![]() |
|
![]() |
#1 | |
agaclar.net
|
Orman Yangınları
Alıntı:
Konuya buradan devam edelim... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
agaclar.net
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Aslında fikirlerin burada üretilmesi lazım. Ormanlar konusunda elimizden neler gelir neler yapabiliriz?? Bu konuda uzman arkadaşların bizleri yönlendirmesi gerekiyor tabii ki. En azından bilgi anlamında. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
(sercan)
Giriş Tarihi: 04-04-2006
|
rkadaşlar gercektende dogru yolda atılmıs bir adım. skisi gibi aktif olamıyorum site içinde.ancak elimden gelebilecek bişeyler warsa yapmaya hazırım. bu aradabaslık konusunda belırtmek ıstedıgım bısey daha war hiç içime sinmedi.daha doğrusu girdiğimde içimi sıkacak bir izlenim yaratıyor.(benım fıkrım) daha akıllıca bır baslık altında sunabılırız. yalnız çınar bır yerden balamak gerektıgını soylemıssın.sanırım bu konudada daha onerılerın wardır.en azından bırazda kafa yormussundur.bu sebeple yapabılecegımıs seylerı sunarsan sevınırız.en azından baska fıkırlerle daha dogrusunu bulabılırız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
ben şöyle düşündüm. yangın başladıktan sonra nerdeyse yapacak şey kalmıyor.yangınla mücadele kurumları ve o sırada orada olan gönüllüler dışında. yangınlar neden ,nasıl ve ne zaman çıkıyor konusunda araştırma yaparak başlamadan önce alınması gereken önlemleri konuşup bu yönde çalışabiliriz. tanıtım eğitim projeleri oluşturabiliriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-06-2006
|
arkadaşlar bence seçiceğimiz adımda toplumu bilinçlendirme konusu gibi bir şeylerde olmalı belki bu dediğim önemsiz gibi görülebilir ama bu yangınların çoğu arabadan atılan sigara izmariti,küçük cam parçaları gibi ufak görülen nesnelerden çıkıyor. acaba bunlar için ne yapabiliriz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
chewbacca'nın bu fotoğrafı ne çok şey anlatıyor... sanki ufacık bir kır bitkisi korku ile yangını seyrediyor belki bir daha ki fotoğraf yarışmalarında "orman yangınları-öncesi sonrası" konu olabilir görmek farkındalıklarımızı arttırıyor http://www.tunckutlu.com/gf/image/23072006.jpg Düzenleyen aybala : 27-07-2006 saat 11:02 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
nationel georaphic dergisi alıntı: Orman yangınlarına ilişkin istatistlikler Orman Kanunu'nun kabul edildiği 1937'de başlıyor. O tarihten günümüze 74.294 orman yangını çıktı ve 1.630.046 hektar alan yandı. Sadece 2003 yılında 1978 yangın yaşadık ve 6246 hektar -Büyükada yüzölçümünün 12 katı- ormanlık alanımızı yitirdik. radikal gazetesi alıntı: Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, 2003'te çok sayıda orman yangını çıktığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Kahveci, "Orman yangınları ile 2B yasası arasında bağ kurmak isteyenlerin çabası nedeniyle kamuoyunda, yangınlarda artış varmış gibi algılanıyor" dedi. 2003 yılı ocak ayından 13 Ağustos'a kadar 1183 yangın çıktığını, bu yangınlarda 2 bin 508 hektar alanın yandığını kaydeden Kahveci, şu bilgileri verdi: "Aynı dönemde, 2002'de 985 yangında 5 bin 586 hektar, 2001'de 1460 yangında 4 bin 562 hektar, 2000 yılında 1291 yangında 21 bin 544 hektar alan yandı." atla dergis alıntı: WWF-Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak “Ormanlar, tarihin hiçbir döneminde, son yüzyıl içinde olduğu gibi bir tahribat yaşamadı. Aşırı yapılaşma, odun üretimi, yangınlar ve tarım alanı açma gibi. Bunun da tek sorumlusu insanoğludur. Orman yangınları, bitkiler ve diğer tüm canlıların ölümüne neden oluyor. İstatistiklere göre, orman yangınları tümüyle insan kaynaklıdır” diye konuştu. Demirayak, ormanların tarihin hiçbir döneminde, son yüzyılda olduğu kadar tahrip edilmediğini söyledi. Hava kirliliğinin de ormanlara önemli zarar verdiğini belirten Demirayak, Muğla Yatağan’da kurulan termik santralin yarattığı kirliliğin çevredeki ormanları kuruttuğunu anımsattı. ORMANLARI TAHRİP EDEN KONUTLARI ALMAYIN Demirayak, ormanların kurtarılması için tüketicilerin kendi başlarına yapabilecekleri şöyle sıralıyor: -Mobilya alırken dayanıklı ve uzun ömürlü ürünleri seçin. Gerçekten gerekmedikçe mobilyalarınızı değiştirmeyin. -Ormanlara yakın arazilerde anız yakmayın, yakanları uyarın. Ağaçlandırma çalışmalarında yöreye özgü ağaç türlerinin kullanılmasına özen gösterin. Bölgeye özgü ağaç türlerini tanıyın. -Kağıtları çift taraflı kullanın, kağıt israfından kaçının. Enerji tasarrufuna özen göstererek ormanlar üzerindeki baskıyı azaltmaya yardım edin. -Tatil için çadır, kamp veya yöresel konaklama gibi doğa üzerinde etkisi az olan konaklama biçimlerini yeğleyerek yapılaşma eğiliminin tersine çevrilmesine katkıda bulunun. -Ormanlardan açılan alanlarda yapılan konutları satın almayın. Yasa dışı konutları satın almak, orman tahribatına göz yummaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
(sercan)
Giriş Tarihi: 04-04-2006
|
bu arada ısım olarak kaybolan klorofıl(misal) desek.sadece benım fıkrım.baska fıkırlerıde beklerım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Yalnız Çınar
Giriş Tarihi: 22-05-2006
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Yalnız Çınar
|
Alıntı:
Aynı yazının devamında firdevs hanıma neden ORKA diye yazmıştım |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Yalnız Çınar
|
Denizin Ormana Ne Kadar İhtiyacı Varsa,Ormanın da Denize O denli İhtiyacı var...
Alıntı:
Düzenleyen Yalnız Çınar : 27-07-2006 saat 11:35 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yalnız Çınar
|
Aslında isim nasıl olsa bulunacaktır.Gerçekte yapmamız gereken, sitedeki hukukçu arkadaşlar, orman mühendisi arkadaşlar ve de bizim gibi gönüllülerle, projeyi oluşturup hukuki temellere dayandırmak, dernek, vakıf, federasyon adı veya statüsü ne olacaksa aktif bir sivil toplum örgüt oluşturmamız. Hukukçu arkadaşlar diyorum zira böyle bir kuruluşun amaçları doğrultusunda tüzüğünün hazırlanması gerekiyor. Ben öncelikle kurucu grubun oluşturulmasını öneriyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Elimizde hiç bir proje olmadan bunun hukuki dayanağını araştıramayız, bir sivil toplum örgütü kuramayız. Bu yüzden kurucu bir gruba da gerek yok, tüzüğe de... Yapamayız derken, yapılamayacağını söylemiyorum, yapılır tabii ama sonra ne olur bilmem, STK sayısı bir tane daha artmış olur. İlk aşama atlanıyor gibi görünüyor. Orman yangınlarını engellemek için neler yapmak gerekir? konusunda öncelikle şunları yapmalı ve önümüzü görmeliyiz:
Yoksa sadece üst başlığı bulup, bunun kurucu gurup üyeleriyle çözümünü sağlamaya çalışmak yetersiz bir çaba olur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yalnız Çınar
|
Malina sana sonuna kadar katılıyorum. Sonuçsuz başlanan işler sonunda yarım kalmış işler çöplüğü oluyor. Hayatımızı açmaza iten kargaşa da her zaman başlanmış bitirilmemiş veya eksik yapılmış işlerin neticesidir diye düşünüyorum. Listelemiş olduğun başlıklardan daha üretilecektir inanıyorum ancak şimdi ilk adımda bunları araştırıp raporlamak bile yol almak demektir. Ben imkanlarım nisbetinde sorumlu kişilerden bilgiler derlemeye çalışacağım. Bu arada bende oluşan fikirleri aktarmaya devam edeceğim. Görüşmek üzere, hoşçakalın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Yalnız Çınar
|
İşte bir örnek daha...
Orjinal mesaj sahibi dağdelen; Alıntı:
Bazı aç gözlü kesimler bu madenler uğruna geleceğimizi tehlikeye düşürecek bu tarz katliamları maalesef sürekli yapıyorlar. Orman yangınları ile mücadele başlığı altına alınacak çok ciddi bir örnek.Burada aslında yangınla mücadeleden önce bu zihniyet ile mücadele etmek gerekiyor. Dağdelene katılıyor ve bir an önce örnek teşkil etmesi açısından taş ocağı ruhsatının iptaline gitmek için gerekli girişimleri başlatmaları yolunda destek olmalıyız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
-Yalnız Çınar, kardeşim, Orman Yangınları konusundaki ilk mesajlardan bu yana yanılmıyorsam iki yılı aşan bir süre geçmiş. Mücadele konusu BİR FİKİR olarak ortada duruyor. Bu site üyelerinin konuya duyarsız olduklarını düşünmek istemiyorum. Hatta siteyi iki defadan fazla ziyaret eden misafirleri de aynı çerçeve düşünmek mümkündür. -Şimdi soracaksın nerede bu duyarlı insanlar? -Bizim insanlarımız sabah kalktıklarında kapılarının önünü kazılmış gördüklerinde tepkilrini ''cık cık'' diyrek dile getirmekle yetinebiliyor.Ancak Bu siteye üye olarak taraflarını belilremiş olan arkdaşların olayın somutaşıp boyutlarının belirlenmesi halinde katkıda bulabileceklerini umuyorum. Bir problemin çözümünde işlemlerin adım adım yapıldığı gibi işin kısımlara bölünmesinin konunun kavranabimesi,katkıların ortaya konulması, mücadelenin başarılması açısından faydalı olabileceğini düşünüyorum. -Bu drumda yapılacak mücadeleyi kısımlara ayırarak işe başlamayı teklif ediyorum. -Örgütlenmek, -Bilglenmek,bilgilendirmek, kamuoyu oluşturmak; -Hukuki mücadele,mevcut yasaların uyglamasını takip etmek,aksaklıkları ortaya koyarak giderilmesi yönünde çaba gayret göstermek, gerekli yasal düzenlemeler konusunda çalışmalar yapmak; -Fiziki mücadele, Önleyci tedbiler, yangın ihbarı, kurtarma-söndürme-soğutma, hasarlı alanların sağaltılması -Haddimi aşıp çamları devirdi isem yüreğimin yangınındandır. Affola. Düzenleyen Yücel Özlem : 01-08-2006 saat 07:54 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
20 Temmuz 2006 Henüz 10 gün kadar önce gündeme geldi diye biliyorum iki yılı aşan süreyi nereden çıkardınız? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
agaclar.net
|
Bazı temel şeyleri unutmamak gerek. Yapılabilecekler üzerine yoğunlaşamalıyız. Sınırlarımızı aşarsak hiçbir yere varamayız. Benim önerim, "cahillikten kaynaklanan nedenlerle orman yangınlarına sebep olma" üzerinde yoğunlaşalım. Neler yapılabilir konusuna çözümler üretelim. Bir yandan da çıkar amaçlı orman yangınları konusunda gazeleri tarayıp arşiv oluşturalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
agaclar.net
|
cahillikten kaynaklanan nedenlerle orman yangınlarına sebep olma
Orman yangını nedenleri listesi: 1. Sönmemiş sigarayı ormanlık alanda atma Sigara için çözüm önerileri 1: Sigara paketlerinin üzerine şu tür yazılar var: Sigara içmek öldürür Çocukları koruyun: Dumanınızı onlara solutmayın Bunlara, sigarayı söndürmeden atmayın içerikli yazılar eklenmesi önerilebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
-Galerideki ''imdat'' adlı fotoğrafı görünce sitede konu ile ilgili neler var diye araştırırken, bölümü bulunca heyecanlanmış olmalıyım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
agaclar.net
|
Tamam, önemli değil ![]() Arada olur böyle ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-07-2006
|
Geleceğe bırakabileceğimiz en güzel miraslardan biri kuşkusuz gerek bizlerin yarattığı gerekse kendiliğinden yetişen ağaçlardan oluşan yeşili bol alanlardır. Ormanları yangından korumanın yegane yolu eğitimdir diyorum.Lise sonuna kadar ormanların önemini anlatabilecek bir ders var mı milli eğitim programlarında bildiğim kadarıyla yok. Sadece fen bilgisi dersinde fotosentez olayı anlatılır oda olmasa ormanın önemini hiç anlayamıyacak çocuklar. Belki geç kalınmış olunabilir ama bir yerden başlamak geç kalmışlığın yarattığı dezavantajı yok etme yolunda bir başlangıç olacaktır aynı zamanda. Her yıl onlarca orman yangını haberi okuruz ya da dinleriz.Bu yangınların hemen hemen tamamına yakın bir bölümü insan faktörü ön plana cıkmaktadır. Bazen sahil kesimlerinde inşaat alanı meydana cıksın diye,bazen şu orman yansın da yerine tarla acayım diye bilinçsizce kasıtlı cıkartılan yangınlar bazen tarlalardaki anızı yakamak için yakılan ateşten cıkan yangınlar bazen enerji nakil hatlarından dolayı cıkan yangınlar bazen piknik alanlarında söndürülmeden bırakılan ateşler **** o ateşten sıçrayan kıvılcımdan cıkan yangınlar bazen ormanlık alanda kırılan cam maddelerin birer büyüteç gibi davranıp yangına sebep olmaları hepsi de görüldüğü gibi insanların ihmallerinden oluşuyor. Peki ilköğretim okullarında çocuklara ormanları sevdirebileceğimiz bir ders konulamaz mı. Bence bu öneriyi milli eğitim bakanlıgına kabul ettirmek ileriye dönük orman yangınlarını önlemekte cok daha etkili olacaktır.Yıldırımlardan dolayı cıkan yangın sayısı toplamda yüzde kaç yer teşkil ediyor ki yangınlarda? Bu işe gönül vermiş bu konuda eğitim almış bilgili insanlardan her bölgede birer ekip oluşturulup orman köylülerine seminerler verilmelidir. Bu iş için orman bakanlığının bu ekiplerin köylere ulaşabilmesini sağlıyacak ödenek ayırması gerekir. Kanatimce köylülerimizin çoğunda orman muhafaza memuru korkusu var orman sevgisinden ziyade; ama muhafaza memuruna yakalanma riskini kaybedince yapacagını yapıyor yine insanlar. Bu insanlara orman sevgisi aşılansa köylüler kendi kendilerini otokontrol yoluyla denetliyeceklerdir. Daha öncede yazdıgım gibi taşocağı açılması için verilen ruhsatın iptali için oldukca güçlü bir kamuoyu oluşturduk kendi sağlığımızı tehdit eden bu taşocagı ruhsatına karşı başlattıgımız mücadele aynı zamanda yok olacak binlerce kızıl cam agacı zeytin agacı ve diğer yeşil bitki örtüsü içindir. Hangi taşocağı ekolojik dengeye zarar vermemiştir ulaşım kolaylıgı var diye olmıyacak yerlere ruhsat verilmesin. Mutlaka taşocaklarıda lazım ama uygun yer seçsinler orman özelliği olmayan bir sürü kayalık dururken gel sen yemyeşil yere ruhsat ver olacak gibi değil. Bizler sözkonusu ocak için kamuoyuna basın acıklamasında bulunduk olayı medyaya taşıdık ve hukuki süreci başlattık büyük ihtimalle ruhsat iptal olacak ya da gönlümüzden öyle geçtiği için bu şekilde yazıyorum. Uzun lafın kısası ormanları korumak için çok ama çok çalışmak lazım ve artık geçkalmışlığın verdiği gafletten uyanıp bir ucundan başlama zamanı geldi de geçti bile. Bu konuda oluşturulacak her türlü etkinliğe katılabiliriz... Esenkalın Düzenleyen malina : 03-08-2006 saat 17:34 Neden: paragraf |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-07-2006
|
Cehalet Ormanalri Bitirmeden Eğitelim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Orman Yangınları
Memleket akciğerlerini kaybediyor kanser gibi yavaş yavaş. Forumdaki arkadaşları duyarlı olmaya çağırıyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yalnız Çınar
|
Sözün Bittiği Yerde.....
Şu an sözün bittiği yerdeyiz... Çok sevdiğim bir dostum bana bir gün, sözün bittiği yerde ne başlar? diye sormuştu. Uzunca bir süre bu soruya yanıt veremedim. Sözün bittiği yerde başlayacakları manasınca çok fazla çeşitlendirebilir, uzun uzun şu başlar, bu başlar diye kendimce bir açıklama getirebilirdim belki. Ancak; takıldığım yer, söz nasıl biter? Asıl açıklama gerektiren nokta burasıdır. Sözün bittiği yer, o nokta insan hayatında çok fazla yaşanan bir zaman dilimi olmasa gerek. Ne demeli, nasıl demeli, kime söylemeli ve de neler söylemeliyiz bilemiyorum? BÜLBÜL DAĞI DA YANDI !.. Selçuk'ta Meryem Ana evinin çevresi tamamen kül oldu. Pamucak sırtlarından, Kuşadasına kadar olan gözünüzün göremeyeceği kadar büyük bir alanda yetişmiş çam ormanları yok oldu. Kül oldu. Sadece kül olan çam ağaçları değil, binlerce o bölgeye ait olan bitki, hayvan, canlı cansız tüm varlıklar zarar gördü. Haberi duyar duymaz yıkıldım. Söndürme çalışmalarını an be an medyadan takip ettim. Gecenin karanlığı çökünce yanan ormanların üzerine, söndürme çalışmaları da neredeyse tamamen durdu. Şiddetli rüzgarla birlikte orman kendisini yutan alevlerle gece boyu başbaşa bırakıldı. Taa ki ertesi sabah gün ışıyıncaya kadar. Gece boyu uyumaya çalıştıkça Bülbül Dağı'nın çığlıkları ile sarsılıp, uykumdan sıçrayarak uyandım. Uyuyamadım. Canlar telef olurken nasıl uyuyabilirdim. Sabah olduğunda sadece şunu düşünüyordum. Artık Bülbül Dağı'ndan ses gelmiyor. Orası artık kurbanlarını yutup bitirmiş vazifesini yapmış yorgun bir cehennem artığı idi. Diğer yerlerden de sesler kesildi. Aydın Germencik'ten gelen çığlıklar da yok sabahın ilk ışıklarında... Yurdumun cennet yerleri, yine kara matem giysilerini geçirdi üzerine. Yıllar sürecek matemine bir daha başladı bu cennet yerler. Oysa daha birgün önce mutlu yaşam nidaları yükseliyordu buralardan. Şimdi artık ses yok.... Şimdiki zaman susmak zamanı mı yoksa? Mateme bürünmüş topraklarım gibi. İşte şimdi sözün bittiği yerdeyiz... Esenlikle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yalnız Çınar
|
Beni yasımla başbaşa bırakın...
Son yazdıklarımdan sonra, bir daha orman ve orman yangınları üzerine konuşmama kararı aldım. Onlar için yapacak hiçbir şeyimizin olamaması beni bu kararı almaya itti. Düşmanın daha güçlü olduğunu kabullenmek zorunda kaldım. Bizler ellerimiz kollarımız bağlı hiçbir şey yapamazken, daha nice Bülbül Dağları'nı bu çaresizlikte feda edeceğiz bunu çok iyi biliyorum. Onların zaman zaman yükselen çığlıklarını metanetle sinemde söndürmeye çalışacağım. Acının çokluğu insana dayanma gücü verirmiş. Suskunluk, belki bu acılara daha fazla dayanma gücü verir bana. Susacağım ve sabredeceğim. Beni yasımla başbaşa bırakın... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|