agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-07-2005, 07:59   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Elma kurduna aşk tuzağı

Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü, son yıllarda artan zararlılara karşı mücadele başlattı. Elma bahçelerine kurulan yaklaşık 15 milyar lira değerindeki 'betoskopak' radar sistemiyle bahçelerdeki hava hareketlilikleri müdürlük binasındaki bilgisayar ortamında takip edilirken, ilaçlamayla birlikte elma kurdu kelebeğine kurulan 'foremen' adlı aşk tuzaklarıyla da zararlı böcekler imha ediliyor.

Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Hasan Özçelik, Gümüşhane merkeze bağlı Mescitli Köyü'ndeki entegre elma bahçesinde zararlılara karşı yapılan mücadele hakkında bilgi verdi. Özçelik, elma iç kurdu ve kara leke hastalığına karşı 3 türlü mücadele verdiklerini söyledi. Özçelik, elma bahçelerine kurdukları foremen tuzaklarla elma içi kurdu kelebeğini yakalayarak imha ettiklerini belirtti. Özçelik, "Foremen tuzağı adı, kullandığımız ilaçtan gelmektedir.

Elma içine konulan ilaç çevreye yaydığı cinsel içgüdüyü artırıcı koku nedeniyle zararlı böcek tuzağa yakalanmaktadır. Bu tuzakları 15 günde bir kontrol ederek yakalanmış zararlı böcek varsa bu kez ilaçlama sistemini devreye sokuyoruz" dedi. Bitki Koruma Şube Müdürü Özçelik, maliyeti 15 milyar lirayı bulan ve betoskopak denilen radar sistemiyle de bahçedeki ısıyı, nemi ve yaprak ıslaklığını müdürlük binasındaki bilgisayar ortamında da takip ettiklerini kaydetti.

Gümüşhane Tarım İl Müdürü Ertekin Çolak da, Gümüşhane'nin adıyla özdeşleşmiş 27 çeşit elma türü bulunduğunu, il genelinde 200 bin adet elma ağacından yılda 10 bin ton elma üretimi yapıldığını ifade etti. Çolak, "Elma kurdu ve kara leke hastalıklarıyla mücadele edebilmemiz için bir bahçede en az 200 elma ağacının olması gerekir. Bu nedenle bazen yan yana bulunan ve birkaç kişiye ait elma bahçelerini tek kapsama alarak zararlılara karşı mücadele ediyoruz" diye konuştu. Çolak, elma zararlısına karşı son teknolojik sistemden yararlandıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: www.karalahana.com

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024