agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-06-2005, 05:03   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
En yaşlı ladinler, örümcek ormanlarında

Dünyanın en yaşlı, en uzun ve en geniş çaplı ladin ve köknar ağaçlarının, Gümüşhane'nin Kürtün İlçesi'ndeki Örümcek Ormanlarında bulunduğu bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim ÜyesiProf. Dr. Cantürk Gümüş, bir ağacı 'anıt ağaç' olarak nitelendirebilmek için, o ağacın insan ve toplum psikolojisini etkileyebilecek özelliklere sahip olması gerektiğini belirterek, 'Örümcek Ormanlarındaki anıt ağaçlar bu özelliğe sahip olduğu gibi, yaşları 900-1000 yıl arasında değişmektedir' dedi.

Dünyanın en yaşlı, en uzun ve en geniş çaplı ladin ve köknar ağaçlarının Örümcek Ormanlarında bulunduğunu ifade eden Gümüş, 'Örümcek Ormanlarında tespit edilen anıt niteliğindeki ladinler, iki ayrı noktada toplanıyor. Birinci noktada 5 Doğu Karadeniz köknarı, ikinci noktada ise 3 Doğu ladini bulunuyor. Bu ağaçların boyları 57.6-69 metre arasında değişirken, çapları ise 192.5 santimetreyi buluyor. Literatüre göre ülkemiz dışında bu boylarda ve bu çaplarda, dünyada başka ladin bulunmamaktadır' diye konuştu.

Prof. Dr. Gümüş, 69 metre boyuyla dünyanın en uzun ladin ağacını Örümcek Ormanlarında bulmaya çalıştıklarını, ancak yöre halkından, bu ağacın 1988 yılında kesildiği yönünde bilgi edindiklerini söyledi.

Örümcek Ormanlarıyla ilgili olarak geniş bir araştırma yaptığını dile getiren Gümüş,
şöyle devam etti:

'Anıt niteliğindeki ağaçların yıllık halkalarının incelenmesiyle,geçmiş yılların iklimi, meydana gelen böcek ve mantar salgını gibi çeşitli felaketler, kuraklık ve aşırı yağışlar gibi ekstrem koşullar hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bu yapılırken, ağaçların kesilmemesigerek. Yeterli uzunlukta artım burgusu kullanılarak bu ağaçlardan enine kesitler alınabilir.'

Türkiye için çok önemli olan anıt ağaçların yeterince korunduğunu söylemenin mümkün olmadığını da kaydeden Gümüş, şöyle konuştu:

'Nitekim anıt niteliğindeki birçok ağaç, bilinçsizce kesildi. Anıt niteliğindeki doğal varlıkların korunması ve geliştirilmesi için birçok yasa çıkarılmıştır. Örümcek Ormanlarında yer alan anıt nitelikteki ağaçların belirlenmesi, benzerleriyle kıyaslanması, bunların korunmasında ve yararlanılmasında dikkat edilecek hususların ortaya konması, yerli-yabancı bilim adamlarının ve ilgililerin dikkatlerinin yöreye çekilmesi ve bu yolla ülkenin ve yörenin tanıtılması, bir doğa harikası olan yöre ekonomisine ve turizmin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Ancak ilk hedef olarak bu yörenin bilimsel ve eğitim amaçlı olarak kullanılması hedef seçilmelidir.'

Kaynak: http://www.hurriyetim.com.tr

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024