agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 1 Gönderen Uludag
  • 1 Gönderen kelebek çalısı
  • 1 Gönderen Uludag
  • 1 Gönderen SZT

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-12-2012, 00:00   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-11-2012
Şehir: Famagusta
Mesajlar: 5
Kıbrıs için ağaçlandırma projesi

Öncelikle sitedeki üyelerin yapmış oldukları çalışmalardan dolayı yürekten kutlarım.
Bende uzun bir süredir siteyi takip ediyordum ve yeşil, yaşanabilir bir çevre için harekete geçmem gerektiğini farkettim..

Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesinde öğrenciyim. Bilindiği üzere kıbrıs yeşil alan ve orman konusunda fakirdir. Bende bir kaç arkadaşımla bu konu hakkında bir proje gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Yerel halkın, adadaki 6 tane üniversitedeki öğrencilerin ve anavatanın desteğiyle 500.000 (asıl hedef 1 milyon) fakat bu tarz bir projeye katılım ne denli olur tam kestiremediğimiz için 500 bin gibi sembolik bir rakam belirledik) fidan dikimi ve bakımı.

Size sormak istediğim sorular ise ;

1)Bu tarzdaki bir projeye insanların yaklaşımı nasıl olur?
2)Bu proje için yapılması gereken diplomatik adımlar nelerdir?
3)Ada yıllık yaklaşık 450-500 mm yağış alıyor. ada koşullarına göre belirlenen ağaç türlerinin dikimi yapıldıktan sonra ne gibi bir bakım aşaması (sulama, çapa...) gereklidir? Dikimin gerçekleştirildiği alanın keçi vb hayvanlardan korunması için tel örgüyle çevrelenmesi yeterli olur mu?
4)Ağaçlandırma için dikilecek fidanların en az kaç yaşında olması gerekiyor?
5)Ücret olarak kaba taslak yapmış olduğumuz hesaplar sonucu 5 TL gibi bir rakam çıkıyor. Bu fiyat hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sorularım biraz fazla oldu kusura bakmayın..

Kıbrıstan sevgiler, selamlar

Uludag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2012, 00:18   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Bence incelemeye buradan başlayabilir hatta proje fikrinizi resmi makamlara iletebilirsiniz. Gerekli her türlü yönlendirme için resmi kanallarla irtibat halinde olmanız gerektiğine inanıyorum.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2012, 01:33   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 553
Orman Bakanlığı'ndan fidan temini için girişimde bulunulur. Hatta bunu Kıbrıs'ın muadil bakanlığı ile görüşebilirsiniz. Böylece projeye iki devletide ortak ederseniz, formaliteler hızlanır. Ayrıca fidanlar ya ucuza ya da maliyet gibi bir fiyata temin edilir. Özel sektör çam fidanı bağışı yapacağı zaman özel bir formu olan asetat bir ambalaj içinde fide dağıtıyorlar. Böyle bir ambalaj da torfa ekilmiş fidan firmalara beş tl. Fiyatla verilir. Firmalar aldıkları fidanları müşterilerine dağıtabilir. Aslında yıl başından önceye yetişseydi iyi olurdu. Ama böyle önemli her günden faydalanılır. Örneğin A firması 100 veya 500 adet parası verirse şöyle bir anlaşmada yapılır. Firmanın etiketi veya kartvizitiyle ambalajlanmış fideleri istenen semtlerdeki evlere öğrenciler tek tek dağıtabilir. Gibi. Bire Tema Vakfı'ndan hem fidan hem de organizasyon için tecrübe olarak yararlanılabilir.

Halil Balaban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2012, 14:44   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-11-2012
Şehir: Famagusta
Mesajlar: 5
Sayın kelebek çalısı ve Halil Balaban cevaplarınız için teşekkür ederim.

Projeyi daha detayladırıp Kıbrıs ve Türkiye orman bakanlıklarına ileteceğim.
Kıbrıs orman müdürlüğünün yıllık 2 milyon ağaç dikme kapasitesi olduğunu ve bunuda gerçekleştiriyorlar. Projenin asıl amacı halkıda bu seferberliğe dahil etmek yapılan bağışlarla Türkiyedeki ve Kıbrıstaki insanları bu projeye dahil etmek ama işin içine para girdiği zaman insanların projeyi gerçekleştirmeye çalışanlara bakış açısı değişiyor bu yüzden proje kurulacak bir vakıf **** üniversite bünyesindeki bir klüp üzerinden gerçekleştirilse daha sağlıklı olur sanırım? Türkiyeden alınacak fidan desteği konusunda ise Türkiye şartlarında yetiştirilmiş fidanlar Kıbrısa uyum sağlayabilir mi?

Uludag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2012, 15:11   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Uludag Mesajı Göster

Türkiyeden alınacak fidan desteği konusunda ise Türkiye şartlarında yetiştirilmiş fidanlar Kıbrısa uyum sağlayabilir mi?
Elbette uyum sağlayacaktır. Zaten bu tür kararların alınması aşamasında hangi tip ağaçların uygun olduğu konusu, bitki örtüsü, iklim, hastalık ve zararlılarla mücadelesi, istenilen türlerin doğada istilacı davranışı olup olmadığı gibi bir çok farklı etken ele alınıyordur.

Daha önce bu tür çalışmaların nasıl yürütüldüğüne dair ön araştırma yapmanız için bence mutlaka resmi makamlara danışmanız önemli ama DAÜ işbirliği ile bir proje oluşturma fikriniz varsa elbette ki öncelikle DAÜ idaresi ile birlikte bir harekat planı oluşturmanız gerekir diye düşünüyorum.

Türkiye' den fidan temini konusunda ise çok yakın zamanda haberi geçilen bir örnek var. Zaten ada üzerindeki çiçekçiler sürekli olarak dünyanın farklı ülkelerinden ve Türkiye' den çeşitli çiçek fideleri, ağaç fidanları getirterek satışını gerçekleştiriyorlar.

Cymbelina beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2012, 15:22   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
DAÜ Çevre İşleri Müdürlüğü size bu konuda kılavuzluk yapabilir belki de, görüşerek yönlendirme talebinde bulunabilirsiniz.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 03:57   #7
Ağaçsever
 
simetri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 95
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Uludag Mesajı Göster
Bilindiği üzere kıbrıs yeşil alan ve orman konusunda fakirdir. Bende bir kaç arkadaşımla bu konu hakkında bir proje gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Yerel halkın, adadaki 6 tane üniversitedeki öğrencilerin ve anavatanın desteğiyle ...

Size sormak istediğim sorular ise ;

1)Bu tarzdaki bir projeye insanların yaklaşımı nasıl olur?
2)Bu proje için yapılması gereken diplomatik adımlar nelerdir?
Kimse kusura kalmasın.
Niye bu konuda anavandan'dan destek istiyorsunuz.? Elinizden tutan mı var ki !
İmkanın olsa Kıbrıs'a değil Türkiye'ye veririm desteğimi.
Bir işe başlayın hele. Tıkandığınız, aşamadığınız bir durum olursa anavatan'dan istersiniz destek. Tabi haklı bir gerekçe ile.

simetri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 13:33   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-11-2012
Şehir: Famagusta
Mesajlar: 5
Sayın Simetri düşüncenize saygı duyarım ama Türkiyeden Kıbrısa üniversite eğitimi için gelmiş biri olarak benim gözümde Kıbrıs Türkiyenin bir ili gibidir. Kıbrısın ağaçlandırma konusunda çok eksiklikleri olduğunu ve acilen bu konuda çalışmalar yapılmaladır. Edindiğim bilgilere göre Kıbrısta yapılan ağaçlandırmalar bu hızda devam ederse 40 yıl sonra %30 luk bir kısmı orman vasfına ulaşabilecek. Yapılan son sayımda KKTC nüfusu 300 bine yakın ve buradaki orman bakanlığınında elinden gelenler belli. Bu yüzden Türkiye gibi Kıbrıstan nüfus ve imkan bakımından kat kat falza olan anavatanında desteğiyle daha hızlı ve büyük işler yapılabileceği kanısındayım. Benim asıl öğrenmek istediğim böyle bir projeye nasıl ve nerden başlıyacağım.

Sayın kelebek çalısı proje hakkında bir kaç yere mail attım ve geri dönmelerini bekliyorum umarım yardımcı olurlar. Sınav dönemi olduğu için çok fazla vakit ayıramıyorum bu aralar.

Sitede bu konuda bilgi ve deneyim sahibi kişilerin bir yol haritası çizmemde yardımlarını bekliyorum...

Cymbelina beğendi.
Uludag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2013, 20:10   #9
SZT
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-02-2005
Şehir: Mersin
Mesajlar: 49
Galeri: 3
Projenizin hayata geçirilmesinin olanaklı olup olmadığını, Kuzey Kıbrıs Orman Dairesi ile görüşerek anlayabilirsiniz. Orman Dairesi Müdürü İrfan Bey, Müdür yardımcısı Mehmet Bey size yardımcı olacaktır. En azından bu alanda yapılan çalışmaları size anlatacaklardır. Kuzey Kıbrıs ağaçlandırma konusunda "acınacak" halde de değildir. Son 15 yılda (benim bildiğim) 35-40 bin hektar ağaçlandırma yapılmıştır. Fidanlıkları vardır ve dikilecek fidanlar buralarda üretilmektedir. Kuzey Kıbrısta iklim, ormancılık açısından çok önemli bir ksıtlayıcı faktördür.

SZT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024