agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Anket Sonuçlarını Göster: Ormanlar Özelleştirilsinmi?
Evet, Özelleştirilsin Özel Sektörün İşletmesine Açılsın 2 100.00%
Hayır, Özelleştirilmesin Tamamen Devlet İşletsin 0 0%
Fikrim Yok 0 0%
Oy Verenler: 2. Bu ankete oy veremezsiniz

Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen Oğuz Karsan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-02-2010, 13:51   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-11-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 57
Wink Sürdürülebilir Ormancılık ve Orman Özelleştirmeleri

Evet Arkadaşlar Bugün Bu Konuyu tartışmağa açıyorum sizce Sürdürülebilir Ormancılık ta Orman özelleştirmelerinin yeri nedir Türkiye Ormanları Özelleştirilsinmi Yok Tam Tersi Devlet İşletmesindemi? kalsın.
Sizce Ekonomiye Orman özelleştirmeleriyle beraber ne kazandırır ne kaybettirir.

Katsuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2010, 15:22   #2
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Gelişme zamanı gelmedi mi?

Merhaba.

Sn. Katsuz,

Kanayan yaralarımızdan birine parmak başmışsınız. Tebrik ederim.

Keşke, Ormanlarımız daha verimli korunabilse, çoğaltılabilseydi, işletilebilseydi. Ama bunu söylemek mümkün değil. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kaybı ile, diğer işlerde olduğu gibi, atılması gereken adımlar ve yapılması gereken yenilikler yapılamadığından, Ormancılığımız hantallaşmış ve ilkel yapısı ile adeta zarar veren bir yapıya dönmüştür. İstatistikler ortadadır.

Dünyada, İrandan sonra Ormanlarını hızla kaybeden ikinci ülke olmamız ise daha da düşündürücüdür. Demek ki çıkartılan onca yasaya, katı cezalara ve zorlama hukuk kurallarına rağmen Ormanlarımız korunamamış.

Ankarada bulunan, ve adeta modern bir oteli andıran devasa Orman Bakanlığı binasına, yüzlerce daire müdürüne, onbinlerce çalışanına ve her bölgede yapılanmasını bitirmiş yaygın teşkilatına, dev bütçesine rağmen birşeyler yanlış yapılıyor olmalı ki, Ormanlarımız istenilen düzeye gelemiyor.

Tubİtak'ın yayınladığı Bilim ve Teknik dergisinin ocak 2002 sayısı 78-81 sayfalarında Sn. Banu Binbaşaran tarafından hazırlanan yazıya göre, bilimsel veriler 14 yılda kendi haline bırakılan bir arazinin sıfırdan orman görünümüne ulaşacağını belirtmektedir. Bu bilimsel yazı, Ormanlarımızı acaba kendi haline mi bıraksaydık? sorusunu sormamızı düşündürmektedir.

Orman İdaresinin elini güçlendirecek onlarca kurala ve kanuna rağmen, Büyükşehirlerde, rant getirecek ormanlık alanları arazi mafyasının işgalinden kurtarmayı beceremeyen yöneticiler, kendini karışık hukuk kuralları karşısında savunamayan köylü vatandaşa karşı açtıkları tapu iptal davalarını hukuk hileleri ile kazanabilmektedirler. Birkaç tapu sahibinin bu haksızlık karşısında, A.İ.H.M'de açtıkları davalarda devletin ödemek zorunda bırakıldığı tazminat ise çığ gibi büyümektedir.

Yetkililer orman idaresini, gelişen çağa ayak uyduracak düzenlemeleri yapamadıkları gibi, kendi beceriksizliklerinin bedelini de hantal yapıdan kaynaklanmış gibi gösterme çabasındadırlar. Yangın felaketleri ve karşılaşılan problemler karşısında verdikleri demeçlerin yıllardır değişmemiş olması da bunu göstermektedir.

Birçoğumuz özelleştirmeye karşı çıksak da, Özelsektör'ün elindeki değeri peşkeş çektiğini veya başarısızlığına rağmen, beceriksiz yöneticileri yıllarca çalıştırdığını veya işini beceremeyenleri ödüllendirdiğini hiç gördünüz mü?

Şimdi düşünelim, Ormanlarımız eskisi gibi mi yönetilmeye devam etsin? Yoksa Ormanlarını geliştirip,çoğaltabilen ülkelerin yaptığı gibi mi yapalım? Ormanlarımız yok olmadan bu sorunun cevabını bulmalıyız diye düşünüyorum.


Saygılar

mrduran beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 10:33   #3
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Suyun ardından sıra ormanların özelleşmesinde mi

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2013, 18:52   #4
Ağaçsever
 
adembaba1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2013
Şehir: hammalistan
Mesajlar: 56
Çevre adına sevindirici haber
Türkiye 23 ülkeden biri oldu

19 Mart 2013

Türkiye'nin, 196 ülke arasında son 10 yılda orman varlığını artıran 23 ülkeden biri olduğu ve orman varlığının 21.2 milyon hektara ulaştığı bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde küresel ısınma, iklim değişikliği, hava kirliliğine yol açan ve sera etkisi denilen karbon parçacıklarının havada asılı kalması ve dünyanın ısınması gibi önemli çevre sorunları yaşandığını belirtti.

Bu sorunlarının tek çözüm yerinin ekosistem olduğunu ifade eden Türker, ''Önce ormanları korumamız, ardından da hem biyolojik çeşitliliği hem de alanlarını artırarak onlardan mantıklı şekilde faydalanmamız lazım. Bunu yaparken temel çıkış noktamız ağaçlandırma olmalı'' dedi.

Ağaçlandırmanın çevreye çok büyük yararı olduğuna işaret eden Türker, şöyle devam etti:

''Ağaçların yaprakları bir yandan oksijen salarken bir yandan da havadaki karbon parçacıklarını yutuyor. Eğer ağaç yaprakları olmasaydı havadaki karbon parçacıkları insanların ciğerlerine dolacaktı. Biz en iyi ihtimalle akut bronşit, belkide kanser olurduk.

Ormanlar bulunduğu ortamı kışın 3 derece ılıman, yazın ise 3 derece serin hale getirir. Yapraklar sayesinde yağış direkt toprağa çarpıp akıp gitmiyor, bir kısmı ağacın dalında, yaprağında emiliyor, diğer kısmı da küçük parçacıklar halinde toprağa düşüyor. Toprakta emilen su da yer altı sularının güvencesi oluyor. Bir çok yararı olan ormanlar barajların ömrünü de uzatıyor''



-Türkiye'nin orman alanı artıyor-



Prof. Dr. Türker, Türkiye'de ormanların arttığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

''Türkiye son 10 yılda 196 ülke arasında orman varlığını artıran 23 ülkeden biri. Bunu Birleşmiş Milletler Ormancılık Forumu da kabul ediyor. 1970'li yıllarda 20.2 milyon hektar olan orman varlığı şimdi 21.2 milyon hektara ulaştı. Türkiye'de kaçak kesimler ve yangınlarla kaybettiğimizden daha fazla alanı ağaçlandırmayla geri kazanıyoruz.''

Orman Genel Müdürlüğü'nün ormanlardan yılda 16-17 milyon metreküp odun kestiğini söyleyen Türker, ''Türkiye'de orman varlığı yılda 39 milyon metreküp artıyor ama bunun yarısı kesiliyor. Bu, 'ormanları gelecek kuşaklara bırakıyoruz' demektir. Yani diktiğimiz kadar ormanı keselim anlayışı yok. Ormanların her geçen yıl artmasından memnunuz'' dedi.

(AA)

adembaba1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024