun için insanlar paralarını 15 yıl boyunca bağladılar. Şimdilerde kavak diken kimse kalmadı. Artık kavak dikenler yerlerini meyve bahçelerine çevirmeye başladılar.
Son 2-3 yıldır da Paulownia denenmekte. Bu kavaktan daha hızlı yetişen bir tür. Bakalım 8-10 sene sonra bunlardan nasıl sonuç alınacak.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2008, 15:19   #6
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Orman Kanunları ve yöneticileri yeniden gözden geçirilmeli.

Alıntı:
Türkiyeninde doğal ormanlarının korunması aynı zamanda da odun ihtiyacını karşılayabilmesi için yeni politikalara ihtiyacı vardır.
Arkadaşlar Türkiyenin bu konudaki politikasının nasıl olması gerektiği konusunda forumda görüş ve düşüncelerinizi bekliyorumm. herkese sevgiler.
Merhaba,

Sn.teoman, Hem ormandan ürün elde edilebilir hem de ormanlar geliştirilip çoğaltılabilir. Kanada,Norveç ve Belçika gibi ülkeler buna örnek olabilirler.

Bizim nerede yanlış yaptığımıza gelirsek. 1937 den beri körü körüne ormanın yanında ve katı prensiplerle ve muğlak ifadelerle dolu bir sürü kanun çıkarmış olmamıza rağmen. 60,000 kişi personele ve birsürü bütçe ve ödeneğe rağmen ormanlarımız azalmış. Bence bundan sonra ders almamız ve önce;

1937 den beri BİTİRİLEMEMİŞ ORMAN KADASTROSUNUN HESABINI SORMALIYIZ

1-İnsanlarımızı, Ormanın düşmanı değil, dostu gören kanunlar düzenlemeliyiz.
2-Orman ile insanı barıştıran gerçekçi politikalar üretmeliyiz.
3-Orman köylüsünü, sadece ormanı sevdiğimiz için mağdur etmemeliyiz.
4-Orman Kanunlarımız, adaletli uygulanabilir ve kesin ifadeler içermeli.
5-Ormanlarını koruyabilen ülkeleri örnek almalıyız.
6-Orman Bakanlığının belli birimlerini, belki de özelleştirmeliyiz.
7-Orman Köylüsüne ormanları zimmetlemeli ve sadece kontrolünü yapmalıyız. Ama ormanlardan faydalanmalarına da olanak tanımalıyız.
8-Orman teşkilatında başka kurumların elemanlarını ayıklamalıyız.
9-Başarısız olanların, terfi etmesini engellemeliyiz.

Bilgisayarlarda oyun değil , iş üretmeliyiz.

Orman teşkilatını tümüyle işşiz orman mühendislerine bıraksak bile, bu günkü durumumuzdan daha iyi yönetileceğine ve ormancılığımız hakkında daha verimli çareler bulunacağına eminim.

Başarılı olanların bu yazımdan alınmayacakları şüphesizdir.

Çare çok.

Saygılar


Düzenleyen Oğuz Karsan : 27-12-2008 saat 14:31
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 19:10   #7
/
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: SARIYER
Mesajlar: 39
Arkadaşlar, gördüğüm en büyük orman katliamı Sarıyer Mavromoloz Ormanlarında bulunan Koç Üniversitesi'nin kampüs inşaatında yapılandır. Gelip görmek lazım bu yerleşkeyi. Orman katlettikleri yetmezmiş gibi kesilen ağaçlardan yol kenarlarına refüj yapmışlar alaysı şekilde. Bu süreçte TEMA'nın ne yaptığını oracak olursak: Koca bir hiç. Sermaye burada devreye girmiş ve ormanın bir öneminin olmadığını açıkça olmasa bile, zımnen deklare etmiştir.

rıfatsoydan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 19:50   #8
Ağaç Dostu
 
Arzu Kasapoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,813
Galeri: 256
TBMM‘ YE MERKEZİ OTORİTE TARAFINDAN VERİLEN "ORMAN ALANLARININ TURİSTİK TESİS KURULMAK ÜZERE KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI‘NA TAHSİSİ YASA TASLAĞI" BUGÜN CUMHUR BAŞKANI ABDULLAH GÜL TARAFINDAN ONAYLANDI.

2B arazileri, maden arama, nükleer enerji santrallari vs. derken bir de bu kanun çıktı. İktarın ormanları yok etme hızına yetişilmiyor.

Ormanlık alana tesis kurarak ormanı katleden yatırımcılar, buna karşılık orman olmayan başka bir alana ağaç dikip üç yıl süreyle bakımıyla ilgilenecek!

2004 yılından bu yana elliüç proje sırada bekliyor ve bunlar jet hızıyla faaliyete geçecektir.

Arzu Kasapoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2008, 10:25   #9
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Marmaris'teki orman katliamı.

2007'nin Ocak ayından itibaren İçmeler beldesi ile Osmaniye köyündeki 600 hektarlık orman vasfındaki arazide manganez madeni aramak ve rezerv araştırması yapmak için Neslişah adlı firma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gerekli izinleri alıyor. Sadece Ocak için yol açılması çalışmalarında bugüne kadar 900'e yakın kızılçam kesilmesine neden oluyor. Bunun üzerine CHP milletvekili Fevzi Topuz, Marmaris Osmaniye köyündeki ormanlık alana manganez maden ocağı ruhsatı verilmesine ilişkin bir soru önergesi veriyor. Ne mi oluyor?

Soru önergesine; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yani dört bakanlık aynı soruya dört ayrı yanıt veriyor.

Haberin devamı: http://www.radikal.com.tr/Default.as...ticleID=879715

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2008, 23:09   #10
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Hemen orman bakanlığını kapatıp ormanları kendi haline bırakalım. Göreceksiniz yangın

Merhaba,

Artık dayanamıyorum. Hergün bir yer yanıyor yetkililer pişmiş kelle gibi pişkin pişkin demeçler verip başka ülkelerde aslında daha fazla yangın çıktığından bahsediyorlar.

Yeter. . . İşi beceremeyen gitsin hatta bütün orman bakanlığını kapatıp ormanları kendi haline bıraksak belki bu kadar yangın çıkmayacak.

Bu ne aymazlık bu ne umursamazlık? İki hafta önce Çanakkale İntepede çıkan yangın yerini gezdim hala toprak tütüyordu. Esasında verilen bilgi yne yanlıştı. Yangın sönmemiş artık yanacak birşey kalmayınca resmen durmuş. Tarihi toplarımız ve Turgut Reis Bataryası da malesef kavrulmuş.

Ormanlarına bakmaktan aciz orman müdürlüğü hala gözünü köylünün babasından, dedesinden kalan tapulu arazilerine dikmiş, acımasızca saldırıyor. Yargıtay kararlarını kalkan olarak kullananlar daha sonra el koydukları arazilari koruyamıyorlar. Veya yanmasına ses çıkarmamayı tercih ediyorlar

Ama emin olun ormanın yanması en çok orman çalışanlarına yarıyor. Neden mi ? her orman yangınında ödenekler ve mesailer çoğalıp, devreye geçici orman işçileri giriveriyor. Uçaklar para kazanıyor, pilotlar, kimyasal satanlar, Yani herkes para kazanıyor. Peki düşünün bakalım orman yangınları biter mi ?

Koruculuk sistemi yüzünden terör neden bitmiyorsa orman yangınlarıda bu sistem yüzünden bitmez.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2008, 23:00   #11
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Name:  katilam.jpg
Views: 3828
Size:  40.1 KB

Hergün 3-4 ağaç yok oluyor.


Mudurnu Abant yolu üzerinde T.C. Ulaştıma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün çakıl temin ettiği yerde ağaçlar katlediliyor. Resmen ormanı oyarak çam ağaçlarını tek tek yok ediyorlar. Zaten o bölgede toprak kayması var. Bu olay kaymayı daha da artıracak gibi görünüyor.

Name:  katliam3.jpg
Views: 4632
Size:  35.6 KB

Name:  katliam2.jpg
Views: 1709
Size:  27.8 KB

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2008, 00:13   #12
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Geçen sene boyunca İstanbul Teknik Üniversitesinin ormanlık alanında bulunan, bir arabanın geçebileceği toprak yolu genişletmek ve derinleştirmek için asırlık onlarca çam ağacı kesildi. Kocaman "modern" bir yol yapıldı. Sanki arabalar azıcık yokuş çıkamayacakmış gibi, ya da oradan birçok araba yanyana geçecekmiş gibi.. Gayet ıssız bir yol hala..

Ve inanılmaz bir durum da şu oldu ki, yemyeşil bir alanı talan edip bir yol yaptılar ki içler acısı. Neden mi? Çünkü bu yapılan yola paralel olarak(arada hiçbir engel yok) zaten bir yol vardı, araları 50 metre ya var ya yok. Olmasa da olrdu.

Durmadan güzelim ormanını yok ediyor bu okul, yerine saçma sapan beton yapılar koyuyor. Yine kampüsün ıssız bir köşesindeki yol kenarına, iki yıldır ne olduğu belirsiz "modern, heykel gibi duvarlar" yaptı; birsürü yabani erik ve elma ağacını keserek. Oysa baharda o ağaçların sunduğu görüntü harikaydı.

Daha da birçok orman alanını talan ettiler kampüste ve bir hocanın ağzından kaçırdığı üzere bu projeler, üniversitenin kendi inşaat fakültesinin projeleriymiş ve bu projelerle para kazanılıyormuş.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2008, 17:21   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-08-2008
Şehir: amasya
Mesajlar: 11
Galeri: 5
Bu sene temmuz ayında yaylamızdan yol geçecek bahanesiyle en az 10 yıllık olan çam ormanlarından onca ağaç kesildi.Duyduğumuz zaman çok üzüldük ama elden ne gelirki.

fth05 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2008, 11:25   #14
Ağaçsever
 
hidayetcaliskan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2008
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 56
Bilerek orman yangını çıkaran kişilere hapis cezası yerine hapiste yatacağı süre kadar ya da iki katı süre ağaç dikme ve bakma cezası verilmeli bence. üstelik de o ağaçların parası o kişiden tahsil edilmeli. Cezalar artırılmalı.
Onun dışında odun olarak kullanmak için ormanlarda kendiliğinden kurumuş ya da devrilmiş yeterince ağaç olduğuna inanıyorum.

hidayetcaliskan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2008, 11:52   #15
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,115
Galeri: 137
Alıntı:
...odun olarak kullanmak için ormanlarda kendiliğinden kurumuş ya da devrilmiş yeterince ağaç olduğuna inanıyorum
Odunu hangi amaçla kullanacaksınız?

Hesaplar bu inancı doğrulamıyor...

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2008, 03:02   #16
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Ben de hidayetçalışkan adlı arkadaş gibi düşünüorum.

Orman kanunları zaten adaletsiz bir de uygulamalardaki insafsızlıklar insanları çileden çıkartıyor. Köylünün ısınmak amacıyla ormanın kenarından geçerken aldığı birkaç kozalak bile o adaletsiz orman kanunlarıyla karşılaşmasına yetiyor.

Yabancı ülkelerde orman altı temizliği ve orman bakımı diye birşey var. Bu da yapılmadığından adeta ormanların yanması için zemin hazırlanıyor.

Arazimde kardan devrilen ağaçlar için orman şefliğine gittiğimde bana da aynı muameleyi yapmışlardı. Halbuki o şefliklerde daha iyi eğitim almış insanlar bulunsa eminim ormanlara daha faydalı olurlar.

Bir de aymazlık ve umursamazlık sorunu var. Ormancı (tabi hepsi değil) ormanda dolaşıp araştırmak yerine, büroda bilgisayar başında çay içmeyi tercih ediyor.

Bir örnek :Altınoluk, Şahinderesi yamaçlarında bir yıl önce vatandaşın zeytinliğine açmış olduğu yol için birkaç gün önce kahvede benim ifadem de alındı. Demekki haberleri bir yıl sonra oluyor. Bu da yeterli denetim ve gezi yapılamadığını gösteriyor.

Özetlersem, vatandaşı düşman değil dost bilmeli ve yapıcı davranılmalı. Ormanlarına bakıp geliştirebilen ülkelerin davranışlarından dersler çıkarılmalı. Hala körü körüne yürümeyen, hatta ormanlarımıza artık zarar veren sistemde ısrar edilmemeli


Saygılar.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2008, 21:12   #17
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Bilgilerimizi tazeleyelim.



Bunları bilseydik ormanların yaprağına dokundurmazdık herhalde:


· Ormanlar yazın ısıyı 5-8 C düşürür, kışın 1-5 C yükseltir.

· Bugünlerde bol bol yaktığımız bir hektar Ladin ormanı 32 ton, Kayın ormanı 68 ton,

Çam ormanı ise 40 ton toz emer.

· 25 m boyun bir Kayın ağacı saatte 1,5 kg oksijen üretir.

· 100 yaşındaki bir Kayın ağacı 40 kişinin (kirlettiği) çıkardığı karbondioksiti yok eder.

· 100 yaşındaki bir Kayın ağacı yılda 30 ton su çekerek erezyonu ve seli önler.

· Kan kanserinden ölme riskini 5'te bire düşüren bitkilerin yayılma alanlarının % 90'ı yok edilmiştir. Tabii bizler tarafından.

· Türkiye'de, koruma altındaki ormanlar tüm ormanlarının % 2'sini oluşturmaktadır. Gerisi insan kılığındaki orman katillerinin insafına bırakılmıştır.

· Ormanlardan elde edilen 1 ton kağıt için;

* 30 yaşında 60 ağaç,

* 300 Kwh enerji,
* 60,000 Lt su,
* 400 kg fuel oil
tüketilmektedir.

· Türkiye 1980 yılında en çok ormanı olan ülke sıralamasında 33 üncü idi, 1990 yılında 55 inciliğe düştü….!

· Türkiye yani bizler dünyada ormanlarını en hızlı tüketen ülkeler sıralamasında 2 nci durumdayız. Birinci ise İRAN. Herhalde bu derece ile gurur duydunuz.

· Ormanlar azalmakta bundan sonra ne yapacağız, tozu kim emecek, karbondiositi kim yok edip yerine oksijen üretecek, selleri kim önleyecek, kağıdı nereden bulacağız vs vs vs

· İYİ DÜŞÜNÜN, geleceğinizi yani çocuklarınızı ve torunlarınızı düşünün!

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024