agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-05-2005, 13:17   #1
Yeni Üye
 
lacrike's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2005
Mesajlar: 8
ormancılık

özel sektörde ormancılığı 3 ana faktörde toplayabiliriz
1.Amenajman planları (ormanların planlanması) ve Silvikültür (orman yetiştirme)
2.Ağaçlandırma faaliyetleri
Bunlar:
Erozyon Kontrolü, Rehabilitasyon, Mera Islahı, Etüt-Proje, Fidanlık, Denetim ve Kontrol işlemleri olarak alt başlıkta toplayabiliriz.
3.Milli parklar ve av yaban hayatı çalışmaları; bunlar içerisinde çeşitli projelendirme çalışmaları olup devam etmektedir.

Burda en çok çalışma imkanı olan bölüm ise Ağaçlandırma faaliyetleri,
En zor, yorucu ve en uzun çalışma ise Amenajman planlarıdır.
bu çalışmalarda devletin ihale yolu ile özel sektöre verdiği çalışmalardır.
şimdilik bunları bu kadar bilmemiz yeterlidir sanırım.
bunları ayrıntılı olarak ilerleyen zamanlarda açıklamalı olarak Örneğin ağaçlandırma derken tanımı, hangi sahalarda ağaçlandırma yapılır, ağaçlandırmada öncelik sıralaması ve ağaçlandırma çeşitleri olmak üzere diğer maddeleri açıp anlaşılması daha kolay ifadelere yer vereceğim.

lacrike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2005, 23:02   #2
-
 
Giriş Tarihi: 10-05-2005
Şehir: Trabzon-İstanbul-Bartın
Mesajlar: 27
Galeri: 2
Bilirkişilik hakkında da bilgi verebilirmisiniz

LaZKoPaT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2005, 23:21   #3
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Bilirkişi orman ile ilgili davalarda mahkemelerin tarafsız oldukları için bilgilerine başvurdukları serbest çalışan orman mühendisleridir. Bilirkişilik yapabilmek için Orman Mühendisi veya Orman Yüksek Mühendisi olmak gerekir. Tabii mahkemelere müracaat ederek bilirkişilik yapmak istediğini bildirmelisin. Sonrası hakimlerin bileceği iş. Gerek olduğunda onlar çağırırlar.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2005, 23:29   #4
-
 
Giriş Tarihi: 10-05-2005
Şehir: Trabzon-İstanbul-Bartın
Mesajlar: 27
Galeri: 2
peki bilirkişilik yapabilmek için bilinmesi gereken ekstra bilgi varmı **** neleri bilmek gerekiyor

LaZKoPaT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2005, 23:32   #5
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
bir orman mühendisinin bilmesi gereken konuları bilmek gerekir önce. Özellikle kadastro-mülkiyet konusunu iyi bilmelisin hata yapmamak için.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2005, 21:17   #6
Ağaçsever
 
BülentBoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 57
Bugün itibariyle ülkemizde Ormancılık mesleğinin "özel sektörü" maalesef yok. Şu anda 2500'ten fazla orman mühendisi, orman endüstri mühendisi bu nedenle işsiz.. Çünkü devlet personel alımı yapmıyor. Özel sektör olsa bu kadar arkadaşımız boşta kalmazdı.

Oysa; tali ürünler, yaban hayatı, eko-turizm, amenajman, ağaçlandırma vb. alanlarda büyük bir özel sektör potansiyeli var.

Bildiğim kadarıyla Orman Mühendisleri Odası; orman mühendisleri, orman endüstri mühendisleri ve ağaç işleri endüstri mühendislerinin özel sektördeki çalışma esas ve usüllerinin altyapısını oluşturacak bir "Meslek Yetki Yasa Taslağı" hazırladı ve Çevre ve Orman Bakanlığına sundu. Yani Orman Mühendisleri odası bu konuda birtakım çalışmalar içerisinde..

Konuyla ilgili gelişmelerden haberim oldukça buraya yazmaya çalışacağım.

BülentBoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2005, 21:23   #7
Ağaçsever
 
BülentBoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 57
Orman Mühendisleri Odasının Web sitesini merak eden olursa;http://www.ormuh.org.tr

BülentBoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2005, 23:11   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI SAYIN ÖMER DİNÇER BEYE SUNULMAK ÜZERE

ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASINCA HAZIRLANAN RAPOR

Orman Mühendisleri Odası, Orman Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi unvanına sahip üyelerden teşekkül etmektedir. Odamızın halen 8600 kayıtlı üyesi bulunmaktadır.

Odamız yönetim kurulu ilgi alanındaki çalışmalarını, meslektaş ve meslek sorunları olmak üzere iki bölümde ele alarak sürdürmektedir. Çalışmalarımızın bilimsel temellere dayandırılması amacıyla, odamız bünyesinde araştırma ve geliştirme komisyonu kurulmuştur.



1) MESLEKTAŞ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

Odamızın çalışmalarında birinci önceliği bu konu almaktadır. Zira sorunları çözülememiş bir meslek mensubunun, çalışmalarında motivasyon sağlanamayacak, dolayısıyla istenilen başarının gerçekleştirilmesinde arzu edilen seviye çok zor sağlanacaktır.

a)Mevcut durum:

Ülkemizin orman varlığı 20.7 Milyon Hektardır. Bu miktar ülke alanının yaklaşık %27 ni kapsamaktadır. Ormanların tamamına yakını devletin mülkiyetindedir. Anayasamızın 169 ve 170 inci maddeleri uyarınca ormanların korunması, geliştirilmesi ve işletilmesi devlete aittir. Anayasamız uyarınca özel ormanların gözetimi ve denetimi de devlete tarafından yerine getirilmektedir.

Ülkemizde dokuz adet Orman Fakültesi bulunmakta ve bu fakültelerden her yıl yaklaşık 300 civarında yeni mühendis mezun olmaktadır. “Çevre ve Orman Bakanlığı” ve “Orman Genel Müdürlüğü”nün Orman Mühendislerine ihtiyacı olmasına rağmen, yeterli miktarda mühendis bu kurumlara atanmamaktadır.

Tüm ormanlar devletin tekelinde olduğundan devletin bu kesimin özel sektörde çalışmasını sağlayacak düzenlemeler yapmadığından yeni mezunlar hızla artmakta ve yeni işsizler ordusuna katılmaktadır.

b) Sorunlar:

a.1) Devlet kadrolarında açık bulunan pozisyonlara yeterli miktarda Orman Mühendisi atamaları yapılmamaktadır. Ormanların devamlılığını etkileyen teknik ormancılık hizmetlerinin sürekliliği sağlayacak teknik eleman sürekliliği tam olarak sağlanamamaktadır.

a.2) Devlet kadrolarına açıktan mühendis ataması yapılamadığı gibi, ihtiyaç olan ormancılık teknik hizmetlerinin satın alınması yoluyla sağlanabilmesini gerçekleştirecek yasal düzenlemeler yapılmamakta ve yeni istihdam olanakları yaratılamamaktadır.

c) Çözüm önerileri:

c.1) Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü kadrolarında açık bulunan mühendislikler doldurulmalı ve çalışan mühendislerin özlük haklarında iyileştirmeler yapılmalıdır.

c.2) Devlet de çalışma imkanı bulamayan yeni mezun mühendislere mesleki yeterlilik eğitimleri verilmelidir.

- Her türlü ormancılık hizmetlerinin serbest piyasadan satın alınabildiği, mühendislik hak, yetki ve sorumluluklarının belirlendiği, mesleki kariyerlerin öne çıkartıldığı bir sistemin oluşturulması için yasal düzenleme yapılarak, “Serbest ormancılık ve orman ürünleri büroları” ile “Yeminli ormancılık ve orman ürünleri büroları” kurulması sağlanmalıdır. Böylece bugün devletin yapmakta olduğu bir çok işler daha süratli ve daha ekonomik bir şekilde serbest piyasadan temin edilmiş olacaktır.

c.3) Ülkemizde ormancılık teknik hizmetlerini yürüten mühendislikler, diğer ülkelerde olduğu gibi düzenlenmiş meslekler arasına alınmalıdır. Böylece Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği meslekleri, hükümetimizce imzalanan, AB müktesebatının yüklenilmesine ilişkin “Ulusal programda” ifade edilen ve serbest dolaşımın şartlarından olan “Düzenlenmiş meslekler” arasına alınmış olacaktır.



d) Sorunların çözümüne yönelik odamızın yaptığı çalışmalar:

d.1) Temel mesleki eğitim seminer çalışmaları: Odamız, Çevre ve Orman Bakanlığının ormancılık kesimi ana hizmet birimi genel müdürlükleri ve Orman Genel Müdürlüğü arasında, eğitimde işbirliği protokolleri imzalayarak 200 işsiz orman mühendisine uygulamalı mesleki temel eğitim vermiştir. Eğitimlere imkanlarımızın elverdiği ölçüde devam edilecektir.

d.2) Meslek yetki yasası hazırlık çalışmaları: Odamız, “Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun Taslağı” çalışmalarını geniş bir katılımla tamamlamış ve Çevre ve Orman Bakanlığına sunmuştur. Bakanlık, bu yasa üzerinde gerekli düzenlemeleri tamamladıktan sonra, 01.Mart.2005 tarihinde Başbakanlığa göndermiştir. Bu yasa taslağının yasalaşması halinde, devlete yük getirilmeden, devletin yaptığı önemli işlerin devletin denetim ve kontrolünde hizmet satın alınması yoluyla gerçekleştirilecektir. Böylece ehliyetsiz kişilerin bu mesleğin konularını yapması ortadan kalkacak ve ülkemiz ekonomisi ve kaynaklarında önemli oranda tasarruf sağlanmış olacaktır.



Bu yasa niçin ihtiyaç duyulmaktadır?

- Ormancılığın bir ekosistem yönetme sanatı olması, kendine özgü teknik kuralları bulunan karmaşık ve çok boyutlu meslek olması, onlarca yıl ötesinin görülüp planlanarak uygulamaya geçilebilecek bir disiplin olması vb. nedenlerle yalnızca Orman Mühendislerinin yapabilecekleri meslek olması,

- Avrupa Birliği sürecinde, bu mühendislik mesleğinin “Düzenlenmiş meslekler” statüsüne kavuşturulması; Devletin küçülme politikasına uygun, devlete yük olmadan, devletin yükünü alacak ve istihdam yaratacak, hizmetlerin serbest piyasadan satın alınabilmesine olanak sağlayacak sistemin oluşturulmasının zorunlu olması,

- Devlet Ormancılığından millet ormancılığına geçişin temel yasal alt yapısı oluşturularak, özel ormancılık ve özel ağaçlandırmanın önünün açılabilmesi için böyle bir yasaya ihtiyaç duyulmaktadır.



Bu meslek yasası, ülkemize ve ormancılığımıza ne kazandıracaktır?

- Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, dünyanın bir çok ülkesinde uygulanmakta olan, devletin denetim ve gözetiminde, ormancılık hizmetlerinin serbestçe satın alınabileceği bir ormancılık hizmet sektörü, ülkemizde de ortaya çıkacak ve dünyada ki benzer uygulamalar başlatılmış olacaktır.

- Avrupa Birliği Müktesabatının üstlenilmesine ilişkin ve hükümetimizin imzalamış olduğu Türkiye Ulusal Programının, “Üyelik Yükümlülüklerini Üstlenebilme Yeteneği” ana başlığı altındaki, kişilerin serbest dolaşım bölümünde, öncelikli olarak mesleki niteliklerin karşılıklı tanınmasına ilişkin sistemin çalışabilmesinin temel unsurlarından birini “Düzenlenmiş meslekler” oluşturmaktadır. Bu yasa ile “Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği” meslekleri düzenlenmiş meslekler statüsüne kavuşturulmuş ve böylece AB müzakerelerine başlama tarihini alan ülkemiz için bir eksiklik giderilmiş olacaktır. Yüksek mesleki standartların gelişmesi sağlanacaktır.

- Kıt olan odun ve odun dışı orman kaynaklarımızın, devletin belirleyeceği amaçlar doğrultusunda, milletin refahına, millet tarafından katılımcı bir yaklaşımla yönetebilmelerinin yasal alt yapısı oluşturulacaktır.

- Ormancılık ve orman endüstrisi (Odun ve odun dışı ürün) hizmetleri, tohum, fidan, ağaç, üretim, endüstri ve tüketim ekseninde bir bütün olarak topluca ele alınacaktır.

- Diğer taraftan Devletin yeniden yapılanmasında, ormancılık hizmetleri merkezi yönetimin yanında yerel yönetimlerce de yapılabilecektir. Bu kurumların ihtiyacı olan ormancılık teknik hizmetleri satın alabilecekleri devletin denetiminde, Orman Mühendisleri Odasının koordinasyonunda çalışacak “Serbest Ormancılık ve Orman Ürünleri Büroları” ile “Yeminli Ormancılık ve Orman Ürünleri Büroları” oluşturulacaktır.

- Kamu kaynaklarının boşuna israf edilmemesi için, kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ormancılıkla ilgili mal ve hizmet satın almalarında, Bakanlar Kurulunun çıkartacağı karar çerçevesinde disiplin sağlanacaktır. Böylece ülkemiz doğasının ekolojik ve biyolojik kirlenmesinin önüne geçilecektir.



e) Başbakanlık Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Ömer DİNÇER Beyden beklentimiz:

Halen Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğünde bekleyen, “Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği” yasa tasarısı taslağının bir an önce yasalaştırılması için, başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Bakanlar Kurulunda gerekli girişimlerde bulunmanızdır. Böylece, ormancılık tarihinde yeni bir dönemin başlatılmasında unutulmayacak ve onurlu bir yer almış olacaksınız.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2005, 23:11   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
2) ORMANCILIK VE İLGİ ALANINA GİREN MESLEK SORUNLARI:

Odamız özet olarak Çevre ve Orman Bakanlığının yeniden yapılanması ile önemli gördüğü genel ve mesleki sorunlari ülkemizin yüksek menfaatlerini de göz önüne alarak aşağıda özetlemiştir.

a) Kamu kurum ve kuruluşlarının yeniden yapılanmasında, ormancılık kurumlarının geçmişte çok sık yer değiştirmiş olması ve bu durumdan kazanılan deneyimlerden yararlanılmalıdır. Ormancılığın yeniden yapılanmasında, bir bütünün birbirini olumsuz etkileyecek şekilde parçalanmaya zorlanması, hep rasyonel olmayan sonuçların çıkmasına neden olmuştur.

O nedenle yeni düzenlemede; ormanların devamlılığının olmazsa olmaz şartı konumunda olan tohum, fidan, orman içi ağaçlandırma, orman içi mesire yerleri, av ve yaban hayatının korunması, orman köy ilişkileri hizmetleri bölünmeden Orman Genel Müdürlüğünün yapısı içinde yer almalı, ormancılık hizmetlerin özelliği gereği bölgesel konumu mutlaka korunmalıdır.

b) Yer ayrımı yapılmadan, erozyon kontrolü, çölleşme, çığ, heyelan ve sellerle mücadelenin bir çatı altında birleştirilmesi sağlanmalıdır.

b) Milli parklar, korunan alanlar, doğal sit alanları bir çatı altımda olmalıdır.

c) Çevre yönetiminde etkinliğin sağlanabilmesi için, çevre yönetimi ile çevresel etki değerlendirmesinin bir çatı altında birleştirilmelidir.

d) Ülkede kırsal kesime hizmet götüren tüm kurum ve kuruluşlarda koordinasyonsuzluk hakimdir. Bu durum zaman , emek ve ekonomik israfa neden olmaktadır. Bunu önlemenin temel yolu, ülkenin sahip olduğu 26 büyük su havzası temeline dayalı, havza planlamasının yapılıp, uygulamaların önceliklere göre, eş zamanlı ve eş mekanlı olarak yapılması ile mümkündür. Bu durum ise “Havza Temel Yönetim Kanunu” nun çıkartılıp gerçek anlamda katılımcılığın sağlandığı havza yönetim birimlerinin kurulup çalışmaya başlaması ve koordinasyonun sağlanmasıyla ile mümkün olacağını düşünüyoruz. 19.04.2005




Ali KÜÇÜKAYDIN / Oda Yönetim Kurulu Başkanı

Eşre GİRGİN / Oda AR-GE Komisyonu Başkanı

http://www.ormuh.org.tr/html/meslekyt.htm (Çalışmıyor)

http://www.ormuh.org.tr/yeni_html/gu...yasasureci.htm


Düzenleyen malina : 12-02-2006 saat 15:45
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2005, 03:17   #10
Yeni Üye
 
forester34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-05-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 12
bilirkişilik yapabilmek için orman mühendisleri odasına da üye olmak gerekiyor sanırım.

forester34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2005, 21:10   #11
Yeni Üye
 
lacrike's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2005
Mesajlar: 8
Bilirkişilik yapabilmek için meslek odasına (orman mühendisleri odası'na) üye olmak gerekiyor.ve şunu belirtmek istiyorum özel sektörde çalışabilmek için oda kaydı olunması gereklidir.

lacrike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2006, 15:13   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Galeri: 175
Arkadaşlar daha önce dostlar tarafından verilen lik değişmiş.
Orman mühendisliği yetki tasarısı ile ilgili link burada inceleyin lütfen.
http://www.ormuh.org.tr/yeni_html/gu...yasasureci.htm

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2009, 17:27   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-02-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
acaba özel ağaçlandırma hakkında bildiklerinizi paylaşabilirmiyiz?

osman falakalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2009, 14:31   #15
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Arkadaşlar, bilirkişilik için önce insan olunmalı.

Herkese ve heryere eşit uzaklıkta olunmalı,

Körü körüne ağacı veya ormanı koruduğunu zannederek yanlış ve haksız kararlar alınmamalı,

Mahkemeye, sadece ormandan aldığı bilgi ve belgeleri sunmamalı,

Doğru olup olmadıklarını da araştırmalı,

Sadece orman haklı olabilir mantığıyla sarı renkli, tarla görünen yerlerin rengini değiştirip yeşile boyamamalı.

Bilirkişi . . . . . . . . . . mamalı

Bilirkişi . . . . . . . . . . mamalı

Bilirkişi . . . . . . . . . . mamalı


buralarını da benim gibi bilirkişi haksızlığına uğramış kişilere ayırdım.



Merak edenler için belgesini de koyayım.

Mahkemelere, haritadaki orjinal renkleri değiştirilmiş fotokopiler yollanıyor.

İsteyen kontrol edebilir. Çanakkale,Bayramiç,Söğütgediği Köyü, Ekşisu Mevkii, 131 Ada 2 Parsel, Orman Tahdit Hariyasında ne renk ?

Bayramiç Asliye Hukuk Mahkemesine,Teknik Bilirkişi R.K. 'nun sunduğu raporda aynı yer ne renk?


Ayrıca Sn.R.K ile görüştüm Çanakkale Orman Müdürlüğünden bana ne verdilerse ben mahkemeye onu sundum dedi. İnkar edeceğini sanmıyorum.

Mutlaka biliyorsunuzdur ama ben yine hatırlatayım. Harita boyamak,renklerini değiştirmek ancak mahkeme kararıyla ve komisyon kararı ile olabilir ve aksine davranış suçtur.

Kim boyamış?, Hangi yetkiyle boyamış?,

Hukukçular niye aslını istememiş,

Suçlu kim ?

Yetkililer neden cevap vermiyorlar ?

Davalı yani bizim aslını getirme isteğimize neden itibar edilmemiş

Orjinal Orman Tahdit haritası gelmeden neden dava hemen sonlandırılmış ?

Ama bu soruları sormamalıyım değil mi? Yoksa hukukun üstünlüğü ilkesine karşı gelmiş olurum.

Kısaca bilirkişilik için önce adam olunmalı. Diğer meziyetler daha sonra aranabilir.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2013, 10:56   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Bilirkişi raporu/belgesi alabilmek için nereye/hangi kuruma hangi belgelerle başvurmak gerekir?

samet akçay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 14:42   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Kimse cevaplamadı. Ben buldum. Bulunduğunuz ildeki adliyelere ekim-kasım aylarında onaylı diploma belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve vesikalık fotoğraf ile gidiyorsunuz ve orman sahalarında kaşif (bilirkişi) olarak çalışmak istediğinize dair dilekçe yazıyorsunuz. Sonra onlar sizi seçerlerse ocak ayında size geri dönüyorlar (arıyorlar). Hepsi bu kadar.

samet akçay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024