agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-05-2010, 03:33   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-05-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Önceden yakarak orman kurtarma.

Televizyonda da gördüğüm üzere, yerde kalan çalıların %80 i yanıcı kabul ediliyor. Dış ülkelerde bunları erkenden korucular ellerinde gazlı sopa hafif yakarak kontrollü olarak hat çekiyorlar ve yangın çıksa bile o çizgilerden geçemeyip sanki " googledeki harita parçaları gibi " bölge bölge kısıtlanıyor. Kafasına göre büyüyemiyor.
Bizdede buna gerek var.

wadaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2010, 04:23   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
Özellikle Avustralya' da yaz mevsiminde Çalı Yangınları etkili oluyor diye biliyorum. Orman ekipleri orman altı örtüyü oluşturan bu çalıları kontrollü biçimde yakıyorlar önceden.
Tabii gene de bence florayı bozmamak adına mümkün olduğunca bu tarz yöntemlere başvurmamak lazım. Zaten düşünürsek; orman yangınlarının hemen tamamı doğal nedenlerden ötürü oluşmuyor. İnsan kaynaklı yangınlar bunlar. Doğal yangınlar da genelde kısıtlı bir alanda oluşup sönüyorlar. Üstelik bu kısmi yangınlar ormaniçinde açık alanlar oluşturup, ormanın kendini yenilemesini de sağlıyor. Külllerin gübre etkisi de unutulmamalı.

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2010, 08:14   #3
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Başlıktan ilk akla gelen, karşı yangın çıkarma anlaşılıyor. Orman yangınları çıkınca müsait bir cepheden karşı yangın çıkarılıp iki yangın karşılaşarak söner.

Alt foranın kontrollü olarak yakılması ise Türkiye ormanları gibi ekstansif sistemde (Orman alanları doğal yayılış gösterip flora kontrolsüz olarak kesim dönemleri dışında ormana girilmez) çok risklidir. kolay kolay kimse sorumluluk üstlenmez. Bunun için öncelikle oluşturulması gereken bu alt flora temizliği için yüksek dal budaması gerekir. Yine de Bu önerilen uygulama ancak marmara ve karadeniz (iç kesimkerde ki çam ormanları) bölgesinde düşünülebilir.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2010, 18:19   #4
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Ormanlarını koruyup, çoğaltabilen ülkeler, birçok yangın önleyici tedbiri geliştirmişlerdir. Örtü yangınına neden olabilecek çer çöpü temizlemek elbette iyi bir yöntem. Yıllardır başarıyla da uygulanıyor. Ayrıca Ağaçların altındaki ot ve çer çöp Ağaçlardan düşen tohumların toprakla buluşmasına da engel oluyor.

Ağaçların altındaki Bu tedbirlerin bazılarını belgesel kanallarda izleyebiliyoruz.
Ülkemizde ise hala cezalandırma, ürkütme ve korkutmaya yönelik önlemler uygulanmakta. Daha birkaç gün önce "Ağaçlık alanlarda ateş yakmanın cezasının .....kadar hapis olduğunu biliyor musun?" diye pankartlar gördüm. Ülkeler Ormanlarını korumak için yeni arayışlar içindeler. Bizimkiler ise Ağaçların hala tehdit ve yasaklar ile korunabileceğini sanıyorlar.

Ormanlarımız yangın dahil her türlü tehlikeye açık. "Ormana girmek . . . Valilikçe yasaklanmıştır" tabelaları ile koruma yapılamayacağı ortada. Ağaçların bakımının yapılmaması bir yana, altlarındaki çer çöp ve kurumuş otlar adeta yangına davetiye çıkarıyor. Orman İdaresi ise bu konuya duyarsız.

Yasakla, höt, zöt ile bu işin olmadığı ortada ama birilerinin yetkililere de anlatması lazım galiba. Veya yetkililerin değişmesi lazım. Dünya değişiyor bizim beceriksiz yöneticiler değişmiyor.


Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024