agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-07-2005, 10:37   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Ormanların koruyucu meleği

Mesudiye Köyü'nde çıkan yangının, erken müdahale ve yerinde yaptığı sevk ile söndürülmesinde büyük pay sahibi olan Orman İşletme Şefi Belgin Devecioğlu, meslektaşlarının ve müdürlerinin takdirini kazandı

Muğla'nın Datça İlçesi'nde Orman İşletme Şefi olarak görev yapan Belgin Devecioğlu, erkek meslektaşlarına taş çıkartıyor. Mesudiye Köyü yakınlarında geçen çarşamba çıkan orman yangınının erken müdahale ve yerinde yaptığı sevk ile kontrol altına alınmasında büyük katkısı olan Orman İşletme Şefi Devecioğlu, 'Orman yangınlarıyla mücadele çok zor bir iş. Genelde erkeklerin yaptığı iş olarak algılanıyor. Ama mesleğini sevdikten sonra bir bayan olarak başarılamayacak iş yok' diye konuştu. Yangın sonrası Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi ve Bölge Müdür Yardımcısı Fevzi Köse, Belgin Devecioğlu'nu yangın söndürme çalışmalarındaki başarısından dolayı kutladılar.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nde görev yapan 3 bayan orman işletme şefinden biri olan Belgin Devecioğlu, 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı. Bayan orman mühendisleri genelde masa başı görevleri tercih ederken Devecioğlu, tüm zorluklara rağmen orman işletme şefliği yapmayı tercih etti. Yedi yıldır orman işletme şefi olarak çalışan Devecioğlu şu ana kadar Burdur Gölhisar, Muğla Dalaman ve son olarak Datça ilçesinde orman işletme şefliği yapıyor.

DATÇA ormanları Belgin'e emanet

Datça'da 1 yıldır orman işletme şefliği yapan Belgin Devecioğlu, idari anlamdaki görevinin yanında teknik olarak da erkek meslektaşlarından geri kalmıyor. Önceki gün Mesudiye Köyü'nde çıkan orman yangınında yaptığı erken müdahale ve yerinde yönlendirmeler ile yangının tüm olumsuzluklara rağmen büyümeden kontrol altına alınmasında büyük emeği olan Belgin Devecioğlu, şunları söyledi:
'Yangın ihbarını alır almaz hemen Mesudiye Köyü'ne hareket ettik. Bu sırada kulelerle irtibata geçerek kara ve hava gücü takviyesi istedik. Çünkü yangının çıktığı bölge çok kritik bir yerdi. İlk etapta işçilerimiz ve arazözlerimiz ile yangını müdahale ettik. Fakat rüzgar çok şiddetliydi ve arazi şartları çalışmalarımızı olumsuz etkiliyordu. Yangın bölgesine çok yakın olan evler de vardı. Bir yandan yangının önünü kesmeye çalışıyorduk bir yandan da evleri kurtarmak için çaba sarf ediyorduk. Tam bu sırada gelen helikopterleri yangının ilerleme gösteren kısımlarına su atmaları için yönlendirdik. Yangının çıktığı bölge denize yakın olması helikopterler için bir avantaj oldu. Ortalama 5 dakikada bir helikopterler yangına su attı. Havadan ve karadan yoğun mücadele sonucu yangını büyümeden kontrol altına aldık.'

Zor hava ve arazi şartlarında görev yapmanın bir erkek için neyse bayan içinde aynısı olduğunu belirten Belgin Devecioğlu, 'Her mesleğin kendisine göre zorlukları vardır. Orman mühendisliğinin de öyle. Özellikle Muğla yöresi ve güney bölgeleri orman yangınları bakımından yangına hassas bir bölge. Yaz aylarında sık sık orman yangınlarına gidiyoruz. Bu işin bayanı erkeği yok. Doğayı ve yeşili seven bir insan, ister bayan olsun ister erkek olsun bir şekilde orman yangınlarıyla mücadele eder. Ben de bir bayan olarak orman işletme şefi olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Mesleğimi çok seviyorum, ormanı ve yeşili çok seviyorum. Diğer bayan meslektaşlarıma da orman işletme şefliği görevinin zor bir görev olmadığını söylemek istiyorum' diye konuştu.

Bölge Müdürü tebrik etti

Datça Mesudiye Köyü'ndeki yangın ihbarının ardından ilk müdahale Datça ve Marmaris ekipleri tarafından yapılırken, Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi ve Bölge Müdür Yardımcısı Fevzi Köse helikopterle Datça'ya ulaştılar. Yangın bölgesinde söndürme çalışmalarını yerinde yönlendiren Orman Bölge Müdürü Çiftçi ve yardımcısı Köse, yangın kontrol altına alındıktan sonra başarılı çalışmasından dolayı Belgin Devecioğlu'nu kutladılar. Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, 'Orman yangınlarıyla mücadele meşakkatli bir iş. Bu bir gönül işi. Ayrıca büyük fiziki efor gerektiren bir iş. Bölge müdürlüğümüzde 3 tane bayan orman işletme şefi görev yapıyor. Bu arkadaşlarımız bölgelerinde çıkan orman yangınlarına erkek meslektaşları ile beraber müdahale ediyorlar. Bu sıcakta ve bu zor arazi şartlarında yangın söndürme çalışmalarına katılıyorlar. Hatta yakın müdahalelerde bulunuyorlar. Kendilerini tebrik ediyorum' dedi.

Kazım TOKUÇ

Kaynak: http://www.aksam.com.tr

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024