agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-07-2005, 07:49   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Yaylada erozyon önlemek için suni ağaçlandırma yapılıyor

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın orman varlığını arttırmak için yaptığı çalışmalardan birisi de suni ağaçlandırma. Temmuz sıcağının hüküm sürdüğü bir ortamda ağaçlandırma çalışması yaylalarda devam ettiriliyor.
Türkiye ormanlarının yaklaşık yüzde 50'sinin verimsiz olduğu bölgelerde sürdürülen suni ağaçlandırma kış aylarında sıcak, yaz aylarında da serin yerlerde yapılıyor. Köy Kalkınma Kooperatifleri aracılığı ile orman köylülerine yaptırılan suni ağaçlandırma faaliyetlerinden köylüler 2004'de 20 trilyon lira kazanç elde etti. Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, ormanlık alanlardaki yapılandırma çalışmalarının temel amacının orman varlığının korunarak gelecek nesillere bırakılması olduğunu söyledi.
Yılmaz, ormanda yapılan kesme, sürüme, teraslama, dikim ve seyreltme gibi faaliyetlerin orman köylülerine yaptırılması sonucu köylülere hem önemli ölçüde işgücü sağlandığını hem de kaçak kesim, tarla açma ve hayvancılık sonucu meydana gelen tahribatın önlenebildiğini ifade etti. Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, doğal yapının bozulmadığı yerlerde ormanlar kendi kendini yenileme özelliğine sahip. Kendini yenileme özelliğini kaybeden alanlarda da yöre halkı suni ağaçlandırma projesi kapsamında yevmiye karşılığında çalıştırılıyor.
Adana, Niğde, Kayseri, Osmaniye ve Hatay illerinde bulunan 950 bin hektar ormanlık alandan 450 bin hektarı bozuk ormanlık alan. 5 bin hektar alanında ise gençleştirme öncesi teras açma çalışmaları sürdürülüyor. Orman teşkilatının kabal olarak bilinen çalışma sistemine göre verdiği işten köylüler günlük 50 metre yapmaları halinde 20 Yeni Türk Lirası (YTL), 100 metre teraslama yapmaları halinde ise 40 YTL ücret kazanıyor.
Yılmaz, erozyonu önleme ve ormanlık alan oluşturma amacıyla teras açma çalışması yapılan alanlarda, Sonbahar ve İlbahar mevsimlerinde hektar başına ortalama 2 bin çam ve sedir fidanı dikimi gerçekleştirileceğini ifade etti.
Teras açma işleminde çalıştırılan işçilerin yaşadığı Gildirli Köyü Muhtarı Muhammet Gildir de başka bir geçim kaynaklarının olmadığını söyledi. Bu arada Girdili köyü erkekleri teraslama çalışması için kazma sallarken hanımlarda serin gölgeli yayla ağaçlarının altında beylere peynirli gözleme yapıyor.

Ali Akçoban
Adana

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/?hn=189738&bl=bolgehaberleri

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024